Wednesday, December 6, 2023

ZADNJE OBJAVE

Deset najviših košarkaša u povijesti NBA lige

Nepisano je pravilo da košarku igraju visoki ljudi. Iznad prosječna visina ne znači i uspješnu karijeru. Postoji mnogo primjera u košarkaškoj povijesti koji su dokazali suprotno. S druge strane košarka je zabilježila neke divove od kojih su neki svojom pojavom ostavili trag, dok su neki imali prepoznatljivu vještinu. Svima je nažalost zajednička činjenica da je enormna visina uzrokovala zdravstvene probleme zbog kojih su znali ranije završavati karijere.

Mnogi se pitaju koji su najviši igrači koji su ikada zaigrali u najjačoj ligi svijeta? Pripremili smo popis od Deset najviših košarkaša u povijesti NBA lige.

Deset najviših igrača u povijesti NBA lige

Boban Marjanović (7’4)- 224cm

Jedan od najpopularnijih role playera današnjice. Zbog visine je postao omiljen među navijačima iako izgledom podsjeća na izbacivača ispred ruskog disko kluba. Čak se okušao u glumačkim vodama gdje je dobro namučio Johna Wicka.

boban-marjanovic-anthony-davis

Sim Bhullar (7’5) – 226 cm

Kanadski košarkaš indijskih korijena. Nije draftiran 2014. godina, ali iz marketinških razloga se nakratko izborio za 10-dnevni ugovor sa Sacramento Kingsima gdje je bio zapažen za vrijeme Ljetne lige. Na kraju je zaigrao u tri utakmice te upisao ukupno tri minute. Danas igra na Tajvanu.

sim-bhullar-sacramento-kings-tallest-height-visina

Pavel Podkolzin (7’5) – 226 cm

Kao i Bhullar, nije se naigrao puno. Započeo u Rusiji, a kao 21. pick drafta izabran od strane Utah Jazza koji su ga odmah poslali Dallas Mavericksima. Odigrao je šest utakmica, ukupno 24 minute i osam poena. S 35 godina na leđima i dalje je aktivan u svojoj domovini.

pavel-podkolzin-height-tallestnbaplayers

Chuck Nevitt (7’5) – 226 cm

Za razliku od prethodne dvojice, Nevitt je imao znatno dulju NBA karijeru, također uz dosta skromnu minutažu. Čak devet sezona bio je dio NBA cirkusa, ali odigrao je samo 155 utakmica ukupno. 1985. je s Los Angeles Lakersima osvojio NBA titulu te je najviši igrač u povijesti koji je osvojio prsten.

chuck-nevitt-height-nba-tallest-players-najvisi-igraci-u-nba

Tacko Fall (7’5) – 226 cm

Neka mjerenja prikazuju ga kao 229 cm visokog igrača, no službeno se vodi kao 226. Od aktualne sezone došao u NBA ligu gdje su ga Boston Celticsi prihvatili u svoje okrilje. 1995. rođen u Senegalu, kao 16-godišnjak došao u SAD. Stigao u doba velikog booma društvenih mreža pa je već u srednjoj školi plijenio pozornost javnosti. Nije draftiran, ali preko Ljetne lige se izborio za ugovor s “Keltima”. Većinu vremena danas ipak provodi nastupajući u razvojnoj ligi.

tacko-fall-height-visina-deset-najvisih-nba-igraca-tallest-nba-players

Shawn Bradley (7’6) – 229 cm

Poznat po svojim igrama u dresu Dallas Mavericksa, odnosno po blokerskim sposobnostima. Za vrijeme boravka na koledžu jednom je u NCAA utakmici zabilježio čak 14 blokada. S vremenom ipak postao “poster boy” gdje je često znao završiti kao “posterized guy“. Zapažen po glumačkoj ulozi u filmu Space Jam.

Yao Ming (7’6) 229 cm

Najbolji igrač na popisu i azijski košarkaški GOAT te ambasador sporta. Njegovi roditelji su bili najviši ljudi u Kini, oboje bivši košarkaši. Poznato je da je Yao projekt kineske vlade gdje su njegove roditelje “prisilno uparili”. 2002. kao prvi pick drafta biran od Houston Rocketsa. Ubrzo postao globalni fenomen i jedan od najboljih centara lige kada je bio zdrav. Međutim, ozljede su mu uništile karijeru te se umirovio s 30 godina. Od 2016. godine član košarkaškog Hall of Famea (op.a Kuće slavnih).

yao-ming-height-visina-tallest-nba-players-deset-najvisih-nba-igraca

Slavko Vraneš (7’6) – 230 cm

Crnogorski div s karijerom dugom preko 20 godina. 31 pick drafta 2003. godine, ali nije se naigrao za New York Knickse pa je usred sezone otpušten. Na 10-dnevnom ugovoru s Portlandom odigrao tri minute u NBA ligi te se ubrzo vratio u Europu gdje je nastavio svoj put.

slavko-vranes-milko-bjelica-deset-najvisih-igraca-u-nba-10-tallestnbaplayers-vranes-visina

Manute Bol (7’7) 231cm

Često spominjan u reperskim pjesmama i još češće “lice s naslovnice”. Nedostatak napadačke vještine nadoknađivao u obrani te je zbog toga ostao u ligi deset godina. Bol je igrač s drugim najvećim blokerskim prosjekom u povijesti (3.3 blokade). Zanimljivo, u karijeri je ostvario više blokada nego poena.

Manute-Bol-Muggsy-Bogues-height-tallest-nba-players-deset-najvisih-nba-igraca-manutebol-visina

Gheorge Muresan (7’7.5) 231cm

Fun fact: Nakratko su Bol i Murešan bili suigrači.

Rumunjski centar je zajedno s Bolom najviši igrač ikada. Rumunj je u svojoj trećoj sezoni postao starter te je stekao status pouzdanog igrača. Jedno vrijeme je predvodio field goal percentage u ligi. 1996. godine osvojio je “Most improved player” priznanje (op.a. nagrada za igrača koji je najviše napredovao). Uskoro su počeli problemi s ozljedama pa je 2001. zaključio karijeru kao prvak Francuske u dresu Pau Ortheza.

gheorge-muresan-height-shaq-oneal-tallest-nba-players-deset-najvisih-nba-igraca-muresan-visina

Latest Posts

NE PROPUSTITE