Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Zaustavljanje nezaustavljivih – Stephen Curry

Kako može ovo? Koliko puta može to ponoviti? Ima li netko tko ga može zaustaviti? To su česta pitanja koja si postavljate prilikom gledanja nekih superstarova NBA lige i koja koliko god jednostavno zvučala, postavljat će te si ih toliko konstantno da će vam više početi izgledati kao retorička pitanja.

No, svi su oni smrtnici, svi imaju svoj „kriptonit“ ili svoju Kardashianku.

U ovoj seriji kolumni posegnut ću za briljantnim obrambenim rješenjima, ekvivalentnima onima Roka Lenija Ukića na Vassilisu Spanoulisu (ne, ovo nije zajebancija, prime Roko je igrao odličnu obranu na njemu). Kako zaustaviti nezaustavljive i njihov utjecaj na igru? To je glavno pitanje kolumne, čisto da ako slučajno dok igrate basket naleti Steph Curry ili LeBron James znate kako ih shut- downovat.

Kod Briana Scalabrinea nema pomoći, nažalost.

Za ozbiljno sad, krenut ću od trenutnog MVP-a , vrlo vjerojatnog back to back MVP-a i trenutno najzanimljivijeg igrača lige – Stephena Currya. Kroz ostale dijelove ću obraditi i LeBrona, Kevina Duranta, Russella Westbrooka uz specijalno izdanje Kobeja Bryanta.

Blueprint – Stephen Curry

Ovo što trenutno Curry radi nikad nije viđeno prije, nikad nitko u povijesti nije ovoliko puno koristio tricu i bio toliko efikasan. Većina ljudi kad nekome traži način da ga se zaustavi, prvo gleda mane, a po mom osobnom mišljenju prvo je potrebno sagledati vrline, opisati njegovu igru, pronaći način (ako ga ima, a uvijek ga ima) da mu se smanji efikasnost i onda dokrajčiti kroz mane.

U košarci najbitnija stvar je samopouzdanje, ako ne vjeruješ u sebe da ćeš pogoditi šut sa 10 metara, nitko drugi neće, a toga Chefu Curryju ne nedostaje ni malo. Pitajte Andrea Robersona ili KD-a.

Da vidimo, Curryjeve vrline;
January 5, 2016; Los Angeles, CA, USA; Golden State Warriors guard Stephen Curry (30) controls the ball against Los Angeles Lakers during the first half at Staples Center. Mandatory Credit: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Odlično se snalazi u sustavu Warriorsa, pick n roll s Draymondom Greenom je doveo do savršenstva, te iako je razigravač ujedno je i primarni scorer, a svako dupliranje kažnjava milimetarski preciznim dodavanjem za suigrača, ali ipak nije na razini npr. Chrisa Paula što se tiče razigravanja te je upitno bi li bez sustava mogao konstantno „izmišljati“ dodavanja za koš i zato sam mu dao tu ocjenu.

Obratimo pozornost na njegov shot chart koji opisuje efikasnost i frekvenciju uzimanja određenih šuteva s nekih pozicija:

curry sut.jpgcurry sut-1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Zatim, analizirajmo oružje iz kojeg je najopasniji; šut.

Curry šutira „s čela“ te to omogućava veći luk lopti i veći „krug“ u obruču kroz koji lopta može proći, također šutira i „s poda“, ne uzima loptu kod kukova kao većina NBA igrača, već od nogu koje su pod 115 stupnjeva i zbog toga ima jako brz izbačaj koji je teško braniti, a kada ga spojite s odličnom kontrolom lopte i mehanikom šuta gotovo nemoguće, a o tranziciji da ne govorim.

Kao što možete vidjeti pomoću chartova Curry u najvećoj frekvenciji koristi trice s desnog i lijevog krila te ulaze pod koš. Većina nas zna kako je Curry u prošlom razigravanju imao 90% šuta za 3 iz lijevog kuta, a po ovom on samo 7% šuteva uzima iz kuteva. Zašto ako je tu najjači?

Jednostavno je, Curry je elitan shot creator i potreban mu je prostor i zato većina šuteva odlazi na krila, nakon visokog picka s Greenom ode na jednu ili drugu stranu, ostavite mu prostora – trica, igrajte press obranu – ulaz. Trice iz kuta su uglavnom produkt napadačkih skokova ili akcija Warriorsa koje su zaista teške za pratiti. Kako se onda braniti od toga?

Po meni, prvo i osnovno – prekrižiti svaku visoku postavu, ako je potrebno i nižu staviti jer Andrew Bogut nema scorerske krvi i nema šanse da se njemu da lopta na niski post, a niski igrač na Greenu je must must must zbog par razloga, ali doći ću do toga. Zatim, idemo na branjenje Curryja, ima par opcija;

a) Curry ball handler –igrati na njemu full-court press obranu jer jednostavno ga moraš namučiti za svaki šut, ali odmah s njom krenuti, ne tek nakon što pređe centar jer što ranije kreneš s njom, ranije dolazi Greenov blok. U trenutku dok Green radi blok 2 obrambena preuzimaju, nikako ići poviše ili ispod bloka, previše vremena se daje Curryju, a u slučaju udvajanja Warriorsi imaju 4 na 3 igru. Pošto si imao nižeg igrača na Greenu, on bi sada trebao biti sposoban pratiti Curryja i nastaviti press obranu. Pošto je zbog full court press obrane na Curryju Green morao raditi dosta visoki blok, ukoliko on dobije loptu na perimetru neće imati veliku prednost nad nižim i bržim igračem. Zatim, press obranom zatvoriti lijevu/desnu stranu, a ostaviti sredinu slobodnu za ulaz, primjer je na slici, blok je napravljen, igrač s headbandom je zatvorio lijevu stranu (zanemarit ćemo što je viši igrač, a ne niži kao što sam rekao da mora biti, ovo je samo primjer) i da igrač s brojem 25 nije preuzeo Stepha već ostao na Greenu Curry nema nigdje osim ići sam ući u sredinu gdje prvo mora proći pokraj igrača br.25 zatim i DeAndrea Jordana i velike su mogućnosti da mu ukradu loptu, naravno u ovoj situaciji Green će ponovo postaviti blok i tako u krug, ali sa stalnom ovakvom obranom Currya se izbacuje iz „ugodnog“ mjesta, a to je ono što želimo. Znači zatvaranja lijeve ili desne strane, tjeranje u sredinu u „hamburger“ 2 igrača gdje je velika šansa gubljenja lopte ili na ponovan blok Greena. Što se tiče ostale trojice igrača, potrebno je zonu igrati, inače Curry laganim dodavanjem nalazi igrača koji je pobjegao slaboj točki obrane.

U situaciji na slici, nakon udvajanja Curryja je nastala situacija 4 na 3 koja je rezultirala laganim košem.

curry trap.jpg

b) Curry off-ball prebaciti se na zonu jer ako igraš man to man bit će jednostavno prebrz i morat ćeš izbjegavati previše blokova, zato je ključno imati nisku postavu koja može preuzimati Curryja.

Na slici je klasična situacija, Curry se rješava svog čuvara koji da bi ga stigao mora proći kroz 2 bloka što je gotovo nemoguće i Curry zabija laganu tricu.

curry trap1.jpg

c) Tranzicija, još jedna ubojita Curryjeva vrlina, uzme loptu, krene prema protivničkom košu, zaustavi se par metara od trice napravi par driblinga, dočeka blok suigrača koji dolazi iz obrane, nema ga tko pokriti – lagana trica. Klasičan primjer;

curry trap2.jpg

Green će napraviti blok, centar Blazersa odlazi ispod koša, Curry ostaje usamljen. Da ne govorimo o velikom prostoru između njega i njegovom obrambenog. Ovakve situacije su zaista teško branjive, obrana nije postavljena i kako ćeš se postaviti ovisi o obrambenom košarkaškom IQ-u. Osobno bih udvojio Curryja dok svi igrači Warriorsa nisu prešli centar, jer ipak, ovo na slici je igra 2 na 4, a Curry zabije tricu, jednostavno mu ne smiješ dati nimalo prostora.

d) Curry kreće kao ball handler, rješava se lopte (dodaje visokom igraču) i kreće off ball. Ovo je zeznuto za ekipe jer većina očekuje Greenov blok, a kad Curry krene trčati s jedne strane, Thompson s druge, Green radi jedan, pa drugi blok, a lopta je u Boguta, teško se rasporediti. Osim ako ne igraš zonu. Pogledajmo;

1.Curry dodaje Bogutu, Thompson je „mamac“.

curry pas
2.Thompson samo prolazi, Bogut dodaje skroz drugom igraču, te on i Thompson zajedno „pakiraju“ reket.

curry run
3. Reket je upakiran, Curry ima spremna 3 bloka i samo treba birati gdje će, lagano prolazi, a da Hornetsi nisu ni svjesni što im se desilo. Trica.

curry run1
Zar ne bi bilo lakše da si riskirao s nižim čovjekom na Bogutu i Greenu koji bi mogao preuzimati i spriječiti otvorenu tricu?

Zaključno, cilj ga je izbaciti iz „comfort“ zone;

1. nižim postavama
2. full court press obranom + preuzimanjem
3. preusmjeravanjem u sredinu, zatvaranje lijeve i desne strane
4. u tranziciji udvajanjem, kada ima ograničen izbor dodavanja
5. zonom, kada ne može pobjeći čuvaru već ga na svakom mjestu čeka igrač

Ako već dođe do čiste izolacije i man to man obrane ne bih mu zabio ruku u lice već s obzirom na to da znam da šutira s poda i da vjerojatno neću vidjeti kad potegne šut, a kamo li blokirati, jednu ruku bih stavio u razini kukova da ne može tako lako potegnuti šut, a s drugom zatvorio lijevu/desnu stranu i usmjerio ga prema sredini. Veliku šansu vidim i u njegovoj lošoj obrani gdje se može profitirati ako imaš na terenu 3 opcije koje možeš gurati na Curryja, tjerati ga na preuzimanja, fizičku igru i što veće trošenje u obrani kako bi ostalo manje snage za napad. Ako mu se poljulja samopouzdanje s par prekršaja u obrani i primljenih koševa, prisili na što teže šuteve, sve je moguće.

Naravno da je ovo sve teorija i da u praksi bi bilo puno situacija kad i napraviš sve ovo da bi ti zabio koš preko ruke jer to je takav igrač. Ali to ne znači da se možemo pomiriti s tim. Gregge Popovichu nadam se da čitaš ovo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE