Wednesday, February 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Marv Albert, The Voice

Lipanj, godina gospodnja 1991. Vrijeme je velikih promjena na mapi Europe. SSSR se i formalno raspao, a zveckanje oružja u bivšoj državi nagovještava zlu kob.

S druge strane oceana, preko bare, prosječni američki košarkaški fanatik nije zaokupljen tim stvarima. Pozornica je spremna za novi showdown, novo veliko NBA finale. Sudar je to Bullsa i Lakersa. Magic protiv Michaela, kralj na tronu protiv pretendenta za tron, koji je konačno iz trećeg pokušaja slomio Bad Boys Pistonse.

Bullsi, ošamućeni tricom Sama Perkinsa za vodstvo Lakersa 1-0 u finalnoj seriji, u drugoj utakmici izlaze puno odlučnije. Pri rezultatu 95-71 u 4. četvrtini , polukontra Bullsa. Lewingston s krila pronalazi Jordana na poziciji slobodnih bacanja. Michael uzima jedan dribling, visoki skok s loptom u desnoj ruci.. Svi očekuju zakucavanje, ali Jordan u zraku prebacuje loptu iz desne u lijevu ruku za polaganje od table i najatraktivniji potez možda i čitave finalne serije.

Michael je te večeri, kao i mnogo puta prije i poslije, glavni protagonist na parketu. Međutim, ipak nije glavni protagonist ove priče. Zvučna kulisa koja je uslijedila nakon tog poteza postala je trademark jednog čovjeka, te je obilježila jednu NBA eru, a možda i generaciju. Ovo je priča o Marvu Albertu.

Marv Albert ( punog imena Marvin Phillip Aufrichtig ) rođen je 12.lipnja 1941. u Brooklynu. Ne možemo znati jesu li njegovi roditelji namjeravali da nastavi obiteljski posao vođenja malog dućana koji su posjedovali u Brooklynu, ali Marv je odabrao skroz drukčiji put. I nije pogriješio.

IMAGO / Everett Collection

Diplomirao je na Sveučilištu New York 1965. godine. Prije toga, od 1960. do 1963. pohađao je Sveučilište Syracuse, smjer javne komunikacije. Teško je reći je li njegov talent odmah u startu bio prepoznat, ali povijest piše da je već 27.siječnja 1963. prenosio prvu utakmicu Knicksa iz legendarnog Bostona Gardena. Zbog odsutnosti svog mentora, Martyja Glickmana, odmah je bio „gurnut u vatru.“

NEW YORK KNICKS I NBC

Četiri godine poslije, 1967., Albert postaje broadcaster New York Knicksa. I to će trajati punih 37 godina. Marv će 2004.biti otpušten od strane kontroverznog vlasnika Knicksa, Jamesa Dolana. Razlog? Navodno Albertovo kritiziranje vođenja momčadi, mada su se spominjali i drugi razlozi, „novčane prirode.“

Paralelno s Knicksima, Albert je također bio „play by play broadcaster“ za „NBA on NBC“ u rasponu od 1990.do 2002. Za mnoge zlatno razdoblje NBA lige ostati će upamćeno ne samo po fantastičnim rivalstvima , nego i po fenamenalnim komentarima ovog vrsnog znalca.

A SPECTACULAR MOVE……

Tog 5. lipnja 1991., dok se Michael u zraku dvoumio hoće li zakucati desnom ili položiti lijevom, Marv  je uzviknuo „Oooooooooh, a spectacular move by Michael Jordan!!!!“ Rečenica koja je ostala urezana u sjećanje mnogim NBA ljubiteljima 90-ih, ali se kroz jinglove i highlighte ponavljala i mnogo puta kasnije. Zato nije nikakvo čudo da će svim istinskim ljubiteljima košarke nedostajati kad hrapavi glas Marva Alberta u završnici vikne „YEEEEES!!!!!!!!!!“ Kao u slučajevima kad Lebron ubaci trojku Magicu u posljednjoj sekundi, ili kad Robert Horry produži život Lakersima protiv Kingsa.

KRAJ NBA ON NBC I PRELAZAK NA TNT

Nakon što je NBA završila svoju epizodu na NBC-u, Marv se pridružio TNT-u. Tu je i danas, tu će i završiti dvoj košarkaški put. Put koji je trajao impresivnih 59 godina. I trajati će još najviše 3 utakmice, budući da je aktualni rezultat Bucksa i Hawksa 2-2.

IZVAN KOŠARKE

O kakvom se novinaru i znalcu radi, dovoljno govore i ostale izvankošarkaške reference. Prenosio je utakmice New York Rangersa, New York Giantsa, Monday Night FootballNFL on CBS, boks, bejzbol,tenis, konjske utrke (!)… Ime Marv Albert je postalo sinonim za sport, što potvrđuju i mnogobrojne nagrade i nominacije.

KRAJ

Košarkaški put Marva Alberta polako završava. Možda ga je zbog svega nabrojenog gore pomalo i nepravedno vezati samo i isključivo uz košarku, ali godine provedene uz košarkaške parkete ipak daju do znanja da je „kraljica sportova“ ipak njegova najveća ljubav. Meni osobno, vjerujem i mnogim drugima, bila je čast i zadovoljstvo gledati utakmice uz glas i analizu Marva Alberta. Čovjeka koji je vidio sve iz prvog reda. Čovjeka čiji su komentari obilježili jednu NBA eru. Čovjeka bez čijeg je komentara bilo nemoguće zamisliti veliku utakmicu.

 

Uživaj u mirovini, Marv! Zaslužio si.

 

 

 

 

 

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE