Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Zatišje pred buru: Cleveland imamo li problem?

Deja vu. Tako bi neki opisali trenutno stanje na Istoku. Boston je oduzeo prvo mjesto Cavsima i pomalo nas baca nostalgija na „stare“ dane kad je Boston bio stacked tim s Paulom Pierceom, Kevinom Garnettom, Rayom Allenom i Rajonom Rondom, a Cleveland underdog s LeBronom Jamesom koji je hvatao to prvo mjesto. Naravno, sad je Cleveland  teška artiljerija, a Boston moguće iznenađenje i najljepša priča lige. No, ipak bih radije rekao da su Cavsi predali to prvo mjesto s veoma lošim siječnjem i sad ožujkom nego što je Boston oduzeo. Ne umanjujem ništa Bostonu, ali na ovakve prvake nismo navikli. Barem ne u tako lošem izdanju. U 2017.su izgubili utakmice protiv Spursa, Warriorsa, Rocketsa, Bostona, Thundera i Wizardsa, svih redom glavnih konkurenata. Trenutno su na omjeru 47-26, u zadnjih 10 imaju 5 poraza, u cijelom trećem mjesecu samo 6 pobjeda uz 9 poraza. Postoji par faktora koji se mogu spomenuti kao zaslužni za takvo stanje.

KVALITETA ROSTERA I PROMJENE

Iako Cleveland ima najskuplju ekipu u ligi i često se za njih govori kao ekipa superzvijezda, to je malo ipak daleko od realnosti. Naravno, daleko od toga da se mogu požaliti na ono što imaju. Puknut ću sad jednu glupu usporedbu, ali čisto da malo degradiram ovaj roster da mi lakše bude kritizirati ga.

Najbolja ekipa u povijesti se sastojala od Michaela Jordana, GOAT-a po mnogima, Scottieja Pippena, TOP 5 small-forwarda po mnogima, Dennisa Rodmana, ponajboljeg i raznovrsnijeg obrambenog igrača kao i skakača u povijesti. A sad pogledajmo malo širu sliku ove ekipe Cavsa. Ni Kevin Love, ni Kyrie Irving neće biti smatrani ponajboljima na svojoj poziciji ili u svojoj specijalnosti za 10-ak godina. Glupa usporedba kažem, ali čisto da dočaram koliko je ova ekipa ispod neke razine na koju je svi postavljaju. Opet, to je druga krajnost jer danas ne možemo na prste jedne ruke nabrojiti igrače za koje smo sigurni da su bolji od njih dvojice na njihovim pozicijama što nas vraća na početnu tezu o teškoj artiljeriji.

Zatim, tko su ponajbolji obrambeni igrači u ovoj ekipi? LeBron, Iman Shumpert, JR Smith, Tristan Thompson i Richard Jefferson. LeBron obranu ne igra zasad, Shumpert i Smith su jako dobri 1 na 1 igrači, ali se zabiju u valjda svaki blok koji im se postavi, RJ ima 105 godina i činjenica da je takav veteran ponajbolji obrambeni igrač NBA ekipe dovoljno govori.

Thompson je ipak priča za sebe. On je kroz cijelu karijeru bio energy guy, čovjek koji će u 20-ak minuta ući i skupiti par napadačkih skokova, uhvatiti koji lob i zakucati. Dolaskom LeBrona, postao je mnogo više. Prilagodilo ga se napadu kao stalnog rollera prema obruču, postao je ponajbolji centar za preuzimanje nižih igrača u ligi, kao i ponajbolji napadački skakač lige. No, onda je počeo izlaziti s Kardashiankom. Naravno, šalim se (daj Bože).  On je jedan od najkonstantnijih igrača Clevelanda, ali se odlaskom Timofeya Mozgova našao u veoma nezavidnoj poziciji. Nije visok kao klasični centar, a ove sezone se morao hrvati s fizički većim i jačim centrima. Od njega se traži da bude rim protector što on nije, on je odličan switcher i fenomenalan igrač ako se želiš obraniti od niskih postava, ali ne može iznijeti kroz cijelu sezonu i zaštitu obruča i hvatanje skokova u napadu i preuzimanje nižih igrača i klon Kardashianki za vratom. Pogotovo s obzirom na to da je jedini igrač Cavsa koji je odigrao svaku utakmicu. Postotak uhvaćenih skokova mu se smanjio za jedan i pol postotni poen u odnosu na prošlu sezonu, na 100 posjeda s njim na terenu Cavsi primaju čak 109 poena što je 5 više u odnosu na prošlu sezonu. Taj problem su pokušali riješiti dovođenjem Andrewa Boguta koji se ozlijedio nakon pola minute igre, zatim Larryja Sandersa koji se ipak „kali“ u D- ligi, što znači da je daleko od forme za NBA.

Dovedeni su i Deron Williams, Derrick Williams, Kyle Korver, svi redom igrači koji bi bili u rotaciji većine NBA ekipa. Ni jedan, izuzev Derricka koji ipak donosi određenu dozu energije pa se može uzeti da može odigrati neku obranu, nije kvalitetan obrambeni igrač. Više, manje tu je cijela rotacija na papiru, ali glavni problem Cavsa je što oni na terenu do sad nisu imali tu rotaciju na terenu. Smith je izostao pola sezone, Love oko mjesec dana, Irving, Shumpert i Korver konstantno imaju neke manje ozljede zbog kojih propuštaju određeno vrijeme.
Po imenima Cavsi imaju možda i najjaču ekipu lige, no to je daleko od funkcionalnosti kad nije bila jedna jedina utakmica da je Tyrone Lue mogao računati na sve igrače. Toliko za uvod oko kojeg se netko može složiti netko ne, ali bitniji je sljedeći dio.

OBRANA

Cleveland kroz sezonu ima tek 23.obranu s primljenih 108 poena na 100 posjeda, igraju prosječno na 98 posjeda po utakmici po čemu se nalaze točno u sredini i čime bi se moglo zaključiti kako sa sporijim tempom njihove utakmice imaju više halfcourt setova u obrani, a manje tranzicije što ovaj obrambeni učinak čini još gorim.  Da situacija bude još gora, u posljednjih 15 utakmica obrambeni učinak iznosi čak 114.5 po čemu dijele posljednje mjesto s Lakersima u ligi. I opet, da još gore bude, igraju na samo 96 posjeda u prosjeku što bi značilo da ne mogu gotovo ništa obraniti i s postavljenom obranom. Je li to tako još ćemo vidjeti. Prvo, vratimo se malo na početak. U prvih mjesec dana Cavsi su primali samo 102 poena na 100 posjeda čime su bili na rubu TOP 10 u obrambenom učinku, a igrali su na 100 posjeda po utakmici. Da sumiramo, s bržim tempom igre su igrali bolju obranu, što je još jedan pokazatelj da sporiji tempo ne nosi nužno i kvalitetniju obranu iako bi po nekoj logici trebao.
Što se dogodilo u međuvremenu? Već sam spomenuo nove akvizicije, konstantne probleme s ozljedama i očigledan umor kod Tristana Thompsona, no pitanje je što se s njihovom obranom dogodilo? Možda se mijenjao koncept obrane ili je u pitanju jednostavno trud? Prvo bacimo pogled na neke brojke;

25.10- 25.11. Posljednjih 15 utakmica
103 114.5 DEF RTG
100 96 PACE
52- 77- 24 47- 74- 18 REB- DREB – OREB
13 13 TOV%
12 14 OPP.PTS.FSB
14 14 OPP 2ND CHANCE PTS
35 36 OPP 3P%
18 21 OPP FTA

Najveći pomak je vidljiv u skakačkoj kategoriji. Cavsi hvataju 5% manje skokova i čak 6 posto manje u napadu što je inače njihov forte. Moguće je pretpostaviti kako je to jedan od razloga slabije obrane, jer napad je po efikasnosti ostao isti unatoč izostanku napadačkih skokova, no to im je donijelo tih par posjeda manje. Po nekoj logici bi onda trebale narasti brojke protivničkih ekipa po postignutim poenima iz kontri i iz drugih šansi, no one su gotovo na istome broju. Zatim, tricu brane gotovo identično, jedan postotni poen razlike. Malo je veća razlika u broju slobodnih bacanja, no opet, čim protivničke ekipe više hvataju napadačke skokove, više će biti šuteva oko reketa, time i kontakta pa i slobodnih bacanja. Znači, zasad se skok čini kao najveći problem pa pogledajmo malo Thompsonove brojke (nemojte zaboraviti na Loveov izostanak).

Studeni Posljednjih 15 utakmica
104 115 DEF.RTG
112 105 OFF.RTG
18,5 14,6 REB%

Mislim da ne treba trošiti riječi na opisivanje ovih brojki jer svatko može pročitati i zaključiti koliko je ovo katastrofalan pad. Vjerojatno čovjeku treba odmor nakon 350+ uzastopno odigranih utakmica. Ili Kardashianka kažete? Već sam u početku obradio njegov problem ove sezone, ali tekst sam pisao instinktivno bez unaprijed spremih brojki i teza, a brojke su me više nego zapanjile. No ne može jedan čovjek biti problem, na terenu su uvijek još četiri igrača. To me dovelo do druge stvari, starteri Cavsa dopuštaju čak 117 poena na 100 posjeda, dok klupa dopušta 109 na 100 posjeda u posljednjih 15 utakmica. Znači ne možemo okriviti Fryea, Korvera, Williamsa koji su poznati lošiji obrambeni igrači jer očito je nešto trulo kod startera. A da bi mi ipak bilo to lakše odrediti sam odlučio potražiti postave koje su u minusu. Recimo, trenutna petorka Irving- Smith- James- Love- Thompson dopušta čak 132 poena na 100 posjeda(!!!) u posljednjih 15 utakmica. Zamijenite Lovea Shumpertom i imate čak 4 kvalitetna obrambena igrača na terenu i taj učinak sad iznosi 130. No, možemo reći kako Smith nije u formi, bio je ipak velik dio sezone ozlijeđen pa ga zamijenimo Korverom kroz sezonu. Rezultat? Bolje, no i dalje čak 117 poena na 100 posjeda. Tri petorke koje bi trebale raditi razliku na terenu su u debelom minusu posljednjih 15 utakmica, naročito prve dvije. O čemu se radi?

Primjer 1.

Smith je na Johnu Wallu, koji je prethodno pogodio dvije trice iz dva pokušaja. Koristi blok Marcina Gortata, Smith ide prvo ispod bloka tj.pokušava, no zabija se, Thompson ostaje prenisko i Wall posprema šut. Klasično loše čitanje igre ili loša volja ili slijepo praćenje naputaka. Prvo, kada igrač pogodi dvije uzastopne trice  znači da je u ritmu i nipošto mu ne smiješ dopustiti da nastavi, ne ideš mu ispod bloka na kakvom god on glasu bio kao šuter, no uz sve to Smith se zabio i u Gortata čime je Wall dobio još više vremena da se namjesti na šut.,

Pr.2.

Smith je ovaj put na Bradleyju Bealu koji prodire prema košu, Korver radi rotaciju čime Kelly Oubre ostaje potpuno sam s obzirom na to da James očito nije očekivao da će Korver pomoći Smithu i to je lagano polaganje za Wizardse. Manjak komunikacije.

Pr.3.

James gubi loptu u napadu, Kawhi Leonard pokreće kontru, Tony Parker  lagano polaže u kontri koja je u jednom trenutku bila 3 na 1. Apsolutno nula želje kod Jamesa i Irvinga na povratak u obranu što je i rezultiralo brojčanom nadmoći i eventualnim košem.

Pr.4.

Kenneth Faried radi blok  Garryju Harrisu, Smith već redovno se zabija u taj blok, Love ni ne izlazi na Harrisa ni ne pokriva Farieda što dovodi do laganog zakucavanja. No ono što je specifično kod ovoga je to što je s druge strane Jameer Nelson  bez lopte pobjegao Irvingu koji je zapeo na bloku Nikole Jokića kraj linije za 3 poena te Thompson koji ni ne primjećuje Nelsona iza leđa, a od Jokića je udaljen barem 2-3 koraka te da kojim slučajem Faried ovo nije zakucao, bilo bi lagano polaganje Nelsona ili šut Jokića. Odlična akcija Nuggetsa no kompletno loša egzekucija i komunikacija Cavsa.

Pr.5.

Ovdje samo obratite pozornost na Smitha koji je izgubio svaki pojam gdje je njegov igrač što vodi do lagane trice Harrisa.

Pet primjera nije puno, no u svakom je vidljiv određen obrambeni problem Cavsa. Neuigranost zbog pustih ozljeda kao i promjena u ekipi, manjak komunikacije zbog manjka treninga te čista lijenost i dekoncentracija. Dobro je što to nije nepopravljiva stvar i što je ova ekipa ipak dokazala prije kako može igrati obranu, no obrana ne može sama doći preko noći.

ŠTO SAD

Što mislite što je vjerojatnije?

a) kletva Kardashianki je dostigla i Cleveland, čeka ih ispadanje u prvoj rundi, James odlazi igrati u Kinu, Smith se ponovno okreće alkoholu, Tristan završava do Lamara Odoma, a Kardashianke se bacaju u lov na iduću žrtvu.

b) Ova ekipa je ista ekipa koja je osvojila naslov te neke navike ne mogu nestati preko noći, što bi ujedno trebalo i zabrinuti, ali i obradovati navijače Clevelanda. Nije ova momčad zaboravila igrati ni košarku ni obranu već su udarili u zid. Može se naći tisuću razloga zbog čega se to desilo, ali najvažnije je kako će ekipa reagirati, a to ćemo vrlo brzo vidjeti u doigravanju. Istok dugo vremena nije bio ovako kompetitivan, što se ne bi reklo na prvi pogled kad Cavsi moraju odigrati 2 katastrofalna mjeseca da ih netko uhvati na prvom mjestu, no što je tu je. Iako Cavsi uvijek spuste gas pri kraju regularne sezone, ovo je malo zabrinjavajuće, pitanje je da li je ovo zatišje pred buru ili veći problem. I ako želimo biti pozitivni, prvaci će se izvući iz ove krize kad se napokon uigraju te se budu mogli skoncentrirati na jednog protivnika. Ako ne, obrana naslova je gotova priča. Simple as that.

Mene ipak prva opcija brine…

Latest Posts

NE PROPUSTITE