Thursday, December 1, 2022

ZADNJE OBJAVE

Yao Ming objavio kraj karijere (video)

Najbolji azijski košarkaš svih vremena Yao Ming i službeno je obznanio jutros u Šangaju da završava košarkašku karijeru izrešetanu ozljedama.

- Advertisement -

“Danas službeno završava moja karijera”, rekao je 229 centimetara visoki Kinez za èiju se oproštajnu press konferenciju tražila “karta više”.

Yao Ming proveo je osam sezona u NBA ligi, ali je isto tako propustio 250 utakmica regularnog djela sezone u posljednjih šest godina. Kinez je bio prvi pick drafta 2002. godine kada su ga izabrali Houston Rocketsi.

“Danas je vrlo važan dan za mene, koji ima posebno znaèenje i za moju košarkašku karijeru i za moju buduænost. Otkako sam morao pauzirati po treæi put zbog ozljede stopala krajem prošle sezone, puno sam razmišljao o svojoj karijeri, kao i o svojoj buduænosti. I danas objavljujem svoju osobnu odluku, a ta je da prekidam svoju profesionalnu košarkašku karijeru. Meðutim, jedna vrata se zatvaraju, a druga se otvaraju”, rekao je Ming.

- Advertisement -

Yao Ming vratit æe se u rodni Šangaj, odnosno bivši klub Shanghai Sharks, gdje æe vrlo vjerojatno postati sportski direktor kluba.

Oproštajnoj konferenciji za novinare prisustvovao je i sportski direktor Houstona Daryl Morey koji je morao tražiti dozvolu uprave NBA-a da doðe u Šangaj, jer je za vrijeme lockouta zabranjen bilo kakav kontakt kluba i igraèa. David Stern dao mu je dozvolu, te je ujedno poslao poruku putem video linka.

“Yao Ming bio je èudesan igraè i dokaz o globalizaciji NBA lige. Njegova dominantna igra kao i predanost humanitarnom radu uèinile su ga jednim od najomiljenijih sportaša današnjice i ponudile most izmeðu kineskih i amerièkih ljubitelja košarke”, rekao je glavni èovjek NBA-a.

Na kraju press konferencije koja je trajala 90 minuta Yao Ming se zahvalio svojoj obitelji, prijateljima u Kini i Americi kao i svojim dugogodišnjim suparnicima na terenu.

“Želio bi se zahvaliti Shaquilleu O’Nealu koji me uèinio boljim igraèem”, rekao je skromni Kinez.

Unatoè velikoj sklonosti ozljedama, Houston je bio spreman produžiti ugovor s Mingom ukoliko se iz Kine vrati zdrav, meðutim to se nažalost nije dogodilo.

Kinez je osam puta odabran da nastupi na NBA All-Star utakmicama na kojima je bilježio 19 poena i 9,2 skoka u prosjeku. Nakon prve sezone, Ming je pomogao Rocketsima da dvije uzastopne godine nastupe u doigravanju, a u sezoni 2008/2009 dao je veliki obol u plasmanu Houstona u drugo kolo doigravanja, po prvi put nakon 1997. godine. U tom je kobnom drugom kolu protiv Los Angeles Lakersa i zaradio ozljedu stopala nakon treæe utakmice koja ga je kako se ispostavilo koštala i karijere.

Yao Ming je na Olimpijskim igrama u Pekingu bio jedan od nositelja baklje, te nositelj nacionalne zastave na otvaranju igara. Kao veliki humanitarac donirao je dva milijuna dolara za obnovu škola u potresu pogoðenom gradu Seèuanu 2008. godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE