Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Završni dan na NBA burzi

Jeste li bijesni? Jeste li zgaðeni? Je li vam puna kapa, pun kufer ili vam je sluèajno i pun kurac svega? Jeste li toliko ljuti da se spremate izaæi na prosvjede? Ha?! HA?!
Ne, ne govorim o stanju u vrhu države, ne govorim o braniteljima, o nezaposlenima, o poglavljima i poglavnicima, o Remetincu, o korupciji i o ženi koja je nosila broševe. Postoje druga mjesta na kojima možete bjesniti zbog svih tih stvari. Govorim, naravno, o prijelaznom roku u NBA-u.

Iskreno, u meni se miješaju i gnušanje i uzbuðenje zbog silnih poteza koji su povukli GM-ovi tijekom posljednjih par dana. Uzbuðenje je rezultat silnih promjena koje æe potpuno promijeniti izgled lige na duže razdoblje. Kad èitave godine studirate kolektivni ugovor i plaæe igraèa, slušate traèeve novinara koji pokrivaju odreðene momèadi, svakodnevno prtljate po ESPN-ovom Trade Machineu i umišljate si da ste dovoljno pametni da bi mogli biti GM neke NBA ekipe* onda su zadnji dani prijelaznog roka gotovo jednako uzbudljivi kao samo doigravanje.

*Što naravno nije istina. Uspješan GM mora imati muda od èelika, mora imati hladnu glavu kako bi ostao priseban èak i kad mu prijeti otkaz, mora imati dobar odnos sa skautima, mora imati viziju, a mora biti i dovoljno ðubre da može u svakom trenutku nekome reæi da pakuje kofere. Lako je dovoditi igraèe na papiru, bilo da se igrate na Trade Machinu bilo da igrate Football Manager ili OOTP Baseball na kompu, no kad trebate ljudima reæi u oèi da moraju ostaviti prijatelje i grad u kojem žive te se preseliti u roku od tri dana na drugo mjesto to je neka sasvim druga igra. Koja nije za svakoga.

Dobro, pa èemu onda gnušanje Franèeski ako si tako uzbuðen? Što ovaj put ne šmeka tvojoj debeloj guzici?
Ha, ukoliko ste èitali moju kolumnu mislim da znate odgovor.

Sve je poèelo 2007. godine kada su se Celticsi dokopali Raya Allena i Kevina Garnetta i tako na umjetan naèin stvorili novu veliku trojku NBA lige. Bio je to èudan potez, ne zato jer su Celticsi odluèili žrtvovati pickove i mlade igraèe za veterane, nego zato jer do tada nismo navikli da veterani i nositelji svojih klubova tako lako prelaze drugdje. No Celticsima se brzo oprostilo jer su i Allen i KG godinama nosili oèajne ekipe najbolje što su mogli i zaslužili su priliku da osvoje prsten.

Nešto docnije drug Kobe Bryant je poèeo kukati i žaliti kako ima oèajnu ekipu. Bio je u pravu. Kobe je od odlaska Shaqa igrao s likovima èije su igraèke kvalitete bile komatozne. No umjesto da trpi nesposobnost uprave Kobe je izdao ultimatum – ili mi dovedite klasu u klub, ili odlazim. Lakersi su nabrzaka pronašli legendu franšize Jerrya Westa na izlaznim vratima iz Memphisa, predložili su mu jednu od najveæih pljaèki u povijesti lige, a The Logo im je drage volje prepustio Paua Gasola da bi nešto kasnije bio šupiran iz kluba. Buduæi da je Bryant dobio ono što je tražio nitko nije obraæao previše pažnje na njegov neobièan ultimatum.

Kako je vrijeme odmicalo vrhunski igraèi poèeli su stvarati iznimno prisne veze izmeðu sebe, naravno pod pokroviteljstvom lige kojoj je od Artestovog pokolja u Detroitu prvenstveni cilj postala eliminacija incidentnih situacija. NBA je postala liga u kojoj su igrali prijatelji, jako bogati i slavni prijatelji koji su se družili u kampovima reprezentacije i koji su shvatili da im prijateljstva otvaraju puno veæa, profitabilnija i luksuznija vrata od tradicionalnih rivalstava koja su vladala ligom u prošlim desetljeæima. U takvoj atmosferi uzgojen je virus koji je kroz posljednjih pola godine poharao NBA, a mene nekoliko puta natjerao da si povratim u usta. Taj virus prijateljstva, ta ideja da svaka ekipa mora imati tri superstara poput Celticsa, ta misao koja prepostavlja lakši put (udruživanje superstara) težem putu (izgradnja momèadi na jednom nositelju igre) u meni izaziva duboko gnušanje. Igraèi su postali oni koji vuku konce, koji gospodare sudbinama klubova i koji ne pokazuju nimalo poštovanja za navijaèe – ljude koji im u konaènici omoguæuju da budu slavni i bogati.

Ta promjena paradigme koja je pogodila NBA ligu rezultirala je udruživanjem Wadea, LeBrona i Bosha u Miamiju. Rezultirala je Melovim polugodišnjim povlaèenjem navijaèa Nuggetsa za nos i njegovim dolaskom u Knickse. Rezultirala je paniènim potezom uprave Jazza koja je nužno željela izbjeæi dramu i odlaskom Derona Williamsa, jednog od petnaest najboljih igraèa lige, u Netse koji veæ sad razmišljaju koju bi još zvijezdu mogli pripojiti svom timu kad se iz urbane pustinje tvornièkog New Jerseya premjeste u blještavi novi dom u Brooklynu.

Znam da mnogi ne dijele moje mišljenje. Svjestan sam toga. Znam da generacijama koje su NBA poèele pratiti u nultima veæ lagano idem na jetra, ali što mogu, mene ovo iznimno smeta. Neopisivo me smeta. No svejedno ne može ubiti moju ljubav prema košarci i prema NBA-u. I prema prijelaznom roku koji je i ove godine bio lud, napet, nepredvidljiv i uzbudljiv. Što kažete da kroz nekoliko sljedeæih paragrafa pohvalimo, popljujemo i dobro se našalimo na raèun pametnijih ljudi od nas koji trguju* ljudima koji su nebrojeno puta talentiraniji od nas? Može? Odlièno!

* Kad uzmemo u obzir da su GM-ovi veæinom bijelci, da su igraèi veæinom crnci i da je jedan od vlasnika Donald Sterling ovo baš i nije najsretnija formulacija.

Trade broj 1

Bulls: Pick prve runde (Heat)
Raptors: James Johnson

James Johnson fizièkom konstitucijom ne podsjeæa baš na predjelo, no upravo je njegovim trejdom u Toronto otvorena ovogodišnja gozba transferima. JJ je najgori tip NBA igraèa – talentiran, tvrdoglav i lijen. Takvi igraèi ne prolaze u ozbiljnim ekipama kao što su Bullsi zbog èega je Thibodeau jako rijetko koristio Johnsona, èak i kad je imao 15 i više poena prednosti. No veæ u prvoj utakmici za Raptorse, u kojoj je bio iznimno napaljen jer je igrao protiv Bullsa, Johsnon je pokazao talent s nekoliko krasnih blokada i ulaza. No istovremeno je prièao sam sa sobom, klimao glavom i pokazivao druge znakove ne baš sjajne mentalne pripreme. Takvi igraèi gotovo uvijek izgore u ovoj ligi. Èisto sumnjam da æe JJ biti napaljen u drugim utakmicama. Bullsi su pak oèistili malo sallary capa i dobili pick koji neæe biti visok no moæi æe ga se nekako unovèiti.

Trade broj 2

Knicks: Carmelo Anthony, Chauncey Billups, Renaldo Blackman, Anthony Carter, Sheldon Williams
Nuggets: Wilson Chandler, Raymond Felton, Danilo Gallinari, Kosta Koufous, Timofey Mozgov, 3 milijuna dolara, pick prve runde (2014. NYK), pickovi druge runde (2012. i 2013, Warriors)
Timberwolves: Eddy Curry, Anthony Randolph, pick druge runde (2015. Nuggets), 3 milijuna dolara

Èekali smo ga èitave sezone, zavaravali smo se da do njega neæe doæi, slušali smo prièe o Netsima i o Bullsima, èuli smo za razgovor s Jay-Zjem i Prokhorovim i na kraju se dogodilo ono što smo znali da æe se dogoditi – Melo se vratio u svoj rodni grad. Što je dobro za Knickse koji su istovremeno platili previsoku cijenu za Anthonya i poštenu cijenu za Anthonya. Kako to mislim?

Pa, Melo je i dalje jedan od deset najboljih igraèa lige, s tim da u napadaèkom dijelu nitko nije bolji od njega. Èovjek ima šut, ima ulaz, ima post igru, i ima neobièan mentalni sklop koji uopæe ne shvaæa koncept pritiska. Melo je lik kojem je svejedno šutnuti loptu za pobjedu u zadnjoj sekundi i roknuti dugu dvojku u prvoj èetvrtini. On nije èovjek koji bježi od lopte u završnicama poput legendarnog Karla Malonea, niti je igraè koji žarko želi biti najveæi pa èesto uzima isforsirane šuteve poput Kobea Bryanta. Melo je najclutch igraè lige i njegov ofenzivni uèinak uglavnom negira nikakvo zalaganje u obrani.

Carmelo i Amare æe dugo godina èiniti najbolji par krila u napadu, no istodobno æe èiniti i najgori par krila u obrani. Melo je veæ godinama nezainteresiran za igranje u defanzivi i teško da æe se to promijeniti pod D’Antonijevom palicom, a Amare se ove godine trudi kao lav, no unatoè spektakularnim blokadama to izgleda loše. Èovjek je i sam priznao kako ga nikad nitko nije nauèio osnove defanzive pa nije èudno što se pogubi i u rotacijama i u obranama pick ‘n’ rolla.

Kao što rekoh, kod Talijana obrana ionako nije bitna stoga možemo komotno reæi kako æe Knicksi igrati atraktivnu košarku koja bi se mogla pretvoriti u pobjednièku košarku ukoliko otkažu treneru i negdje pronaðu defanzivnog centra nalik na Tysona Chandlera. Do æega æe teško doæi buduæi da je sasvim sigurno kako æe i Chris Paul završiti u Knicksima naredne godine što je i najavio u zdravici na Melovom vjenèanju. No, možda je o tome najbolje razgovarati za vrijeme sljedeæeg prijelaznog roka do kojeg bi Knicksi mogli doživjeti drastiène promjene.

Ne mislim pri tom na promjene na rosteru veæ na promjene u front officeu u koji bi se lako mogao vratiti njujorški neprijatelj broj 1 Isiah Thomas. Naime, amerièki novinari provalili su prièu kako GM Knicksa Donnie Walsh uopæe nije želio trejdati za Mela nego je želio riskirati u nadi kako æe talentirano krilo pokupiti na ljeto. No Isiah Thomas, koji trenutno trenira najgoru ekipu u Sun Belt konferenciji NCAA lige, navodno je stavio vlasniku Jamesu Dolanu bubu u uho i ovaj je prisilio svog GM-a da trejda za Mela. Pri èemu je platio previsoku cijenu, kao što sam veæ rekao. Kad realno sagledamo stvari bilo je jasno kao pekmez da æe Melo doæi samo u Knickse, premda je èovjek poèeo baljezgati kako bi mogao produžiti s Denverom*, no to je bio samo trik kojim je ubrzao ovaj trejd. U takvoj situaciji Knicksi nisu imali muda da odgovore na blef Nuggetsa, uspanièili su se i dali su ili Gallinarija ili Chandlera viška.

* Nakon trejda Melo je na Twitteru napisao: KAD SE TRAVA POKOSI, ZMIJE PROVIRE VAN. Ne zvuèi baš da su on i George Karl, koji ga je kritizirao nakon trejda, imali idilièan odnos, zar ne?

To ipak ne bi trebalo utjecati na ocjenu ove razmjene igraèa buduæi da talent kojeg Melo donosi nadomješta izgubljeno, no svakako zabrinjava to što su Knicksi na dobrom putu da postanu ona ista disfunkcionalna franšiza koju smo nauèili voljeti kroz nulte.

Unatoè tim problemima navijaèi mogu biti zadovoljni ne samo zato jer su dobili Mela nego jer su dovukli i nekoliko igraèa koji mogu krpati rupe. Renaldo Balkman je koristan tip, no teško da æe dobiti priliku, Shelden Williams bi mogao iznenaditi ukoliko mu uvale pristojnu minutažu, a postoje i gore opcije od Anthonya Cartera ukoliko se netko ozlijedi. Naravno, ne treba zaboraviti ni Chaunceya Billupsa koji je navodno u suzama napustio svoju familiju u rodnom Denveru, no radi se o profiæu koji æe se sigurno sabrati i odraditi ugovor bez previše kenjkanja. Billups možda nije više onaj igraè kojeg smo navikli gledati u Detroitu i u prvoj godini s Nuggetsima, njegov šut se pogoršao i nalazi se u godinama kad karijera veæine igraèa krene nizbrdo, no èovjek æe poslužiti dok Paul ne sleti u New York.

Denver je pak izvukao najviše što je mogao iz usrane situacije, iako GM-u Masaiju Ujiriju valja zamjeriti što se nije uspio riješiti Ala Harringtona i njegovog ugovora koji je ružniji od face Renee Zellweger. Svejedno, dobili su potencijalno sjajnog Gallinarija kojeg bi netko trebao natjerati da kleèi na kukuruzu svaki put kad rokne tricu preko ruke umjesto da driblingom pokuša izbaciti sporije protivnike, dobili su Chandlera koji trenutno izgleda kao solidan igraè no u kojeg baš nemam povjerenja, dobili su Mozgova koji je igrao jako dobro kad mu se dala prilika, a ne treba zaboraviti ni Raymonda Feltona koji je od potcijenjenog postao precijenjen play nakon što je dokazao da jednostavno nema pluæa za igranje u D’Antonijevom sistemu. Nuggetsi su ušiæarili i tri picka i sad su suoèeni sa zanimljivim izborom – ili æe zadržati ovu ekipu i nastaviti trunuti na sredini tablice s minimalnom nadom za plasman u doigravanje, ili æe se nastaviti rješavati igraèa, stvoriti prostor pod sallary capom, nakesati se pickova i potonuti na dno tablice koje znaèi i vrh drafta i nadu da æe tamo pronaæi igraèa Melovih sposobnosti koji æe ipak biti nešto odaniji. Težak je to izbor za svakog GM-a buduæi da i njihov posao ovisi o rezultatima, no Ujiri je tek dobio posao i može si takav rizik priuštiti.

Red je i da bacimo oko na Timberwolvese koji su nastavili gomilati krila i sad ih imaju dovoljno da naprave remont èitave flote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Eddy Curry je dobro došao zbog svog istièuæeg ugovora i zbog apetita koji æe se opet razbuktati na planinskom zraku, a Anthony Randolph mogao bi se pokazati apsolutnom kraðom pošto momak pršti od talenta kao prskalica. No, i tu postoji kvaka. Randolph je tvrdoglav i radi probleme, Curry je totalni èudak, Darko Milièiæ je èovjek koji sucima jebe sestre, a Michael Beasley je lik koji je tražio psihijatrijsku pomoæ kad je poèeo igrati u ligi i koji na terenu prièa sam sa sobom*. Èetiri luðaka u jednoj momèadi koju vodi najluði GM èitave lige? Èak i ako vas je pokosila prehlada znate da ovo ne miriši dobro.

*Bar tako tvrdi Kevin Love. Poslušajte sami, podcast je odlièan.

Trade broj 3

Nets: Deron Williams
Jazz: Devi Harris, Derrick Favors, pickovi prve runde (2011., Nets, 2012., Warriors)

Sjeæam se kako su navijaèi u Orlandu izviždali Shaqa, sjeæam se kako su navijaèi Raptorsa skoro linèovali Cartera, a kladim se da svi znate kako je ekipa u Clevelandu doèekala LeBrona Jamesa. Derona Williamsa oèekuje isto.

Navijaèi Jazza uvjereni su da njihov dojuèerašnji junak na svojim rukama ima krv Jerrya Sloana, što je apsolutna glupost. Sloan je kroz èitavu karijeru vodio bitke sa svojim tvrdoglavim igraèima buduæi da je sistem kojeg je postavio u Utahu tražio potpunu disciplinu i igraèe je trebalo nauèiti pameti. Sloan je nekoæ imao dovoljno energije za kroæenje Karla Malonea, no ovaj put je osjetio da nema više energije za kroæenje Derona Williamsa. Strast je nestala nakon godina treniranja i Sloan, èovjek koji je živio od konfrontacije, više nije imao snage za nove sukobe. Deron je poslužio samo kao katalizator odlaska velikog trenera, no navijaèi stvari ne vide na takav naèin. Navijaèi u Deronu ne vide èovjeka koji je samo želio pobjeðivati i kojeg se uprava kluba panièno riješila u strahu od ponavljanja situacije kakva se dogodila s Melom, oni u njemu vide èovjeka koji je najurio obožavanog Jerrya Sloana da bi nekoliko dana kasnije sam otišao iz kluba. Sljedeæi put kad stigne u grad mormona Williamsa bi mogli razapeti na križ.

Bilo bi bolje da èavle i trnovu krunu pripreme za Kevina O’Connora, GM-a Jazza koji je u ovom trejdu pokazao kronièan nedostatak muda. U redu je poslati all – star igraèa iz slabašne ekipe koja nema nade za rezultat u doigravanju, no Utah nije bila takva ekipa. Èak i sad oni imaju nekoliko jako dobrih igraèa na svom rosteru, limitiranih igraèa, no igraèa koji su po svom kalibru starteri. Al Jefferson i Paul Milsap možda ne igraju konzistentno, no još uvijek su mladi i imaju talenta, a èak je i Kirilenko ove sezone odigrao dosta dobrih utakmica i mogao je biti koristan. GM s mudima odgovorio bi na Deronovo neækanje o produženju ugovora dovoðenjem još jednog kvalitetnog igraèa kakav se mogao dobiti za recimo Heywarda i Kirilenkov ugovor, odgovorio bi naporom da zadrži prvog igraèa ekipe koji ima samo 26 godina i nastavio bi gurati momèad prema playoffu. Nisam urolog, no ovako od oka rekao bih da O’Connor nema neka impresivna muda što mu je olakšalo da podvije rep i odustane od borbe za doigravanje na Zapadu.

Kukavièluku unatoè O’Connor je uspio izvuæi dva pristojna igraèa za Williamsa. Devin Harris mi se nikad nije sviðao, sklon je ozljedama i èini se da je njegova all – star sezona bila sluèajnost, no radi se o playu koji ima kvalitete startera i koji bi se mogao dobro uklopiti u sustav Jazza. Derrick Favors je fizièki najimpresivniji rookie ovogodišnjeg drafta i èovjek koji bi mogao izrasti u kvalitetnog igraèa kad ga u Jazzu nauèe igrati košarku. Ukoliko Favors ostvari svoj potencijal ovo bi na kraju mogao biti odlièan trejd za Utah, ukoliko se to pak ne dogodi siguran sam kako æemo gledati ovaj klub kako godinama tavori u donjem dijelu Zapada.

Utah se dakle kockala ovim trejdom, no to isto su napravili i Netsi. Nakon što su izgubili Mela opredijelili su se za plan B i proveli ga toèno onako kako je bio nacrtan. No pri tom su se odluèili za velik rizik jer im nitko ne garantira da æe Deron ostati u New Jerseyu/Brooklynu nakon sljedeæe sezone. Ostane li bit æe to velika pobjeda za Prokhorova, no Rus i njegova ekipa morat æe brzo pronaæi igraèa koji æe preuzeti teret zabijanja koševa na sebe. Deron Williams nije taj tip iako je sposoban preuzeti utakmicu u završnici. Brook Lopez takoðer nije taj tip pošto je èovjek doživio regres ove godine i u igraèkom i u statistièkom pogledu. Morrow je nekonzistentan, Outlaw se u potpunosti srozao, Humpries je koristan za obavljanje prljavog posla, no ne i za zabijanje što znaèi kako æe Netsi morati ovog ljeta dovuæi još nekog u svoje redove. Ne naprave li to Deron æe odletjeti slobodan kao ptièica, a Netsi æe se opet naæi tamo gdje su se nalazili prije dvije godine – na dnu.

Trade broj 4

Hornets: Carl Landry
Kings: Marcus Thornton, lova

Paul Westphal ove je sezone rotirao svoje visoke igraèe poput Jasmina Rotirke Repeše. Jason Thompson igrao je 22 minute po tekmi, Samuel Dalembert 21 minutu, Omri Casspi 26 minuta, DeMarcus Cousins 27 minuta i Carl Landry 26 minuta. U takvom sustavu, ukoliko ono što Kingsi igraju uopæe možemo nazvati sustavom, teško je „uhvatiti ruku“ i igrati konzistentno. Netko je morao otiæi, a Landryev ugovor bio je najprivlaèniji drugim ekipama.

Marcus Thornton je nakon jako dobre sezone doživio pad u svojoj igri što je rezultiralo smanjenom kolièinom samopouzdanja što znaèi smrt za svakog šutera te smanjenom minutažom. Hornetsi i Kingsi su se riješili igraèa koji im nisu trebali, no pri tom nisu dobili igraèe koje su tražili.

Istina, New Orleans sada ima slabiju kopiju Davida Westa na svom rosteru što je sasvim u redu, a Kingsi su konaèno dobili beka koji æe omoguæiti Evansu da utakmice starta na poziciji playa. Nisu baš idealna rješenja, no u moru nelogiènih tradeova ovaj je bio jedan od rijetkih koji je imao smisla.

Trade broj 5

Warriors: Troy Murphy, pick druge runde (2012., Nets)
Nets: Brandan Wright, Dan Gadzuric

Netsi su u ovom sluèaju otkantali sposobnog Troya Murphya koji je èitave godine šikaniran na klupi New Jerseya iako se radi o solidnom igraèu koji može biti dio rotacije bilo kojeg NBA kluba, a zauzvrat su dobili nešto niže ugovore Brandana Wrighta i Dana Gadzurica koji istièu ovog ljeta.

Najzanimljiviji dio ovog tradea tek se treba dogoditi buduæi da postoji moguænost da Warriorsi otkupe Murphyev ugovor što æe mu omoguæiti da upotpuni oslabljenu rotaciju Celticsa, o èemu se odmah poèelo šuškati.

Trade broj 6

Hawks: Kirk Hinrich, Hilton Armstrong
Wizards: Mike Bibby, Jordan Crawford, Maurice Evans, pick prve runde (2011., Hawks)

Mike Bibby je igrao oèajno ove sezone. Na nekonzistentnost u napadu smo se navikli i za vrijeme njegovih najboljih godina, no na potpuno odustajanje od bilo kakvog plana, iscrpljeno gledanje Joea Johnsona u napadu i nikakvo, ali apsolutno nikakvo zalaganje u obrani baš i nismo. Hawksi su veæ duže vrijeme nezadovoljni svojim startnim playmakerom te su jedva doèekali priliku da ga se riješe. Kako bi to napravili morali su predati mladog rookieja Jordana Crawforda i pick prve runde, što je sasvim pristojna cijena za Kapetana Kirka.

Kirk Hinrich je klišej od igraèa. Lik je profiæ koji svake veèeri daje svoj maksimum, koji poznaje igru u sustavu no može se prilagoditi bržoj igri, koji je jako dobar obrambeni igraè na obe bekovske pozicije i koji zna pogoditi vanjski šut.

Wizardsi nisu imali koristi od njega zato što su krenuli u izgradnju nove ekipe i lakoæom su zamijenili dobrog veterana za potencijal koji se može ali i ne mora ostvariti, dok su Hawksi dobili igraèa koji æe im pomoæi u playoff utrci na istoku.

Trade broj 7

Cavaliers: Baron Davis, prvi pick drafta (2011., Clippers)
Clippers: Mo Williams, Jamario Moon

*Zamislite da sljedeæi paragraf izgovaram glasom lika koji radi vojsover u foršpanima za filmove*

Baron Davis živio je život iz sna. Dobijao je 13 milijuna dolara godišnje da nabija kilažu, pušta bradu, piše blog o filmovima, sunèa se na plaži, odlazi na partije sa filmskim zvjezdama i baca alley oopove Blakeu Griffinu. No njegov život iz sna u trenu se pretvorio u noænu moru! Baron Davis prognan je u urbanu pustinju Clevelanda dekretom okrutnog cara Donalda Sterlinga. Hoæe li slavni košarkaš preobraziti najgori klub u ligi u pobjednike, ili æe se odati hamburgerima i samoborskim kremšnitama? The Trade, u kinima od 24. veljaèe.

Baron je èovjek koji je definitivno najgore prešao u ovom trejdu koji izgleda poprilièno neobièno, no mogao bi rezultirati dobrim stvarima i za jedan i za drugi tim.

Za poèetak, Cavsi su odluèili pokusati Baronov ugovor odvratnog okusa jer su svjesni da u narednih nekoliko godina ne idu nikamo. Zauzvrat su dobili nezaštiæeni izbor prve runde drafta što znaèi da bi, ukoliko postoji karma i ako im lutrija bude naklonjena, lako mogli završiti s prvim i drugim izborom drafta ove godine. Kad kreæete u obnovu momèadi to su super vijesti.

Clippersi su se pak riješili neozbiljnog igraèa s ogromnom plaæom te su dobili profiæa koji je oduvijek igrao dobro u regularnoj sezoni. Mo Williams je solidan igraè i sigurno æe uživati u igranju za Clipperse, a Jamario Moon bi mogao uskoèiti u klimavu rotaciju na krilnoj poziciji za klub iz Los Angelesa. Clippersi ne vjeruju da u ovom draftu ima dobrih igraèa te su se lako riješili picka èime su si ušparali izmeðu 2 i 3 milijuna dolara. Što im otvara prostor za potpisivanje jako dobrog igraèa na ljeto, no pitanje je hoæe li itko doæi u Clipperse, Blakeu Griffinu i Ericu Gordonu unatoè. Donald Sterling je i dalje najgori vlasnik u ligi i nitko ne želi igrati za njega.

Trade broj 8

Thunder: Kendrick Perkins, Nate Robinson
Celtics: Jeff Green, Nenad Krstiæ, pick prve runde (daleka buduænost, Thunder)

Danny Ainge pogledao je na ligu s vrha Istoka i nije mogao vjerovati koliko se dolina promijenila u samo godinu dana. Lakersi, koji su suvereno došli do titule, sada su grcali u prosjeènosti, boreæi se s nedostatkom motivacije. Orlando, koji je tako puno obeæavao, klonuo je pod teretom nerealnih oèekivanja, a njihova su mjesta zauzeli neke nove ekipe. Bullsi i Heat, Mavericksi i Spursi drmali su ligom. „Oni su nam najveæa prijetnja“, zakljuèio je Ainge s vrha Istoka, „Njima se moramo prilagoditi“. Jednim potezom riješio se svoje najveæe snage, odluèan da se suprostavi novim izazivaèima. Je li krivo proèitao situaciju? Je li napravio ogromnu grešku? Na žalost, to æemo saznati tek ovog ljeta.

Ukoliko smatrate da su vam Bullsi, Heat, Mavsi i Spursi najveæi protivnici u pohodu na naslov, onda trejdanje Perkinsa u Oklahomu ima itekakvog smisla. Celticsima je dobro išlo i bez ozlijeðenog Perka, a najveæu rupu imali su na poziciji krila koju æe Green jako dobro popuniti. Odlaskom oèajnog Natea Robinsona Celticsi su otvorili rotaciju za mladog Averya Bradleya koji se nije naigrao ove godine, no kad je igrao uništavao je u obrani te bi do kraja sezone mogao preuzeti ulogu kakvu je imao Tony Allen.

Fora je što svi još uvijek misle kako su Lakersi glavni protivnik Celticsima u utrci za naslov. Mijenjanjem Perkinsa ekipa se odrekla svoje najveæe snage buduæi da pod košem ostaju samo Shaq i Jermaine koji se u svakom trenutku mogu ozljediti, KG koji ne može sve sam i Krstiæ koji je solidan igraè, ali ne može se nositi s elitnim centrima i èetvorkama, pogotovo ne u defanzivi. Ne treba zaboraviti da je Boston prošle godine izgubio u finalu upravo zato što Kendrick nije igrao u sedmoj utakmici.

Perkins æe svakako nedostajati ljudima u svlaèionici Celticsa, èak i ukoliko se pokaže da smo svi u krivu i da je Danny Ainge u pravu. Nakon što su se ‘zeleni’ prošle godine žestoko svaðali izmeðu sebe tijekom oèajne regularne sezone, u doigravanju su se pretvorili u pravu ekipu. Velika trojka konaèno je prigrlila Ronda i Perka kao ravnopravne i to se vidjelo nakon što je Ainge objavio da Kendrick odlazi. „Nadam se da Doc i Danny znaju šta rade“, upozorio je Pierce, dok je Perkins sam priznao da je grlio suigraèe i plakao nakon što je saznao tužnu vijest.

Siguran sam da æe mu biti lakše jednom kad se naðe u Oklahoma Cityu. Grad možda nije velik, no Durant i Westbrook su navodno jako dobri suigraèi i napravit æe sve što je u njihovoj moæi da se Perk osjeæa ugodno. Najugodnije bi se trebao osjeæati u sredini Oklahominog reketa koji je konaèno dobio èvrstinu potrebnu za hrvanje s Lakersima. Thunder je ovim trejdom dobio centra kojeg traži veæ dvije godine, a oslobodio je i minutažu za Sergea Ibaku koji polako izrasta u klasnog NBA startera. Ukoliko unajme plaæenog ubojicu da se riješi užasnog Natea Robinsona za ovaj trade æu im dati èistu peticu, posebno kad uzmemo u obzir da æe Perk za produženje ugovora tražiti bar 10 milijuna dolara manje od Greena.

Trade broj 9

Cavaliers: Samih Erden, Luke Harangody
Celtics: pick druge runde (2013., Cavsi)

Cavsi su pokupili Samiha Erdena koji bi dugo godina mogao biti zakrpa u NBA rotacijma na centarskoj poziciji, a Harangody ionako ima rookie ugovor koji istièe na ljeto.

Celticsi su ovim potezom oslobodili mjesto na rosteru za dovoðenje Troya Murphya ukoliko Warriorsi otkupe njegov ugovor, te se polako pozicioniraju za sljedeæu sezonu u kojoj bi mogli ganjati Dwighta Howarda kojem istièe ugovor.

Trade broj 10

Grizzlies: Shane Battier, Ish Smith
Rockets: Hasheem Thabeet, DeMarre Carrol, pick prve runde

Povratak Shanea Battiera u Grizzliese bit æe doèekan s oduševljenjem od strane 13 vjernih navijaèa Memphisa. Battier bi mogao pomoæi Grizzliesima da stignu u playoff kojeg tako žarko priželjkuju i kojem se imaju pravo nadati nakon raspada Denvera i Utaha. Battier je jako dobar obrambeni igraè, èovjek koji razumije rotacije i koji može igrati èovjeka protiv najboljih ofenzivnih igraèa lige, a tu i tamo æe pogoditi koji šut i donijet æe smirenost èak i u spaljenu ekipu poput Grizzliesa koja je tijekom prijelaznog roka zadržala i O.J. Mayoa i Zacha Randolpha. Ish Smith je pak odigrao nekoliko solidnih tekmi za Rocketse dok je Brooks bio ozljeðen te æe pomoæi siromašnoj rotaciji Memphisa na poziciji playa, ukoliko ga netko od NBA divova ne zgnijeèi prije toga.

Rocketsi su se pak opredijelili za uštedu love i plaæanje tzv. luxury taxa ove sezone, a GM Daryl Morey, jedan od najinteligentnijih ljudi u NBA-u, odluèio se kockati uzimajuæi Thabeeta u svoje redove. Trener Rocketsa Rick Adelman veæ se gombao sa sliènim igraèem kad je naslijedio Dikembea Mutomba na samom kraju karijere sjajnog Kongožanina, Kongoanca ili kako se to veæ kaže. Mutombo je izgledao izgubljen dok ga Rocketsi nisu postavili kao osovinu svoje zonske obrane, pa bi se slièno moglo dogoditi i Thabeetu koji stasom neodoljivo podsjeæa na na afrièkog defanzivnog genijalca. Odlaskom Battiera se otvara i dodatan prostor za mlade nade Pattersona, Hilla i Budingera.

Trade broj 11

Thunder: Nazr Mohammed
Bobcats: D.J. White, Morris Peterson

Kad je bal, nek je maskenbal“, uzviknuli su Sonicsi nakon što su nabavili Perkinsa te su odmah uputili depešu u Bobcatse tražeæi Nazr Mohammeda. Stara iskusnjara dat æe Thunderu šest faulova po tekmi i nekoliko ofenzivnih skokova, a Bobcatsi su za uzvrat dobili truplo Morrisa Petersona koje nikako da otpliva iz lige i mladog D.J. Whitea koji izgleda kao pravi igraè za Charlottu – potencijal koji se nikad neæe ostvariti.

Trade broj 12

Suns: Aaron Brooks
Rockets: Goran Dragiæ, pick prve runde (2011., ili Phoenixov ili Orlandov, ovisno o plasmanu Sunsa)

Prošle je godine Aaron Brooks proglašen igraèem koji je najviše napredovao. Ove je godine Brooks igraè koji je najviše nazadovao. Je li za to kriva ozljeda ili sama Brooksova igra teško je reæi, no jasno je da Aaronovo silovanje lopte i uzimanje glupih šuteva neæe lako proæi u sistemu Sunsa koji se polako pripremaju za život poslije Stevea Nasha. Teško je proglasiti Sunse gubitnicima ovog trejda prije nego što ustvrdimo kakvu æemo verziju Brooksa gledati u buduænosti, no sigurno da je vaga u ovoj razmjeni igraèa za sada debelo na strani Rocketsa.

Dragiæ ove godine igra oèajno, šutira oko 60 posto sa slobodnjaka, ne može pogoditi Piranski zaljev s pola metra udaljenosti i generalno izgleda loše, no tip zna igrati košarku. Može li biti startni play u ligi? Ne, mislim da ne može. No može li biti tip koji æe igrati 25+ minuta, voditi drugu momèad i ulijevati stabilnost u ekipu na bekovskim pozicijama? Apsolutno. Brooks za Dragiæa se u ovom trenutku èini kao sasvim solidan trejd, no Morey je uspio iskopati i pick prve runde koji bi mogao dovesti još jednog solidnog igraèa u Rocketse.

Trade broj 13

Kings: Marquis Daniels, lova
Celtics: pick druge runde (2017, Kings)

Daniels je ozlijeðen, ima natuèenu kièmu i neæe igrati jako dugo vremena. Celticsima treba prostor na rosteru za veterane èiji æe ugovori biti otkupljeni. Kingsi su ispod minimalne granice sallary capa što znaèi da bi na kraju sezone morali platiti nešto više od milijun dolara igraèima na svom rosteru. Umjesto toga uzeli su u roster Danielsa, a Celticsi su im za to platili. Jedan od rijetkih smislenih trejdova ovog prijelaznog roka.

Trade broj 14

Blazers: Gerald Wallace
Bobcats: Dante Cunningham, Joel Przybilla, Sean Marks, pickovi prve runde (2011., Hornets, 2013. Blazers)

Charlotte se prije ovog trejda nalazila debelo preko sallary capa, igrala je loše i gubila je gledatelje. Ekipa koja je vjeèno u rebuildingu odluèila je još jednom urušiti momèad i krenuti ispoèetka. Sreæom pa Bobcatsi nemaju niti jednog navijaèa na èitavom svijetu pa im nitko neæe previše kenjati zbog ovog poteza koji je pak donio nevjerojatnu radost na lica vatrenih fanova Blazersa, vjerojatno najluðih u èitavoj ligi.

Wallace ove godine nije igrao bajno, no za to treba kriviti i nedostatak bilo kakve kohrentnosti u ružnoj igri Bobcatsa koji nisu uspjeli preboljeti odlazak Raymonda Feltona. Jednom kad dredloksaš zaigra u krasnom, istanèanom sistemu Blazersa u kojem dobra dodavanja mogu doæi i od Roya i od Millera i od Aldridgea njegove brojke æe se sigurno podiæi. Blazersi su oteli Wallacea praktièki za ništa, no ne mogu se veseliti dok gledaju kako iz godine u godinu propadaju koljena njihovih najboljih igraèa. Umjesto da troše vrijeme na trejdanje možda bi bilo bolje da naðu broj dobrog parketara i promjene svoj teren, a ne bi bilo loše kad bi dovukli kompetentnu lijeènièku ekipu u svoje redove.

Bobcatsi æe pak vjerojatno zadržati samo Dantea Cunninghama u svojim redovima te æe ga ukljuèiti u rotaciju, a ostaje im samo nada da æe se nešto dobro izroditi iz pickova koje su dobili za Geralda u jednom ludom, ludom trejdu.

Upravo tom luðaèkom zamjenom završen je šokantni prijelazni rok u kojem su neoèekivani trejdovi pristizali u medije iz minute u minutu. Neke su moèadi povukle pametne, druge su povukle glupe poteze, neke su povukle poteze èija æe se vrijednost pokazati tek ovog ljeta, druge su povukle poteze koje æemo moæi suditi tek za dvije ili tri godine. Èinjenica je da je panorama NBA lige zauvijek promijenjena, a nama ne preostaje ništa nego da se zavalimo i uživamo u prizoru, bez obzira na naèin na koji je nastao. Snijeg se odavno otopio, dani su duži, a proljeæe je veæ nekoliko puta zakucalo na vrata. Još malo i banut æe u domove diljem svijeta u punom sjaju, a sa sobom æe dovuæi završnicu regularne sezone i poèetak doigravanja. Gnušanje koje sam osjeæao na poèetku veæ je isparilo; ostalo je samo uzbuðenje. Kao i svake godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE