Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

X`s and O`s: Analiza utakmice Cleveland-Golden State

Ako niste dobili božićni poklon ili ste nezadovoljni istim nakon sinoćnje odgledane utakmice vaš problem je riješen. Cavsi i Warriorsi u fini ukrasni papir umotali su spektakl i na najbolji mogući način, pred milijunski auditorijem, odradili promociju NBA košarke poklonivši nam odličnu košarku, playoff intenzitet, neizvjesnu završnicu i još jedan dvoboj s predznakom velikog rivalstva. To je to, utakmica koja se pamti, o kojoj će se još pisati i pričati. Sretan Božić!

love-durant

Prijeđimo na stvar. Steveu Kerru su svi igrači bili na dispoziciji dok je Tyron Lue umjesto ozlijeđenog J.R. Smitha u petorku ubacio DeAndrea Ligginsa koji je odmah dobio nezahvalan posao čuvanja Stepha Curryja. Liggins je odlična atleta visok 198 cm čiji je jedini zadatak sinoć bio usporiti Stepha svojom dužinom i brzinom. Nije se trebao puno truditi jer Curry cijelu večer nije pronašao ritam i sinoćnju partiju će htjeti zaboraviti što prije. Kyrie Irving je trebao čuvati Klaya Thompsona a LeBron James Kevina Duranta. Zanimljivu rošadu Lue je napravio na centarskim pozicijama. Kevin Love bi po prirodi stvari trebao mečirati Draymonda Greena, međutim Lue je želio maskirati njegove defanzivne probleme kada treba braniti u prostoru, izlaziti na perimetar i pokrivati inicijalnu akciju suparnika pa ga je „premjestio“ na Zazu Pachuliju koji je najmanje bitan napadač u redovima Warriorsa. Tristan Thompson je dobio tu čast da pazi na Greena. Double T je dokazao da može odraditi 2 na 2 obranu picka Steph-Green na način da udvaja Stepha pa se vraća u reket ili ga preuzima.

Warriorsi su svoje defanzivne zadatke posložili na način da je Curry odmarao protiv Ligginsa, a Thompson je preuzeo Irvinga. Durant je na Jamesu, Green na Loveu a Pachulija protiv Thompsona. Po starom dobrom običaju Warriorsi su dosta toga i preuzimali, posebno pickove Cavsa 3-1 gdje je Irving screener a James s loptom pa bi Thompson preuzimao Jamesa, a Durant Kyrieja. Isto je bilo i s pickom 3-4 u kojemu je James s loptom a Love screener. Ovo su već sve stvari kojih smo se nagledali kada igraju ovi suparnici. Znaju se u dušu i nije teško pretpostaviti kako će se stvari razvijati. Pitanje je samo kvalitete izvedbe, raspoloženosti pojedinaca i prisebnosti u završnici. Teško da nas Lue i Kerr nečim mogu iznenaditi a da već nije viđeno (Durant je tu jedina novost pa treba vidjeti kako će se Cavsi spremiti za njega u sljedećoj utakmici).

Tako su Cavaliersi otvorili susret dosta agresivno napadajući reket, valjda smatrajući da je centarska poziciji najslabiji dio obrane Warriorsa. Drugi plan je bio napadati missmatcheve kada Dubsi preuzmu u obrani, zato smo gledali dosta okršaja Love-Durant i James-Thompson. Posebno mi je bilo zanimljivo za gledati kako će Durant odraditi posao i moram priznati da je u obrani bio sjajan. i kao pomoć i kao 1 na 1 defanzivac u izolaciji protiv bilo koga – Jamesa, Irvinga ili Lovea. Protiv Jamesa se sjajno kretao i držao poziciju u postu. Protiv Lovea također, mislim da ovaj nije zabio ništa preko njega. Za Irvinga je jednostavno previsok i predug da bi ovaj lakoćom šutnuo preko njega, a dovoljno je brz da ga ovaj ne sramoti driblingom i promjenom pravca. Jedna jako kvalitetna defanzivna predstava KD-a.

Koji je posao odradio i u napadu. Definitivno je izgledao bolje od Jamesa u oba smjera na startu. James ga nije mogao pratiti u obrani i ovaj je u prvoj četvrtini zabio 12 poena šutirajući 3/5 iz igre, 6/6 sa slobodnih bacanja. Napad mu je dosta bio podređen, akcije su se vrtjele za njega i kao da su Warriorsi htjeli pokazati Cavsima svoje novo oružje. Durant je sve do zadnje četvrtine bio uvjerljivo najbolji čovjek na parketu za kojega Cavsi nisu imali rješenja.

Utakmica je inače od starta imala playoff predznak. Nastavak je ovo rivalstva koje traje već dvije godine, i premda su se i jedni i drugi trudili ovo predstaviti kao samo još jednu u nizu regularnu sezonu ona to sinoć definitivno nije bila. Rezultat je dugo u prvoj četvrtini bio 4:2, obje ekipe su gubile lopte na sve strane što su očiti znakovi možda ne nervoze ali visokog uloga, odnosno želje za pobjedom. Nervoze svejedno nije nedostajalo, pobrinuo se za nju Green s dvije osobne pogreške i zarađenom tehničkom. To je Green, možda bi on onako reagirao u svakoj utakmici, ali dopustite mi da ne vjerujem u to. Konačno, u prvoj četvrtini ispaljen je 21 projektil sa slobodnih bacanja. Dakle, sve ovo su znakovi jedne kvalitetne bitke koju ni jedna ni druga ekipa nisu željele izgubiti.

Durant-Green

Greena je zamijenio Kevon Looney, a ubrzo je Kerr iz igre povukao Pachuliu  koji je bio igrač manje u napadu jer nije uspijevao ni finiširati iz picka ali ni kreirati nešto za šutere u korneru iz sekundarne akcije. U igri je JaVale McGee koji je donekle uspio iskontrolirati skok i dobrim postavljanjem zaštititi obruč u suradnji s Looneyjem. Zapisao sam sebi bilješku kako centri Warriorsa izgledaju puno uigranije s ostatkom momčadi i puno bolje kontroliraju reket nego što je to bio slučaj na samom početku sezone.

Postojao je još jedan detalj koji nam je ukazao da ovo nije bila klasična utakmica iz regularne sezone, to su bile trenerske rotacije. Kerr je prvu četvrtinu držao Duranta na parketu 12 minuta, što je posljedica Greenove dvije osobne pogreške pa je Durant morao krpiti obje krilne pozicije. Nije se odlučio kockati s rookiejem Patrickom McCawom ili pojačanom minutažom za Shauna Livingstona. Na drugoj strani Lue je Jamesa na parketu držao 2-3 minute više nego inače u prvoj četvrtini i potpuno je skresao rotaciju na 8 igrača. Nije bilo minuta recimo za Kaya Feldera, Jordana McRaea ili Mikea Dunleavyja. Bez Smitha u postavi Lue se držao provjerenih rješenja i postava. Prvi s klupe je bio Iman Shumpert a šansu su dobili još Richard Jefferson i Channing Frye.

Iz prve četvrtine možda još vrijedi istaknuti kako je Kerr dao nekoliko minuta postavi Curry-Thompson-Iguodala-Durant-McGee što je Lue automatski prepoznao i odgovorio s Loveom i Fryeom na 4 i 5, 5 out formacijom dakle sa Shumpertom, Jamesom i Jeffersonom. Zanimljivo, Frye i Love su pazili na Iguodalu (koncepcijski rizik na njegovom šutu) i McGeeja pa Kerr nije dobio ništa iz ovoga.

U drugoj četvrtini Kerr je malo promiješao rotaciju jer je morao vratiti Greena, pa zato nema Duranta s rezervama kao inače. Na parketu su Livingston, Thompson, Iguodala, Green i West. Lue također miksa i ovdje pokušava uhvatiti Golden State na krivoj nozi jer igraju bez Duranta i Curryja pa su na parketu Irving i James koji je dobio minimalan odmor, uz njih su još Shumpert, Frye i Jefferson. Početak četvrtine je obilježio šuterski obračun Thompsona i Fryea. Irving je i dalje na Thompsonu ali Warriorsi ga fantastično oslobađaju na strani bez lopte kroz pin down akcije odnosno uzastopne blokove koje Irving teško probija pa Klay ima lakši šuterski trening. Frye se počastio tricom i laganim poenima oko obruča, naglasivši Westove probleme kada mora braniti stretch petice (Green na centru protiv ovakvih postava Cavsa bio bi idealan), ali Golden State se brzo trgnuo iz sna i vratio kontrolu jer ova ekipa ima 4 sjajna defendera pa su na taj način uspjeli povezati nekoliko obrambenih reakcija i odvojiti se na +8. Bez Curryja i Duranta s loptom u rukama prebacili su se na jednostavne akcije s visokog posta gdje je lopta u rukama Westa i Greena a bekovi rade lažne kretnje da bi u djeliću sekunde promijenili pravac (takozvani split cutovi), oslobodili se čuvara uz pomoć bloka i poentirali na obruču ili s perimetra. Ovo su opasni trenutci za Cleveland jer na parketu imaju Jamesa i Irivnga a ne uspijevaju napraviti razliku, dok Dubsi nemaju Stepha i Kevina.

Lue se definitivno još dublje uvaljuje u probleme kada povlači na klupu Jamesa i Fryea a vraća Ligginsa i Thompsona. Sada je Irving jedni pravi strijelac u momčadi, okružen role playerima koji ne mogu zabiti ništa. Da stvar bude još gora po njih Kerr je nanjušio krv pa vraća Duranta i Stepha a Green je na centru. To je sada već Postava Smrti Warriorsa koja melje protivnike. Rezultat je očekivan – prednost gostiju raste, a da ne bude još gore opet se u ulozi spasitelja pojavio stari dobri Tristan Thompson s rasturanjem ispod koša i hvatanjem skokova u napadu koji Cavsima omogućuju nove napade i produljenje nade da će se vratiti u utakmicu. Ovo je sitni detalj ali Tristan je s 4 uhvaćena skoka u napadu ukrao nešto vremena, dao Jamesu šansu za odmor i zaustavio nove napade Dubsa koji su bili u naletu. Lue vraća Jamesa i Love. Prvi se pokrenuo i upalio sve motore, nešto je zabio, nešto iskreirao, i također dohvatio skokove u napadu. Vrijedi zabilježiti i dobru igru Lovea koji se dokopao laganih poena sa slobodnih bacanja pa su Cavsi spasili utakmicu i s minus 10 vratili se na minus 3.  Ovo je opet bila četvrtina u kojoj su do izražaja došli problemi Golden Statea s kontrolom skoka, Cavaliersi su im dohvatili 10 skokova u napadu.

james-irving

U trećoj četvrtini Warriorsi i dalje kontroliraju utakmicu, ne dopuštaju da im Cavsi okrenu momentum. Međutim, nikako ne uspijevaju slomiti utakmicu iako konstantno prijete većim odvajanjem. Ali kada god zaprijete i kada već pomislimo `evo ih, krenuli su` netko iz redova domaćina se pojavi i spasi stvar. U drugoj četvrtini su to bili Thompson i Love uz podršku Jamesa, sada se u trećoj pojavio James u glavnoj ulozi. Sasuo je 4 trice što je samo nastavak njegove dobre tricaške forme iz zadnje 4 utakmice kada tricu realizira otprilike s 50% uspješnosti. James je zabio 16 poena za 12 minuta igre u ovoj četvrtini i poništio 11 poena opet raspoloženog Duranta i Thompsonovih 9. Inače, ovo je loš period centara Warriorsa, McGee i Pachulija su lošim reakcijama u oba smjera poništili solidne igre do tada. Kerr zato nema drugog izbora nego prebaciti Greena na centra i vjerovati da nekakvim tricaškim ludilom mogu vratiti utakmicu u mirnije vode. U tome su čak i uspjeli s Greenom na petici i šuterima oko njega koje predvode Durant i Curry. Ova postava razbija Cavse i rade 8:3 seriju kako bi opet malo uhvatili zraka.

Trend se nastavlja i u četvrtoj četvrtini gdje je Lue sada u problemu jer prvo treba stići minus ali istovremeno paziti i da mu ekipa ne ostane bez goriva s obzirom da igra sa samo 7 igrača u rotaciji plus Liggins. Lue vraća Lovea ali na centra, Irving je za komandama a oko njih Liggins, Jefferson i Shumpert. Kerr se drži ovaj put uigrane rotacije pa je KD s rezervama, tu je i Thompson kao udarna napadačka igla uz Duranta, a ostatak čine West, Livingston i Iguodala. Očekivano ovdje Durant rastavlja na atome ovu postavu Cavsa sa 7:0 serijom. Lue zove timeout od kojega kola za Golden State kreću nizbrdo. Uspjeli su prosuti vodstvo od 14 poena razlike i izgubiti utakmicu. Irving je čisto na račun svog napadačkog talenta ukrao utakmicu: 14 poena u četvrtoj, 2 asistencije i 3 ukradene lopte. Lue je konačno pronašao postavu koja funkcionira u oba smjera – Love na centru, James i Jefferson na krilima, Shumpert i Irving na beku.  Jefferson je s dva zakucavanja raspametio publiku i očito ušao u glavu Durantu, koji je usprkos dobrom ulasku u četvrtinu na kraju u ovoj šutirao 2/9. Golden State se totalno pogubio u igri kada je Durant stao. Green je izgubio 3 lopte, u napadu su počeli igrati 1 na 5 bez puno kretanja lopte i igrača. Jedina smislena akcija bio je Cyclone kojeg redovito “prodaju” ekipama nakon timeouta. Na drugoj strani Irving je igrao van pameti iako je Thompson napravio sve što je trebao. Čak i u zadnjem napadu i pogođenom Irvingovom game-winneru Thompson je obranu odradio briljantno, ali uzalud, Irving je jednostavno bio „prevruć“. Svejedno, naglasak ostaje na kilavoj izvedbi Warriorsa u završnici. Kroz cijelu utakmicu nisu uspjeli odvojiti se na veću razliku iako su bili bolji i raspoloženiji, a onda i kada su uspjeli opet ih je Irving sam dobio. Je li problem u uigranosti ili su im Cavsi potpuno ušli u glavu i stvorili nekakvu mentalnu blokadu ne znam. Znam samo da je ovo 4 uzastopna pobjeda Cavaliersa protiv Golden Statea.

Činjenica je da se Curry nije vidio na ovoj utakmici, nikada nije ušao u ritam. Liggins je igrao dobru obranu ali nije bio razlog Stephovog lošeg izdanja. Jednostavno njegova trica iz driblinga je ove sezone 14% lošija nego lani (43 > 29%). Nije čak ni uzimao toliko odgovornosti na sebe, izgledalo mi je kao da se više igra playmakera koji prepušta show Durantu. Na drugoj strani Cavaliersi su od svoje Velike trojke dobili kvalitetne partije. Love je bio konstantan tijekom cijele utakmice, James je vukao u trećoj, a Irving je prelomio utakmicu. Thompson, Frye i Jefferson su također odradili pojedine momente utakmice na vrlo kvalitetan način. Na drugoj strani, jedina konstanta bio je Durant ali koji je opet na kraju zakazao. Thompson je bio konstanta kao i Green ali zadnji je izgubio čak 6 lopti na 4 asistencije. Curry se nije pojavio na utakmici.

Velika pobjeda Cavsa za samopouzdanje i nastavak sezone. Ne želim već razmišljati o playoffu i potencijalnom finalu. Na umu mi je samo novi okršaj 16. siječnja 2017. godine. Pokušajte propustiti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE