Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

X`s and O`s: Big games notes

Naš kolumnist X`s and O`s Toni pogledao je i analizirao dva derbija od prošlog tjedna. Tekst je prvotno objavljen na blogu Ispod Obruča ili u posljednje vrijeme poznatijem kao 60 points, 29 minutes. Tamo ga možete pročitati u izvornom obliku, a usput i škicnuti na ostale postove i što Gee kaže o NBA zbivanjima. Evo ga i u NBACro izdanju:

ROCKETS-WARRIORS

Susret dva najbolja napada lige bila je obavezna lektira prošlog tjedna. Zanimalo me mogu li Rocketsi opet odigrati inspirativnu utakmicu protiv Warriorsa kao početkom prosinca te kako Warriorsi planiraju neutralizirati pick and roll Jamesa Hardena i društva. Kroz tri četvrtine dobili smo odgovor na oba pitanja.

U mail korespondenciji prorok Ali Baba Gee mi je najavio kako će Warriorsi preuzimanjima riješiti napad koji svima u ligi zadaje glavobolje. Tako je i bilo. Međutim, ja sam htio vidjeti kako će kreativni Mike D`Antoni doskočiti tom problemu i dokle sežu Hardenova herojstva. Pretpostavka je bila da će u pick igru Rocketsa najviše biti uključen Stephov i Zazin čovjek kao screener što znači da ova dvojica preuzimaju Hardena koji ih onda ima u izolaciji, što nije loše za početak. Ako Harden uspije zabijati preko njih dvojice Steve Kerr će nešto morati modificirati; odustati od preuzimanja, udvajati ga na picku ili nešto treće, što bi samo po sebi ostavilo dosta prostora na perimetru. Kerr ipak nije trebao smišljati u hodu nove taktike zato jer je preuzimanje funkcioniralo sjajno, a onda i ostatak defanzivnih shema i rotacija.

Kao primarni čuvar na Hardenu je počeo Klay Thompson da bi ga onda u 2 na 2 kreaciji preuzeo netko treći, najčešće centar Warriorsa. Harden je na startu i uspijevao nešto iskreirati za sebe i druge, ali uglavnom dok je Ryan Anderson bio na parketu i u jednom korneru, a u drugom Trevor Ariza. S te strane bez lopte Warriorsi su se malo nećkali slati pomoć u uvodu iz jasnog razloga. Na Arizi i Andersonu bili su Kevin Durant i Draymond Green, najbolje što Golden State ima u zaštiti obruča i pomoći. Stvari se mijenjaju nabolje kada Anderson mora izaći iz igre (igrao je samo 10 minuta zbog gripe, njegov nastup je bio upitan do početka utakmice) a ulazi Sam Dekker, koji je imao svojih momenata u ovom dvoboju ali šuterski nije opasan kao Anderson (Memphis se ne slaže s tim). To znači da je Green pušten s lanca i može početi njegov teror (odmah da kažem: izazvao je 22 šuta, s njim kao zaštitnikom obruča Rocketsi su imali realizaciju 4/11). Warriorsi su u globalu odradili odličnu obrambenu utakmicu i očitali lekciju ligi kako se braniti protiv spread sistema i ekipa koje te „razvuku“.

Naravno, za početak nije loše imati 4-5 vrhunskih visokih atleta i obrambenih igrača koji mogu preuzimati, stizati na pomoć i onda opet rotirati prema vani. Taj dio igre me najviše oduševio kod Golden Statea, to što su u jednoj napadačkoj akciji suparnika oni odrađivali nekoliko obrambenih reakcija. Prvo bi išao switch na visokom centralnom 1-5 picku Rocketsa, zatim na Hardenov ulaz dolazi pomoć i treba ga braniti bez faula (odradili i to, samo 5 penala je izveo bradonja). Kada bi Harden bacio povratnu loptu na perimetar uslijedila bi rotacija prema vani od Warriorsa, a onda opet nova prema unutra ako bi igrači Rocketsa odlučili napasti driblingom umjesto šutnuti. Kažem, za ovo igrati moraš imati specifično osoblje što Warriorsi i imaju, vjerojatno samo oni u ligi, a zato i imaju najbolju obranu lige nakon ovog tjedna.

Kada je vidio kako Warriorsi odlično oduzimaju tricu brzim i preciznim rotacijama D`Antoni ih je pokušao napasti iz spot-upa driblingom. Međutim, Ariza, Dekker i Pat Beverley nisu slasheri koji se snalaze u finiširanju na obruču što se na kraju ispostavilo točnim. Napad nije funkcionirao ni s dodatnim kreatorom u vidu Erica Gordona koji je u zadnjih nekoliko utakmica upao u krizu i muči se sa realizacijom. Je li problem nedavna ozljeda noge ili se ispuhao ostaje da vidimo. Izostanak Andersona također nije bio od pomoći. Upravo su Gordon i Anderson bili ključ pobjede u Oaklandu gdje su kombinirano ubacili 52 poena i 9 trica iz 19 pokušaja. Cijela ekipa Rocketsa je u petak ubacila samo 7 iz 35 pokušaja.

To bi značilo da Houston mora odigrati savršenu napadačku predstavu da bi dobio Golden State, s obzirom da se na obranu ne mogu pouzdati što je bilo jasno i na ovoj utakmici. I oni su pokušali preuzimanjima riješiti većinu problema, samo što je njihova nedaća u tome što nemaju ljudstvo za takve pothvate. Harden je opet previše plivao i gubio svoje igrače. Imao je sreće što je Thompson bio na 2/10 realizaciji s trice tu večer iako je imao gomilu prostora. Obrana picka na momente je bila tragikomična toliko da je u nekoliko navrata Zaza stvarno izgledao kao All-Star, a tranzicijska obrana je podsjećala na lanjsku. Tako da su Warriorsi sebi mogli dopustiti nešto skromniju večer Thompsona iako su Durant i Curry bili vrlo dobri.

Osvrnuo bih se na još par stvari. Za početak Kerr je ostao na rotaciji od utakmice protiv Cavsa po kojoj Curry i Durant igraju zajedno prvu četvrtinu a u drugoj su na parketu Thompson i Green sa Shaunom Livingstonom, Andreom Iguodalom i centrom. Ova postava, plus David West, odigrala je 41 minutu ove sezone i ima net rating +30. Primaju samo 92 poena na 100 posjeda. Nije teško zaključiti da je glavni razlog tome fantastična obrana koju mogu odigrati i koju, kroz sezonu, vrlo efikasna klupa Houstona predvođena Gordonom nije uspjela apsolvirati. Pošto nije bilo Westa Kerr je za ovu priliku dao šansu Kevonu Looneyju i Jamesu McAdoou, a zanimljivo da nije posezao za Andersonom Varejaom ili JaValeom McGeejem, pametno se prilagodivši protivniku i switchu za koji je mlađi dvojac ipak primjereniji. Nisam siguran koliko će ova postava, koja je ipak limitirana napadački i nedostaje joj floor spacinga, biti korisna u nekoj fazi doigravanja ali trenutno funkcionira i lomi obranom.

Na drugoj strani, D`Antoni nije obavio prilagodbu u rotaciji na poluvremenu. Zapravo jest, ali krivu. Anderson nije mogao nastaviti utakmicu pa je ubacio potpuno beskorisnog Coreyja Brewera, rupetinu u obrani u rangu Andersona samo što ovaj ne može ni trice zabijati. Dekker je ostavio dobar dojam u prvom poluvremenu, zabio je 12 poena za 14 minuta i pohvatao napadačkih skokova ali D`Antoni ga je svejedno ostavio na klupi. Kao i Clinta Capelu koji je skupa s Dekkerom podsjetio Warriorse na staru boljku – zaštitu skoka. Njih dvojica su zajedno uhvatili 10 od 13 napadačkih skokova Houstona i donijeli su nekakvu energiju s klupe.

Tko zna, da ih je D`Antoni ubacio na startu treće možda Warriorsi ne bi imali „Onu Treću“. Ovaj period je Golden State dobio 37:22. Ubacili su 22 poena za 6 minuta i ubili svaki život u Houstonu. Njihov trademark ove sezone je upravo početak drugog poluvremena u kojemu lome suparnike. Net rating Warriorsa u trećoj četvrtini je +23. Nakon njih dolaze Spursi s +18, i onda Houstonovih +5.

Ovom pobjedom Dubsi su zaključili niz od 3 utakmice u 5 dana gdje su skinuli LeBrona, Westbrooka i Hardena, koš razlikom od +73.

green-harden

CAVALIERS-SPURS

Za razliku od utakmice u Houstonu ovdje je bilo puno više taktiziranja i playoff taktičkih igrica s matchupovima. Srećom ovo nije riješeno u 30-ak minuta utakmice nego je odigran i produžetak. Spursi su došli na megdan bez Tonyja Parkera i Pau Gasola (zlobnici bi rekli da šteta i nije velika) dok je Cavsima konačno trebala neka veća pobjeda jer su u zadnjih 10 dana izgubili od Jazza, Blazersa i Warriorsa. Turneja po Zapadnoj konferenciji još jednom ih je podsjetila na sve blagodati patetičnog Istoka.

Što se same utakmice tiče ona je odigrana prosječnim tempom što odgovara i jednima i drugima, prednost se mijenjala 15 puta, 13 puta je rezultat bio izjednačen, ali zapravo dinamika igre i rezultata za obje ekipe ovisio je o dva slučaja. Kod Spursa je bilo važno igraju li s Davidom Leejem pored LaMarcusa Aldridgea ili samo s jednim visokim. Rezultat Cavsa ovisio je o tome tko čuva Kawhija Leonarda LeBron James ili Iman Shumpert/Richard Jefferson kombinacija? Ovo je bila baza koja je uvjetovala sve ostalo.

Krenimo od Spursa. David Lee bio je njihov najveći problem u ovoj utakmici. Pogled na suhu statistiku neće otkriti previše, dapače, Lee je ostvario double-double, a ni Kevin Love, njegov direktni suparnik u ovoj utakmici, se nije iskazao. Međutim, u ovom osnovnom pogledu, na box-score brojke upada u oči Leejev negativni +/- koji je iznosio -8, i bio je najveći od svih „negativnih“ igrača. Ova statistička kategorija i nije pretjerano mjerodavan ili reprezentativan pokazatelj kvalitete nečije igre jer uvelike ovisi s kojim postavama trener koristi pojedinog igrača. Ali onda opet pogled na koš razliku na 100 posjeda kod svih korištenih Popovih postava koje su odigrale barem minutu ili više otkrivaju jednu zakonitost – gotovo sve petorke koje su uključivale Leeja bile su koš negativne. Osim jedne, one u kojoj je Lee bio small-ball centar okružen šuterima. I ovdje se krije poanta cijele priče i igre Spursa protiv Cavsa.

S dva visoka igrača u reketu Spursi igraju bolno sporo i predvidljivo oslanjajući se na metodične napade kojima je cilj hraniti Aldridgea u ili na postu, slično kao i Leonarda, njihovog jedinog pravog kreatora na perimetru, koji napada ovisno o tome ima li nižeg igrača protiv sebe pa igra leđima, ili ima pravo krilo pa situacije rješava iz driblinga. Floor spacing je slabašan. Gasol i Aldridge se mogu izvlačiti na korner tricu ali ugodnije se osjećaju na poludistanci ili u postu. Drže se old-school principa koji će im u regularnoj sezoni i protiv slabijih momčadi prolaziti jer su to Spursi, majstori realizacije i konačne izvedbe. Ali zato će „kašljucati“ u playoffu pa će se događati Clippersi ili Thunderi jer se jednostavno Gregg Popovich (i Ettore Messina) odbija prilagoditi i zaigrati drugačijim stilom. I utakmica protiv Cavaliersa pokazala je da bi 4-out postave trebale biti više korištene. Jednoj takvoj Popovich je udijelio 33 minute do sada u sezoni, onoj s Dewaynom Dedmonom i Davisom Bertansom, dakle devetim i desetim igračem na rosteru. To je tek 11. najkorištenija postava Spursa.

U utakmici protiv Clevelanda rezultat se u njihovu korist mijenjao kada su igrali s niskim postavama i jednim visokim, Cavsi su se vraćali i preuzimali vodstvo svaki put kada bi Popovich zaigrao s dva teretnjaka. Prvu četvrtinu napad Spursa je bio kriminalan, šutirali su iz igre 9/23 i nisu ubacili tricu. U igru ih vraća stara dobra klupa koja s Pattyjem Millsom, Manuom Ginobilijem, Dannyjem Greenom i Jonathanom Simmonsom ipak ima nešto arsenala na perimetru pa onda viđamo i ovakve lepršave akcije.

Aldridge je jedini visoki igrač u igri, Kyle Anderson i Leonard su krila uz njega i na bekovima su Jamal Murray i Green. Ova momčad je sada brža ne samo u napadu gdje mogu djelovati iz slash and kicka nego i u obrani jer mogu preuzimati i braniti na perimetru 5-out postavu Cavsa. Murray i Anderson su odradili posebno dobre role, prvi je iznenađujuće potrpao sve floatere koje je bacio, drugi je bio fantastičan u small-ballu s ukradenim loptama i blokadama. Niska postava se odvojila na +6 da bi za završnicu Popovich vratio Leeja uz Aldridgea, a samim time i Cavse u igru koji se ekspresno oporavljaju, čak i usprkos tome što je James morao ranije na odmor zbog 3 osobne.

Početkom drugog poluvremena opet ista stvar. Spursi troše gomilu vremena za pokrenuti akciju kojoj je opet cilj osloboditi Aldridgea u postu ili dovesti Leonarda u pravu poziciju. Prosječna obrana Cavsa koristi to kao Bronhi i bez problema kontroliraju utakmicu trpajući preko Irvinga i Jamesa. Posebno velike probleme su im stvarali Irving i Thompson u 1-5 picku, gdje se Aldridge nije najbolje snalazio u roli zadnjeg čovjeka, a često je znala zakazati i strana pomoći na kojoj je uglavnom boravio Lee u duetu s parkiranim korner Loveom.

Situacija se opet pogađate mijenja kada Popovich poseže za samo jednim visokim. Ovaj put dao je šansu Leeju na petici s 4 perimetar igrača i Spursi s -4 dolaze na +5. Završnicu Popovich dakako opet odlučuje igrati s dva teretnjaka, utakmica odlazi u produžetak gdje je i dalje „jahao“ Leeja i Aldridgea zajedno i na kraju ipak izvukao pobjedu. Opet, pogled na brojke i postave, i otkrivamo da su sve niske postave Spursa u ovoj utakmici ostvarile pozitivnu koš razliku.

Pop je u ovoj utakmici imao dosta sreće jer se LeBron prekasno sjetio sam dobiti utakmicu. On i Lue su predugo gledali kako Leonard u napadu uništava Shumperta i Jeffersona i trpa 41 poen. Ovdje su Cavsi izgubili utakmicu. Pozabavimo se ovim detaljem.

James je počeo utakmicu na Leonardu kao njegov čuvar i Leonard je prvu četvrtinu završio sa šutom 3/8, da bi u drugoj četvrtini James preuzeo Murraya valjda kako bi demonstrirao silu ili što već (ok ok, valjda je htio igrati libera u obrani jer Murray trice šutira rijetko), a Leonarda su kombinirano čuvali Jefferson i Shumpert. Od druge četvrtine sam počeo brojati koliko je puta Leonard ubacio preko Shumperta ili Jeffersona, a koliko puta preko Jamesa. U drugoj, trećoj i pola četvrte Leonard je 7 puta zabio preko Shump/Jeff kombinacije, jednom preko LeBrona, jednom preko Tristana Thompsona. James je vidio da pobjeda izmiče pa ga je preuzeo sredinom četvrte da bi Kawhi tu imao samo jedan ubačaj, promašio je i zadnji napad za pobjedu gdje je James odigrao briljantno u defanzivi. U produžetku je James ostao i dalje njegov čuvar a Leonard je imao 2/2 realizaciju od čega je jedan koš postignut zakucavanjem iz kontre nakon ukradene lopte.

Još samo opaska o Leonardu. U ovoj utakmici je bio anemičan u clutchu, protiv Atlante je promašio dva zadnja šuta za pobjedu. To mi je ostalo u sjećanju. Vjerojatno se mogu pronaći primjeri tijekom sezone gdje je takve stvari zabijao. Uostalom clutch brojke su mu jako dobre. Definitivno talentiran strijelac koji te može uništiti na razne načine i koji iz godine u godinu napreduje. Ali ne mogu se oteti dojmu da još uvijek nije napadačka razina one najelitnije prve opcije. Tražimo li možda previše od njega pored onakve potrošnje u obrani? Serije protiv Clippersa i Oklahome u zadnje dvije godine su zanimljivi pokazatelji do koje granice Kawhi može vući ekipu dok nosi ogroman teret u oba pravca. Vidjet ćemo za par mjeseci je li se nešto promijenilo.

Nije slučajnost da su se Cavsi vratili iz ponora i zaostatka od -9 na 5 minuta do kraja kada se: a) Popovich vratio visokim postavama i b) James preuzeo Leonarda u obrani. Tako se opet vraćamo na početak gdje sam naglasio koja dva detalja su određivala tijek i dinamiku utakmice. Cavsima je ovo opomena i greška koju sigurno neće ponoviti, u doigravanju barem. Spursi su uzeli dobru pobjedu bez dva startera ali ne izgledaju mi pretjerano opasno po konkurente iako sada imaju skalp i Warriorsa i Cavsa, pa bi kao bio dobar trenutak da osvijestimo činjenicu da su Spursi i dalje Spursi, opasna prekaljena đubrad. Neka hvala, radije ostajem skeptik. Ne mogu previše vjerovati ekipi koja platonistički do kraja forsira jednu ideju pored očitih empirijskih dokaza koji kažu da je to pogrešno i može bolje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE