Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Zadnja NBA sezona Phila Jacksona?

Trener aktualnih prvaka, Los Angeles Lakersa, Phil Jackson nedavno je izjavio kako æe ovo biti, bez obzira na ishod, njegova zadnja sezona koju æe provesti kao trener neke od NBA momèadi.

Popularni Zen Master, kako je nadimak ovom trofejnom treneru, samo je ponovio izjavu danu poèetkom sezone, da mu je ovo posljednja sezona koju æe provesti na klupi bez obzira uspije li osvojiti svoj 6. trenerski naslov NBA prvaka s momèadi Lakersa, tj. sveukupno 12. trenerski prsten pošto je, podsjetimo se, prije dolaska u Los Angeles dominirao ligom 90ih godina prošlog stoljeæa vodeæi Chicago Bullse, jednu od najjaèih momèadi u povijesti ekipnih sportova. Zanimljivo je istaknuti da unatoè èinjenici da ima više prstena nego prstiju, titulu trenera godine osvojio je jedino u sezoni 1995.-96. prilikom osvajanja prvog NBA trofeja nakon izleta Michaela Jordana u baseball. Vrijedno je istaknuti da jedan od najboljih trenera u povijesti lige ima u svojim vitrinama, da ne kažemo u svojim rukama, i dva igraèka prstena osvojena 1970. i 1973. u dresu New York Kickerbockersa.

Iako je ovom izjavom odagnao prostor špekulacijama da æe ipak ostati u ligi i naredne sezone, možda æe se stvari do svibnja ove godine promjeniti. Kako stvari trenutno stoje, Jackson se nema kome dokazivati niti inatiti. Ali kad bi jedan NBA dužnosnik preuzeo trenerski posao ekipe u kojoj trenutno obavlja druge funkcije, stvari bi se možda promijenile. To ne bi bilo prvi puta da taj Hall of fame trener degradira trenera momèadi u kojoj radi kao generalni menadžer. Naravno, radi se o Patu Rileyju koji trenutno radi kao siva eminencija NBA projekta ‘3 superzvijezde’ iz South Beacha. Podsjetimo se, slièna stvar se desila u sezoni 2005.-2006. kad je preuzeo posao Stana Van Gundyja na polovici sezone i odveo Miami Heat do prvog naslova u povijesti franšize. Pat Riley vodio je momèadi Los Angeles Lakersa i Miami Heata do ukupno 6 naslova NBA prvaka. Jedino mu je izostala konaèna pobjeda kao treneru New York Knicksa s kojim nije mogao doæi do naslova prvaka pored Houston Rocketsa u NBA finalu 1994. godine.

Zanimljivo da se ova dva trenera znaju još iz igraèkih dana. Riley je takoðer uspio osvojiti igraèki prsten, 1972. s Lakersima igrajuæi upravo protiv Jacksonovih Knicksa u NBA finalu. Možda bi upravo rivalstvo tih legendarnih trenera uspjelo navesti Jacksona da zaboravi na mirovinu, kartanje s prijateljima i rane odlaske na spavanje te ga motiviralo za još sezonu, dvije, za još prsten, dva na NBA parketima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE