Saturday, June 22, 2024

ZADNJE OBJAVE

Mike D’Antoni: Kobe i Melo odbijali su moj sistem

NBA trener godine iz 2005. godine Mike D’Antoni na ljeto dobio je novi posao glavnog trenera u  najjačoj košarkaškoj ligi točnije u momčadi Houston Rocketsa koja će mu biti peta ekipa u njegovoj trenerskoj karijeri. D’Antoni je stekao slavu vodeći Phoenix Sunse sredinom 2000-tih kada su Sunsi bili hit lige no uslijed nedostatka obrambenih sposobnosti ostali su kratki za neki veći uspjeh.

Nakon toga vodio je LA Lakerse i NY Knickse ali ne baš uspješno kao što je bilo slučaj u momčadi iz Arizone. Sistem koji je preferirao D’Antoni zasnivao se isključivo na brzoj igri u napadu i zabijanju poena više u odnosu na protivnika dok se obrana skoro nije ni igrala. Zvijezde iz Lakersa i Knicksa tj. Kobe Bryant i Carmelo Anthony nisu bili ljubitelji sistema koji je Mike igrao zbog čega i nije bio dobar odnos na relaciji lider momčadi – trener te se to odrazilo na parket pa su dobre igre izostale.

U jednom od intervju D’Antoni je otvoreno priznao kako su Kobe i Melo odbijali igrati po sistemu Mikea na što je ovaj sasvim normalno reagirao.

„Priznajem da su odbijali igrati na takav način. Ali morate shvatiti da su oni sportisti koji su plaćeni određenu sumu (20+ milijuna) i svoj posao odrađuju sasvim dobro. Tako da ih ne krivim jer nisu imali potrebe da se dokazuju zbog toga mogu da ih razumijem.“

S druge strane Golden State Warriorsi su pokazali kako se ovim načinom može doći do naslova prvaka dok su Bryant i Anthony:

„Oni su smatrali da takav sistem nije adekvatan, imali su svoj način razmišljanja i stil igre , ali sada u Houstonu je dosta bolja situacija.“

Činjenica jeste da Mike u Lakersima i Knicksima nije imao potporu od strane uprave za razvijanje takvog sistema gdje su se zvijezde pitale o tome dok su Warriorsi imali Stevea Kerra na klupi koji je jedno vrijeme bio generalni menadžer Sunsa i to u vrijeme kada su Sunsi žarili i palili ligom „vrteći“ D’Antonijev sistem.

Nakon neuspjeha sa scorer igračima poput Kobea i Mela ovaj 65-godišnji trener sada ima priliku potpunosti razviti svoj sistem pogotovo kada je James Hardenu dao odriješene ruke. Na kraju Mike je priznao kako će biti lakše igrati ovaj sistem kada su Warriorsi pokazali da se može doći do velikog rezultata.

Gledali smo kako Antoni vodi momčad s uspjehom igrajući njegov sistem, ali isto tako gledali smo kako Antoni vodi momčad s provjerenim strijelcima. Takva kombinacija sada mu se pruža u Rocketsima te nema sumnje da će biti zabavno pratiti dešavanja u Teksasu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE