Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Wes Unseld

Wes Unseld je bio amerièki profesionalni košarkaš roðen u Louisvillu 14. ožujka 1946. godine. Fizièki gledano, izgledao je kao da se rodio iz stijene jer je bio fizièki strašno jak igraè. On je èinio puno neatraktivnih poteza koji bi na kraju bili dovoljni za glamurozne pobjede. Bio je MVP i novak godine u sezoni 1968-69 i bio je 5 puta All-star igraè koji je vodio Baltimore i Washington Bulletse do 4 NBA finala 70-ih godina da bi konaèno 1977-78 osvojio NBA prsten.

Unseld je bio inteligentan kako na terenu, tako i izvan njega. Odlikovale su ga vrline mukotrpnog rada, posveæenosti i hrabrosti. Poslije umirovljenja 1980., poèeo je raditi u uredu Bulletsa da bi zatim 7 sezona vodio tim kao trener, kasnih 80-ih i ranih 90-ih. On je vjerojatno i najvažnija osoba u povijesti franšize Bulletsa. 1988. godine primljen je u košarkašku kuæu slavnih Naismith memorijala, a 1996. Ušao je u izbor za 50 najveæih igraèa svih vremena.

Unseld je igrao za srednju školu Seneca s kojima je osvojio 2 državna prvenstva. Zatim je otišao na sveuèilište Louisville gdje je prosjeèno postizao 20,6 poena i 18,9 skokova po utakmici uz 55,8 % uspješnosti šuta.

1968. na NBA draftu Baltimore Bulletsi su uzeli Wes Unselda kao 2. pick, iza Elvin Hayesa kojeg su birali San Diego Rocketsi, a koji æe poslije postati suigraè Unsledu.

Bulletsi nikad nisu bili tako uspješni od dovoðenja Unselda. Od njegovog dovoðenja postali su pobjednièka momèad te su nanizali èak 12 sezona u playoffu. Unseld se tako prikljuèio timu koji je imao novaka godine Earl Monroea, odliènog beka šutera Kevin Lougherya i snažno krilo Gus Johnsona.

Unseld je imao strašan utjecaj na Bulletse veæ u sezoni 1968-69 kad su Bulletsi sa omjerom 57-25 došli do 1. mjesta Istoène divizije- to je za 21 pobjedu bolje nego prošle sezone a iste te sezone su bili 6. momèad divizije. U svojoj 1. sezoni, veæ je zaigrao na All-star utakmici gdje je za 14 minuta ubacio 11 poena i uhvatio 8 lopti.

Svoju rookie sezonu završio je sa prosjekom od 13,8 poena i 18,2 skokova (ukupno je bio 2. skakaè lige sa 1491 skokom, iza Wilta Chamberlainea), bio je proglašen novakom godine te MVP-em. Zanimljivo je da je samo Wilt Chamberlain uspio dobiti rookie nagradu i titulu MVP-a u istoj sezoni; bilo je to 1959-60.

Unseld je bio glavna snaga Bulletsa što je dokazao i u playoffu gdje je postizao 18,8 poena i imao 18,5 skokova, ali sezona je brzo završila. Ispali su u polufinalu playoffa od New York Knicksa. Zanimljivo je da je te sezone nagradu trenera godine dobio trener Bulletsa, Gene Shue.

U svojoj 2. sezoni Unseld je ostvarivao 16,2 poena po utakmici. Skakaèki prosjek je i dalje bio impresivan i bilo je jasno da je on doprinosio tamo gdje statistièke brojke ne postoje. Hvatao je lopte, prescjecao protivnièke napade kako bi dodao loptu za kontru i konstantno je odlièno èuvao protivnièke centre. Sa svojih 16,7 skokova po utakmici bio je 2. u ligi, ovaj puta iza Hayesa iz San Diega. Te sezone su imali omjer 50-32 i bili su 3. u Istoènoj diviziji.

NBA liga je sezone 1970-71 kreirala 2 konferencije i 4 divizije. Bulletsi su preseljeni u Centralnu diviziju gdje su osvojili 5 uzastopnih naslova prvaka divizije.

Tijekom ovih godina, Unseld je izgradio reputaciju odliènog igraèa u reketu. 4 sezone je bio 2. po broju skokova da bi 5. sezonu propustio zbog ozljede, dok je sezone 1974-75 bio najbolji po broju skokova. Tijekom tog razdoblja, bio je peterostruki NBA All-star igraè. Èesto je èuvao igraèe koji su viši od njega, poput Chamberlainea i Jabbara koji su bili visoki preko 7 stopa.

Iako je službeno bio visok 2,01 m, nakon umirovljenja Unseld je rekao kako je visok svega 1,98m. Iako je bio poprilièno nizak za centra, to je nadoknadio svojom masom od približno 111 kg.

Znao sam kad sam izlazio na teren da æu igrati protiv fizièki nadmoænijeg portivnika. No isto tako sam osjeæao da ako odigram tvrdo, muški, svih 48 minuta, mogu ga izmoriti te tako omoguæiti da njegov tim ne pobjedi“, izjavio je jednom za Washington Post.

Pored svega, Unseld je imao i velike ruke, za hvatanje lopti i asistiranje. Jednom je generalni menadžer Bulletsa Bob Ferry izjavio za Washington Post: „Ima sjajan pregled igre, èim vidi kako se napad razvija, dodaje loptu pravom igraèu u pravo vrijeme. On nije brz, ali je eksplozivan što je za njega bio kompliment s obzirom na graðu tijela.

Sezone 1970-71 Bulletsi su stigli do prvog NBA finala nakon što su u 7 utakmica pobjedili Philadelphiu 76erse i New York Knickse. U velikom finalu su ih èekali Milwaukee Bucksi predvoðeni Kaarem Abdul Jabbarom i Oscarom Robertsonom. Pobjedili su Bucksi u 4 utakmice.

Za sezonu 1972-73 Bulletsi su u svoje redove doveli krilo Houston Rocketsa Elvin Hayesa (na slici sa Wesom Unseldom – desni). Iduæih par sezona, Hayes æe dokazati da je uz rame Unseldu po statistici. Tijekom ranih 70-ih, Hayes i Phil Chenier su bili prvi strijelci Bulletsa, dok je Unseld i dalje bio najbolji skakaè.

Prije starta sezone 1973-74, trenersku palicu preuzima K. C. Jones, a franšiza se preselila u Washington gdje su igrali pod nazivom Capital Bullets. Zbog operacije lijevog koljena, Unseld je propustio prvih 26 utakmica, a ostale koje je igrao je igrao sa pola snage. Postizao je svega 5,9 poena i hvatao 9,2 lopte po susretu. Ipak, njegov timski kolega Hayes je prosjeèno imao 18 skokova, što je bilo najbolje u ligi.

Iduæe godine klub je preimenovan u Washington Bulletse. Unseld se u potpunosti oporavio od ozljede te je imao 14,8 skokova po utakmici èime je predvodio ligu. Protiv New Orleans Jazza ostvario je 30 skokova što je bio rekord sezone. Washington je osvojio prvo mjesto u centralnoj diviziji sa omjerom 60-22. To je prvi i zadnji put da su imali 60 pobjeda u jednoj sezoni.

U playoffu , pobjedili su Buffalo Bravese u 7 utakmica, zatim su dobili prvake Boston Celticse u 6 utakmica. Došli su do NBA finala gdje su ih èekali Golden State Warriorsi. Bulletsi su bili favoriti u toj seriji, no Warriorsi su ih, predvoðeni Rick Barryem, pomeli sa 4-0.

Od tada Unseldove brojke su bile slabije, ali njegova korisnost svome time je porasla. Što se tièe skokova, bio je meðu top 10 u ligi, dok je i  u ostalim statistièkim kategorijama bio dosta dobar. Primjerice, sezone 1975-76 bio je 3. skakaè u ligi sa 13,3 skokova, a ostvarivao je i 5,2 asista èime je bio vrlo blizu da bude meðu top 10 asistenata. Vodio je ligu po uspješnosti šuta sa 56 posto ubaèaja iz igre.

Nakon što su 2 uzastopne sezone ostvarili omjer 48-34, Unseldov najveæi trijumf se dogodio u sezoni 1977-78 kada je vodio Bulletse do svog jedinog naslova. To je uistinu bio timski uspjeh. U ekipi je bilo 6 igraèa sa dvoznamenkastim brojem poena, a predvodili su ih Hayes (19,7) i Bob Dandridge (19,3). Te sezone Unseld je postizao 7,9 poena po susretu (9. u svom timu), dok je bio 10. skakaè sa 11,9 skokova po utakmici.

Iako su tu sezonu završili sa skromnim omjerom 44-38, nitko nije oèekivao da æe Bulletsi doæi do finala. No u playoffu su pobjedili Atlante Hawkse, San Antonio Spurse te Philadelphiu 76erse.

U velikom NBA finalu su igrali protiv Seattle Supersonicsa. Izgubili su prve 2 utakmice,a nakon toga trener Bulletsa Dick Motta reako je legendarnu reèenicu: “Opera nije gotova sve dok debela dama pjeva.” U 7. utakmici slavili su Bulletsi rezultatom 105-99, a nagradu MVP-a finala odnio je Unseld koji je u playoffu postizao 9,4 poena i 12 skokova.
Izvan terena, ukljuèio se u prosvjetu tako što je njegova žena, inaèe uèiteljica, otvorila privatnu osnovnu školu u koju je išlo 175 djece od predškolske dobi sve do 5. razreda. Osim što je bio glavni donator za gradnju škole, Unseld je takoðer ponekad vozio školski autobus s djecom.

Iduæe sezone Bulletsi su ostvarili 54 pobjede uz 28 poraza i opet su došli do NBA finala. Tamo su ih opet èekali Seattle Supersonicsi, no ovaj put su pobjedili Supersonicsi u 5 utakmica.

Sezona 1980-81 je bila posljednja za Unselda zbog koljena koja su ga sve više muèila posljednjih sezona. Opet je predvodio svoju momèad sa 10,7 skokova po utakmici.

Svih 13 NBA sezona Unseld je proveo u Bulletsima. Ostvario je neke hvalevrijedne rekorde. Što se tièe ukupnog broja skokova, 7. je na listi svih vremena. Takoðer je ostvario više od 10 000 poena i 10 000 skokova. Sa svoje 984 utakmice postavio je rekord po broju odigranih utakmica za Bulletse. Njegovih 13 769 skokova i 3 822 asistencije su rekordi u Bulletsima.

1981. godine poslije umirovljenja, Unseld je dobio posao u upravi Washington Bulletsa. 1988. je primljen u košarkašku kuæu slavnih.

Nakon što je nekoliko godina bio potpredsjednik kluba, Unseld je postao i glavni trener Bulletsa. Nakon što su u sezonu 1987-88 ušli s omjerom 8-19, vlasnik kluba Abe Pollin je otpustio dotadašnjeg trenera Kevin Lougherya i postavio Unselda na njegovo mjesto. Unseld je do kraja sezone postigao omjer 30-25 èime su osigurali nastup u playoffu. U prvom kolu su se susreli s „Bad Boysima“ Detroit Pistonsima i tu su seriju izgubili.

Iduæe sezone klub je imao omjer 40-42 i nisu uspjeli uæi u playoff. Svake sezone su bili sve lošiji, a 1992-93 su imali katastrofalni omjer 22-60. Iduæa sezona je bila nešto bolja sa omjerom 24-58, no Unseld je ipak odstupio sa trenerskog mjesta. “Uèinio sam sve što sam mogao”, izjavio je za USA today. Klub je napustio sa omjerom 202-345.

Takoðer, znamenita je ova Unseldva izjava za Sports Illustrated: “Ja sam Bullet. Oduvijek sam bio i uvijek æu biti.”

OSOBNI KARTON:
Ime: Wes
Prezime: Unseld
Pozicija: Centar
Datum roðenja: 14.ožujka 1946.
Visina: 201 cm
Težina: 111 kg
Sveuèilište: Louisville
NBA draft: 2.pick 1968. (Baltimore Bullets)

Latest Posts

NE PROPUSTITE