Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Yao Ming objavio kraj karijere (video)

Najbolji azijski košarkaš svih vremena Yao Ming i službeno je obznanio jutros u Šangaju da završava košarkašku karijeru izrešetanu ozljedama.

“Danas službeno završava moja karijera”, rekao je 229 centimetara visoki Kinez za èiju se oproštajnu press konferenciju tražila “karta više”.

Yao Ming proveo je osam sezona u NBA ligi, ali je isto tako propustio 250 utakmica regularnog djela sezone u posljednjih šest godina. Kinez je bio prvi pick drafta 2002. godine kada su ga izabrali Houston Rocketsi.

“Danas je vrlo važan dan za mene, koji ima posebno znaèenje i za moju košarkašku karijeru i za moju buduænost. Otkako sam morao pauzirati po treæi put zbog ozljede stopala krajem prošle sezone, puno sam razmišljao o svojoj karijeri, kao i o svojoj buduænosti. I danas objavljujem svoju osobnu odluku, a ta je da prekidam svoju profesionalnu košarkašku karijeru. Meðutim, jedna vrata se zatvaraju, a druga se otvaraju”, rekao je Ming.

Yao Ming vratit æe se u rodni Šangaj, odnosno bivši klub Shanghai Sharks, gdje æe vrlo vjerojatno postati sportski direktor kluba.

Oproštajnoj konferenciji za novinare prisustvovao je i sportski direktor Houstona Daryl Morey koji je morao tražiti dozvolu uprave NBA-a da doðe u Šangaj, jer je za vrijeme lockouta zabranjen bilo kakav kontakt kluba i igraèa. David Stern dao mu je dozvolu, te je ujedno poslao poruku putem video linka.

“Yao Ming bio je èudesan igraè i dokaz o globalizaciji NBA lige. Njegova dominantna igra kao i predanost humanitarnom radu uèinile su ga jednim od najomiljenijih sportaša današnjice i ponudile most izmeðu kineskih i amerièkih ljubitelja košarke”, rekao je glavni èovjek NBA-a.

Na kraju press konferencije koja je trajala 90 minuta Yao Ming se zahvalio svojoj obitelji, prijateljima u Kini i Americi kao i svojim dugogodišnjim suparnicima na terenu.

“Želio bi se zahvaliti Shaquilleu O’Nealu koji me uèinio boljim igraèem”, rekao je skromni Kinez.

Unatoè velikoj sklonosti ozljedama, Houston je bio spreman produžiti ugovor s Mingom ukoliko se iz Kine vrati zdrav, meðutim to se nažalost nije dogodilo.

Kinez je osam puta odabran da nastupi na NBA All-Star utakmicama na kojima je bilježio 19 poena i 9,2 skoka u prosjeku. Nakon prve sezone, Ming je pomogao Rocketsima da dvije uzastopne godine nastupe u doigravanju, a u sezoni 2008/2009 dao je veliki obol u plasmanu Houstona u drugo kolo doigravanja, po prvi put nakon 1997. godine. U tom je kobnom drugom kolu protiv Los Angeles Lakersa i zaradio ozljedu stopala nakon treæe utakmice koja ga je kako se ispostavilo koštala i karijere.

Yao Ming je na Olimpijskim igrama u Pekingu bio jedan od nositelja baklje, te nositelj nacionalne zastave na otvaranju igara. Kao veliki humanitarac donirao je dva milijuna dolara za obnovu škola u potresu pogoðenom gradu Seèuanu 2008. godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE