Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Washington Wizards

Čarobnjaci su prošle godine napokon napravili korak naprijed. Po prvi puta nakon sezone 2007/2008 ušli su u doigravanje. Dobro su izgledali pod dirigentskom palicom Johna Walla koji je pružao sjajne igre tijekom cijele sezone izgledali su vrlo dobro. U svojoj je četvrtoj sezoni sjajni mladi playmaker napravio veliki korak naprijed u svojoj karijeri. Bilježio je u prosjeku rekordne brojeve u poenima, asistencijama i ukradenim loptama. Klub iz glavnog grada je živnuo i navijači Washingtona mogli su uživati u prvom playoffu još od vremena kada je Gilbert Arenas žario i palio u njihovom dresu.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Bradley Beal, DeJuan Blair, Rasual Butler, Drew Gooden, Marcin Gortat, Nene Hilario, Kris Humphries, Damion James, Andre Miller, Daniel Orton, Paul Pierce, Otto Porter Jr., Glen Rice Jr., Kevin Seraphin, Xavier Silas, Garett Temple, Martell Webster

Došli: DeJuan Blair, Kris Humphries, Paul Pierce, Rasual Butler, Damion Jones, Daniel Orton, Xavier Silas

Otišli: Trevor Ariza, Eric Maynor, Al Harrington, Jan Vesely, Chris Singleton, Trevor Booker

Wizardsi su prošlogodišnju regularnu sezonu završili s omjerom 44-38, što je bilo dovoljno za ulazak u doigravanje u kojemu su se suprotstavili Chicago Bullsima. Iako se prije početka serije možda i očekivalo kako će neiskusni duo Wall-Bradley Beal biti savladani na prvoj prepreci playoffa u njihovim mladim karijerama, to se pokazalo pogrešnim. Uz pomoć raspoloženih Nenea i Marcina Gortata, koji su nadigrali Taja Gibsona i Joakima Noaha ispod koševa, Wizardsi su uspješno arhivirali Bullse s 4-1 u seriji. U polufinalnoj seriji Istočne konferenciji čekala ih je Indiana. Uzdrmani Pacersi koji su se neočekivano mučili protiv Atlante u prvom krugu doigravanja, ali i u drugom dijelu regularne sezone. Iako su imali svoje prilike za dobiti seriju, Wizardsi su poraženi s 4-2. Momčad iz glavnog grada je prošle sezone imala Top 10 obranu u ligi. Prosječno su dozvolili 99.4 poena protivnika (9. od 30), a po defenzivnom rejtingu su bili 8. Napad je bio nešto slabiji, sa 100.7 postignutih poena u prosjeku (16. od 30), odnosno,  po ofenzivnom rejtingu su zauzeli 17. mjesto.

Ove godine se od Wizardsa još jedan korak prema naprijed. Izuzetno balansirana petorka od prošle sezone u kojoj je svatko znao svoju ulogu više nije na okupu. Trevor Ariza, nisko krilo, izuzetan šuter za tri poena i obrambeni igrač više ne stanuje u Verizon Centru. On nastavlja svoju karijeru u Houstonu u kojemu će trebati zamijeniti Chandlera Parsonsa. Čvrstinu i playoff iskustvo Arize pokušat će nadomjestiti Paul Pierce. Legendu Bostona koja je proteklu sezonu odigrala u redovima Netsa zaintrigiralo je to što se stvara u Washingtonu i odlučio je potpisati dvogodišnji ugovor u kojemu je druga godina player option. Iako noge nisu brze kao što su nekad bile, Pierceovo iskustvo i rutina će mnogo značiti za ovu momčad. Njegova prisutnost u svlačionici će puno pomoći Wallu i Bealu, a boljeg mentora od njega, sophomore Otto Porter Jr. nije mogao poželjeti. Od značajnijih odlazaka možemo spomenuti i Trevora Bookera. Nakon četiri sezona provedenih u Washingtonu,  krilni centar nastavlja svoju karijeru u Utah Jazzu. Prošle je sezone odigrao 65 utakmica, startao u njih 14 i prosječno bilježio 5.3 poena i 4 skoka. Više od golih brojki, njegova borbenost i prisutnost pod koševima puno je puta koristila Wizardsima.  Pod koševima više nema ni veterana Al Harringtona i Jana Veselyja, ali njihov se izostanak neće previše osjetiti zbog male minutaže koju su obično dobivali. Mase pod koševima će im donijeti pridošlica iz Dallasa DeJuan Blair i bivši igrač Celticsa Kris Kardashian Humphries. Obojica su vrlo zahvalni igrači, najčešće zabijaju iz otpadaka i dobri su skakači, posebice Humphries koji je u dvije sezone svoje karijere hvatao dvoznamenkasti broj lopti. Za pokoju minutu u rotaciji borit će se još i novopridošli Rasual Butler, Damion Jones, Daniel Orton i Xavier Silas.

paul-pierce

Jezgra momčadi je ostala ista. Na poziciji razigravača većinu će minuta odigrati John Wall, igrač s Kentuckyja koji je odigrao sjajnu prošlu sezonu. Uz već poznat ulaz i dobro završavanje ispod obruča, Wall je značajno poboljšao svoj šut. U rookie je sezoni zabio 34 trice uz 29 posto uspješnosti, slijedile su još dvije slabije šuterske godine kada je pogodio ukupno 15 trica iz 87 pokušaja. 4. sezona donosi veliki skok u šutiranju za tri poena. Ubacio je 108 trica uz solidan postotak od 35 posto. Zbog straha od njegovog prodora, protivnički igrači su ga nerijetko ostavljali nečuvanog iz daljine zbog slabijeg šuta, ali sada je sve jasnije da takva taktika više ne pali kod njega. Uz tricu, puno bolje i šutira duge dvice. Često donosi lagane poene svojoj momčadi kada se sam sjuri u kontru ili polukontru u leđa nekolicini protivničkih igrača te poentira ili pak izbori slobodna bacanja. Sjajno surađuje sa svojim startnim visokim igračima, koje zna poslužiti za čisti zicer ili pak šut s poludistance kojeg mogu zabiti i Gortat i Nene.

Taj dvojac divova pod košem su zlata vrijedni za mladi backcourt Wizardsa. To se posebno vidjelo u doigravanju kada su se postavili čvrsto protiv Noela i Gibsona i nadmašili ih. Poljak igra izrazito inteligentno ispod koša, pouzdan je skakač i realizator ispod koša. Svoju vrijednost je bogato naplatio ovog ljeta kada je potpisao 5-godišnji ugovor vrijedan 60 milijuna dolara. Drugi dio snažnog dua je snažni Brazilac Nene Hilario. Fizički jak s vrlo dobrom tehnikom prava je napast za protivnike. Ipak, dosta je sklon ozljedama čemu svjedoči podatak da je od svoje rookie sezone 2002/2003 samo u jednog sezoni odigrao sve utakmice (2009/2010 u dresu Denvera). Prošle je sezone odigrao 53 utakmice. Startni bek šuter u ovoj momčadi je Bradley Beal. 21-godišnji igrač ulazi već u svoju 3. sezonu i u svakoj sve više potvrđuje svoj talent. Izraziti šuter je prošle sezone bilježio prosječno 17 koševa uz 3 asista i 3 skoka. Te brojke je dodatno podigao u doigravanju kada je dosta toga preuzeo na sebe. U 11 utakmica je prosječno imao nešto više od 19 poena uz 5 skokova i 4.5 asistencije. Prvu će petorku zaokružiti Paul Pierce. Bivši Celtics će imati zadaću nešto pasivniju ulogu nego u svojim najboljim danima, ali će puno profitirati od ulaza suigrača, prije svega Walla, koji bi mu trebao otvoriti puno otvorenih trica iz kuta koje bi on samo trebao pospremati.

bradley-beal

Klupa je doživjela neke promjene. Ojačana je konkurencija ispod koševa, a biti će zanimljivo vidjeti u nešto većoj ulozi i prošlogodišnji 3. pick ss Georgetowna. Otto Porter Jr. je u rookie sezoni odigrao samo 319 minuta i sveukupno zabio 78 poena. Na vanjskim bi pozicijama neke bi minute trebao vidjeti i Glen Rice Jr.  Pojačanja u reketu su DeJuan Blair i Kris Humphries, koji su vrlo dobri u ulozi back up visokih. Za minute će se još boriti i talentirani Francuz Kevin Seraphin koji nikako da napravi korak naprijed u karijeri, iako je potencijalno vrlo dobar centar za NBA ligu. Drew Gooden će u nekoliko minuta na parketu ispucati šut iz poludistance, laktariti protivničkog centra i vrebati skok u napadu, iako bez značajnijeg uspjeha. Rasual Butler i Martell Webster će najčešće čekati u kutu povratnu loptu, a prof. košarke Andre Miller će na 15-ak minuta sporim korakom zamijeniti Johna Walla i usporiti napad. Spustit će se leđima i rutinski pogoditi preko playmakera protivnika. Ostatak će pak društva na klupi skupljati mrvice i pokušati u malo minuta nametnuti treneru Randyju Wittmanu.

U napadu Washington često gradi igru s vrha reketa pomoći svojih visokih koji su vrlo dobri dodavači. Nene prima loptu nakon čega ima nekoliko različitih varijanti odigravanja akcije. U istoj situaciji dobro se snalazi i Gortat. Također vrlo dobar asistent s te pozicije. Često se za Beala rade dvostruki ili čak trostruki blokovi, kako bi se oslobodio za šut što on vrlo dobro kažnjava ili s poludistance ili s trice. Wall može kreirati ili sam, ili uz pomoć blokova koji mu omogućuju prodor do koša ili razigravanje suigrača. S drugom postavom, to će izgledati nešto drugačije, ni Blair ni Humphries nisu igrači kojima možete baciti loptu ispod koša i očekivati da će nešto iskreirati, pa je za očekivati kako bi u svakom trenutku barem jedan od dvojca Nene-Gortat trebao biti na parketu. U tako potentnom napadu veliku ulogu imaju i dobri šuteri koji šire parket svojim prisustvom. Martell Webster gađa trice solidnih 42 posto u karijeri i nije jedan od onih igrača koji se smiju ostaviti sami u kutu.

john-wall-nene

Obrana bi trebala nešto pasti ove godine. Prije svega zbog odlaska Arize koji je izvrstan stoper i koji je uvijek bio zadužen za čuvanje najopasnijeg protivničkog igrača. Wall je često na liniji dodavanja i pokušava presjeći dodavanja pa tako i često ispadne i ostavi na cjedilu ostatak momčadi. Beal je solidan obrambeni igrač, ali u ovoj fazi njegove karijere je nemoguće očekivati da može biti sjajan stoper prije svega zbog potrošnje na napadačkom dijelu parketa. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li Wizardsi ove sezone probati igrati s Pierceom na poziciji četvorke kao što je to ponekad igrao Brooklyn prošle godine. Tako, napad dobiva novu dimenziju, ali je teže držati obranu čvrstom. Nene je odličan bloker, ali ipak nije elitni obrambeni igrač kako bi sam mogao držati reket. Isto vrijedi i za Gortata.

Randy Wittman ima dosta materijala i mogućnosti u oba smjera i bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati ove sezone. Prošle godine su imali sezonu kada su bili autsajderi i nije se previše očekivalo od njih i samo su pozitivno iznenadili. Sada ispred sebe ipak imaju nešto veća očekivanja prije početka sezone, Washington je postao i atraktivno mjesto za slobodne igrače, što je i sam Pierce potvrdio izjavom kako do prije nekoliko godina uopće ne bi razmišljao o dolasku u glavni grad. Ipak, Wall i Beal su mladi, talentirani i mogu samo naprijed i to može privući igrače u D.C. Zato su i već počela šuškanja o dolasku Duranta u svoju rodnu državu kada mu istekne tekući ugovor.

Prognoza: 5-7. mjesto na Istočnoj konferenciji. Istok je nešto jači ove sezone, ali vjerujemo da će Wizardsi dogurati do playoffa i tamo proći jedno kolo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE