Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Yao Ming ide na operaciju – izgubljen za sezonu 09/10

Centar Rocketsa odluèio se na operaciju koja æe ga udaljiti s NBA terena èitavu sljedeæu sezonu, ali mu daje nadu za nastavak karijere.

Nakon više tjedana razgovora s lijeènicima i promišljanja o tome kako da se pristupi lijeèenju ozljede Yao Minga, odluka je napokon donesena. Sljedeæi tjedan Yao æe na operaciju koju æe izvesti Tom Clanton, jedan od èlanova lijeènièkog tima Houston Rocketsa. Ta odluka ujedno znaèi i da Yao neæe nastupati u sljedeæoj NBA sezoni.

Kineski centar veæ godinama ima problema sa stopalom koje je jednostavno pod prevelikim optereæenjem dok pruža potporu njegovom 229 centimetara visokom i 140 kilograma teškom tijelu. Posljednju ozljedu zadobio je tijekom playoff serije protiv Lakersa, a bila je u pitanju mikrofraktura kosti u stopalu. Ozljeda je vrlo sporo cijelila pa je u pitanje došla i èitava sportska karijera centra Rocketsa.

Lijeènici su prosudili da je za Yaoa najbolji izbor vrlo složen operacijski zahvat na njegovom stopalu. Kinezu æe presaditi dio kosti i promijeniti oblik stopala što bi trebalo bolje rasporediti optereæenje koje se na tom mjestu stvara. Ova operacija zahtjeva dug oporavak i rehabilitaciju, ali je jedini izbor koji ostavlja moguænost nastavka karijere.

”Ova kombinacija zahvata ne samo da æe omoguæiti cijeljenje stres-frakture kosti u njegovom stopalu nego æe poboljšati i mehaniku njegovog stopala i smanjiti optereæenje na tu kost. To æe mu pružiti najbolju dugoroènu prognozu.” – komentirao je struèni dio odluke doktor Clanton.

Prije nego što se odluèio na operaciju Yao se savjetovao s još jednim ”divom” koji je patio od sliènih problema. Podršku mu je pružio Zydrunas Ilgauskas koji je takoðer imao velike probleme sa stopalom, ali je nakon sliènog zahvata prije 8 godina odigrao niz vrlo dobrih sezona u dresu Clevelanda. Navodno je litavski centar uvjerio Kineza da je upravo ova operacija najbolja za njegovu karijeru.

”Uvjeren sam da je put koji sam izabrao upravo najbolji. Svjestan sam da me èeka jako puno rada kako bih se vratio na parket i posveæen sam tome da napravim sve kako bi moj oporavak bio stopostotan. Uvjeren sam da æu ponovo zaigrati.” – izjavio je Yao Ming.

Sam oporavak nakon operacije trebao bi trajati nekoliko tjedana, ovisno o tome kako æe proæi sam zahvat, a kineski centar bi se košarkaškim treninzima mogao vratiti za otprilike 6 mjeseci. Ovom odlukom Rocketsi su izgubili i posljednjeg èlana svoje zamišljene Velike trojke, nakon što se Tracy McGrady takoðer odluèio na tešku operaciju koljena, a Ron Artest potpisao ugovor s Lakersima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE