Saturday, December 9, 2023

ZADNJE OBJAVE

Zašto æe Miami proæi u veliko Finale?

Veèeras nam je na rasporedu sedma utakmica finala Istoène konferencije, te vam donosimo razloge zbog kojih æe Miami proæi u veliko Finale gdje svog protivnika èeka Oklahoma City. Danas ranije smo pisali i o prednostima Bostona zbog kojih bi Celticsi mogli proæi dalje.

Psihološka prednost svakako je na strani Miamija, u prošloj utakmici imali su imperativ pobjede jer bi ih poraz poslao “na pecanje”, te bi još jedna sezona bila proglašena neuspješnom. Èinilo se da Celticsi ne mogu dobiti bolju priliku za izbacivanje po mnogima najomraženije ekipe lige, imali su napaljenu publiku u svom TD Banknorth Gardenu, no onda se ukazao nevjerojatni LeBron James, te još jednom legendarnom utakmicom momke s Floride vratio u novi život.

James je gotovo sam uništio Celticse i još jednom dokazao da je najbolji igraè Miamija i cijele NBA lige, njegov suigraè Dwyane Wade nakon utakmice je izjavio: “Dali smo mu loptu u ruke i pustili ga da radi svoj posao. Nikad ga nisam vidio toliko napaljenog od poèetka utakmice”, a trener Spoelstra samo je prokomentirao da je James bio ‘‘apsolutno neustrašiv.”

James je utakmicu završio s 45 poena (ukupan šut 19-26), 15 skokova i 5 asistencija, a u cijeloj finalnoj seriji prosjeèno postiže 34 poena (54 % šuta) uz 10,8 skokova i 4,2 asistencije, te æe vjerojatno i danas odigrati još jednu utakmicu za pamæenje. Ukoliko utakmicu u svom stilu odigra i Wade šanse Bostona bit æe svedene na minimum.

Dobra stvar za navijaèe Miamija je povratak Chrisa Bosha, nakon što je u petoj utakmici igrao svega 14 minuta, veæ u sljedeæoj Spoelstra mu je udvostruèio minutažu. Iako je oèigledno da mu nedostaje igre sama njegova pojava na parketu pomaže kvaliteti igra Miamija na oba kraja terena. Vjerojatno æe i danas, ako æe biti potrebe, njegova minutaža još više rasti.

Bez obzira na uèinak Bosha, sama njegova prisutnost doprinosi napadaèkoj igri Miamija. Bez njega na parketu igraèi Bostona su mogli bez problema udvajati Jamesa ili Wadea, no sada im je mnogo teže jer tim udvajanjima sam ostaje Bosh koji šuteve s poludistance “posprema” bez ikakvih problema.

Bosh takoðer predstavlja dodatno tijelo u obrani koje se može rotirati na Kevinu Garnettu, koji sjajno igram tijekom cijelog doigravanja. Ukoliko njega uspiju zaustaviti napravit æe velik posao. Pierce se muèi kada je na njemu James, ista situacija je i s Allenom kada ga èuva Wade, tako da Miami sjajnom obranom može zaustaviti sve pokušaje Bostona. Moraju natjerati Ronda na izgubljene lopte, a nakon toga kreæe munjeviti protunapad kojeg niti jedna ekipa u ligi ne može zaustaviti.

Miami æe pokušati igrati u što bržem tempu jer Boston osim Ronda nema igraèa koji mogu konstantno igrati brze napade. Kada se Boston uspije posložiti u obrani važnost dobivaju “sporedni” igraèi Miamija od kojih se oèekuje za pozabijaju otvorene šuteve koje za njih kreiraju James i Wade.

Ukoliko Mario Chalmers pogodi nekoliko trica šanse Miamija za pobjedu još više rastu, jer u pravilu kada Chalmers zabije petnaestak poena Miami pobjeðuje. Ako mu se i tricama još prikljuèe Miller i Battier, Miami æe biti ekipa koja æe pokušati zaustaviti najbolju ekipu ovogodišnjeg doigravanja, Oklahoma City Thunder.

Latest Posts

NE PROPUSTITE