Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kako je “prevara” iz Grčke pokorila NBA?

Pobjedom u šestoj utakmici finala NBA lige, Milwaukee Bucksi osvojili su svoj drugi naslov u povijesti nakon dugih 50 godina čekanja. Očekivano, nagradu za najkorisnijeg igrača finala ponio je Giannis Antetokounmpo, a ovaj tekst posvećen je njegovom nevjerojatnom životnom usponu, te dolasku na prag „košarkaške besmrtnosti“. Poslovi od kuće

Također, za početak treba naglasiti kako ovaj tekst nema namjeru umanjiti doprinos primjerice Khrisa Middletona, Jruea Holidaya i ostalih članova rostera Bucksa. Međutim, ovaj tekst posvećen je Giannisu iz razloga što je jedan od najčešće osporavanih igrača u NBA. Ironija u naslovu ovog članka, upućuje na jedan od najčešće korištenih pogrdnih epiteta vezanih uz grčkog igrača.

„Prevara“, „vidjet’ ćemo ga u playoffu“, „ne može pogoditi slobodno bacanje“, „ima samo fizičku moć“... Mogli bi još neko vrijeme nabrajati ovakve fraze koje se često vežu uz najkorisnijeg igrača ovogodišnjeg finala. Nakon prošlogodišnjeg ispadanja u drugoj rundi playoffa protiv Miami Heata, kritičari Giannisa jedva su dočekali priliku da ga krenu ismijavati i da samovoljno utvrde kako nikada neće osvojiti naslov u NBA (osim ako se ne priključi takozvanom superteamu). Niti godinu dana kasnije, Giannis i Milwaukee Bucksi okrunili su se NBA naslovom. Također, takvi samoprozvani „stručnjaci“ govorili su kako je Giannis igrač samo za regularnu sezonu. Jesu li bili u pravu, ostavljamo Vama na sud s obzirom kako je Giannis u finalu bilježio prosječno 35.2 poena, 13.2 skokova i 5 asistencija (u cijelom playoffu 30.2 poena, 12.8 skokova i 5.1 asistencija). Sasvim „normalna“ statistika za jednog igrača koji se prema nekima, ne pojavljuje u playoffu.

Giannis je rijetko kad bježao od odgovornosti, a svoje nedostatke uvijek je nastojao nadoknaditi marljivim radom. Često se isticalo kako nije dobar šuter, što ne možemo u potpunosti negirati. Međutim, gotovo cijelu sezonu je pokušavao šutirati iza linije za tri poena, ne obazirući se na pogrdne komentare ukoliko dođe do promašaja ili čak do airballa (a znalo ih je biti). Često su se spominjala i slobodna bacanja, s kojima je također znao imati velikih problema. Ali kada je bilo najpotrebnije, ruka je bila mirna. U posljednjoj utakmici iz 19 pokušaja zabio je čak 17, odnosno 89%. Takvog postotka u šestoj utakmici finala, ne bi se posramili niti najbolji šuteri lige.

Prilično je jasno kako bi Bucksi teško došli do naslova bez ovakvog igrača, ali treba spomenuti kako je Giannis prvenstveno u Middletonu i Holidayu, imao veliku pomoć. Oni su preuzimali odgovornost kada bi Giannis nakratko pao, te na taj način ponovno dizali momčad. Middleton i Giannis su već duži niz godina u Milwaukeeju. Khris Middleton bio je 39. izbor druge runde drafta 2012. godine od strane Detroit Pistonsa, ali je odmah sljedeće sezone došao u Buckse gdje se zadržao do danas. Giannis je bio 15. izbor prve runde drafta od strane upravo Milwaukeeja, godinu kasnije u odnosu na Middletona. Roster Milwaukee Bucksa sigurno ne privlači pozornost s najvećim zvijezdama NBA, kao što je to običaj u rosterima najjačih NBA ekipa. Činjenica da su dva vjerojatno glavna igrača već u klubu preko 8 godina, odnosno gotovo od samih početaka svojih karijera,  dodatno podiže vrijednost osvajanja ovog naslova. Jrue Holiday bio je sjajan dodatak Bucksima u ovoj sezoni, u napadu je bio vrlo koristan, a o velikim obrambenim mogućnostima ovog beka već je sve rečeno u prethodnim danima. Možemo reći kako je Jrue Holiday bio zapravo jedini „veći“ dodatak rosteru Bucksa, ali uz dužno poštovanje, rijetko tko bi Jruea Holidaya svrstao u rang najvećih NBA superstara. S druge strane, neke franšize su dovele i po nekoliko superstara, ali nisu uspjele ostvariti ovakav rezultat.

Giannisa životni put nije previše mazio, stoga je njegov uspjeh tim još i veći. Njegovi roditelji rođeni su u Nigeriji i stigli su ranih devedesetih u Grčku „trbuhom za kruhom“. S obzirom na loše financijsko stanje obitelji, Giannis i njegova braća prodavali su kopije naočala, torbica i satova na tržnici. Osim toga, Giannis je priznao kako su nekad znali i krasti sendviče iz lokalnih trgovina jer ih nisu mogli priuštiti.

Treba spomenuti i brata Thanasisa koji je također osvojio svoj prvi NBA prsten, iako je imao očito puno manju ulogu od Giannisa. Upravo su njih dvojica zajedno počeli trenirati košarku u Grčkoj, a s obzirom na već spomenutu lošu financijsku situaciju, imali su samo jedne tenisice za trening koje su nosili naizmjenično. S obzirom na prethodno spomenuti težak život u Grčkoj, ova priča je gotovo „filmska“. Od prodavanja lažnih naočala na ulicama Atene, do najkorisnijeg igrača finala NBA lige.

Osim ove nagrade, Giannis je osvojio još niz nagrada od svog dolaska u najjaču košarkašku ligu svijeta. U svojih prvih 8 sezona u NBA ligi, Giannis je osvojio sljedeća priznanja:

Prvak NBA i MVP finala (2021)

2x MVP regularne sezone (2019, 2020)

All-Star Game MVP (2021)

NBA Defensive Player of the Year (2020)

NBA Most Improved Player (2017)

5x NBA All-Star (2017-2021)

3x NBA All-Defensive First Team (2019-2021)

NBA All-Defensive Second Team (2017)

NBA All-Rookie Second Team (2014)

Zaključno, Giannis Antetokounmpo ima „samo“ 26 godina, odnosno ima još puno vremena za ostvariti nove uspjehe. Ne sumnjamo kako će ponovno iduće sezone pokazati jednaku glad za pobjedama, te će svim srcem nastojati ponoviti ovogodišnji uspjeh. Pokazao je veliku odanost „svom“ gradu, te zajedno sa svojim suigračima donio prvi NBA naslov u Wisconsin nakon 50 godina. Već je sad ostvario više nego brojni NBA velikani u čitavoj karijeri. S obzirom kako je ove godine ušutkao mnoge kritičare, takvi „stručnjaci“ će morati pronaći nove izgovore i načine da umanje uspjehe ovog fenomenalnog igrača.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE