Saturday, December 2, 2023

ZADNJE OBJAVE

Zašto æe Boston proæi u veliko Finale?

Veèeras nas oèekuje sedma utakmica izmeðu Boston Celticsa i Miami Heata. Utakmica u kojoj svi moraju pokazati sve što znaju jer nema povratka. Pobjednik ide u veliko finale, gubitnik odlazi “na pecanje”. U ovom èlanku donosimo razloge zašto bi Boston trebao pobijediti, a kasnije æemo objaviti i razloge zbog èega bi Miami trebao proæi u Finale.

Nakon pete utakmice finala Istoka navijaèi Bostona su bili u sedmom nebu. Ratni plijen je bio uzet i bila je potrebna još samo jedna pobjeda kako bi Heat bio srušen, kako bi Kelti ušli u još jedno veliko NBA finale. Trener Doc Rivers je loptu spustio na pod i rekao: “Još nismo ništa napravili. Ovo je bio dobar posao, ali imamo još mnogo toga za uèiniti.” Bio je potpuno u pravu.

Jedan èovjek je odluèio pokazati da nije gubitnik, odluèio je fanovima u zelenom pokazati tko je “kralj parketa”. LeBron James je odigrao monstruozno, te uz 45 koševa i 15 skokova, ne samo da je digao glavu momèadi iz vode, veæ je od potencijalnog utopljenika on postao taj koji davi. Bostonski davitelj (pravi autentièni je Andrew Tony, te ako ne znate za njega toplo preporuèujem Wikipediju i YouTube, op.a.).

Nakon utakmice bilo je zanimljivo èuti komentare u svlaèionici Celticsa: “To je to, došli smo do sedme utakmice. Propustili smo veèeras veliku priliku, ali ne treba plakati nad prolivenim mlijekom”, rekao je Kevin Garnett. “Moramo biti zahvalni što smo došli do ovdje, što imamo priliku boriti se za veliko finale.”

Sliènog mišljenja je bio i kapetan Paul Pierce: “Ne vidim problem u sedmoj utakmici, pobjeðivanje nikada nije bilo i ne treba biti lagano. Ovo je nova prilika, idemo je iskoristiti.”

Pitanje je na èemu ovaj dvojac temelji optimizam. Boston je momèad s najviše odigranih sedmih utakmica u NBA ligi, njih 28, te najveæim brojem pobjeda u istima, a ta brojka je èak 21. No izuzev povijesti koja u ovom sluèaju malo znaèi postoje još neki elementi koji su na strani Kelta.

Dwyane Wade cijelo doigravanje igra prosjeèno. Izuzmemo li utakmicu protiv Indiane ne prepoznajemo igraèa koji veæ godinama oduševljava svojom atraktivnom i vrlo efikasnom igrom. Nemoguæe je tvrditi da baš ovu utakmicu neæe eksplodirati i zabiti èetrdeset, ali sve je manje nade u takvo nešto. Chris Bosh je prošlu utakmicu odigrao mnogo bolje nego pretprošlu, ali u pitanje se dovodi njegova spremnost, kao i moguænost da bez pomoæi suigraèa èuva Kevina Garnetta. Da, Miami ima igraèe za takve poslove u Turiafu i Anthonyju, ali trener nema namjeru ubacivanja istih u igri jer predstavljaju manjak u napadu.

Da James ponovi utakmicu kakvu je odigrao u èetvrtak postoje vrlo male vjerojatnosti. Zabit æe on svoju kvotu, bit æe to 30, a ne 45 poena. Ali bez podrške suigraèa bit æe to Sizifov posao.

Boston ima priliku i znat æe je ugrabiti. Problem je nastao prošlu utakmicu jer je obrana Miamija proèitala naèin proigravanja Garnetta. Ono na èemu bi se trebalo inzistirati je pick and pop, tj. izvlaèenje Garnetta nakon bloka na mjestu odakle je nezaustavljiv, šut pola metra ispod linije trice. Na prošloj utakmici je uzeo samo jedan takav šut što je apsolutna šteta. Pierce neæe odigrati dvije loše utakmice u nizu, posebno ne kada je ova druga sedma utakmica serije, a Ray Allen nalazi formu i èini se da se u ovakvim situacijama zaboravljaju stvari kao što su ozljeda stopala. Nema vremena za takvo nešto.

Klupa Bostona predvoðena Pietrusom, Doolingom i Danielsom æe znati kazniti udvajanja na Garnettu, a u obrani æe dati svoj doprinos. Baš klupa Bostona je najveæa prednost nad Heatom.

Motivacija æe biti na strani Boston iz razloga što bi ovo mogla biti posljednja utakmica u kojoj “velika trojka” igra zajedno. Garnettu i Allenu istièu ugovori te oni po završetku sezone postaju slobodni igraèi i nije sigurno da æe se vratiti u dres Bostona. To su prepoznali i navijaèi Celticsa koji su na kraju šeste utakmice, unatoè tome što je njihova ekipa gubila 20 razlike, 4 minute prije kraja utakmice zapoèeli s uzvicima “Let’s go Celtics” koji nisu stajali sve do završnog suèevog zvižduka.

Na kraju je bitno spomenuti igraèa èija bi loša veèer poništila sve što je napisano. Rajon Rondo mora odigrati utakmicu na granici trostruko dvoznamenkastog uèinka. On jednostavno mora odbiti biti zaustavljen, mora dirigirati tempo. Može li on to? Naravno da može, više puta je to dokazao.

Ova utakmica neæe biti laka i neæe biti oku ugodna. Tvrde obrane æe dominirati, a pobjedu æe odnijeti onaj tko bude imao više koncentracije u zadnje tri minute. Sjetimo se da James ne voli neizvjestan rezultat u tom vremenu. Celticsi ga vole. Ponos Kelta je opasna stvar. Ponos Kelta æe presuditi.

“Ne podcjenjuj srce šampiona.”A Celticsi to zbilja i jesu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE