Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Zašto æe LeBron konaèno osvojiti naslov?

Nakon pet godina ponovno æemo u velikom Finalu NBA lige gledati dvoboj izmeðu Miami Heata i Dallas Mavericksa. Godine 2006. uspješniji su bili igraèi s Floride kada su na krilima sjajnog Dwyanea Wadea okrenuli rezultat u seriji s 0-2 na 4-2 i tako došli do jedinog naslova u povijesti kluba. Želja za naslovom kod obje ekipe je velika, na parketu æe se naæi mnogo igraèa koji s nestrpljenjem èekaju dan kada æe staviti vrijedan prsten na svoju ruku, a nekima je ovo možda i posljednja prilika za dolazak na tron, dok za neke, kako mnogi kažu, ima još vremena.

Kad sam veæ poèeo s motivacijom, nastavit æu u tom smjeru. Kroz povijest NBA lige parketima su kroèili mnogi razlièiti igraèi. Svi su igrali s istim ciljem, da jednog dana osvoje naslov. Neki su imali te sreæe i uspjeli ga osvojiti, a neki su igrali u krivo vrijeme, te uz sav talent i kvalitetu koju posjeduju nisu uspjeli doæi do naslova jer je postojao neko bolji. Karl Malone, John Stockton, Charles Barkley, Allen Iverson, Shawn Kemp… zar treba dalje? Ovom uglednom društvu lako bi se mogli prikljuèiti i dva igraèa Dallasa, legendarni Nijemac Dirk Nowitzki i jedan od najboljih razigravaèa svih vremena Jason Kidd. Svi govore o njihovoj motivaciji i o tome kako zaslužuju otiæi u mirovinu s naslovom, ali zaboravljaju na jednu jako bitnu èinjenicu. Naslov neæe osvojiti onaj tko ga najviše zaslužuje, nego onaj tko æe pružiti najbolje igre u najbitnijem trenutku uz dodatak sreæe. Što tek reæi o motivaciji Miamijevih zvijezda? Nakon LeBronovog The Decisiona i ujedinjavanja u Miamiju LeBron James je mnogim ljubiteljima NBA lige postao jako mrska osoba, iako toliku kolièinu mržnje i nije trebao dobiti. Zbog loših igara u regularnom djelu sezone momci s Floride takoðer su dobili velike kritike. Realno, igraèi Miamija žele naslov, i samo naslov da napokon zatvore usta mnogih kritièara i hejtera, koji su ih “pljuvali” tijekom cijele godine. Sjetite se samo suza u LeBronovim oèima nakon izbacivanja Bostona i prolaska u konferencijsko Finale, one govore sve. Dodajmo ovome i Mikea Millera koji igra najbolje utakmice otkad je došao u Miami unatoè bolesti novoroðene kæeri i ozljede palca zbog koje ne može igrati ni igrice na Play Stationu.

Kroz cijelo ovogodišnje doigravanje igraèi Heata nisu izgubili utakmicu na domaæem terenu (8-0), a na gostovanjima su pobijedili u èetiri odigrana susreta ( jednom u Philadelphiji i Bostonu, dvaput u Chicagu), te su pobjeðivali s prosjeènom razlikom od od 9,2 poena, dok su na domaæem terenu još uvjerljiviji, te razlika iznosi 10,5 koševa. Ovo je važno zbog tog što Miami ima prednost domaæeg terena u Finalu iako su u oba ovogodišnja susreta bili poraženi od Dallasa. Nakon prvog poraza od ekipe iz Texasa, igraèi Miamija su ostvarili 12 uzastopnih pobjeda, a niz im je u Miamiju zaustavio upravo Dallas, kada su slavili 98-96. Dodajmo i ovome da je Dallas jedina momèad protiv koje Miami ove sezone nije ostvario pobjedu, ali ne zaboravimo da su u meðusobnom omjeru u regularnom djelu sezone od njih bolji bili i Bullsi ( 0-3) i Celticsi (1-3), pa su ih bez veæih problema izbacili iz doigravanja.

Miami je odlièna napadaèka ekipa, ali to se od njih i oèekuje s obzirom na talent kakav James, Wade i Bosh posjeduju, ali ne treba zaboraviti ni da su jedna od najboljih obrambenih momèadi u ligi. U doigravanju primaju 88,2 poena po susretu, te su u obrambenom djelu uspjeli zaustavljati važne igraèe suparnièkih ekipa. Protiv Chicaga uspjeli su zaustaviti najkorisnijeg igraèa regularnog djela sezone Derricka Rosea na  23,4 poena po utakmici (u prva dva kruga 27,6 i 29,8) uz slab postotak šuta iz igre od samo 35 % i 28 % za tricu. Ne treba zaboraviti da ga je u posljednjim minutama utakmica èuvao James koji je odradio odliènu obranu na njemu, te još jednom dokazao da može odigrati kvalitetnu obranu na prve tri pozicije. Protiv Chicaga Wade se muèio s ozljedom ramena te u subotu nije odradio trening kako bi u što boljem stanju doèekao susret s Mavericksima jer æe igra Miamija ovisiti i o njegovoj obrani na odliènom Jasonu Terryju. Wade može odigrati kvalitetnu obranu, te je protiv Bostona spustio brojke Raya Allena na 16,7 poena uz 47 % šuta iz igre i 50 % za tricu (u prvom krugu 22p/57%/65% ). Trener Miamija Erik Spoelstra rekao je da æe u obrambenim zadaæama James èuvati nezgodnog Portorikanca J.J. Bareu,to dovoljno govori koliko ga respektiraju, te ukoliko æe biti potrebe u posljednjoj èetvrtini Nowitzkog. Da æe najboljeg Europljana svih vremena biti teško zaustaviti priznali su dvojica igraèa Miamija koji æe igrati obranu na njemu Udonis Haslem i LeBron James: “Uvijek je pogaðao te teške šuteve za visoke igraèe, a njegov šut s jedne noge ne može se blokirati”, rekao je Haslem. James je Nijemcu dao još veæi kompliment: “Nebeska udica je vjerojatno šut koji je najteže zaustaviti, ali Dirkov šut je zasigurno drugi po težini. Imate igraèa visokog 213 cm koji šutira sa skokom unazad s jedne noge, to nitko ne može blokirati.”


Iako im je najbolja i najvažnija opcija u napadu, Nowitzki je karika koja bi mogla presuditi Finale u obrambenom djelu. Svi znaju da nije dobar obrambeni igraè i to se za Dallas može pokazati pogubnim. Kad igra agresivno prema košu Bosha je teško zaustaviti, a i njegov šut sa poludistance je takoðer ubojit. Momci iz Chicaga najbolje su osjetili Boshevu agresivnost, te je u seriji protiv njih prosjeèno zabijao 23,2 poena ( od njega je zabijao više samo James) uz odliènih 60 % šuta iz igre, te se od njega oèekuju sliène partije u ovom Finalu zbog Dirkove obrane. Još jedna dobra vijest za navijaèe Heata je povratak Haslema koji je bio bitan faktor u seriji protiv Bullsa, te bi i u Finalu trebao odigrati pokoju utakmicu na tako visokoj razini. Vidjet æemo koliko je Haslem fizièki spreman zbog toga što je propustio velik dio sezone, na za Finale æe definitivno dati i posljednji atom snage.

Iako Dallas ima svoje prednosti mislim da æe Miami slaviti u Finalu zbog toga što ih je Wade prije pet godine gotovo sam pobijedio, a ove sezone uz sebe ima Bosha koji bi trebao pružati napadaèki odliène partije, te Jamesa koji ovo doigravanje odraðuje na vrlo visokom nivou (26 poena, 46 % šuta iz igre, 8,9 skokova, 5,5 asistencija, 1,7 ukradena lopta, 1,5 blokada po susretu), te je svima pokazao da je odlièan igraè u crunch timeu, gdje je riješio nekoliko utakmica u doigravanju. U odliènoj je formi, jako je motiviran i želi ovaj naslov (zbog njega je i došao u Miami), te je nedavno prozvan i najboljim igraèem ikad. Kemija u momèadi Miamija je odlièna, kao i atmosfera u gradu i organizaciji, a i ljubimac publike Wade dao je još jedan razlog za sreæu navijaèima Miamija: “Bila bi mi èast ostati u Miamiju cijelu karijeru i umiroviti se kao igraè Heata.” Bilo bi mi drago da Nowitzki i Kidd zaokruže odliène karijere naslovom, ali mislim da je Miami u ovom trenutku ekipa koja pruža najbolje partije.

Prognoza: Miami odnosi naslov u šestoj utakmici.

Latest Posts

NE PROPUSTITE