Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Zašto æe Dirk i Dallas osvojiti svoj prvi naslov?

Kako Miami, tako i Dallas ima svoje atribute kojima polažu nadu svojim navijaèima u osvajanje NBA titule. Obje ekipe su dva puta bili prvaci svojih konferencija, osim ove sezone to im je pošlo za rukom i ne baš tako davne 2006. godine. Za razliku od prije pet godina kada je slavila floridska momèad, ove sezone bi mogli igraèi Dallasa na krilima Dirka Nowitzkog, kvalitetnije rotacije i iskustva uzvratiti za jedini poraz u velikom Finalu u povijesti kluba.

Glavni oslonac momèadi iz Texasa je trenutno najbolji Europljanin, Nijemac Dirk Nowitzki. Nekadašnji najbolji igraè regularne sezone svoju je momèad uvjerljivo doveo do Finala. Na izgled su Mavericksi imali najviše problema u prvom krugu protiv Portlanda, no kako su dizali razinu svoje igre, tako je svoju igru dizao i Dirk Nowitzki. Na kraju su svladali Blazerse 4-2, pomeli Lakerse te nedavno dozvolili momèadi Oklahome samo jedno slavlje. A Dirk je odigrao nekoliko maestralnih utakmica. Nakon prve, epske utakmice i 48 poena uz samo 15 potrošenih šuteva iz igre, fenomenalno je odigrao i posljednje dvije utakmice. Njegova mirnoæa i sposobnost zabijanja važnih, kljuènih poena u posljednjim minutama je nevjerojatna. No, treba naglasiti kako su i igraèi Miamija u ovogodišnjem doigravanju pokazali kako su veæinu završnica okonèali u svoju korist gdje je najviše prednjaèio dvojac WadeJames. Meðutim i dalje tvrdim kako je napad kojeg predvodi Dirk Nowitzki puno èvršæi i stabilniji, te se u kljuènim trenucima ne fokusira na igru 1 na 5, što je i u jednu ruku posljedica pravog razigravaèa koji nedostaje Miamiju.

Sljedeæa Dallasova prednost je svakako širina klupe. Kod Miamija je veæ poznato kako u igru ulaze samo trojica igraèa.  Udonis Haslem, Mike Miller i Mario Chalmers. Ostali igraèi su izostali iz rotacije, dok na drugoj strani Rick Carlisle koristi igraèa više, uz standardnog Terryja, ponajboljeg šestog igraèa lige u posljednjih nekoliko godina, tu su i Josea Barea, Brendan Haywood i Peja Stojakoviæ.

Josea Barea je svakako najveæe otkriæe Dallasa u ovogodišnjem doigravanju. Maleni Portorikanac je svojom brzinom i spretnošæu izluðivao obrambene igraèe te iz teških situacija èesto ubacivao loptu kroz obruè. Bude li uspio zadržati samokontrolu i ne bude se previše upuštao u igru 1 na 5 koja donosi visoki rizik, Barea bi mogao biti mala, ali kljuèna figura u slavlju Dallasa. Teško je za oèekivati da bi se Barea mogao tako lako prošetati kroz reket Miamija, gdje je u proteklim danima imao probleme i Derrick Rose, pogotovo sada kada ti njegovi pokušaji probijanja obrane nisu više nepoznanica. Pokazao je u odreðenim situacijama da može u vrlo kratkom roku dignuti svoju momèad, otvoriti nekoliko otvorenih šuteva i bude li to radio u velikom Finalu šanse Dallasa za pobjedu æe sigurno biti puno veæe.

Tu si i dva veterana, uz prije spomenutog Jasona Terryja tu je i jedan od najboljih razigravaèa u ovom tisuæljeæu, Jason Kidd. Obojica žarko èekaju na svoj prvi naslov u karijeri. A prema svim izgledima ovo im je vjerojatno i zadnja prilika. Jason Terry æe biti upamæen po èetvrtoj utakmici protiv Lakersa kada je obruè jednostavno bio preširok za njegove ubaèaje iza crte 7,24. No, mnogi æe ga možda pamtiti samo po tome, ali njegove trice su èesto lomile susret u posljednoj èetvrtini. Zabijao je važne šuteve protiv svih protivnika u doigravanju, pa neæe biti iznenaðenje bude li Terry svojim iskustvom i znanjem lomio i Miami u kljuènim trenucima.

Drugi veteran, Jason Kidd je u ovom doigravanju dokazao i pokazao kako je i dalje meðu glavnim organizatorima lige. Nakon prve dvije odliène utakmice protiv Portlanda, Kidd je i dalje nastavio fenomenalnim igrama, sa nešto skromnijim napadaèkim uèinkom, ali veoma zahvalnom igrom na obje strane parketa. Ništa novo neæemo izjaviti ako kažemo da Dallas kada je Kidd na parketu zabija u najmanju ruku 80% poena gdje je on glavni kreator, a isto tako mnogo novinara zaboravlja kako i mnoštvo slobodnih bacanja koje izvode igraèi Dallasa su proizvod fenomenalnog proigravanja Kidda.  Isto tako treba obratiti pozornost na to da je Kidd i treæi najbolji tricaš lige u povijesti. To je dokazao i u posljednjoj utakmici, postigao je zadnjih sedam poena svoje momèadi, ali najvažnija je bila ona trica iz kuta koja je odvela Dallas u Finale. Kidd æe odraditi svoje i u obrani, pokazao je u seriji protiv Thundera da može itekako dobro odigrati obranu, bilo na Russellu Westbrooku, Kevinu Durantu ili nekome drugome. Kidd nije igraè koji æe osvajati titule MVP-a, ali je igraè koji æe imati veliki, sigurno nezamjenjiv doprinos u slavlju svoje momèadi.

I još jedan fenomenalni tricaš je u redovima Dallasa. Peja Stojakoviæ. Èetvrti najbolji tricaš lige u povijesti. Pejina minutaža puno ovisi o njegovoj igri u drugoj èetvrtini, odnosno bolje reèeno dnevnoj formi. Meðutim pokazao je Peja i u odreðenim susretima ovogodišnjeg doigravanja, primjerice protiv Portlanda da usprkos lošem poèetku utakmice može biti igraè koji æe pogoditi tricu kada to bude najpotrebnije.

Ta svestranost u napadu Dallasa daje jednu veliku prednost protiv Miamija. Dallasa nema svog Joela Anthonyja, igraè koji kroz cijelu utakmicu ne pogleda niti jednom na obruè, i Dallas zna tko je njegov lider, dok se kod Miamija uvijek pojavi pitanje koji igraè æe uzeti taj kljuèan šut. Dok pogaðaju obojica sve je dobro, ali zanimljivo bi bilo vidjeti kada u kljuènim trenucima ti solo prodori neæe uroditi plodom kako æe reagirati preostale dvije zvijezde u ekipi. No, Finale neæe presuditi napad, odnosno presuditi æe vjerojatno obrana koja æe posljedièno djelovati na nešto manje uèinkovit napad. Pa sada možete slobodno reæi, bolja obrana ili lošiji napad.

Dallas ima u svojim redovima tri odlièna obrambena igraèa. Tysona Chandlera, Shawna Mariona i DeShawna Stevensona. Posljednji æe vjerojatno preuzeti brigu o LeBronu Jamesu, dok æe Marion brinuti o Wadeu. Kiddove obrambene sposobnosti smo mogli gledati sada dobrih mjesec dana, a Chandler je taj igraè koji æe morati zatvoriti reket i ne dozvoliti lagane poene u samom srcu Dallasove obrane. Najviše straha se pojavljuje na pleæima Dirka Nowitzkog gdje bi Chris Bosh mogao ponovno biti važna karika u napadu Miamija, no isto tako postavlja se pitanje kojom taktikom æe odgovoriti Miami i tko æe preuzeti Dirka Nowitzkog. Prve dvije opcije koje se trenutno pojavljuju su:

– standardna petorka Miamija gdje bi glavnu brigu preuzeo Chris Bosh. Najvjerojatnije æe i biti tako poèetkom serije, jer je Erik Spoelstra veæ u konferencijskom finalu pokazao kako mu je primarniji zadatak svoje dvije glavne napadaèke figure ne teretiti potencijalnim problemima sa osobnim pogreškama i dodatnim trošenjem energije u obrani. No, isto tako Spoelstra je u kljuènim trenucima uvijek posegnuo za LeBronom i u obrani. Odlièno je preuzeo Rosea u kljuènim trenucima koji je imao mizeran postotak šuta kada ga je pokrivao James, pa tako ne bi bilo iznenaðenje da se trener Miamija odluèi i za tu opciju

– niska petorka sa Jamesom na krilnom centru. Tu varijantu smo mogli vidjeti i protiv Chicago Bullsa. U prvoj utakmici je ta bila katastrofalna, Bullsi su ih sasvim nadskakali i izgubili su susret. Meðutim, ukoliko Bosh neæe imati naèina kako zaustaviti Dirka Miami æe biti prisiljeni odigrati tu drugu opciju i riskirati pokoji prekršaj LeBrona na Dirku. Za razliku od Udonisa Haslema, LeBron ima dovoljno kvaliteta da zaustavi Dirka, no isto tako je pitanje koliko je mudro krenuti od poèetka susreta s tom formacijom. Što se tièe tih obrambenih zagonetki na Dirku možemo za kraj dodati kako postaji i opcija udvajanja koju Miami u dosadašnjem doigravanju nije previše prakticirao jer su uvijek uspjeli individualnom kvalitetom zaustaviti protivnike.

Miami æe morati sigurno puno pozornosti posvetiti Dirku, meðutim isto tako ne smije zanemariti ni ostale igraèe. Veæ smo spomenuli kako Dallas može u jednom trenutku na parketu imati èetiri specijalista za tri poena. Kidd, Terry, Peja, Dirk. I u tom trenutku bi svako udvajanje moglo biti kobno. Zonske obrane sigurno neæemo gledati od strane Miamija, dok bi kod Dallasa sekundarna opcija morala, a vjerojatno i hoæe biti postavljenje nešto agresivnije zonske obrane.

Niti jedan ljubitelj NBA košarke nije si vjerojatno mogao zaželjeti bolje NBA finale. Uz standardne rivale Bostona i Lakersa to je vjerojatno Finale koje æe ponuditi najviše odgovora. Posljednja prilika za trojicu veterana, Dirka, Terryja i Kidda, ili prvi put LeBron James te Chris Bosh. Hoæe li si LeBron skinuti etiketu luzera, odnosno hoæe li (sada mogu za kraj napisati) moj Jason Kidd konaèno osvojiti ono što je zaslužio u svojoj dugogodišnjoj karijeri – PRSTEN.

Prognoza: Nezahvalno se spuštati u te brojke. Sigurno æe važnu ulogu igrati i domaæi teren (prednost Miamiju), ali da se moram odluèiti za toènu prognozu rekao bih: Miami æe povesti 2-0, a tada æe se Dirk osvetiti za èetiri uzastopne pobjede!

Latest Posts

NE PROPUSTITE