Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Žeravica: “Fakultet bitniji od košarke”

Hrvatski NBA portal vam ovog puta donosi ekskluzivan intervju s još jednim košarkašem koji lopta u Americi. Neven Žeravica, ime koje je manje poznato ljubiteljima sporta pod obruèima za naš je portal prokomentirao njegov košarkaški put te za kraj potvrdio za èitatelje našeg portala zanimljivu vijest.

Velikoj veæini Hrvata, i šire, tvoje je ime vrlo malo poznato. Reci nam odakle si i gdje si poèeo igrati košarku?
Dolazim iz Osijeka, gdje sam i zapoèeo igrati košarku za Školu košarke Osijek kod trenera Dražena Dogana. Tu nastavljam igrati i za KK Osijek, ali vrlo malo. Moja nepoznatost u Hrvatskoj može se pridodati tome što košarku igram od ljeta 2004. godine, tako da nisam nigdje bio na natjecanjima osim na jednom juniorskom za 88. godište. I veæ 2006. odlazim u Ameriku i nestao sam sa košarkaške scene u Hrvatskoj.

Kako to da si se kasnije odluèio otiæi u Ameriku?
Za Ameriku sam se odluèio zbog toga što u Hrvatskoj nije moguæe spojiti fakultet i košarku. I nakon upisana dva fakulteta u Hrvatskoj ukazala mi se prilika da odem i igram godinu dana u prep školi pa što bude, u Hrvatsku se uvijek možeš vratiti.

Da li ti je danas žao što si otišao?

Nikada nisam požalio svoj odlazak tamo, to mi je jedan od poteza života  i svima koji imaju priliku preporuèio bih da odu tamo.

Što je tebi primarno u životu, košarka ili studij?
Zasad mi je najbitnije da završim fakultet, a tek onda mogu se osloniti na košarku i vidjeti šta æe se izroditi iz toga. Imam još dvije godine fakulteta što æe proletjeti i što ujedno moram završavati da bih uopæe mogao igrati košarku u Americi, tako da bih rekao da mi je primarniji fakultet.

Kakav je bio tvoj put u Americi, za koga si sve igrao?
Moj put po Americi jest zanimljiv i to baš ne bih preporuèio nikome. Prvo dolazim igrati u prep školu Massanutten Military Academy gdje polažem Act ispit za fakultet. Nedugo nakon što sam došao u školu pristizale su mi ponude od nekoliko fakulteta, ali na nagovor nekih ljudi potpisujem za The Citadel (vojni fakultet), divizija 1 u Južnoj Karolini. To su bile gadne muke na fakultetu i zbog toga dolazim u svaðu s trenerom. Iz tog fakulteta prelazim u Diviziju 2 u West Virginia Wesleyan gdje trenutno igram.

Kakvo je trenutno stanje s ostalim Hrvatima u NCAA, da li se èujete i kako njima ide?
Uistinu ja niti neznam mnogo košarkaša, ali upoznao sam ih nekoliko protiv kojih sam igrao i èujemo se ponekad. Imam nekoliko prijatelja koji su diplomirali i sada žive u Americi pa s njima imam stalan kontak.

Za kraj, imaš novost za èitatelje našeg portala.
Da, drago mi je da je netko konaèno odluèio malo popratiti nas u Americi. Pa æu pokušati naæi malo slobodnog vremena da èitateljima prenesem pokoji dojam iz Amerike s kolumnama na vašem portalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE