Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

X`s and O`s: Oni dolaze

Ne želim o Kristapsu Porzingisu, Joelu Embiidu i Karlu Townsu. Njima promocija ne treba. Ne želim o vrućim temama  pod nazivom Westbrook i Harden, ionako su ih pune novine. Neću ni o novom treneru Hajduka, ni o novim porezima, ni o zaduženjima Hrvatske, iako svi oni dolaze.

Zigging when everyone else zags, moj je moto. Uvik kontra. I zato, otvorite wikipedije, pripremite basketball reference, možda će vam trebati. Ovo je priča o trenutnim košarkaškim autsajderima.

Lako je voljeti Anthonyja Davisa, LeBrona Jamesa ili Stepha Curryja. Usudi se voljeti Krisa Dunna izgubljenog i u vremenu i u prostoru. Pokušaj navijati za Jeffa Whiteyja kada svaka njegova pogreška na utakmici u garbage timeu vodi ravno u NBDL i Salt Lake City Starse. Možeš li pohvaliti mehaniku šuta Rashada Vaughna a onda podnijeti 0-6 šut u šest minuta igre? Lako je voljeti kada ide i kada je sve posloženo. Prošao sam slične brige i probleme s (nije da se hvalim ali eto): Isaiahom Thomasom, Mo Harklessom, T.J. Warrenom, C.J. McCollumom, Jae Crowderom… Svi redom su odlični NBA igrači premda ne mogu reći da sam znao da će biti ovo što danas jesu, ili će tek postati. Ali volim kopati ispod površine i u anonimcima tražiti kvalitete koje bi ih vinule u visine. Bilo je i promašaja poput Waynea Ellingtona, Austina Dayea, Ivana Johnsona, Dorrella Wrighta, Luigija Datomea i drugih koji su podbacili u NBA ligi a predviđao sam im dobre NBA karijere, što podrazumijeva debele svote na bankovnim računima i veliki broj minuta kroz sezone. Nisu/nismo uspjeli. Ali ima nešto u tom navijanju i „guranju“ anonimaca, autsajdera i nedokazanih NBA igrača. To je kao da si roditelj pa gledaš svoje klince kako odrastaju i postaju uspješni, ili kao da si profesor pa gledaš svoje problematične učenike koji upisuju fakultete iako je sve bilo protiv njih. Problem, ili sreća u svemu tome, ovisi kako gledaš na stvar, je u tome što ih nakon nekog vremena trebaš pustiti. Djeca se osamostale i odsele od tebe, učenici odu iz tvoje škole, NBA autsajderi više to nisu, prešli su na razinu više, afirmirali se kao igrači i tvoja propaganda, paljenje svijeće i urlanje po kući na svaki njihov dobar potez gube na značenju i više ne dopiru do SAD-a. Svoje si napravio. Ali tu je ona dobra stvar rastanka, riječima Ede Maajke: „Dolaze jači klinci, žešći klinci, bolji klinci, svi vojnici!“. Dok je NBA lige biti će i autsadjera koji traže svoje mjesto pod suncem i malo ljubavi.

Prije nego krenemo na samu tematiku postavimo par pravila. Prvo, autsajder ne može biti visoki NBA pick. Takvi po defaultu dobivaju šansu u ligi, prvo zato što su kvalitetni i imaju potencijal koji se lako prepozna, drugo zato što je na njih iskorišten visoki pick pa će franšiza poduzeti sve kako bi opravdali potez, to uglavnom znači pružanje velikog broja prilika mladom igraču. Drugo, autsadjer za kojeg navijamo još se nije izborio za mjesto u petorci ili je šesti igrač. Treće, nastavno na drugo, minutaža mu nije garantirana i ovisi uglavnom o okolnostima na rosteru tipa ozljede ili tijek rezultata utakmice. Četvrto, još uvijek nije imao breakout sezonu, odnosno sezonu karijere. Peto, NBA autsajder najčešće ima barem jednu ili nekoliko od ovih karakteristika: nije atleta, nema fizikalije (visina, težina, raspon ruku), ima felere u igri (nije šuter, turnover mašina i sl.), ne koristi šanse kada dobije minute, brojke ga ne vole, problematičnog je ponašanja. Šesto, za autsadjera se navija usprkos svim ovim točkama od 1 do 5, zato što ti vidiš nešto u njemu, zato što si subjektivan i nerealan, zato što si tvrdoglav i spreman pratiti svog autsadjera do Braunschweiga ili Avtodor Saratova ako treba.

Zagriženi NBA fanovi koji gutaju utakmice znat će za sljedeća imena, tko su, što su i što rade, gdje igraju. Prosječni fan – box-score/highlight poznavatelj – je možda čuo za ova imena ali nema pojma o detaljima i izletjet će mu: „Gdje ovaj igra i koju poziciju?“. Površni ljubitelj NBA košarke bez ustezanja će izbaciti: „Jebote, odakle si ovoga izvukao?“. Nije važno kojoj kategoriji pripadate, uskačite u ovaj moj propagandni vagon i saznajte za koga ćemo navijati sljedećih par godina, s kim idemo do All-Stara, a s kim do Libanona.

Richaun Holmes (Philadelphia 76ers, PF/C)

23 g.

208 cm/111 kg

37. pick

Trenutni level: peti visoki

Pred početak sezone glavno pitanje u vezi Philadelphije nije bilo do koliko pobjeda mogu ove sezone već kako posložiti rotaciju visokih igrača, prvenstveno centara gdje vlada prava gužva. Spletom okolnosti Embiid je neprikosnoven (realno je i najkvalitetnije rješenje), Jahlil Okafor se nametnuo kao njegova zamjena, ali glavobolje za Bretta Browna počinju kada mu se Nerlens Noel oporavi od ozljede i vrati u rotaciju. Kako onda posložiti stvari i zadovoljiti dva treća, i šesti pick? O četvrtom centru nitko ne priča. On se zove Richaun Holmes (ime se čita kao ri-SHAWN) i kad god dobije šansu i minute dobre stvari se događaju za Sixerse. Holmes je nastupio u 14 od 18 utakmica Sixersa, prosječno igra 16 minuta po utakmici, te postiže 7 poena uz 4,7 skokova te true shooting od 61%. Holmes je undersized centar koji postavlja čvrste blokove, a možeš ga koristiti kao pop ili roll opciju. Nije klasična stretch varijanta ali definitivno ima prostora za usavršiti to oružje jer ove sezone šutnuo je 15 trica, pogodio ih 7. Iako mu nedostaje malo centimetara da bi bio klasični centar Richaun je vrhunski energy guy koji vas osvaja svojim intenzitetom koji unosi u igru, svojom čvrstinom i beskompromisnim stavom. „U svaku utakmicu ulazim jako“, opisuje Holmes i dodaje: „Ako ne ideš jako u ovoj ligi brzo ćeš pasti na zemlju“.

Holmes pokazuje potencijale i kao obrambeni igrač. Pokretljiv je na nogama u obrani picka, može čuvati low post prijetnje kao i izlaziti prema trici, jako dobar je skakač koji pri box-outu ,zahvaljujući svom energy guy stilu ne bježi od kontakta. Ima osjećaj za blokadu što je još na sveučilištu pokazivao. U tri godine na malom Bowling Green Stateu imao je 2,6 blokade po utakmici. Blokade, skokovi ali i atraktivna zakucavanja dokazi su da je Holmes sjajna atleta:

Pogledajte taj gore finiš iz pick and rolla od lani, ili možda ovaj:

Pogledajte i reakcije nakon zakucavanja, ovo je energija kakvu posjeduje jako mali broj igrača i zato mislim da je ovaj autsajder predodređen za uspjeh.

Holmes definitivno ima alate za biti jako koristan NBA igrač, možda je to hrabro reći, možda neodgovorno, ali igrač tipa Holmes trenutno izgleda korisnije od Okafora i Noela. Bolji je skakač i defanzivac od Okafora i vrlo vjerojatno bolji šuter u budućnosti. Obojica su negativni po net ratingu, samo što je Holmes na -2, a Okafor je na -10 premda Okafor i igra 5 minuta više. Najveći PER kod Sixersa ima Embiid pa zatim Holmes, najbolji skakač nakon Embiida je Holmes. Dok Okafor skuplja 10% svih dostupnih skokova kada je na parketu, Holmes hvata 15%. Noel je ukupno gledano bolji defanzivac ali i limitiraniji napadač, te igrač koji je sklon ozljedama. Vidjet ćemo kako će im se razvijati karijere u budućnosti, ali nemojte se iznenaditi ako Holmes „prešiša“ obojicu.

Lani je Holmes dvije najbolje utakmice odigrao protiv Jazza i Portlanda. U porazu od Jazza za 21 minutu je ubacio 18 poena uz 3 skoka i 3 blokade. U pobjedi protiv Portlanda za 27 minuta zabio je 17 poena uz 6 skokova, 3 asista i jednu blokadu. Ovo su mu najbolje utakmice ove sezone:

VS. MIN PTS REB AST BLK STL +/-
Pacers 24 8 12 0 1 1 +5
Bulls 21 13 5 0 3 1 +11
Raptors 23 11 9 1 0 2 -6

Ne igra puno nažalost, ali kada igra onda igra jako dobro, i to je važno. Volio bih ga vidjeti u povećanoj roli jer se možda doista radi o igraču za limitiranu minutažu, ali dok ga ne vidimo u akciji u kontinuitetu nećemo znati.

Sljedeći level: Treći visoki/energy guy s klupe/talentiraniji Ed Davis

Nitko sretniji od mene ako Holmes postane startni centar, iako za to mu nedostaje koji centimetar više koji uvijek nekako dođe na naplatu. Ali s obzirom na smjer u kojem se liga kreće nije nemoguće da ga jednom negdje vidimo u toj roli, za nekoliko godina. Gle, ako je mogao Tristan Thompson s 206 centimetar na centru igrati ključnu rolu u finalu NBA lige može i Holmes biti starter u NBA ekipi. Pitanje je samo kada će dobiti pravu šansu i koliko će raditi na sebi.

Taurean Prince (Atlanta Hawks, SF)

22 g.

203 cm/99 kg

12. pick

Trenutni level: rookie minutaža, treći izbor na small forwardu

Afroamerikanac od 203 cm, krilo s tendencijom da može odigrati i četvorku, potencijalni 3&D, dreadlocksi. Iz Taureana Princea vrišti „novi DeMarre Carroll/Jae Crowder!“. A tamo gdje su novi Carrolli i Crowderi tamo sam i ja. Premda sam se zamalo odrekao Princea jer je bio lutrijski pick. Ali sam ga onda opet prigrlio jer su ga odabrali Hawksi i jer su ga skauti ignorirali. Prince je možda mogao biti i bolji pick od 12. ali s 22 godine skauti, treneri i GM-ovi su se pitali je li već dosegnuo svoje limite. Da je bio mlađi išao bi sigurno ranije u lutriji. Druga stvar, ni okolnosti na Bayloru mu nisu išle na ruku. Usprkos dobrim brojkama postavljalo se pitanje kakav je Prince obrambeni igrač s obzirom da trener Baylora Scott Drew (mora li baš svaki Scott biti grozan trener? Drew, Brooks, Byron) preferira zonsku obranu 2-3 ili 1-3-1 gdje individualni zadatci i obrana ne dolaze do izražaja kao u obrani čovjek na čovjeka. Na kraju je Baylor u prvoj rundi završnog turnira lani ispao od Yalea. Nije im pomogla ni vrhunska predstava Princea koji je ubacio 28 uz 4 skoka, 3 asistencije i jednu ukradenu loptu.

Ove sezone nastupio je u 12 od 19 utakmica za Atlantu, prosječno igra slabašnih 11 minuta pa su i njegove brojke beznačajne. Tek je u zadnje vrijeme počeo dobivati više minuta s ozljedom Thabe Sefoloshe i propuštanjem utakmica zbog odmora Kylea Korvera. Prince je počeo igrati između 15 do 20 minuta gdje pokazuje naznake da je Atlanta u budućnosti izgledno riješila problem 3&D igrača kada odluče pustiti Sefoloshu da ode. Prince bi definitivno mogao biti novi Carroll za Hawkse, igrač visoke energije, odličan perimetar defanzivac i tricaš koji će pospremati otvorene zicer trice. Ovakav tip igrača, u ligi gdje dominiraju krila i bekovi, plaća se zlatom.

Na Bayloru u zadnjoj godini Prince je pokazao da se solidno snalazi i kao sekundarni kreator iako su izgubljene lopte bile problem. Taurean trenutno izgleda kao bolji ball handler nego što je to Carroll ikada bio, čak i nešto bolja atleta koja se snalazi pri završavanju oko obruča. Tricu koju trenutno šutira 33% morat će popraviti kao i smanjiti broj prekršaja. Sve su ovo ipak anomalije tipične za rookieja.

Ako vas do sad nije zaveo njegov potencijal možda hoće životna priča. Princea prati standardna priča siromašne afroameričke obitelji. Roditelji su mu se razveli dok je još bio u osnovnoj školi pa je prvo živio s majkom, da bi nakon nekog vremena preselio kod oca. Prince je, kako sam kaže, obožavao oca Anthonyja premda ovaj nije bio pravi model ponašanja kakav treba slijediti jer se radilo o sitnom kriminalcu koji je donio gomilu loših odluka nakon čega su on i Taurean završili na ulici i doslovno postali beskućnici bez krova nad glavom. Taureanova majka za to nije znala, on joj to nije htio priznati jer bi ga odvojila od oca, nisu to znali ni njegovi prijatelji iz škole. Nije nikome želio ništa reći čak ni onda kada je za jesti imao samo tanjur prženog krumpira, bez mesa, bez priloga. I tako par dana u tjednu. Utočište su tražili u karitativnim udrugama ali kada tu ne bi bilo mjesta za prespavati bili su osuđeni na ulicu. Kada je Anthony završio u zatvoru zbog izdavanja lažnih čekova Prince je utočište pronašao kod prijatelja iz razreda koji su mu pružili pomoć na čemu im je ovaj do danas zahvalan. U srednjoj školi u rodnom gradu San Antoniju je počeo igrati košarku. S obzirom da je bio najviši igrao je centra da bi ga onda trener John Collins usmjerio prema perimetru. Sjeća se Collins jedne anegdote kada je Prince izgledao totalno nezainteresirano na terenu ispred skauta velikog Dukea. Collins ga je verbalno napao zbog takvog ponašanja a Prince mu je mirno odgovorio: „Vičeš na mene, razumijem i zašto. Ali, prošao sam i gore“. Collins ga odlično opisuje na kraju, a s tim se slaže i njegov trener s Baylora Drew: „On je mentalno najčvršći čovjek kojeg sam ikada upoznao“.

Sljedeći level: elitni 3&D igrač, novi Carroll/Crowder

Potencijal je tu od glave do pete. Košarkaške vještine su također tu. U franšizi je koja zna kako napraviti igrača i unaprijediti ga. Nema razloga da Prince ne uspije i da ga još dugo ne gledamo u ligi u važnoj ulozi.

Cristiano Felicio (Chicago Bulls, C)

24 g.

208 cm/124 kg

Nedraftiran

Trenutni level: peti visoki

„Da mi Bullsi nisu dali ugovor prestao bih igrati košarku“, izjava je Cristiana Silve Felicia iz Pouso Alegrea u Brazilu. On je nova velika nada Bulsa koju su izmislili glavni operativci u uredu: Gar Forman i John Paxson. Kojima možete prigovoriti puno toga oko slaganja rostera i financija, ali ne i to da ne znaju odabrati pravog igrača na draftu. Samo što, da stvar bude bolja, Felicio i nije izabran na draftu 2014. godine za koji se prijavio, ali pitajboga kojim kanalima su Paxson i Forman došli do njega u Brazilu pred početak prošle sezone. Felicio je do Bullsa igrao samo za dva brazilska kluba, a jedno vrijeme je proveo na košarkaškoj akademiji u Sacramentu.

Brazilac je gromada od čovjeka koju je lakše preskočiti nego zaobići čini se. Da nije košarkaš, vjerojatno bi bio majstor brazilskog jiu-jitsua. Ali nemojte da vas zavara njegova čudna tjelesna struktura. Felicio je vrlo mobilan i eksplozivan visoki igrač za svoju konstituciju. Radi se o sjajnom skakaču, dobrom blokeru sposobnom se gurati i u postu protiv viših i jačih centara tipa DeMarcus Cousins. Lani je pokazao svoj potencijal nakon All-Stara kada se Bullsima ozlijedio Pau Gasol. Uskočio je u rotaciju te osim obrambenog pokazao dobar dio i napadačkog repertoara. Kao i Holmes iskoristiv je u pop i roll varijantama, izvrstan je roller prema obruču zato jer je ogromno tijelo koje je lako pogoditi, a zakucava i alley-oop šanse bez problema. Još uvijek nije dodao tricu u repertoar ali pokazao je flasheve dometa u šutu s poludistance. Još jedna bitna stvar u njegovoj igri je skok u napadu, vrlo lako dolazi do skoka u napadu jer mu masa omogućuje da se dobro postavi, a eksplozivnost da u zraku dohvati skok onda i brzo finišira oko obruča. Lani je najbolju utakmicu odigrao na samom kraju sezone protiv Cavaliersa, Bullsi su pobijedili u toj utakmici a Felicio je pokazao da nije zalutao u ligu.

Utakmicu je završio sa 16 poena (7/7 realizacija), 5 skokova, dvije blokade i jednom asistencijom, +/- mu je bio +12. Da ne ostane sve samo na riječima pogledajmo zajedno što nam je u toj utakmici pokazao Felicio.

Akcija 1 – 0:17: pick and roll s Derrickom Roseom i završavanje lijevom rukom

Akcija 2 – 0:25: igrač od 111 kg hladno vuče kontru i pravovremeno dodaje loptu

Akcija 3 – 0:49: 2 na 2 igra s Aaronom Brooksom, prima loptu na liniji za bacanja i ne radi grešku da se odmah zabije u Timofeya Mozgova, ili napravi korake jer srlja, već udara loptom od pod, traži kontakt s čuvarom da bi dobio prostora i polaže desnom rukom

Akcija 4 – 1:20: opet 2 na 2 s Brooksom koji mu namješta alley-oop, pogledajte taj odraz

Akcija 5 – 1:34: odlična obrambena reakcija na preuzimanju Kyrieja Irvinga, izvrsno lateralno kretanje i lijeva ruka u zraku

Akcija 6 – 1:55: moćno zakucavanje iz picka, pravovremeno otvaranje i čekanje na loptu s dosta osjećaja (vrhunsko je i dodavanje)

Akcija 7 – 2:05: prekrasan osjećaj za blokadu i smisao za čitanje igre

Akcija 8 – 2:15: s ovim me kupio. Lijevi ulaz i prekrasno izbjegavanje Kevina Lovea i faula u napadu. Nemojte me zajebavati, igrač od 208 i 111 ovo ne bi trebao moći

Akcija 9 – 2:25: Visoki košarkaški IQ u ovoj akciji. Love i J.R. Smith su udvojili Jimmyja Butlera, Felicio ostaje sam ispod koša ali LeBron kao glavni defanzivac na slaboj strani odlično dolazi u pomoć. Felicio je osjetio LeBronov dolazak i zato ne kreće odmah s loptom prema prvom obruču jer bi „popio“ blokadu s obzirom da je loptu primio iza koša, nego udara loptu o pod, masom se rješava Jamesa i polaže na drugi obruč. Genijalno.

Okej, ovo je jedna utakmica u sezoni, i na samom njenom kraju, ali ipak su Bullsi igrom kroz Felicia dobili Cavse i  s njim su  zatvorili utakmicu. To nisu male stvari za nekoga tko ozbiljne košarke nije vidio. Važnije od brojki koje su zbilja mizerne i lani i ove sezone je da Felicio ima alate za igrati košarku, ima i vještine. Kad god je dobio ozbiljnu šansu pokazao je da će biti od koristi i da je legitiman NBA košarkaš.

Ove sezone se nije naigrao, igra čak i manje nego u rookie sezoni, samo 9,5 minuta po utakmici. Fred Hoiberg je posložio visoku rotaciju koja trenutno funkcionira i Felicio će trebati biti strpljiv. Na početku sezone je i dobio nešto više šanse ali je onda ispao iz rotacije u korist Bobbyja Portisa.

Dvije najbolje utakmice sezone:

VS. MIN PTS REB AST STL BLK +/-
Pacers 19 7 8 0 0 0 +5
Nets 22 4 7 1 0 0 +8

Sljedeći level: backup centar

U nekoj lošijoj ekipi može biti i startni centar, zašto ne, ali recimo u jednoj solidnoj playoff momčadi Felicio je primjereniji kao rezervni centar koji može protiv slabijih postava biti izuzetno koristan jer stiže pokriti obruč, pohvatati skokove i na račun fizikalija i čitanja igre biti koristan i u napadu.

Reggie Bullock (Detroit Pistons, SF)

25 g.

201 cm/92 kg

25. pick

Trenutni level: treće nisko krilo na rosteru, bez garantiranih minuta

Baš u momentu nastajanja ovog teksta pojavila se obavijest kako će Reggie Bullock izbivati s terena 2 do 4 mjeseca zbog ozljede koljena. Nije baš da ga sreća prati tijekom karijere. Prvo su ga na draftu izabrali LA Clippersi, teško da postoji gora ekipa za mladog igrača i gori trener od Doca Riversa koji uvijek više vjeruje potrošenim veteranima nego mladim potencijalima. Nakon neuspješne suradnje u sezonu i pol Clippersi ga kroz trade šalju u Sunse za koje je ukupno odigrao 11 utakmica i sve skupa 75 minuta. Slijedi novi trade, u Detroit za koji je lani odigrao samo 429 minuta, šansu je dobio u 37 utakmica. Stan Van Gundy je lani maksimalno skresao rotaciju i od bočnih igrača koristio samo Stanleyja Johnsona koji je krpao minute iza Tobiasa Harrisa ili Marcusa Morrisa. Ove sezone se događa nešto slično. Harris ili Morris su stalno na poziciji broj 3, Kentavious Caldwell-Pope je na beku šuteru i njega mijenja Johnson, a novi u rotaciji je Jon Leuer koji igra četvorku. Bullock je odigrao samo 4 utakmice ove sezone i ukupno 42 minute.

Bullock tako praktički gdje god da je igrao nije dobio pravu šansu. Teško je reći je li do njega ili do zamisli trenera, ali recimo da je opravdao minute lani u dresu Pistonsa kada ga je SVG silom prilika morao koristiti. Bilo je to krajem veljače kada se ozlijedio Stanley Johnson pa je Van Gundy morao posegnuti za Bullockom. Prvi put u sezoni mu je dao ozbiljne minute a ovaj mu je zahvalio za povjerenje: 16 poena (6/9 iz igre, 3/5 za tricu) za 26 minuta u pobjedi protiv Sixersa. U sljedeća dva tjedna akcije gdje mu je Van Gundy po prvi put u kontinuitetu dao minutažu Bullock je imao 9 poena prosječno i 58% šuta za tricu, Pistonsi su pobijedili u 5 od 7 utakmica. Povratkom Johnsona u rotaciju, Bullock više nije igrao 24 minute prosječno kao u zadnja dva tjedna. Zapravo, više nije ni igrao. Pa ti sada shvati trenerske ideje… Pojavio se opet odnekud pred kraj sezone protiv Orlanda i Cavsa, u važnim pobjedama za Detroit koji je lovio doigravanje. Orlandu je ubacio 13 (5/9, 3/6) uz 3 skoka i 6 asistencija. Cavsima je zabio 15 (5/8, 3/5) a skupio je još 8 skokova i 4 asistencije. Dao mu je Van Gundy šansu u prve dvije utakmice playoffa protiv Clevelanda gdje Bullock opet nije zakazao šuterski jer je pogodio 5 od 6 šuteva ali onda do kraja serije više nije ulazio na parket.

Pomalo je frustrirajući ovakav odnos prema igraču koji očito doprinosi dobrim rezultatima kada mu se pruži šansa. Bullock je na North Carolini pokazivao da se radi o odličnom šuteru brzog izbačaja koji je iskoristiv u spot-up i catch and shoot situacijama. U NCAA-u je bio odličan skakač i pokazivao je napredak u igri kroz godine među Tar Heelsima. Posjeduje NBA fizikalije za igrati nisko krilo premda nije vrhunska atleta. Nikada neće biti šuter kreator kao ni lockdown defender (obrana bi mu s obzirom na fizikalije trebala biti bolja i to je vjerojatno jedan od razloga zašto ga Van Gundy ne koristi puno) što mu smanjuje plafon ali mjesta za njega u rotaciji neke NBA ekipe definitivno ima.

Sljedeći level: backup small forward

Nadam se da će ga ozljede zaobići i da će negdje dobiti šansu kakvu zaslužuje. Vrijeme je, jer od svih igrača na ovoj listi, on ima najduži staž u ligi.

bullock

Davis Bertans (San Antonio Spurs, PF)

24 g.

208 cm/95 kg

42. pick

Trenutni level: stretch četvorka/specijalist s klupe/Matt Bonner

Evo nam još jednog čistokrvnog specijalca ala Bullock zbog kojeg se vraćamo sve u 2011. godinu i jedan od najvažnijih poteza u povijesti San Antonio Spursa kada su s Pacersima dogovorili trade Kawhi LeonardGeorge Hill. Osim Leonarda Spursi su dobili prava na Erazema Lorbeka, te 42. pick koji su te godine pretvorili u Davisa Bertansa. Za mnoge ekipe 42. pick ne predstavlja puno toga, tek nekakav resurs za daljnje potencijalne tradeove, ali ne i za Spurse. Kada Spursi biraju tako visoko svjetla pozornice su na njima i svi pomno prate koga će odabrati. Kada odaberu ostale ekipe se osjećaju prevareno jer Spursi uglavnom znaju nešto što drugi ne znaju.

Mladi Latvijac kalio se u Europi, a ime je stekao prvo u Olimpiji iz Ljubljane a onda u beogradskom Partizanu gdje je znao imati bolesne serije trica koje su izluđivale protivnika a Grobare bacale u delirij. S Partizanim je osvojio 3 titule ali i zaradio tešku ozljedu koljena i potrgane ligamente zbog čega je izbivao s terena čak 9 mjeseci. Iz Partizana odlazi u Laboral Kutxu a tamo nažalost obnavlja ozljedu koljena i opet je out za cijelu sezonu. Prošlu sezonu je odradio jako dobro pod ravnanjem Velimira Perasovića a onda se odlučio okušati u NBA-u.

Bertans je šuterski specijalac, konstantan missmatch za old-school četvorke jer se njegova igra bazira isključivo na perimetru i šutiranju trica. Iako se radi o poprilično jednodimenzionalnom igraču, jer osim što šutira ne radi ništa više od toga, njegove kvalitete koje se očituju u brzom izbačaju te trčanju kroz blokove i dizanju na šut, u rukama pravog trenera mogu biti moćno oružje. Nema baš puno četvorki u ligi koje s 208 mogu elegantno istrčavati iz jednog ili dva bloka i dizati se na tricu i usput je pogađati s 40+ postotkom. Bertans još nije na toj razini ali biti će, u pravim je rukama. Trenutno tricu šutira 45,5%, iako uzima samo 2 pokušaja po utakmici što je za specijalca malo, ali ne može se očekivati više kada igraš samo 11 minuta prosječno. Zanimljivo, catch and shoot tricaške varijante realizira s 48% uspjeha.

Igrač tipa Bertans je definitivno neophodan Spursima s obzirom na to da svi njihovi centri više vole igrati unutar linije za tricu pa Bertansa možeš upariti s LaMarcusom Aldridgem ali i Dewaynom Dedmonom npr. Bertans je komplementaran uz obojicu jer otvara prostor Aldridgeu za izolacije, a Dedmonu također, samo kao finišeru iz pick nad rolla.

Nedavno je u prvoj ozbiljnijoj minutaži reagirao sjajno na parketu. U pobjedi Spursa protiv Bostona Bertans je za 23 minute ubacio 15 poena (6/8, 3/5) uz 2 skoka i jednu ukradenu loptu te +/- + 8.

Postoji ipak par stvari koje bi mogle limitirati Bertansa u igri. Prvo, katastrofalan je skakač. Skuplja samo 5,9% svih dostupnih skokova što su brojke prosječnog beka (Patty Mills skuplja 4,9%). Drugo, osim šuta ne nudi previše kreacije za sebe ili druge premda je u Europi pokazivao da može spustiti loptu na pod dva puta i krenuti na ulaz ili se dignuti s kraće distance na šut. Treće, nije vrhunska atleta ali dobro i da hoda s obzirom na 2 torn ACL-a. Gregg Popovich je izjavio da je trenerski štab iznenađen njegovom mobilnošću što je dobar znak. Ali definitivno mu nedostaje kilograma da može braniti bilo koga. To bi trebao dobiti kroz godine igranja iako nikada neće biti dobar defanzivac zbog ispodprosječnog raspona ruku i manjka eksplozivnosti. Uz to, pumpanje kilogramima može ga usporiti, a trenutno se kao četvorka dosta oslanja na bježanje kroz blokove. Pitanje je i kako bi njegovo desno koljeno podnijelo više tereta nego što je naviknulo.

Sljedeći level: Stretch visoki s klupe/Mirza Teletović

Bertansa će kao i Mirzu trebati stalno sakrivati u obrani, a obojica ne nude nekakvu all-round igru da bi ih se trpjelo u starterskoj minutaži, ali Bertans definitivno kao i Mirza ima budućnost kao visoki gunner s klupe koji serijom trica može preokrenuti tijek utakmice.

Sam Dekker (Houston Rockets, SF/PF)

22 g.

206 cm/104 kg

18. pick

Trenutni level: stretch četvorka

Zamislite svaki segment košarkaške igre. Sada zamislite igrača koji može odraditi svaki segment te igre. Na kraju zamislite igrača koji sve može ali ništa ne radi na elitnom nivou. E, to je Sam Dekker. Tko ga je gledao na Wisconsinu zna da se radi o izvrsnom all-rounderu, jednom od najraznovrsnijih krilnih igrača svoje generacije, o nesebičnom krilu odličnih fizičkih predispozicija, solidnom atleti, solidnom strijelcu i šuteru, dobrom skakaču, nesebičnom suigraču koji doista može obaviti zadatak koji pred njega postaviš. Iz užasno sporog tempa Wisconsina došao je lani u kaos Houston Rocketsa gdje je jednako važno moći pretrčati kilometara i kilometara tijekom večeri kao i zabiti tricu. Nikakav problem, prilagodio se i tome. Što treba ove sezone? Samo pogađati trice. Evo može. Je l` vam dosta 43% ove sezone? Je? Ok.

Prvu sezonu Dekker je praktički cijelu propustio zbog ozljede leđa, tako da je gotovo pa rookie, koji se s Coreyjem Brewerom i K.J. McDanielsom trebao boriti za minute na poziciji niskog krila. Međutim, u nedostatku boljih opcija Mike D`Antoni mu je povjerio ulogu stretch četvorke s klupe, ključne za osiguravanje dobrog spacinga oko igrača s loptom u rukama. Dekker je tako zamjena za Ryana Andersona i radi to vrlo uspješno. Već sam rekao da tricu pogađa s 43% uspjeha pri čemu je čak i Andersona ostavio iza sebe, a onda i Patricka Beverleyja, Erica Gordona, Trevora Arizu i Jamesa Hardena. Prevedeno – Dekker je najbolji tricaš na rosteru Rocketsa trenutno. Dok igra ovako šanse da K.J. McDaniels ili Montrezl Harrell vide minute prije njega minimalne su. Čak i ako padne s postotcima ovaj dvojac mu nije prijetnja jer su puno lošiji šuteri, a D`Antoniju čije ekipe žive i umiru od trice Dekker je prijeko potreban jer im povećava šanse da ipak prežive.

Dekker iz igre općenito šutira 49%, a bilježi i 3,7 skokova i 1,1 asistenciju. Osim šuta Dekker bez problema može napasti driblingom iz spot-upa, to mu je bio standardan repertoar dok je igrao za Badgerse, može povući i tranziciju što također nije mala stvar u D`Antonijevom sistemu, napasti ofanzivni skok ili jednostavno sebi kreirati šut iz driblinga. Snalazi se dosta dobro i obrambeno. Sa svojom visinom ali i jako dobrom mobilnošću te energy guy duhom može braniti tri pozicije bez problema i preuzimati u obrani.

Jednu od boljih utakmica ove sezone odigrao je prije dva dana protiv Warriorsa, Rocketsi su dobili tu utakmicu a Dekker je imao fin učinak: 26 minuta, 11 poena (4/9, 2/3), 8 skokova (4 napadačka), dvije asistencije i dvije ukradene lopte, te je rezultat bio bolji za 9 poena u korist Rocketsa kada je bio na parketu. Upravo je s njim i Andersonom luda kamikaza D`Antoni igrao clutch momente i tako izmislio neki svoj Lineup of Death. Nije loše.

Sljedeći level: All-round zakrpa

Nisam pametan je li za Dekkera bolje da se specijalizira za jednu rolu, onu stretch visokog, ili da nastavi raditi na svojoj all-round igri. Puno toga će ovisiti i o viziji Rocketsa ali za mene je šteta jednog ovakvog solidnog all-roundera te pametnog i nesebičnog igrača sputavati u samo jednu rolu, premda specijalizacija danas donosi brdo love. Svejedno, Dekkera u budućnosti vidim kao igrača koji može igrati tri pozicije i nastaviti raditi ono što Sam Dekker najbolje zna – biti švicarski nožić.

K.J. McDaniels (Houston Rockets, SG/SF)

23 g.

198 cm/92 kg

32. pick

Trenutni level: garbage time igrač

Ako je Bullock od svih spomenutih igrača najduže na ovoj listi onda je McDaniels odmah iza njega. Ovo mu je treća sezone u ligi a mi nikako da dočekamo njegovu eksploziju i potvrdu da može biti koristan NBA igrač. McDaniels je igrač s čudesnim atletsko-fizičkim kapacitetima. Neka njegova zakucavanja ste sigurno vidjeli, ovaj čovjek kada se održava i napušta parket simultano s njegovim odlaskom u zrak i publika skače jer znaju da slijedi nešto spektakularno.

U NBA ligu je došao prvo preko Philadelphije a onda je u dogovoru dva frenda Daryla Moreyja i Sama Hinkieja putem tradea došao u Houston gdje se nikada nije nametnuo. Kevin McHale mu nije vjerovao, J.B. Bickerstaff također, i oba trenera su više šanse davali veteranu Coreyju Breweru bez obzira na to što je ovaj bio bolno loš, posebno prošle sezone. McDaniels je za D`Antonija odigrao finu predsezonu, pokazao da radi na svom šutu koji mu je najveći problem u igri i činilo se da bi se mogao uvući u užu rotaciju kao fantastična atleta koja može braniti tri pozicije i igrač koji je u ligu prije tri godine došao s titulom obrambenog igrača godine u ACC konferenciji igrajući za Clemson. McDaniels je odličan 1 na 1 defanzivac, skakač i bloker, nezadrživ u tranziciji, ali opet i jako limitiran jer iz igre ukupno šutira 40% kroz karijeru a za tricu 29%. Nije pouzdan s loptom u rukama kao kreator, nije tricaš, a to su dva velika problema ako igraš za D`Antonija koji je izmislio Dekkera i koji voli igrati s jako malo igrača u rotaciji. D`Antoniju samo 6 igrača igra više od 20 minuta, 11 igrača više od 10, a K.J. je 10. po minutama s 12,6 po utakmici. Kada igra, jer nastupio je u samo 13 od 20.

Moj problem s ovom malom minutažom je što Corey Brewer igra svaku utakmicu, premda ni njemu D`Antoni ne vjeruje puno i na parketu provodi 15 minuta. Kvaka je u tome što ne pokazuje da je korisniji igrač od McDanielsa. Kako obojica imaju istu ulogu na parketu u komparaciji ove dvojice zanimaju me sljedeće stvari: postotci šuta (USG, 3P%, TS%), napadački učinak (PER), postotci skokova, blokada i ukradenih lopti kada su na parketu, te korisnost tijekom 48 minuta (WS/48).

Player USG% 3P% TS% PER TRB% BLK% STL% WS/48
Corey 14 22 50 8,8 8,7 0,9 1,4 0,5
K.J. 14 35 61 12,9 6,5 4,4 1,3 0,9

Brojke nam ukratko kažu sljedeće: obojica troše jednaki broj posjeda kada igraju (USG), samo što je McDaniels puno efikasniji kao strijelac (TS) i korisniji napadački (PER). Iako se McDanielsu često osporava taj šut za tricu činjenica je da je bolje šutira od Brewera i to za 13%, s tim da moramo uzeti ipak u obzir da ih je Corey šutnuo 11 više ove sezone. Brewer je malo bolji skakački, ali McDaniels je bolji bloker i korisniji za ekipu dok igra (WS/48) dok su po ukradenim loptama podjednaki. Dublje brojčane analize (posebno obrambeni dio) ću ipak ostaviti po strani jer konteksti u kojima igraju nisu podjednaki. Brewer uglavnom igra dok je rezultat još uvijek aktivan i o nečemu se odlučuje, dok McDaniels uglavnom skuplja minute kada je utakmica već riješena. Zato i ove brojke od gore uzmite sa zrnom soli, ali i one su nam nekakav pokazatelj da Brewer usprkos iskustvu nije bolji igrač od McDanielsa u ovom momentu da bi ga ostavio iza sebe u rotaciji.

Moja poanta nije da bi se igra Houstona drastično poboljšala s K.J.-om umjesto Coreyja, dapače, vrlo vjerojatno bi ostala ista jer obojica igraju beznačajne minute i role u rotaciji. Ono što želim reći je da McDaniels s 23 godine ima ipak nešto veći plafon od Brewera koji ima 30 i u očitom je igračkom regresu. Uvijek me iznenađuju ekipe koje će radije trpjeti bezveznog veterana nego greške mladog igrača koje bi im se kasnije u budućnosti mogle vratiti s kamatama u pozitivnom smislu.

Sljedeći level: 3&D swingman/Corey Brewer

Best case scenario za McDanielsa je da popizdi, nauči šutirati i pretvori se u vrhunskog stopera na boku koji može tricu pogađati 42% na 4 pokušaja, skupljati skokove i blokade te trčati tranziciju. Worst case scenario je da izgubi mjesto u ligi općenito i ode u Australiju, ali hajde da se nađemo na sredini i prihvatimo tezu da ima potencijala za postati novi Brewer, a to uključuje vrlo nekonzistentnu formu, kilavu obranu i vrlo klimav šut, ali zbog pozitivnog stava i energije koju donosi na parket, pa i ponekog zakucavanja, treneri mu vjeruju iako za to nema nekog opravdanog razloga.

Troy Williams (Memphis Grizzlies, SF)

22 g.

201 cm/98 kg

Nedraftiran 2016.

Trenutni level: rookie rezervno krilo

Šećer na kraju jer Troy Williams je, od svih nabrojenih igrača, moj najveći ljubimac u kojeg sam se odmah zaljubio kada sam ga vidio na Ljetnoj ligi za Phoenix Sunse, i u njega polažem najveće nade. Njemu su se stvari dosta solidno posložile na početku NBA karijere i uz Dekkera je u najboljoj situaciji što se tiče prilika za igranje NBA utakmica.

Kao što sam napisao, Williamsa sam „ubrao“ na Ljetnoj ligi za Sunse gdje je dominirao fizičko-atletskom pojavom, a prosječno je ubacivao 12 poena po utakmici uz 4 skoka. Sunsi mu ipak nisu odlučili ponuditi ugovor za trening kamp ali jesu Grizzliesi. I za njih je odigrao sjajnu predsezonu. Prosječno je igrao 25 minuta, zabijao 13 poena, hvatao 4 skoka i tricu šutirao 42%. Uprava i David Fizdale odlučili su mu dati šansu i kao 15. je upao na roster u direktnoj borbi savladavši zvučnija imena poput D.J. Stephensa i Waynea Seldena.

Na početku sezone Fizdale mu nije davao puno šanse premda se istaknuo u porazu od Wolvesa kada je za 29 minuta ubacio 14 poena a s linije za slobodna bacanja šutirao 6/7. U zadnjih nekoliko utakmica Troyu je svanulo, logično, jer je drugima smrklo. Ozljede su iz stroja izbacile standardne članove rotacije poput Vincea Cartera i Chandlera Parsonsa pa je Williams silom prilika dobio šansu. U zadnjih 5 utakmica svaki put je igrao više od 20 minuta, a u pobjedama protiv Miamija i Orlanda skupio je čak 35 minuta. Najbolju utakmicu je odigrao upravo protiv Heata kojima je strpao 18 poena (6/12, 2/5, 4/6) plus 3 skoka i 2 asista.

Williams je još jedna u nizu vrhunskih atleta sposobnih odigrati kvalitetnu obranu protiv tri pozicije jer se vrlo kvalitetno lateralno kreće, eksplozivan je i dovoljno visok, minus mu je samo malo kraći raspon ruku. Zapravo je Williams sličan McDanielsu. Obojici su najveće kvalitete atleticizam, obrana, energija, skok i finiširanje iz tranzicije. Međutim, Williams je spretniji s loptom u rukama i zna napasti obruč. Šuterski za njega također ima malo više nade iako u Memphisu tricu šutira samo 21% trenutno. Ali na Indiani tijekom koledž karijere brojke za tricu su mu narasle s 20 na 34% pa vjerojatno trebamo pričekati da se navikne na ruku na licu od obrambenog igrala i dužu tricu. Ono što je pozitivno trenutno u njegovoj igri je da izlazi na liniju za slobodna bacanja. U zadnjih 5 utakmica s ozbiljnom minutažom 14 puta je bio na liniji što nam je znak da se ne boji kontakta i želi koristiti svoje atletske potencijale. Međutim, morat će popraviti postotke jer je od 14 bacanja zabio samo 7.

Osim šuta za tricu minus u igri mu je definitivno želja da napravi više nego što treba. Williams u ovom momentu pokušava igrati nekakvu rolu sekundarnog kreatora, što ne znam je li njegova ideja dok je na parketu ili Fizdaleova, ali do sad je u sezoni ubilježio više izgubljenih lopti nego asistencija. Zanimljivo je da je Williams sebi iskreirao isti broj poena kao i suigrači. Problem je samo što na potrošnju od 19% svih napada Memphisa kada je na parketu ne veže i dobru efikasnost nego ispodprosječnu što znači da ipak još uvijek nije spreman za rolu kreatora u bilo kojem smislu.

Sljedeći level: startni small-forward

S 22 godine ispred Williamsa je još dosta prostora za napredak. Flasheve potencijala da bude startno nisko krilo već pokazuje, a za napraviti dobru karijeru biti će potrebno da razvije prihvatljiv šut za tricu. Čak i ako ne bude kreator na sljedećem levelu, šut za tri i fizičko-atletski alati koje posjeduju dovoljni su za odličnu karijeru.

Latest Posts

NE PROPUSTITE