Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Washington Wizards

Wizardsi su prošle sezone bili uvjerljivo najgora momèad istoène konferencije, Knicksi koji su bili predzadnji imali su èak 13 pobjeda više. Nakon 5 sezona na klupi Washingtona, Eddie Jordan dobio je otkaz zapoèevši sezonu sa 10 poraza u 11 utakmica. Njegova zamjena, Ed Tapscott, nije uspijela ništa bolje nastaviti posao i Wizardsi su završili zadnji, propustivši post-sezonu po prvi put u zadnjih 5 godina.

Uzrok takvog naglog raspada sistema su ozljede. Glavni razigravaè i zvijezda kluba Gilbert Arenas, te startni centar Brendan Haywood kombinirano su odigrali samo 8 utakmica. Caron Butler i DeShawn Stevenson takoðer su propustili velik broj utakmica. Sve te nedaæe prisilile su trenera da u igru stavlja mlade igraèe od kojih se nekako najviše izdvojio, i ugodno nas iznenadio, Dominic McGuire.

Ove sezone oèekivanja su velika, a neki vide Wizardse kao pritajenog favorita za dalek doseg u doigravanju. Arenas se napokon oporavio i izgleda da s njegovim zdravljem nebi trebalo biti problema. Meðutim, predsezona nije prošla bez ozljeda. Jedan od kljuènih igraèa se malo prije poèetka nove sezone ozlijedio. Naime radio se o Antawnu Jamisonu i izgleda kako æe Wizardsi prvih par tjedana morati igrati bez svojeg najboljeg krilnog centra.

Transferi:

Prije poèetka drafta Wizardsi su u Minnesotu poslali 5. pick (Ricky Rubio), Dariusa Songailu, Etana Thomasa i Oleksiyja Pecherova za Mikea Millera i Randyja Foyea. Nakon grozne sezone u Minnesoti, Mike Miller traži “drugu mladost”. Prelazak iz Memphisa oèito se nije dobro odrazio na njega jer je odigrao jednu od, ako ne i najgoru sezonu u svojoj karijeri. Nešto možemo pripisat lošim T’Wolvesima, a nešto njegovim godinama, no bez obzira na to Miller bi ove sezone trebao biti prvi bek-šuter Wizardsa. S druge strane Randy Foye je odigrao svoju dosad najbolju sezonu. Prosjeèno je zabijao 16.3 koševa, pridodavajuæi tome 4.3 asistencije, 3.1 skokova i 1 ukradenu loptu. Može igrati obje bekovske pozicije pa ako se Arenas opet ozlijedi (što se nadam da neæe) može uskoèit na poziciju razigravaèa, a ako Miller nastavi sa lošim predsavama može i tu uskoèit. Sve u svemu ova dva igraèa veliki su dodatak za napad koji je prošle sezone bio predzadnji u ligi po postotku šuta za tri poena.

Pošto su u razmjeni izgubili tri velika igraèa doveden je bivši Spurs, Fabricio Oberto. Oberto u Washington donosi iskustvo igranja 4 sezone sa jednom od najboljih obrambenih momèadi u zadnjem desetljeæu. Njegov zadatak ove sezone fokusirat æe se uglavnom na igranje obrane gdje su Wizardsi poprilièno tanki.

Osim igraèkih pojaèanja, Wizardsi su doveli i novog trenera. Bivši trener Timberwolvesa i Pistonsa, Flip Saunders novi je strateg Washington Wizardsa. Flip je provjeren trener koji je odveo svoje momèadi 11 puta do doigravanja. Uz to poznat je i po svojem obrambenom naèinu igranja što æe svakako dobro doæi jer im toga kronièno fali.

Kljuèni igraè:

Gilbert ArenasKao i do sada Agent Zero aka Gilbert Arenas je kljuè do uspjeha ove ekipe. Zadnje dvije sezone praktièki nije odigrao ništa “zahvaljujuæi” ozljedama koljena. Gil je sam rekao da je koljeno 100% spremno za novu sezonu, no naravno da tu postoji neka doza skepticizma. Prije ozljede bio je jedan od najboljih strijelaca lige i ako se vrati na tu razinu i ove godine za Wizardse nema straha jer ih oèekuje duga sezona. Ove godine æe se od njega tražiti i malo više angažmana u obrani, pošto su napad sad poprilièno osigurali sa još dva odlièna strijelca.

Prednosti i mane:

Napad Wizardsa ove godine bi mogao biti ubojitiji nego ikada. Uz Arenasa, Butlera i Jamisona sada imaju Millera i Foyea. Iako im nedostaje pravi strijelac u reketu taj nedostatak sigurno mogu nadoknaditi za svojim svestranim strijelcima. Wizardsi ove sezone imaju i jako duboku klupu punu talenta koji mogu uskoèiti. Ako samo par tih talenata kao na primjer Nick Young ili Dominic McGuire ove sezone ispune oèekivanja biti æe ovo dobra godina za Washington.

Dobar napad, ali zato jako loša obrana. Prošle godine bez svojeg glavnog obrambenog igraèa, Brendana Haywooda, bili su predzadnja ekipa u ligi što se tièe obrane. Da se razumijemo, ni s njim nisu izrazito dobri u obrani, al bez njega su totalno izgubljeni. Osim njega, Stevensona i sada Oberta ovdje nema ni jedan “pošteni” obrambeni igraè. Ove godine moraju ozbiljno poraditi na tome. Još jedan potencijalni problem, koji im u zadnje vrijeme zadaje sve više problema, su ozljede. Ako Washingtonova “Velika trojka” ostane zdrava navijaèi se imaju pravo nadati velikim rezultatima, u protivnome još jedna razoèaravajuèa godina.

Prognoza:

Èetvrti u svojoj diviziji, a za borbu za doigravanje æe odluèivati više faktora. Najznaèajniji faktor je zdravlje. Ako ostanu zdravi doigravanje im ne gine, ako ne ostanu dobivaju opet kuglice na draft lutriji. Vrlo jednostavno.

Latest Posts

NE PROPUSTITE