Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Zakucavanje: Tko može zaustaviti Griffina?

Drugog dana NBA All-Star vikenda koji se održava u Los Angelesu na scenu dolazi po mnogima najatraktivniji dogaðaj vikenda, natjecanje u zakucavanju.

Najbolje atlete lige pokazat æe svoje sposobnosti sutra u 2:30 po našem vremenu u dvorani Los Angeles Lakersa, Staples Centru.

NBA liga je predstavila natjecanje u zakucavanjima 1984. godine u Denveru koje je poznato po zakucavanju Juliusa Ervinga sa linije za slobodna bacanja koje je ujedno i prvo takvo. Unatoè takvom zakucavanju, titulu je uzeo igraè Phoenix Sunsa, Larry Nance. Od tog vremena ovakva natjecanja u zakucavanju su postala jedni od najuzbudljivijih NBA dogaðaja koji i danas privlaèe veliku pažnju. Do danas, kroz natjecanja su prošli razni igraèi, od 170 centimetara visokog Spuda Webba, pa do 211 centimetara visokog centra Orlando Magica, Dwighta Howarda. Najpoznatija imena i legende koje su prošle kroz Slam Dunk natjecanje su Michael Jordan, Dominique Wilkins, Spud Webb, Vince Carter, Nate Robinson i mnogi drugi.

Prošlogodišnje natjecanje u zakucavanju osvojio je 175 centimetara visoki Nate Robinson koji je ujedno i jedini igraè koji je tri puta osvojio takvo natjecanje.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovat æe:

Demar DeRozan (Raptors)

Šuter Toronto Raptorsa koji se na prošlogodišnjem natjecanju takmièio sa Ericom Gordonom za èetvrtog sudionika u natjecanju. Pobjedom protiv šutera Clippersa, ulazi u natjecanje gdje dolazi do samog finala gdje gubi od aktualnog prvaka, Nate Robinsona. Ove godine 201 centimetar visoki DeRozan suraðuje sa profesionalnim dunkerom Justinom Darlingtonom i bivšim NBA igraèem Darrylom Dawkinsom koji je poznat po svojim razbijanjima tabli.

JaVale McGee (Wizards)

Centar Washington Wizardsa sa svojih 213 centimetara po prvi put sudjeluje u natjecanju u zakucavanju. McGee je obožavateljima NBA lige pružio mnogo atraktivnih poteza u dosadašnjem dijelu lige, od atraktivnih zakucavanja preko drugih igraèa, do alley-oopova s novakom Johnom Wallom.

Serge Ibaka (Thunder)

Krilni centar mladih Oklahoma City Thundersa, porijeklom iz Konga, uz McGeeja po prvi put sudjeluje u natjecanju u zakucavanju. Po mnogima, odlièni bloker iz Thundersa, nije kandidat za osvajanje titule ali bi u kombinaciji sa svojim trenerom Kevinom Durantom mogao zaprijetiti ostalim natjecateljima.

Blake Griffin (Clippers)

Nevjerojatni novak iz grada anðela, koji je glavni kandidat za osvajanje novaka godine, takoðer predvodi ligu po broju zakucavanja u utakmicama. Blake je sa svojih 208 centimetara zadivio NBA obožavatelje sa raznovrsnim, odliènim zakucavanjima koja spadaju u neka od najboljih zakucavanja godine. Uspije li Blake spojiti svoj atleticizam sa kreativnošæu bivšeg natjecatelja u zakucavanjima, Kennyja Smitha, bez sumnje æe biti veoma blizu svojoj prvoj tituli najboljeg zakucavaèa godine.

Pobjednici u natjecanju zakucavanja od 1984. godine:

2010 – Nate Robinson, New York Knicks
2009 – Nate Robinson, New York Knicks
2008 – Dwight Howard, Orlando Magic
2007 – Gerald Green, Boston Celtics
2006 – Nate Robinson, New York Knicks
2005 – Josh Smith, Atlanta Hawks
2004 – Fred Jones, Indiana Pacers
2003 – Jason Richardson, Golden State Warriors
2002 – Jason Richardson, Golden State Warriors
2001 – Desmond Mason, Seattle SuperSonics
2000 – Vince Carter, Toronto Raptors
1999 – Lockout – Shortened Season, No NBA All Star Game
1998 – No Slam Dunk Competition
1997 – Kobe Bryant, Los Angeles Lakers
1996 – Brent Barry, Los Angeles Clippers
1995 – Harold Miner, Miami Heat
1994 – Isaiah Rider, Minnesota Timberwolves
1993 – Harold Miner, Miami Heat
1992 – Cedric Ceballos, Phoenix Suns
1991 – Dee Brown, Boston Celtics
1990 – Dominique Wilkins, Atlanta Hawks
1989 – Kenny Walker, New York Knicks
1988 – Michael Jordan, Chicago Bulls
1987 – Michael Jordan, Chicago Bulls
1986 – Spud Webb, Atlanta Hawks
1985 – Dominique Wilkins, Atlanta Hawks
1984 – Larry Nance, Phoenix Suns

Latest Posts

NE PROPUSTITE