Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Zapoèinje trgovanje slobodnim igraèima

Sutra, prvog dana srpnja, otvara se tržnica slobodnim igraèima u NBA ligi. NA tržištu æe se naæi velik broj kvalitetnih košarkaša i uspjeh mnogih momèadi æe ovisiti o njihovoj uspješnosti dovoðenja najboljih raspoloživih igraèa. Bit æe zanimljivo vidjeti i hoæe li neke legende NBA lige ostati u svojim dugogodišnjim ekipama ili æe se odluèiti potražiti novu sredinu.

Prije nego zapoènemo pregled slobodnih igraèa, prvo treba napomenuti da iako se sutra otvara tržište slobodnih igraèa, ekipe neæe moæi službeno potpisivati ugovore s igraèima sve do 10. srpnja, što znaèi da neæe moæi potpisivati slobodne igraèe ni raditi razmjene s drugim ekipama. Ipak, dopušteno im je pregovarati i sigurno æe neke razmjene i potpisi sa slobodnim igraèima biti dogovoreni, a službeni potpisi na ugovore bit æe stavljeni nakon 10. srpnja.

Postoje ipak i potpisi ugovora koji su moguæi do 10. srpnja, a to su potpisi ugovora s igraèima izabranima u prvoj rundi ovogodišnjeg drafta, potpisi minimalnih ugovora na jednu ili dvije sezone te zaštiæeni slobodni igraèi mogu prihvatiti inicijalne ponude od ekipe s kojima imaju važeæi ugovor. Inicijalne ponude su jednogodišnji ugovori koje ekipe šalju svojim zaštiæenim slobodnim igraèima, a one im omoguæavaju da izjednaèe svaku ponudu koju taj igraè prihvati unutar sljedeæa 3 dana i time zadrže svog igraèa. Što se tièe igraèa, on može prihvatiti inicijalnu ponudu, èime ostaje još jednu godinu u ekipi, ili može prièekati 10. srpanj, nakon èega može pregovarati sa svojom ekipom o novom ugovoru ili može primati ponude od drugih ekipa (koje mogu biti izjednaèene).

Razlog zbog kojega do 10. srpnja nije moguæe raditi razmjene i potpisivati slobodne igraèe je taj što NBA liga do tog datuma neæe proglasiti koliki æe biti salary cap za sljedeæu sezonu, pa momèadi ne mogu toèno znati koliko novaca imaju za potpisivanje novih igraèa. No dosta o pravilima, idemo pogledati koji igraèi æe biti “hit” ovoga ljeta.

Nezaštiæeni slobodni igraèi

Deron Williams

Ovaj 28-godišnji razigravaè jedan je od najboljih na svojoj poziciji u NBA ligi. Poèetkom 2011. godine prešao je u New Jersey Netse, ali èelnici ekipe nisu nikako uspjeli sastaviti momèad koja je sposobna boriti se za naslov prvaka, tako da je Williams odluèio postati slobodan igraè i od sutra æe velik broj NBA momèadi krenuti u lov za njime. Najveæi favoriti za njegovo potpisivanje su Dallas Mavericksi i Brooklyn Netsi, iako postoji još nekoliko momèadi koje ga žele vidjeti u svojim redovima.

Mavericksi su prošlu sezonu odluèili “žrtvovati” kako bi ove doveli velika pojaèanja, ali malo im je planove poremetio Dwight Howard koji je odluèio produžiti svoju vjernost Orlandu, tako da on ove godine nije meðu slobodnim igraèima. Sada pak Mavericksi mogu sve svoje planove fokusirati na dovoðenje Williamsa koji bi podigao igre te momèadi na višu razinu i uèinio ih kandidatima za naslov prvaka.

Ipak, najviše aktivnosti pokazali su njegovi bivši poslodavci, New Jersey, odnosno od sljedeæe sezone Brooklyn, Netsi. Bili su u kontaktu s Williamsom od završetka prošle sezone, pokušavaju sve kako bi ga nagovorili na produženje ugovora s ekipom. Netsi pod ugovorom imaju samo šestoricu igraèa i velika je nepoznanica kako æe izgledati sljedeæe sezone. Sigurno je da bi Williams imao više šansi za naslov ukoliko odabere prelazak u Dallas, no na njemu je da odluèi gdje æe nastaviti svoju karijeru.

Steve Nash, Ray Allen

Nash i Allen su dvojica igraèa koji æe sigurno postati stanovnici Kuæe slavnih kada odluèe da je vrijeme za povlaèenje iz košarke. Ipak, unatoè poznim godinama (Nash 38 godina, Allen uskoro 37) ne pokazuju znakove posustajanja i sigurno mogu još nekoliko godina odigrati na vrhunskoj razini. Brojne ekipe æe htjeti ovu dvojicu u svojim redovima i teško je prognozirati gdje æe netko od njih završiti.

Nash je još uvijek ponajbolji razigravaè NBA lige i može dobru momèadi pretvoriti u momèad koja æe se boriti za naslov prvaka. Cijelu svoju karijeru proveo je u dresu Dallas Mavericksa i Phoenix Sunsa no najdalje što je stigao u doigravanju je finale Zapada u dresu Phoenixa 4 puta. Pred sobom nema još puno godina igranja a htio bi osvojiti prsten prvaka, najveæe dostignuæe u NBA svijetu. Oèito je da mu to Phoenix ne može pružiti i možemo oèekivati da æe od sljedeæe sezone nositi dres neke druge momèadi. Koja æe to momèad biti teško je reæi. Nash ukoliko želi može prihvatiti minimalan ugovor neke od najjaèih ekipa u ligi èime bi bio veoma blizu osvajanja prstena, ali izjavio je kako je novac koji prima od ekipe znak poštovanja prema njemu, tako da ne treba oèekivati njegovo prihvaæanje minimalnog ugovora samo kako bi se borio za naslov. Ukoliko Dallas ne uspije dovesti Williamsa, Nash postaje njihov prioritet i teško da æe ih on odbiti. Velik interes pokazali su i Toronto Raptorsi, no i kod njih se postavlja pitanje mogu li Nashu omoguæiti borbu za naslov u sljedeæih nekoliko godina.

Ray Allen tijekom svoje karijere nosio je dres tri ekipe, Milwaukee Bucksa, Seattle SuperSonicsa i Boston Celticsa, a tek je dolaskom u Boston 2008. godine uspio osvojiti svoj jedini prsten prvaka. Slièno kao i Nash, unatoè godinama Allen ne pokazuje znakove posustajanja i još uvijek je jedan od najboljih tricaša u NBA ligi. Takoðer, prema posljednjim prièama se èini kako je njegov rastanak s Boston neminovan. Najviše interesa pokazali su iz redova prvaka, Miami Heata, no ne treba otpisati ni ostanak u Bostonu. Allen æe u bilo kojoj momèadi zaigra predstavljati opasno oružje na koje obrana uvijek mora obraæati pažnju jer gotovo svaki otvoreni šut æe Allen pospremiti u koš bez ikakvih problema.

Tim Duncan, Kevin Garnett

I ovdje je rijeè o dvojici veterana koji pred sobom nemaju još puno godina igranja u NBA ligi. Ipak, za razliku od prethodno opisanih Nasha i Allena, od ove dvojice se oèekuje da ostanu u svojim ekipama u kojima bi igrali do kraja svoje bogate i sjajne karijere koja æe takoðer biti ovjekovjeèena ulaskom u Kuæu slavnih.

Tim Duncan je završio sa svojom 15. sezonom u NBA ligi i 15. u dresu San Antonio Spursa, tako da bi bilo ogromno iznenaðenje ako bi Duncana gledali u bilo kojem dresu osim onog od Spursa i sljedeæe godine. Još nije spreman za otiæi u mirovinu, ima još nekoliko godina igranja ispred sebe i sve æe pokušati kako bi osvojio još jedan naslov sa Spursima. Ove su godine bili blizu, ali isprijeèila se Oklahoma u finalu Zapada. Duncan je prošle sezone primio 21 milijun dolara i sigurno je kako æe njegov novi ugovor biti uvelike manji, no ostanak u Spursima ne bi trebao doæi u pitanje.

Kevin Garnett takoðer je velika legenda NBA lige. Takoðer je u 36. godini života (mlaði od Duncana samo 20 dana, op.a.), ali nije toliko sigurno da æe i sljedeæe godine igrati u svojoj bivšoj ekipi, Boston Celticsima. 12 godina svoje karijere proveo je u Minnesoti gdje je dao sve od sebe kako bi osvojio naslov, no nakon brojnih neuspješnih pokušaja odluèio se na odlazak i u Bostonu je konaèno uspio doæi do prstena prvaka. On je veliki emotivac i promijenio je èitav pristup igri kod cijele organizacije Celticsa kada je prešao kod njih i teško je za oèekivati da æe igrati u nekoj drugoj ekipi na kraju svoje karijere. Pitanje kod njega je hoæe li uopæe igrati sljedeæe sezone, jer postoje prièe da ozbiljno razmišlja o povlaèenju s parketa. Pogodilo ga je ovogodišnje ispadanje Bostona iz doigravanja i nakon završetka sezone nije uopæe razgovarao s medijima tako da je njegova situacija velika nepoznanica za sada.

Ostali

Postoji još velik broj nezaštiæenih slobodnih igraèa, pogledajmo najistaknutija imena po pozicijama:

Razigravaèi: Raymond Felton, Kirk Hinrich, Jason Kidd, Andre Miller, Chauncey Billups, Jameer Nelson, Jordan Farmar, Goran Dragiè, Baron Davis, Gilbert Arenas, Ramon Sessions

Bek-šuteri: Jason Terry, Jamal Crawford, Brandon Roy, Nick Young, Lou Williams, J.R. Smith, C.J. Miles

Krila: Gerald Wallace, Grant Hill, Matt Barnes, Steve Novak

Krilni centri: Brandon Bass, Kris Humphries, Kenyon Marin, Carl Landry, Antawn Jamison, Ersan Ilyasova

Centri: Chris Kaman, Marcus Camby, Spencer Hawes

Zaštiæeni slobodni igraèi

Zaštiæeni slobodni igraèi ne odluèuju sami o svojoj sudbini. Oni mogu primati ponude drugih ekipa i svaku ponudu koju prihvate, njihova trenutna ekipa ima pravo u sljedeæa 3 dana izjednaèiti i tako zadržati svog igraèa. Vrlo se rijetko dogaða da neka ekipa pusti svog zaštiæenog slobodnog igraèa, no i takvi sluèajevi su uvijek moguæi.

Eric Gordon

Gordon je propustio gotovo cijelu prošlu sezonu zbog ozljede (odigrao je samo 9 utakmica), ali ukoliko ga ozljede zaobiðu bit æe voða New Orleans Hornetsa koji imaju velike planove za sljedeæih nekoliko sezona. Vrlo brzo bi mogli izgraditi momèad za doigravanje, i sigurno æe izjednaèiti sve ponude koje Gordon eventualno prihvati. Na draftu su doveli Anthonyja Davisa koji rješava njihove probleme u obrani, a doveli su i Austina Riversa koji æe imati ulogu strijelca s klupe.

Sjajnom razmjenom prije drafta poslali su Emeku Okafora i Trevora Arizu u Washington za Rasharda Lewisa koji ima ogroman ugovor od 23 milijuna, ali taj ugovor æe sigurno otkupiti i uštedjeti oko 10 milijuna dolara. Slobodni igraèi postali su Chris Kaman i Carl Landry, tako da æe Hornetsi imati iznimno mladu i potentnu momèad sljedeæe sezone. Uz potpisivanje Gordona ostat æe im mjesta za dovoðenje pojaèanja i ukoliko naprave dobar posao mogli bi Hornetsi imati blistavu buduænost.

Roy Hibbert, Brook Lopez

Dvojica visokih igraèa i ponajbolji centri NBA lige ovoga su ljeta u statusu zaštiæenih slobodnih igraèa i oèekuje se njihov ostanak u svojim ekipama. Indiana æe sigurno zadržati Roya Hibberta i tako si osigurati sjajnu dugogodišnju opciju na poziciji centra. Hibbertu je tek 25 godina, tako da još nije dosegao svoj puni potencijal i vjerojatno æe u narednim godinama zaraditi još po koji nastup na All-Star susretima (ove godine je prvi puta nastupao na All-Staru).

Indiana potiho stvara veliku momèad koja æe biti prvi vrhu Istoka dugo godina. O njima se ne govori puno, no oni rade sjajan posao i kombinacijom mladih i talentiranih momaka te iskusnih rubnih All-Star igraèa stvaraju momèad koja se ne treba zadovoljiti samo ulaskom u doigravanje veæ æe ondje imati i velikih planova.

Brooklyn Netsi pokušali su tijekom prošle sezone razmijeniti Brooka Lopeza za Dwighta Howarda, no Orlando nije htio pristati na tu razmjenu. Buduæi da je Howard odluèio ostati još jednu godinu èlan Magica, Netsi nemaju drugih opcija nego zadržati Brooka Lopeza. Vjerojatno æe ponovno slati ponude Orlandu za Howarda i ta æe ponuda sigurno sadržavati Lopeza koji je prošle sezone odigrao samo 5 utakmica, nakon što u prve tri sezone karijere nije propustio niti jednu utakmicu. Napadaèki je sjajan igraè koji æe biti na prosjeku od preko 20 poena po susretu, no uvelike zabrinjava mizeran broj skokova po utakmici kojih je pretprošle sezone hvatao samo 6 po utakmici (prošle sezone 3,6 po utakmici, ali zbog samo 5 odigranih utakmica to ne treba uzimati u obzir).

Ryan Anderson, Nicolas Batum

Dolazimo i do dva krilna igraèa koji imaju velike uloge u svojim momèadima, a nastavit æe ih imati u istim ekipama i sljedeæe sezone. Ryan Anderson je prošle sezone dobio nagradu za igraèa koji je najviše napredovao te se Orlando nada kako æe se njegov napredak i dalje nastaviti te kako æe Anderson biti jedan od nositelja njihove igre u buduænosti. Buduænosti koja je veoma nesigurna i ovisi o centru Dwightu Howardu. Magic je gradio momèad koja se sastojala od dominantnog centra kojega su okružili sjajnim šuterima za tri poena, no ukoliko Howard odluèi napustiti momèad sljedeæe sezone takav koncept pada u vodu i velike æe promjene biti nužne. Anderson æe pronaæi svoje mjesto u Orlandu jer osim sjajnog šuta za tri poena odlièan je i skakaè te može igrati na pozicijama 3 i 4. Ukoliko Orlando uspije dovesti kvalitetnog razigravaèa kojemu æe prvi cilj biti dodavanje lopti suigraèu Andersonove kvalitete æe još više doæi do izražaja.

Nicolas Batum je drugaèiji tip igraèa od Andersona, on je univerzalac koji može odigrati sve što se od njega oèekuje, bilo to u napadaèkom ili obrambenom dijelu. Portland gradi novu momèad nakon velikih promjena prošle sezone a Batum æe, uz LaMarcusa Aldridgea, biti nositelj igre momèadi. Portland je oslobodio mnogo prostora za potpisivanje slobodnih igraèa te æe nakon potpisa Batuma imati dovoljno mjesta za dovoðenje novih igraèa. Prioritet æe biti pozicija razigravaèa jer teško je za oèekivati da æe najodgovorniju poziciju na parketu dati Damienu Lillardu, rookie igraèu kojega su uzeli 6. izborom na ovogodišnjem draftu. Lillard posjeduje veliki potencijal i ukoliko bi Portland doveo veterana na njegovoj poziciji koji bi ga nauèio “tajnama” NBA lige, mogao bi se razviti u odliènog igraèa koji bi za godinu, dvije mogao voditi ovu momèad.

Ostali

Zaštiæenih slobodnih igraèa ima mnogo manje nezaštiæenih te æemo nabrojati najvažnije od njih:

Aaron Brooks, D.J. Augustin, George Hill, Jerryd Bayless, Jeremy Lin, Courtney Lee, Rudy Fernandez, Jeff Green, Michael Beasley, Jason Thompson, Marreese Speights, JaVale McGee, Robin Lopez

Latest Posts

NE PROPUSTITE