Thursday, August 11, 2022

ZADNJE OBJAVE

Žeravica: “Fakultet bitniji od košarke”

Hrvatski NBA portal vam ovog puta donosi ekskluzivan intervju s još jednim košarkašem koji lopta u Americi. Neven Žeravica, ime koje je manje poznato ljubiteljima sporta pod obruèima za naš je portal prokomentirao njegov košarkaški put te za kraj potvrdio za èitatelje našeg portala zanimljivu vijest.

- Advertisement -

Velikoj veæini Hrvata, i šire, tvoje je ime vrlo malo poznato. Reci nam odakle si i gdje si poèeo igrati košarku?
Dolazim iz Osijeka, gdje sam i zapoèeo igrati košarku za Školu košarke Osijek kod trenera Dražena Dogana. Tu nastavljam igrati i za KK Osijek, ali vrlo malo. Moja nepoznatost u Hrvatskoj može se pridodati tome što košarku igram od ljeta 2004. godine, tako da nisam nigdje bio na natjecanjima osim na jednom juniorskom za 88. godište. I veæ 2006. odlazim u Ameriku i nestao sam sa košarkaške scene u Hrvatskoj.

Kako to da si se kasnije odluèio otiæi u Ameriku?
Za Ameriku sam se odluèio zbog toga što u Hrvatskoj nije moguæe spojiti fakultet i košarku. I nakon upisana dva fakulteta u Hrvatskoj ukazala mi se prilika da odem i igram godinu dana u prep školi pa što bude, u Hrvatsku se uvijek možeš vratiti.

Da li ti je danas žao što si otišao?

Nikada nisam požalio svoj odlazak tamo, to mi je jedan od poteza života  i svima koji imaju priliku preporuèio bih da odu tamo.

Što je tebi primarno u životu, košarka ili studij?
Zasad mi je najbitnije da završim fakultet, a tek onda mogu se osloniti na košarku i vidjeti šta æe se izroditi iz toga. Imam još dvije godine fakulteta što æe proletjeti i što ujedno moram završavati da bih uopæe mogao igrati košarku u Americi, tako da bih rekao da mi je primarniji fakultet.

- Advertisement -

Kakav je bio tvoj put u Americi, za koga si sve igrao?
Moj put po Americi jest zanimljiv i to baš ne bih preporuèio nikome. Prvo dolazim igrati u prep školu Massanutten Military Academy gdje polažem Act ispit za fakultet. Nedugo nakon što sam došao u školu pristizale su mi ponude od nekoliko fakulteta, ali na nagovor nekih ljudi potpisujem za The Citadel (vojni fakultet), divizija 1 u Južnoj Karolini. To su bile gadne muke na fakultetu i zbog toga dolazim u svaðu s trenerom. Iz tog fakulteta prelazim u Diviziju 2 u West Virginia Wesleyan gdje trenutno igram.

Kakvo je trenutno stanje s ostalim Hrvatima u NCAA, da li se èujete i kako njima ide?
Uistinu ja niti neznam mnogo košarkaša, ali upoznao sam ih nekoliko protiv kojih sam igrao i èujemo se ponekad. Imam nekoliko prijatelja koji su diplomirali i sada žive u Americi pa s njima imam stalan kontak.

Za kraj, imaš novost za èitatelje našeg portala.
Da, drago mi je da je netko konaèno odluèio malo popratiti nas u Americi. Pa æu pokušati naæi malo slobodnog vremena da èitateljima prenesem pokoji dojam iz Amerike s kolumnama na vašem portalu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE