Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Velika pobjeda Širokog, uvjerljiva Cedevita

U 10. kolu vidjeli smo zagrebaèki derbi koji je pripao košarkašima Cedevite koji su uvjerljivo svladali Cibonu. Najveæe iznenaðenje kola je lagana pobjeda Širokog, koji je bez veæih problema svladao euroligaša Union Olimpiju.

Zlatorog – Hemofarm 76:68
(Vujasinoviè 12p, 8a, Nikoliè Smrdelj 14p; Savoviæ 19p, 5sk, Maraš 11p)

Posljednjeplasirani slovenski Zlatorog sasvim zasluženo je upisao drugu pobjedu te tako ‘pobjegao’ sa dna regionalne ljestvice. Hrvatski trener Ivan Sunara odlièno je zapoèeo još jednu slovensku avanturu. Njegovi momci predvoðeni mladim slovenskim razigravaèem, Danielom Vujasinovièem (12 poena, 8 asistencija, 3 skoka i 2 ukradene lopte) držali su kontrolu veæi dio susreta. Najviše zahvaljujuæi veoma agresivnoj, kompaktnoj i pokretljivoj obrani te veoma brzom protoku lopte ponajviše u tranzicijskom djelu gdje su Slovenci kapitalizirali sa mnoštvo ‘laganih’ poena.

Na drugoj strani u srpskim redovima odliènu je partiju odigrao Boris Savoviæ zabilježivši 19 poena i 5 skokova. Za kraj recimo kako u Zlatorogu zbog ozljede gležnja ipak nije zaigrao njihov prvi igraè Vladimir Paniæ, dok je primjerice naš Jure Škifiæ na kraju postigao 7 poena.

Helios – Radnièki 90:98
(Gay 27p, 9a, Prepeliæ 26p; Markoviæ 27p, 11a, 5sk, Scott 19p, 12s)

Od samog poèetka gledali smo zanimljivu utakmicu, na èijem poèetku Helios stvara prednost i do 10 poena razlike, no agresivnom igrom u drugoj èetvrtini Radnièki se vraæa, te je na poluvremenu rezultat izjednaèen. Do kraja regularnog dijela momèadi se izmjenjuju u vodstvu, no nitko ne uspijeva prelomiti utakmicu, te regularni utakmice završava neriješeno 84:84. U produžetku se bolje snalaze gosti koji na krilima najboljeg igraèa susreta Stevena Markoviæa odnose važnu pobjedu.

Pobjednike je predvodio ranije spomenuti Markoviæ s 27 poena, 11 asistencija i 5 skokova, te je veliku pomoæ imao u Amerikancu Michaelu Scottu koji je zabio 19 poena uz 12 skokova i 4 asistencije.

Gosti su imali tri raspoložena igraèa koji su kombinirano zabili 73 od ukupnih 90 koševa koliko je zabila cijela ekipa, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu. Predvodio ih je Earl Gay s 27 poena i 9 asistencija, 26 je dodao Prepeliæ, dok je naš Drago Pašaliæ zabio 20 poena i uhvatio 11 skokova.

Crvena Zvezda – Maccabi 76:83
(Popoviæ 17p, Milutinoviæ 15p; Schortsanitis 19p)

Najjaèa momèad ABA lige, izraelski Maccabi upisao je svoju devetu pobjedu u devetom nastupu ove sezone. Iako se oèekivala uvjerljivija pobjeda, Maccabi se ponešto muèio, ali uspjeli su ostvariti najvažnije, pobjedu. Jedan od razloga nešto teže igre može se tražiti u neigranju dosadašnjeg prvog razigravaèa Jordana Farmara koji se vratio u Ameriku i priprema se za poèetak nove NBA sezone.

Maccabi je nakon prve èetvrtine ostvario dvoznamenkastu prednost (27:17) i uspio ju zadržati do kraja iako je Zvezda pružala solidan otpor. Vrlo èesto Zvezda je bila na nekoliko koševa od izjednaèenja rezultata, ali nikada nisu uspjeli napraviti taj korak i prijeæi u vodstvo. Zvezda se 3 minute prije kraja približila na 2 poena zaostatka, ali Maccabi nije dozvolio preokret i na kraju je slavio 83:76.

Pobjednike je predvodio Sofoklis Schortsanitis sa 19 poena, Ohayon je ubacio 12 poena i 5 asistencija, a Langford je postigao 12 poena s klupe. Petar Popoviæ bio je najbolji kod Zvezde sa 17 poena, dok je 15 poena ubacio Andreja Milutinoviæ.

Union Olimpija – Široki WWin 50:78
(Æapin 10p; Baraæ 16p, Šakiæ 15p, 9sk)

HKK Široki WWin nastavlja svoj pobjednièki niz protiv slovenskih ekipa u ABA Ligi na gostovanjima. Nakon Heliosa, Krke i Domžala pala je i ljubljanska Olimpija rezultatom 50:78, što je ujedno i najveæa pobjeda hercegovaèkog kluba na gostovanjima u Sloveniji.

Mlada momèad Širokobriježana “poigrala” se s euroligaškom momèadi Union Olimpije usred Ljubljane. U dvorani Stožice rezultati po èetvrtinama su bili -13:13, 12:29, 10:22, 15:14.  Za Olimpiju nije igrao Dino Muriæ zbog povrijede noge, te iako su Slovenci s omjerom 7-2 bili favoriti utakmice, nisu mogli parirati poletnim Hrvatima.

Boris Baraæ bio je najbolji strijelac utakmice s 16 koševa, od èega 4 trice od 5 pokušaja. Dodatnu pomoæ u momèadi Širokog imao je od Željka Šakiæa (15 koševa, 9 skokova) koji je ujedno i najefikasniji igraè utakmice. Na ovaj naèin Baraæ i Šakiæ su se iskupili radi loše igre protiv Buduænosti. Široki je trenutno na omjeru 5-5 te je na sedmoj poziciji na tabeli.

Kod domaæina trojica igraèa su utakmicu završili sa po 10 koševa – Aleksandar Æapin, Jaka Blažiæ i Deon Thompson. Ovim porazom Olimpija je pala na èetvrto mjesto na tablici s omjerom 7-3.

Širokobriježani sljedeæe kolo ABA Lige putuju u Zagreb na gostovanje kod druge ekipe lige, Cedevite. Union Olimpija putuje u Beograd na gostovanje Partizanu.

Zagreb CO – Krka 85:80
(Simon 25p, 6sk, 5a, May 23p, 13sk; Paviè 19p)

Hrvatski prvak Zagreb uspješno je odradio domaæu utakmicu protiv Krke. Iako je utakmica veæim dijelom bila izjednaèena, vidjelo se da je Zagreb kvalitetniji i to je uspio na kraju i pokazati. Iako su igrali bez novog razigravaèa T.J. Forda koji se veæ oprostio od ekipe, uspjeli su se oporaviti od poraza protiv Panathinaikosa u Euroligi.

Kao što smo veæ spomenuli, utakmica je bila veoma izjednaèena. Prva èetvrtina pripada Zagrebu, a na veliki odmor se odlazi sa prednošæu gostiju 48:46. Prednost Krke nakon toga se popela na 9 poena razlike, ali nedugo zatim Zagreb se vraæa i neposredno prije završetka treæe èetvrtine ponovno preuzima prednost. Èetiri minute prije kraja Zagreb ima 10 poena prednosti koje su znali saèuvati do kraja bez veæih problema.

Krunoslav Simon predvodio je svoju ekipu sa 25 poena, a 23 poena i 13 skokova djelo je Seana Maya. Vrlo dobru utakmicu nakon dužeg vremena odigrao je i Papa Diasse koji je u odsustvu Kasuna igrao 29 minuta i postigao 17 poena i uhvatio 12 skokova. Dario Šariæ ponovno je cijeli susret odgledao s klupe. Slovensku momèad predvodio je Paviæ sa 19 poena, dok je Dragiæ ubacio 16 uz 6 skokova.

Cedevita – Cibona 95-69
(Vukušiæ 13p, Opaèak 12p, Draper 10p, Owens 10p; Žižiæ 15p, Barbour 12p, Kus 11p)

Zagrebaèki derbi izmeðu Cedevite i Cibone u potpunosti je pripao domaæinu koji je pokazao snagu i dominaciju velikom pobjedom nad gradskim rivalom. Cedevita je ovom pobjedom došla na omjer 8-2 što je drži na vrhu tabele dok je Cibona nakon ovog teškog poraza na omjeru 6-4 što je još uvijek drži u gornjem djelu poretka.

Cedevita je utakmicu snažno otvorila s dvije trice i vodstvom od 8:0. U poèetnim trenucima Cibona je  izgledala dosta izgubljeno i nepovezano što je domaæin iskoristio te u prvom periodu igre veæ stvorio prednost od 10 poena prednosti. Drugi period donosi nam dobar taktièki potez trenera Cibone Lutza koji je zaigrao zonsku obranu te tako prisilio Cedevitu na nekoliko promašaja za tri poena što je Cibona iskoristila te došla na najbližih 37:33. Na poluvrijeme se ipak odlazi s 8 poena prednosti za Cedevitu, 44:36. Treæi period Cibona je solidno otvorila te se razlika kretala oko 10-ak poena prednosti . Zadnji period igre Cedevita kreæe furiozno i s mnogo raspoloženih igraèa dolazi do prednosti preko 20 poena a na kraju i do konaènih 26 razlike.

Cedevita je odigrala sjajnu utakmicu u kojoj je imala èak 15 skokova u napadu te sjajan postotak šuta za 2 (59%) i 3 (44%).  Sa druge strane Cibona je pokazala mnogo nediscipline i slabosti u igri te nedostatak pravog kvalitetnog centra.

Kod Cedevite treba istaknuti sjajnu timsku igru u kojoj je svaki igraè koji je dobio priliku odradio sjajan posao. Najbolji u redovima Cedevite bio je Vukušiæ sa 13 poena, Opaèak ga je pratio sa 12, a po 10 poena postigli su Draper, Owens i Car. Kod Cibone najviše poena postigao je Žižiæ, njih 15, a solidan je bio i Barbour s 12 ali vrlo lošim postotkom šuta te Kus sa 11 i Suton sa 10 poena.

U sljedeæem kolu Cedevita ima priliku još  popraviti svoj omjer kad doèekuje sve bolji Široki Wwin, a Cibona æe u Draženovom domu pokušati popraviti dojam protiv Crvene Zvezde.

Buduænost – Partizan 76:68
(Popoviæ 13p, Krstoviæ 12p; Milosavljeviæ 17p, Luèiæ 12p, Pekoviæ 12p)

Košarkaši Buduænosti su na svom parketu, u posljednjoj utakmici 10. kola regionalne ABA lige, pobijedili Partizan 76-68 i tako euroligašu nanijeli treæi poraz u sezoni.

Nakon nedavnog poraza od Zlatoroga igraèi Partizana su još jednom ispaštali zbog teške utakmice tijekom tjedna u Euroligi. Podsjetimo, ovog su tjedna u Beogradu pobijedili Maccabi, ali su nekoliko dana kasnije ostali bez snage kod Buduænosti.

Najbolji je igraè ove nedjeljne utakmice bio Bojan Krstoviæ sa 12 poena i tri skoka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE