Wednesday, February 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Deset NBA igrača koji su bankrotirali

Mnogi NBA igrači su iz ničega došli do slave da bi ponovno financijski propali. Mnogi od njih su došli iz siromašnog svijeta i kada su došli do novca o kojem su sanjali, uspjeli su sve uništiti. Zadesili su ih razni problemi poput kockanja, pogrešnog investiranja ili jednostavno činjenice da ne znaju upravljati novcem. Stoga smo malo istražili o NBA košarkašima koji su bankrotirali i upali u značajne financijske probleme uz napomenu kako su u tekstu naznačeni samo prihodi koje su zaradili od plaće, dakle nije navedena zarada od sponzorskih ugovora. Mnogi od njih su vjerojatno u ranoj fazi karijere trebali angažirati financijskog savjetnika ili pak pronaći uslugu koju nudi virtualni asistent.

10 NBA igrača koji su bankrotirali

Rick Mahorn

Član legendarnih, ali i omraženih Bad Boysa iz Detroita. Mahorn je tijekom karijere zaradio 7.6 milijuna dolara. Investirao je u nekretnine grada Detroita. U vrijeme financijske krize 2008. upao u probleme što ga je natjeralo da proda svoja NBA prstenja. 2010. prijavio bankrot. Nakon toga postao trener u WNBA košarci, a neko vrijeme radi na radiju i televiziji u Detroitu kao voditelj i analitičar na službenom NBA radiju Pistonsa. seo optimizacija

kenny-anderson-debt-dug-bankruptcy-10-players-nba-deset-igraca-bankrot-sport

Kenny Anderson

63.4 milijuna dolara zarade u karijeri nije mu bilo dovoljno. Pokupovao niz nekretnina i automobila. Nerazumno trošenje i rastava od žene ga je financijski upropastila. Njegova bivša žena je kupila automobil s plaćenim tablicama na kojima je pisalo „His cash“ („Njegov novac“). U zadnje vrijeme ponovno se vrti u NBA krugovima promovirajući svoj dokumentarac koji mu je pomogao u zadnje vrijeme da ipak može normalno živjeti.

Jason Caffey

Zaradio 34 milijuna dolara. Role player u Bullsima u 90-im godinama. Financijski problemi s plaćanjem potpore za djecu, depresija i optužbe za fizički napad natjerale ga da proglase bankrot. Danas i dalje muku muči s osiguravanjem egzistencije.

Eddy Curry

Izabran kao 4. pick drafta 2001. od strane Bullsa. Zaradio preko 70 milijuna dolara za vrijeme igračke karijere. Velike financijske obveze prema članovima obitelji ga natjerale da financira širu rodbinu i kupuje im skupa vozila. Uzimao zajmove kod „krivih ljudi“ koji su mu naplaćivali kamatu od čak 85%.  Danas se zalaže za edukaciju košarkaša oko upravljanja novcem. Žali što nije otišao na koledž jer bi vjerojatno mogao naučiti kako se nositi s tim problemima.

Latrell Sprewell

Latrellu nije bilo dovoljno čak ni 97 milijuna dolara. Trostruki All-Star igrač koji je nažalost ostao upamćen po gušenju trenera P.J. Carlesima na treningu nakon što je zadao vježbu koja mu se nije svidjela. Nikad neće biti zaboravljena njegova rečenica nakon odbijanja trogodišnjeg ugovora vrijednog 21 milijun dolara:

„Moram prehraniti svoju obitelj.“

 Ubrzo su se pojavili financijski problemi. Na aukciji prodao nekretnine i jahtu. Danas pokušava zaraditi novac kao gost u košarkaškim kampovima i raznim eventima New York Knicksa. Kruže glasine kako mu je lani jedno pojavljivanje u društvu vlasnika Knicksa (J.Dolana) bilo plaćeno od strane samog Dolana.

Antoine Walker

108 milijuna dolara zarade od košarkaške plaće. Upropastio ga „hobi“ kupovine automobila. Doduše nije teško propasti kad se pokuša uzdržavati preko 70 obitelji i prijatelja. Kad se tomu pridodaju problemi s kockanjem logično je da je pitanje bankrota bilo neminovno.

scottie-pippen-bulls-debt-bankruptcy

Scottie Pippen

109 milijuna dolara za vrijeme igračke karijere za Batmanovog najboljeg Robina u povijesti košarke. Proglasio bankrot zbog niza pogrešnih financijskih odluka. Najbanalniji primjer je kupovina privatnog aviona vrijednog 4 milijuna dolara koji uopće nije bio u funkciji. Zatim ga je htio prodati pa je ulupao još milijun u njegov popravak. Također izgubio puno novca zbog pogrešnih investicija u nekretnine. U zadnje vrijeme se oporavio značajno. Međutim, neadavno je završio na sudu zbog rasprave sa sada bivšom ženom oko vlasništva imovine.

Dennis Rodman

Još jedan član legendarnih Bullsa koji je zaradio 26.9 milijuna dolara. Odmah po završetku igračke karijere upao u probleme. Preko njegovog odvjetnika 2014. godine se saznalo da duguje preko 800 tisuća dolara alimentacije za djecu, a ima probleme s plaćanjem svog životnog stila kojeg su ipak koliko-toliko izvukli neki sponzorski ugovori. Često posjećuje svog prijatelja diktatora u Sjevernoj Koreji.

Vin Baker

Zaradio 97.3 milijuna dolara u 14 godina dugoj karijeri. Tužio jednu lokalnu tvrtku s kojom je uložio sav svoj zarađeni dohodak zbog čega je morao još dodatno platiti milijun dolara sudskih troškova i poreza. Problemi s alkoholom produbili probleme. Svoj financijski povratak započeo kao voditelj trgovine Bucksa u jednom gradu, da bi odnedavno postao analitičar na FoxNews programu.

alen-iverson-debt-iverson-bankrot-bankruptcy-10-players-deset-igraca-koji-su-bankrotirali

Allen Iverson

The Answeru nisu bila dovoljna čak 154 milijuna dolara za lagodan život. Niz rastava ga koštao da vrijeme nakon karijere provodi po sudovima i dijeli novac. Sve krenulo nizbrdo s problemima s kockanjem, ovisnošću o kupovanju skupog nakita. Pričalo se da je došao tako nisko da si nije mogao priuštiti kupnju cheeseburgera. Međutim, danas se uspio oporaviti te nestrpljivo čeka 2030 godinu kada bi trebao dobiti 32 milijuna dolara iz sponzorskog fonda. Naime, riječ je o sponzorskom ugovoru koji je potpisao s Reebokom za vrijeme svoje igračke karijere. Glasine kruže kako će s polovicom od navedenog moći pokriti sve preostale dugove.

Fun fact: 2012. godine je tijekom suđenja i rastave s bivšom ženom otkrivena informacija kako je mjesečno zarađivao 62 tisuće dolara,no životni stil i dugovi su mu mjesečno odnosili preko 130 tisuća dolara.

Latest Posts

NE PROPUSTITE