Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Zašto će Dallas izboriti doigravanje?

Regularni dio NBA sezone polako se bliži kraju. Još je ostalo manje od tri tjedna do početka doigravanja, za koje se na Zapadu bore tri momčadi, Dallas, L.A. Lakersi i Utah. Vrijeme će pokazati tko će na kraju uspjeti, a u ovom ćemo članku analizirati zašto bi to mogli biti Dallas Mavericksi.

Prije nego se osvrnemo na preostalih desetak utakmica do kraja sezone, pogledajmo kako je Dallas igrao od početka sezone i došao do omjera 36-37, što im trenutno donosi deseto mjesto Zapada, koje ne vodi u doigravanje. Sezonu su započeli bez svog najboljeg igrača Dirka Nowitzkog koji je tjedan dana prije početka sezone operirao desno koljeno. Sjajni Nijemac propustio je cijeli studeni i većinu prosinca, gotovo dva mjeseca su Mavericksi morali igrati bez njegovih usluga. U prvih 27 utakmica bez Nowitzkog ostvarili su omjer pobjeda i poraza 12-15, a u prvo ime momčadi promovirao se O.J. Mayo, koji je tijekom ljeta kao slobodan igrač potpisao za Dallas.

Mayo je u to vrijeme prosječno postizao 19,8 poena, 4 skoka i 3,7 asistencija uz solidan šut iz igre od 47% te sjajnih 49% za tri poena. Svojim je igrama dao nadu navijačima Mavericksa da će ekipa povratkom Nowitzkog zaigrati još bolje i vratiti se na pobjedničke staze, odnosno imati više pobjeda nego poraza u sezoni. To se na njihovu žalost nije dogodilo jer Nowitzki još oko mjesec dana nije bio na pravoj razini nakon povratka te je ekipa došla do omjera 13-23 i mnogi su se zabrinuli za doigravanje te čak i proglašavali sezonu propalom. Malo po malo ekipa je počela bolje igrati te se omjer popravljao, ali ne dovoljno brzo.

Zbog toga su igrači Dallasa početkom veljače odlučili da se neće brijati sve dok se stignu do 50% pobjeda, odnosno dok se broj pobjeda ne izjednači s brojem poraza u sezoni. Tada su Mavericksi bili na omjeru 21-28 te dobrim igrama popravljali svoj omjer, približavali se doigravanju i danu kada će konačno upotrijebiti svoje brijače aparate. Imali su priliku protiv Pacersa doći do omjera 36-36, ali su uvjerljivo poraženi te će još malo morati pričekati.

Tako dolazimo do njihove posljednje utakmice, kada su zahvaljujući majstorstvu Dirka Nowitzkog došli do pobjede nad Chicagom 100:98. Tako su još jednom došli u priliku izjednačiti broj pobjeda i poraza, a to je večeras, kada igraju protiv Los Angeles Lakersa, ekipe koja se s njima bori za doigravanje.

Pogled prema naprijed

Dallas do kraja sezone ima još 9 utakmica, 4 domaće (Suns, Nuggets, Grizzlies, Hornets) i 5 gostujućih (Lakers, Nuggets, Kings, Blazers, Hornets). Ključan će biti period od sljedećih tjedan dana, kada igraju redom protiv Lakersa, Nuggetsa, Kingsa i Blazersa. Najvažnija će im biti utakmica s Lakersima jer bi se pobjedom izjednačili s njima po broju poraza u sezoni (ali i konačno obrijali). Nakon te utakmice od ključnih dvoboja imaju još dva susreta s Nuggetsima, jednom u gostima i jednom kod kuće te s Grizzliesima. Preostaje pet utakmica protiv ekipa koje neće ići u doigravanje i to su utakmice u kojima moraju upisati pobjede. Najteže će biti u gostima protiv Portlanda, ali ako žele izboriti doigravanje, moraju upisati pobjedu protiv njih.

Ako računamo na tih pet pobjeda, trebat će im još barem dvije ili tri za izboriti doigravanje. Najveći posao napravili bi slavljem protiv Lakersa večeras, ali ključnima bi se mogle pokazati utakmice protiv Denvera 12. travnja i Memphisa 15. travnja. To su dva susreta koja igraju kod kuće, dvorana će sigurno biti puna i nošeni povicima svojih navijača moraju upisati pobjede. Lakersi i Jazzeri imaju sličan raspored, s nekoliko teških i nekoliko lakših utakmica, tako da uglavnom Dallas ovisi o sebi. Uspiju li ostvariti 7 pobjeda u zadnjih 9 susreta, to bi moralo biti dovoljno za plasman u doigravanje.

Pogledamo li njihovu nedavnu formu i činjenicu da nemaju značajnijih problema s ozljedama, optimizam navijača Dallasa ima temelja. Upisali su 10 pobjeda u zadnjih 14 susreta, Nowitzki je dosegao optimalnu formu u pravo vrijeme i doigravanje je svakako dohvatljivo. Od Nijemca možemo očekivati sjajne šuterske predstave, posebno u završnicama susreta, tako da od suigrača mora dobiti pomoć kako bi se izborile neizvjesne završnice.

Mayo je povratkom Nowitzkog pao na prosjeke od 14 poena, 4,8 asistencija i 3,4 skoka, uz šut iz igre 44% te 34% iza linije za tri poena. Ako uspije do kraja sezone povećati postotak za tri poena bit će to velik poticaj ekipi koja uvelike ovisi o šutu za tri poena. Trenutno je Dallasa na 11. mjestu lige sa 7,5 pogođenih trica po susretu, a za pobjedu protiv najboljih momčadi trebat će im barem 10 trica po utakmici. U tom smislu velika odgovornost bit će i na leđima 36-godišnjem Vincea Cartera, koji je jedan od najboljih igrača koji ulaze u igru s klupe. Ove Carter sezone prosječno postiže 13,3 poena, uz 4 skoka i šut za tri poena za 40%.

Jedan od najslabijih dijelova momčadi, uz obranu koja je kolektivna, je pozicija razigravača. Nju je preuzeo Mike James, 37-godišnji veteran koji svoj doprinos pruža prvenstveno u napadu, dok se u obrani ne može držati protiv mlađih i puno bržih protivnika. Slično vrijedi i za mladog Darrena Collisona, koji je na početku sezonu imao poziciju startne jedinice, ali ju je izgubio od Jamesa. On po utakmici postiže 12,2 poena i 5,2 asistencije, no zbog nekonstantnih igara je izgubio povjerenje trenera Ricka Carlislea.

Najbolji obrambeni igrač ekipe je Shawn Marion koji je imao problema s ozljedama u zadnje vrijeme, no sada se vratio i bit će zadužen za zaustavljanje glavnih protivničkih igrača. Problem Dallasa je u obrani jer su 27. u ligi po broju primljenih poena po utakmici. Jedni su od najgorih u ligi u branjenu šuta za tri poena i po broju poena primljenih iz slobodnih bacanja, što ukazuje na probleme u obrambenoj igri vanjske linije ekipe.

Stoga će cilj ekipe biti zabiti koš više od protivnika nego primiti manje. Takav način igre neće im donijeti velik uspjeh u doigravanju, ali bi mogao biti dovoljan za plasirati se ondje. Od konkurenata s kojima se bore za postsezonu, Mavericksi su u najboljoj formi, Nowitzki igra fantastično i mogu se u njega pouzdati na kraju utakmica. Njegovi suigrači bit će zaduženi da utakmicu dovedu u neizvjesne vode, te će im trebati igre O.J. Maya s početka sezone, kao i “neuništivi” Vince Carter s klupe koji je još uvijek u stanju svakome ubaciti petnaestak poena. Povremene “eksplozije” Darrena Collisona ili Brendana Wrighta s klupe sigurno bi im dobro došle, a budući da je kraj sezone vremena na pogreške više nemaju.

Da zaključimo, Dallas je trenutno u najlošijoj poziciji od konkurenata, ali još uvijek se može reći da stvari drže u svojim rukama. Od devet preostalih susreta, pet je utakmica u kojima jednostavno moraju slaviti, a trebat će im barem još dvije pobjede da se izbore za osmu poziciju Zapada. Najbolje po njih bilo bi da večeras svladaju Lakerse i tako se s njima izjednače i gledaju prema naprijed i očekuju poneki kiks Utah Jazza da se proguraju na osmu poziciju. Sve dok igra Dirk Nowitzki ne treba ih otpisati jer je Nijemac u stanju sam odvesti ekipu do pobjede protiv većine protivničkih ekipa, a priključi li mu se netko od suigrača, doigravanje se čini vrlo dostižnim.

Analize ekipa Utah Jazz i Los Angeles Lakers možete pročitati ovdje: UtahL.A. Lakers.

Latest Posts

NE PROPUSTITE