Saturday, December 9, 2023

ZADNJE OBJAVE

Zapad: Borba za doigravanje do posljednje utakmice

Svake godine sredinom, ili pak krajem, travnja NBA liga nam ponovno ukazuje na to da je mjesta za doigravanje malo, a ekipa koje ga zaslužuje sve više. Tako je i ove sezone, pogotovo na Zapadu. Polako ulazimo u zadnji tjedan regularnoga dijela sezone, a borba za doigravanje nije niti blizu završetka.

Osim klubova koji su uspjeli zacementirati svoje mjesto u doigravanju, neki klubovi su toliko blizu, a opet toliko daleko od važnijeg dijela sezone. Zapravo, neki klubovi se trenutno toliko grèevito bore da zadrže, ili pak da osvoje jednu od pozicija koje ih vode na putu prema završnici da njihova sudbina ovisi iskljuèivo o njihovoj perfekciji i besprijekorno odigranim utakmicama koje ih èekaju. To se prije svih odnosi na pet klubova sa Zapada, koji su rangirani od prilièno sigurnog šestog mjesta (Dallas) pa do mjesta koja nikamo ne vodi, odnosno desetoga mjesta (Houston). Njihova razlika nije velika, dijeli ih svega jedna do dvije odigrane loše partije jer kiksevi se u ovoj fazi više ne opraštaju.

U ovome èlanku pozabavit æemo se trenutnom situacijom kod ekipa koje žive iz dana u dan, i kojima je samo pobjeda put ka ostvarenju želja – doigravanju. Nakon posljednjih utakmica stvari izmeðu pet momèadi koje se bore za doigravanje na Zapadu su poprilièno komplicirane te si ujedno tako i svaki klub novim porazom znatno smanjuje šanse, dok drugome klubu to znatno poveæava izglede za produženjem sezone.

Ljestvica Zapada trenutno izgleda ovako:

6. Dallas 35-28
7. Denver 34-28
8. Utah 33-30
9. Phoenix 32-30
10. Houston 32-30

Slijedi kratka analiza svake od ovih ekipa te pregled njihovih preostalih utakmica regularnog dijela sezone.

6. Dallas Mavericks (35-28)

Branitelji naslova Mavericksi su si zakomplicirali borbu za doigravanje prošlog tjedna. Nakon tri uzastopne pobjede uslijedila su dva poraza, oba nakon produžetaka, od kojih je jedan bio od Jazzera koji su si tom pobjedom vratili nadu za ulazak meðu najboljih osam u konferenciji. Ipak, noæašnjom pobjedom nad Houstonom gotovo su osigurali nastup u playoffu. Sezonu su poèeli u usporenom ritmu, ali su malo po malo dizali formi i ostvarivali sve više pobjeda. Tjedan dana prije kraja regularnog dijela sezone i dalje su u neizvjesnoj situaciji, ali su u najboljoj poziciji u odnosu na izravne konkurente. Prvi od spomenuta dva poraza došao je od Lakersa koji su ih na svom terenu doèekali bez Bryanta, no odlièni nastupi Barnesa, World Peacea, Bynuma i, pogotovo u produžetku, Gasola su im osigurali pobjedu i održavanje treæega mjesta. Dallasu je pak taj poraz poèeo komplicirati prièu te su iz sigurnih voda poèeli ploviti prema gladnim momèadima koje veæ neko vrijeme ganjaju svoje mjesto meðu najboljih osam. Izgubili su Mavsi i od izravnih konkurenata Jazzera, i to nakon èak tri produžetka te su si tako Jazzeri opet probudili nadu za tim osmim mjestom dok je Dallasu u pitanje došlo i èitavo doigravanje. Situaciju su popravili pobjedom nad izravnim konkurentima Houstonom i sada mogu mirnije èekati rasplet ove situacije. U preostale tri utakmice moraju upisati samo jednu pobjedu i osigurat æe doigravanje.

Do kraja ih oèekuju nastupi protiv Golden Statea, Chicaga i Atlante, a ukoliko slave na domaæem parketu protiv Warriorsa i matematièki æe osigurati doigravanje i mogu mirno iæi na gostovanja kod Bullsa i Hawksa.

7. Denver Nuggets (34-28)

Denver Nuggetsi su poèetkom tjedna napravili velik posao, pobijedili dva puta Houston te imaju i više nego velike šanse da ove godine vide doigravanje. Poraz protiv Clippersa omoguæio je Dallasu da ih preskoèi na ljestvici, ali svejedno i dalje sami kontroliraju svoju sudbinu. Veliki dio posla su obavili u  spomenute dvije utakmice kada su igrali protiv izravnih konkurenata, momèadi Houstona koja ima prilièno “vruæeg” Dragiæa koji je donedavno srušio i Bullse i Lakerse, kao i mnoge druge. Denver je u obje utakmice napravio odlièan timski posao, te su unatoè slabom šutiranju trica u prvoj utakmici, kroz momèadsku igru Nuggetsi došli do uvjerljive pobjede 101:86. U drugoj utakmici koja se igrala dan poslije, Houston je pružio i više nego dobar otpor da bi na kraju pali i izgubili s tri razlike, bilo je 105:102 za Denver. Noæas su Nuggetsi poraženi od Clippersa 104:98, ali još uvijek imaju 2 pobjede prednosti nad devetim Phoenixom.

Dakle, u posljednja 4 susreta trebaju im barem dvije pobjede. Do kraja sezone ugostit æe samo Orlando, a idu u goste Phoenixu, Oklahomi i Minnesoti. Kljuèna æe biti utakmica protiv Phoenixa u kojoj bi pobjedom bili nadomak osiguravanja doigravanja, dok bi ih poraz mogao skupo koštati.

Teško da æe Denver prosuti ovu prednost u odnosu na konkurente te bi trebali naæi svoje mjesto u doigravanju i ukoliko ne nalete na Oklahomu u prvoj rundi, ne bi bilo iznenaðujuæe da pruže i više nego solidan otpor i da proðu u drugu rundu, kao što su to Grizzliesi uèinili prošle godine kada su u fenomenalnoj seriji prve runde izbacili Spurse nakon šest utakmica. Denver je ekipa koja igra timsku košarku, imaju iskusne igraèe, kao i mladiæe koji igraju odliènu košarku i tko god da ih dobije u doigravanju, neæe imati lak posao.

8. Utah Jazz (33-30)

Od danas se na 8. mjestu Zapada nalazi Utah. Momèad koja je ugodno iznenaðenje sezone jer su u igri za doigravanje dosta dugo i nakon poraza se relativno brzo vraæaju na pobjednièke staze koje im daju nadu. Nakon izuzetno teško ostvarene pobjede protiv Mavericksa nakon tri produžetka, uspjeli su svladati i Portland te zasjesti na osmo mjesto konferencije. To je ekipa koja je, nakon što je Deron Williams otišao u Netse, tražila put ka pobjedama te su ušli u svoj ritam predvoðeni odliènim Haywardom i Jeffersonom koji bi iduæe sezone mogli biti još i bolji. Bilo bi  lijepo za grad i cijelu organizaciju da se nakon manjeg rebuildinga odmah vrate doigravanju. No, ako i ne proðu dalje nije kraj svijeta za njih. Imali su dobru sezonu, mogli bi dobiti i pristojan izbor na draftu i tada æe biti još bolji i jaèi. Ipak, ne trebaju se još okretati sljedeæoj sezoni, još su u igri za doigravanje i tamo æe i ostati sve dok nastave pružati dobre rezultate.

Do kraja sezone oèekuju ih još tri utakmice, od èega su sve tri na domaæem parketu. Prvo im dolazi Orlando, nakon njih Phoenix i u zadnjoj utakmici regularnog dijela sezone igraju protiv Portlanda. U sve tri utakmice imaju realne šanse za pobjedu i možemo reæi kako je sada sve u njihovim rukama. Pobjeda protiv Portlanda ne bi trebala doæi u pitanje, dok æe voditi veliku borbu protiv Orlanda i prvenstveno Phoenixa, izravnog konkurenta za doigravanje.

9. Phoenix Suns (32-30)

Sunsi prošle sezone nisu ušli u doigravanje te ove godine traže priliku da se vrate gdje su se nekada borili rame uz rame s Lakersima i ostalim ekipama Zapada. Osim Stevea Nasha, koji je odlièan kao i uvijek, Sunsi mogu biti sretni što imaju Marcina Gortata, ljudinu koja se odlièno povezala s Nashom i koja uredno posprema njegove nesebiène asistencije. I Sunsi zadnjih tjedan love to osmo mjesto te su imali puno uspona i padova u tom procesu. No, u Nashu ima još vatre da nosi ovu ekipu i izbori još jedno, vjerojatno posljednje, doigravanje u dresu Sunsa.

Do kraja ih oèekuju èetiri iznimno teške utakmice. Noæas su poraženi od Oklahome i izgubili osmo mjesto Zapada i morat æe bolje odigrati ukoliko se ondje žele vratiti. Sljedeæe utakmice igraju protiv Clippersa i Denvera kod kuæe, zatim odlaze na gostovanje kod Jazzera i za kraj ih èeka domaæi dvoboj protiv Spursa. Protiv Clippersa se ne trebaju nadati pobjedi, ali nakon toga slijede dvije kljuène utakmice koje æe odrediti njihov nastavak sezone. Prvo protiv Denvera, a zatim i protiv Jazzera, što bi mogao biti izravan dvoboj za osiguranje osme pozicije i ulazak u doigravanje. Igraju dobro u posljednje vrijeme i nikako ih ne treba otpisati jer Nash zasigurno ima još po kojeg asa u svom rukavu.

10. Houston Rockets (32-30)

Houston je prije tjedan dana izgledao kao siguran sudionik doigravanja, pod vodstvom Gorana Dragiæa upisali u 4 pobjede za redom, ukljuèujuæi slavlja nad Lakersima i Bullsima, ali nakon toga se situacija naglo pogoršala. Prethodnih 5 utakmica igrali su protiv 4 ekipe koje smo gore naveli, njihovih izravnih konkurenata za doigravanje, i upisali su svih 5 poraza. Da su ostvarili barem 2 pobjede sada bi ih spominjali kao gotovo sigurne sudionike playoffa. Unatoè tome još uvijek ih ne treba otpisati jer imaju najlakši raspored od spomenutih ekipa do kraja sezone.

Na kalendaru imaju još 4 utakmice, od èega bi 3 morali pobijediti jer igraju protiv ekipa koje su odavno rekle zbogom doigravanju. To su dvoboji protiv Warriorsa i dva puta protiv Hornetsa. Igrat æe još i protiv Miamija, i ovdje bi mogli tražiti pobjedu ukoliko Miami bude odmarao neke od svojih najboljih igraèa zato što ih sigurno oèekuje dugo i iscrpno doigravanje. Za Houston je najvažnije da idu utakmicu po utakmicu, da se ne obaziru na ostale momèadi nego da svojim kvalitetnim igrama izbore barem te tri pobjede, što bi im moglo biti dovoljno za playoff.

U svakom sluèaju, ostatak borbe za doigravanje na Zapadu æe biti i više nego zanimljiv, svakim danom se situacija može promijeniti i svaki kiks jedne ekipe æe ostale momèadi više nego rado iskoristiti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE