Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

X`s and O`s: Imperija udara prva

Šampioni su dobili još jednu bitku. Dok čekamo Raptorse i njihovog GM-a Masaia Ujirija da povuče potez koji bi ekipu iz Kanade učinio pravim izazivačem na Istoku, dok gledamo prenemaganja Dannyja Aingea da konačno „unovči“ resurse koje ima i napokon dovede tog DeMarcusa Cousinsa ili Jimmyja Butlera, u Ohiju ne čekaju nikoga. Imperija zadaje novi udarac i utjeruje strah u kosti čineći nade timova s Istoka da mogu do vrha potpuno iluzornima. Tako to rade prvaci.

Kyle Korver novi je igrač Cavaliersa. David Griffin, GM Cavaliersa, vodu testiranih i dobro obučenih komandosa dodao je i specijalca za rukovanje raketnim bacačem. Kad smo već kod ratničke terminologije, Griffin je diverzant Cavaliersa koji neopaženo ulazi u neprijateljski teritorij, izviđa, kreće u akciju te unosi pomutnju i nered protivnicima da bi se onda zadovoljno vratio iz akcije i trljao ruke dobro obavljenim zadatkom i onesposobljavanjem suparnika. Griffin (neki će reći LeBron) se specijalizirao za ove tradeove usred sezone. Prije dvije godine da bi Jamesu stvorio uvjete za napadanje titule nije bilo dovoljno dovesti samo Kevina Lovea na ljeto. U siječnju su u Cleveland sletjeli Timofey Mozgov, J.R. Smith i Iman Shumpert. Lani je tijekom zadnjih dana trade deadlinea složio još jedan komadić slagalice tradeavši za Channinga Fryea. Izdominirao je i ovog siječnja. Za Kylea Korvera dao je… Pa, skoro pa ništa. Trade još uvijek nije službeno odrađen pa ne znamo sve detalje ali vrlo je izvjesno kako su Cavsi Hawksima poslali Mikea Dunleavyja, ugovor Moa Williamsa i zaštićeni pick prve runde 2019. godine.

Ovo je pljačka zbog koje bi Griffin trebao u zatvor (osim ako živi na Balkanu, naravno). Nakon svakog tradea slijedi i pokušaj analize tko je bolje prošao, tko je pobjednik. Ovdje nema potrebe za tim. Cavsi su dobili veće ime, Cavsi su se riješili lošijeg igrača a dobili su boljeg, Cavsi su oslobodili jedno mjesto na rosteru, Cavsi su uštedjeli novac, Cavsi su poslali bezvezni zaštićeni pick Hawksima, Cavsi su sačuvali trade exception, Cavsi se nisu riješili prava na nekog prospecta, npr. Cedija Osmana. David Griffin je opet zaradio svoju plaću i zaslužuje sve pohvale. Hawkse i njihovu situaciju ostavljam za kraj, ovdje bi samo napomenuo da i tamo netko zaslužuje u zatvor zbog djelovanja protiv interesa vlastite organizacije (osim ako živi na Balkanu, naravno).

Ova razmjena definitivno je bila potrebna Clevelandu za početak kako bi popunili rupe u rotaciji nastale ozljedama igrača, zatim kako bi osvježili roster, i u konačnici kako bi bili spremni za ono što im dolazi u lipnju mjesecu.

Ako ste pratili Cavse zadnjih tjedana mogli ste uočiti relativno nepoznata imena kao startere poput DeAndrea Ligginsa ili Jordana McRaea. Relativni anonimusi upali su u petorku Cavsa zbog ozljeda Kyrieja Irvinga (tetiva) i Smitha (šaka). Prvi se vratio sinoć na parket u pobjedi protiv Netsa, drugi je out sve do sredine ožujka. Tanka rotacija i manjak talenta prisilili su trenera Tyrona Luea na raubanje LeBrona Jamesa više nego što je potrebno u ovom periodu sezone. Čovjek je tijekom dvanaestog mjeseca igrao po 38 minuta prosječno, protiv Celticsa je odigrao čak 44. Odlazak Matta Dellavedove u Buckse prošlo ljeto učinio je i da Irving igra više nego što treba ili je do sada u karijeri naviknuo. Dolaskom Korvera Lue će dobiti na širini, iako je već naglasio kako će Kyle počinjati s klupe i dodao: „On je igrač koji se fantastično kreće bez lopte i koristi blokove, nema boljeg u ligi od njega u tome. Ubaci njega u igru s Fryeom, LeBronom i Jeffersonom i teren će biti jako širok, pa sada biraj svoj otrov kada želiš slati pomoć na LeBrona ili Kyrieja“.

Cavsima je definitivno potrebno malo svježine i produkcije s klupe. Lue radi dobar potez ostavljanjem Ligginsa u petorci, jako je zadovoljan kako ovaj drveni ali iznimno snažni i atletični bek, koji se bori za o(p)stanak u ligi, odrađuje prljavi posao u obrani protiv obje bekovske pozicije. To je ono što Cavsima trenutno treba pored Irvinga i Lovea koji nisu osobito kvalitetni defanzivci i Jamesa koji bira utakmice kada će odigrati obranu. Klupa Cavsa je imala dobar ulazak u sezonu ali zadnjih mjesec dana su potonuli, što zbog kraće rotacije zbog ozljede Smitha, što zbog pada forme Shumperta i Jeffersona. Prvi je imao sjajan ulazak u sezonu, šutirao je kao nikada u karijeri i davao impuls obrani. Međutim postotci iz studenog pali su u prosincu. True shooting sa 65% na 52%, trica sa 41% na 36%. Pamtimo Jeffersonovu partiju protiv Warriorsa, ali on tricu kroz sezonu šutira 30%. Jedini tko je na visini zadatka konstantno kroz sezonu je Frye. Sreća je za Cavse što James zaokružuje petorku klupe pa je to i više nego dovoljno da ne upadaju u rupe. Problem je samo što se James i tu mora trošiti više nego što se nadao.

Lue je u posljednje vrijeme bio toliko očajan da je morao posezati za Jamesom Jonesom i rookiejem Kayom Felderom kako bi mogao nekako raspodijeliti minute ili barem pronaći nekoga raspoloženog na toj klupi. Dunleavy se nije pokazao kao dobro rješenje. On je trebao biti zamjena za J.R. Smitha i novi Jamesov Ray Allen ili Shane Battier. Međutim, Dunleavy je gotov i spreman za penziju. Čovjek doslovno jedva trči i izgleda kao da će se svaki tren polomiti, pa iako Korver nije puno mlađi od njega definitivno će biti poboljšanje.

Kyle Korver vrhunac svoje karijere definitivno je proživio u dresu Atlante u posljednje 4 i pol godine. U sezoni 2014/15 čak je nastupio i na All-Staru zajedno s još 3 igrača Hawksa koji su te sezone igrali vjerojatno i najljepšu košarku u ligi, a k tome i učinkovitu jer su ostvarili omjer od 60-22 i osvojili prvo mjesto na Istoku. Stigli su i do finala gdje su ipak pometeni od Cavsa. To je bila sezona karijere za Kylea koji je tada „prangijao“ 6 trica po utakmici i pogađao ih s 50% uspjeha. Nakon toga uslijedio je, logično, pad. Godine su učinile svoje, kao i ozljede. Nije više šuterski dojmljiv kao spomenute sezone ali je i dalje ubojica. Ovo su njegove brojke:

3P% TS% Catch&shoot EFG% Wide open 3P% Open 3P%
41% 59% 60% 49% 42%

Kyle Korver je i dalje opaka šuterčina. Ovo je njegov shot chart:

korver_shot_chart

Korver je idealan igrač za Cavse, Cavsi su skoro pa idealna ekipa za Korvera. Cavaliersi su već na početku druge vladavine Jamesa shvatili da je trica majka i otac svakog dobrog napada danas. Plus, iz vremena Velike trojke Miamija jasno je da James najbolje funkcionira kada je okružen šuterima u 4/5-out sistemu. Zato su danas u Clevelandu neki od najboljih šutera lige poput J.R.-a, Fryea, Irvinga i konačno Korvera. Jebote, čak je i James popravio svoje postotke za tricu u odnosu na prošlu sezonu (37>31%).  Cavsi su ove sezone potegnuli 1123 trice (samo su Rocketsi daleko ispred njih i svih s 1466). Prosječno po utakmici uzimaju 33 trice (opet su samo Rocketsi bolji – 39). Pogađaju ih s 39% uspjeha (samo su Spursi bolji – 41%). Od svih šuteva na utakmici koje uzmu čak 39% otpada na tricu (samo su Rocketsi bolji s 45%). Dakle, Cavsi su dobili idealnog igrača. Korver će svejedno morati malo modificirati svoju igru jer je poznat po konstantnom kretanju i trci dok njegova momčad ima posjed. Cavaliersi to neće tražiti od njega jer je njihov napad zasnovan na ekstra kreatorskom talentu Irvinga i Jamesa iz kojeg svi ostali beru plodove. Ali upravo je to zastrašujuće u kontekstu Korvera i Cavsa.

Hawksi su Korvera koristili kao ključan segment funkcioniranja njihovog motion napada. Njegova trka, korištenje blokova i činjenica da je smrtonosan ako mu ostaviš malo prostora  da se digne na šut tjerali su protivnike Hawksa da mu posvećuju ogromnu pažnju, što je otvaralo dosta prostora ostalima. Čak i kada akcija nije bila za Korvera on je bio mamac. U Cavsima će biti drugačije. Pored Jamesa, Irvinga i Lovea nema potrebe da se Korver koristi kao off ball igrač i da se za njega postavljaju uzastopni blokovi kako bi ga se oslobodilo. Ni on neće morati konstantno u punom sprintu trčati i dizati se na šut. Nije primjereno za starijeg gospodina. Korver će u Cavsima zauzeti svoju poziciju u napadu, po mogućnosti u korneru, čekati da ekipe pošalju pomoć na Jamesa ili Irvinga, i onda dočekati da lopta dođe do njega kako bi je neometan šutnuo. Kyle Korver može ovo obavljati s 50% uspjeha, a to je strašan podatak. Korver će to vjerojatno moći i sa 60 godina na leđima.

Još jedna važna stvar. LeBron James je najbolji playmaker s kojim je Kyle Kover ikada igrao. Jako je malo igrača u ligi koji jednako dobro kao James mogu pronalaziti šutere uokolo njega same i otvorene. James je one man offense koji navlači cijelu obranu na sebe, a onda kada ne finišira oko obruča šalje povratne navodeće rakete prema perimetru odakle Smith, Irving, Frye, Love i po novome Korver nemilosrdno trpaju. Ne samo da su ta dodavanja pravovremena, a igrač koji ih baca nevjerojatno čita igru, nego su ovi asisti nevjerojatno brzi i precizni, šuteru dolaze u ruke točno tamo gdje trebaju doći.

U ovoj sezoni, od 95 pogođenih šuteva Channinga Fryea James mu je asistirao za njih 47. Kevin Love ima 214 pogođenih šuteva, James mu je asistirao njih 76. Lani je J.R. Smith pogodio 353 šuta, a James mu je asistirao njih 106. Ovo je donekle i razumljivo jer je James igrač koji kod Cavsa provede najviše vremena s loptom u rukama kreirajući napade, ali njegov dodavački gen je svejedno izvanredan i Korver će profitirati od njega, samim time i Cavsi. Korver bi čak mogao dodatno olakšati Jamesu i Irvingu jer ekipe ga nakon prve pogođene trice na utakmici neće moći ostavljati samog na šutu da bi zatvorile LeBrona i Kyrieja što bi njima dvojici moglo osigurati dodatni prostor.

Na drugom kraju parketa od tridesetpetogodišnjeg šutera ne treba očekivati da bude faktor. Međutim, Korver je fantastičan timski obrambeni igrač. Godine i ozljede su učinile svoje, nikada nije bio atleta, ali njegovi ljetni treninzi i održavanje tijela su spartanski (pisao sam o Korveru jednom). Uvijek je fizički izuzetno spreman, a osim toga visok je 201 cm i težak 96 kilograma što su odlične proporcije za beka šutera. U izolaciji protiv kvalitetnih strijelaca je bespomoćan jer ipak nije dovoljno brz da bi ih pratio na ulazu, ali od Korvera uvijek možete očekivati da rotira prema perimetru, ne promašuje rotacije, postavlja tijelo na ulazu protivnika, iznudi charge, bori se, i čak „lijepi banane“. Ovo posljednje je vrlo zanimljivo jer posljednje što bi rekli za Korvera je da zna blokirati suparnika, ali odličan je u tome kada dolazi kao pomoć sa strane bez lopte i iznenađujuće spusti „rampu“, mučki s leđa. Prije dvije godine imao je 0,6 blokada po utakmici. Toliko u ovoj sezoni James ima, Kevin Love ima 0,4 koliko i sam Korver.

Ne očekujem da Korver ima presudan ili bogzna kako velik utjecaj u potencijalnom finalu protiv Warriorsa. Ne, nisu ga Cavsi zato doveli. Korver je igrač koji će biti od koristi u regularnoj sezoni na 25 minuta po utakmici koliko je Cavsima potrebno. Ali gle, ako je Richard Jefferson mogao igrati važnu rolu lani u finalu zašto i Korver ne bi mogao biti od pomoći? Imati 48 minuta njega i J.R. Smitha kao glavne šuterske igle koje će osiguravati dobar spacing a po potrebi i serijom trica rješavati stvari nikada nije na odmet. Posebno nije na odmet protiv Warriorsa kojima također ne manjka oružja.

Legitimno je također pitanje je li Cavsima baš trebao igrač profila Korver ili netko tipa P.J. Tucker iz Phoenixa, jer ne zaboravimo da su Cavsi dobili Warriorse s Jeffersonom u postavi koji je obrambeno bio više od pomoći nego Love. U posljednjoj pobjedi Cavsa protiv Dubsa ove sezone opet je Jefferson odradio dobar posao protiv Duranta. Očito je kako Cavsima tu treba još jedan malo potentniji igrač od Jeffersona, a Tucker bi mogao biti taj. Netko tko će odraditi dobru obranu protiv 3 pozicije, koristan je u switchu, pogađa otvorene trice. Čini se da su LeBron i ekipa u upravi ipak odlučili da će Jefferson, Liggins i Shumpert biti dovoljni za taj posao, a da im je trenutno važnije zamijeniti Smitha pa je zato i potpisan Korver.

Ostao sam dužan još osvrt na Atlantu koja je trenutno ni na nebu ni na zemlji. Tamo gdje su Hawksi uvijek zapravo. Od 4 All-Stara od prije dvije sezone ostao je još samo Millsap, koji je ostao i jedini starter od „onih“ Hawksa. Po svim signalima koji dolaze iz Atlante čini se da je vrlo izgledno kako ekipa ide u rebuilding.

Potez s tradeom Korvera je najbolji dokaz, jer ne daješ Korvera Cavsima, a zauzvrat dobiješ gowno, ako te Cavse i dalje smatraš preprekom za doći do vrha Istoka. To ekipe s ambicijama sebi ne mogu dopustiti. Još si manje mogu dopustiti da ih ti Cavsi opelješe pa im čak ni eto Osmana ne poklone. Korveru je istjecao ugovor i Hawksi ga očito nisu vidjeli u svojim planovima za budućnost pa ga nisu htjeli izgubiti kao Ala Horforda koji je odšetao a da Hawksi nisu dobili ništa. Ali što su sad dobili? Pick 2019. godine, zaštićen bolje od Fort Knoxa. 2019. godina je i dalje period u kojem bi Cavsi trebali biti dobri pa taj pick i nema neku vrijednost osim kao možda neki budući trade žeton. Ali onda opet, pitanje je koliko uopće i možeš izvući za veterana koji je došao pred kraj karijere, koji je bio ozlijeđen u zadnje vrijeme i koji je usprkos svemu jednodimenzionalan igrač.

Tim Hardaway Jr. ove sezone pokazuje da može odmah uskočiti u Kyleovu rolu strijelca s klupe, međutim i u vezi njega se spominju trade glasine koje kažu da Hawksi traže pickove druge runde za njega. On je na ljeto zaštićeni slobodni igrač.

Paul Millsap je već na početku sezone označen kao potencijalna trade meta brojnih ekipa među kojima prednjače Raptorsi, odmah iza njih su navodno Kingsi i Pelicansi, a spominju se još Boston, Denver i Portland. Millsap je također najavio da neće aktivirati klauzulu u ugovoru koja mu jamči 21 milijun dolara sljedeće sezone nego da će izaći na tržište. Isto tako je dao signal da želi ostati u Atlanti ali želi li Atlanta njega? Thrillsap je fantastičan igrač i dalje ali potpisati ga na još 3-4 godine i dati mu 18-20 milijuna dolara godišnje bio bi vrlo rizičan posao i značilo bi da Hawksi moraju dalje s Millsapom i Howardom koji trenutno ne funkcioniraju dobro kada su skupa na parketu. Ukoliko dođe do razmjene i Millsap napusti Hawkse pa makar došli iz Toronta Patrick Patterson i Terrence Ross to je očit znak da Hawksi kreću u puni tank mode iako bi i dalje mogli ostati konkurentni na kilavom Istoku. Ali to bi onda značilo i da su Howard i Dennis Schroder glavni igrači ove momčadi. To ne zvuči dobro, zar ne? Rebuilding putem „tankiranja“ je u tom slučaju jedino rješenje.

Navodno je i Thabo Sefolosha dostupan jer i njemu ugovor istječe. Thabo je i dalje jedan od boljih perimetar stoppera u ovoj ligi, ali je i još jedan veteran ograničenih ofanzivnih mogućnosti. Što Atlanta može dobiti za njega? Mogu li Hawksi razmijeniti Howarda? Kolika je njegova vrijednost danas?

Pred upravom Atlante bezbroj je pitanja i jasno je da su na raskrižju gdje moraju odlučiti kamo žele ići i kako će doći do tamo. Bolje za njih da imaju barem kompas.

Latest Posts

NE PROPUSTITE