Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Zadnji dan prepun iznenaðenja

Sinoæ su odigrane posljednje èetiri utakmice prije poèetka Velikog sveuèilišnog plesa poznatijeg kao March Madness. Nepoznato (košarkaško) sveuèilište St. Bonaventure iznenadilo je svijet osvojivši konferencijski turnir Atlantic 10 pobijedivši u finalu sveuèilište Xavier.

St. Bonaventure prvaci Atlantic 10, poraz Kentuckyja

Nakon pobjede protiv Saint Josep’sa u èetvrtfinalu, u polufinalu su pobijedili sveuèilište Massachusetts koje je dan ranije svladalo favorizirano sveuèilište Temple. U velikom finalu konferencije pobijedili su spomenuti Xavier i to podosta uvjerljivim rezultatom 67:56. Najbolji košarkaš susreta je bio Demitrius Conger iz pobjednièkog sastava ubacivši 26 poena i pritom uhvativši 14 lopti.

No, koliko su sveuèilištarci St. Bonaventurea šokirali konferencijskim naslov, ništa manje nisu iznenadili ni igraèi Vanderbilta skinuvši najbolju momèad ove sezone, sveuèilište Kentucky. Rezultatom 71:64 nanijeli su im tek drugi poraz u sezoni. U susretu u kojem smo vidjeli mnoštvo preokreta, Kentucky je vodio pet minuta prije kraja sedam koševa razlika. No uporni protivnici su puno agresivnijom igrom u napadu preokrenuli, poveli sa šest poena  pola minute prije kraja i praktièki odluèili pobjednika susreta. Pokušao je Lamb s dvije trice vratiti Kentucky u igru, no bio je neuspješan. Anthony Davis, potencijalni prvi izbor NBA drafta 2012., je za 34 minute upisao 12 poena i 10 skokova, oèajnu utakmicu je odigrao Lamb ubacivši 11 poena meðutim šutiravši 2-11 iz igre (1/7 trica). Utakmicu æe vrlo brzo morati zaboraviti i Darius Miller koji je ubacio 16 poena no pritom potrošio 17 lopti. Za Vanderbilt je 18 poena i 11 skokova upisao Jeffery Taylor, dok su po 17 pridodali Festus Ezeli i John Jenkins.

Florida State pobijedila North Carolinu

Ni u treæem susret noæi ne možemo izbjeæi iznenaðenje. U konferenciji ACC smo mogli veæ u polufinalu vidjeti iznimno napete završnice, gdje su košarkaši i Floride State i North Caroline pobijedili u doslovno posljednjim sekundama. Florida State je pobjedom protiv Dukea “upropastila” veliki derbi, no upropastila je i u velikom finalu oèekivano slavlje North Caroline. I to sasvim zasluženo. Usprkos tome što je P.J. Hairston imao tricu za produžetak, moramo naglasiti kako su nakon prve polovice prvog dijela susreta košarkaši Florida Statea ponajviše zahvaljujuæi odliènom šutu vodili veæi dio susreta. Pred kraje prvog poluvremena su imali i prednost od 16 poena. No, isto tako moramo istaknuti kako je North Carolina odigrala finale bez Johna Hensona (najbolji obrambeni sveuèilištarac godine) koji je još u èetvrtfinalu ozlijedio zglob desne ruke (upitan nastup u 1. krugu March Madnessa). Inaèe kod North Caroline je 21 poen zabio Harrison Barnes, dok je Tyler Zeller pridodao 19 poena i 12 skokova. Kod pobjednika je Michael Snear ubacio 18 (4/5 trica), 16 je zabio Deividas Dulkys (4/9 trica) dok su po 10 pridodali Luke Loucks (2/4 trice) i Ian Miller.

Uzbudljivosti nije nedostajalo ni u posljednjem susretu veèeri. U borbi za prvaka Big 10 konferencije Michigan State svladao je Ohio State rezultatom 68:64, što im je prvi naslov prvaka konferencije još od 2000. godine. Za utakmicu se može reæi da je bila velika rovovska bitka s èestim izmjenama vodstva. Kljuèni koš na utakmici postigao je Draymond Green (12 poena, 9 skokova), tricu za 67:62 vodstvo Michigan Statea minutu i pol prije kraja. Do kraja utakmice Ohio State je uspio promašiti 5 šuteva i morali su na kraju èestitati protivnicima na boljoj utakmici i naslovu prvaka. Ipak, Ohio neæe biti previše zabrinut zbog ovog poraza jer æe dobiti pozivnicu za nastup na završnom turniru lige. Najbolji kod pobjednika bio je Brandon Wood s 21 poenom, dok je za poražene Jared Sullinger postigao 18 poena.

Louisville zaustavio Cincinnati

Dodajmo još kako su prije dva dana prvaci svojih konferencija postali i igraèi Vermonta pobijedivši Stony Brook. U konferenciji Big 12 su slavili košarkaši Missourija pobijedivši Baylor, odnosno u Big East sveuèilištarci Louisvillea nadigravši Cincinnati koji je prije toga iznenadio pobjedom protiv Syracusea.

Preostali prvaci o kojima nismo izvještavali su: Long Beach State (pobijedili UC Santa Barbara), Memphis (Marshall), North Dakota (N.J.I.T.), New Mexico (San Diego State), Colorado (Arizona), Lamar (McNesse State), New Mexico State (Louisiana Tech) i Mississippi Valley State (Texas Southern).

SVI PRVACI KONFERENCIJA:

Belmont (Atlantic Sun)

Colorado (Pac-12)

Creighton (Missouri Valley)

Davidson (Southern)

Detroit  (Horizon)

Florida State (ACC)

Harvard (Ivy)

Lamar (Southland)

Lehigh (Patriot)

LIU Brooklyn (Northeast)

Long Beach St. (Big West)

Louisville (Big East)

Loyola (MD)  (Metro Atlantic)

Memphis (Conference USA)

Michigan State (Big Ten)

Mississippi Valley St. (SWAC)

Missouri  (Big 12)

Montana  (Big Sky)

Murray State (Ohio Valley)

New Mexico  (Mountain West)

New Mexico State (WAC)

Norfolk State  (MEAC)

North Dakota (Great West)

Ohio (MAC)

Saint Mary’s  (West Coast)

South Dakota St.  (Summit)

St. Bonaventure (Atlantic 10)

UNC Asheville (Big South)

VCU (Colonial)

Vanderbilt (SEC)

Vermont (America East)

Western Kentucky (Sun Belt)

Latest Posts

NE PROPUSTITE