Wednesday, July 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kobe Bryant – pismo mlađem sebi

Kobe Bryant je ovog travnja otišao u legendu. Te večeri, u Staples Centru, ispraćeno je jedno veliko ime u vječnost, svjedočili su oni koji su sudjelovali u kreaciji i razvoju Bryanta kao košarkaša i osobe, ali i oni koji su jednostavno željeli osjetiti magiju po posljednji put. Danas, tri mjeseca nakon posljednjeg poljupca prsta i pokazivanja ka gore, Kobe nas vraća na početak puta…

 

Dragi sedamnaestogodišnji ja,
Kada se tvoj dječački san igranja za Lakerse ostvari sutra, moraš pronaći način za investiranje u budućnost tvoje porodice i prijatelja. To zvuči jednostavno, možda misliš da nema potrebe za razmišljanjem, ali uzmi vremena.

Rekao sam INVESTIRAJ.

Nisam rekao POKLONI.

Dozvoli mi da ti objasnim.

Jednostavno poklanjanje materijalnih stvari bliskim osobama se možda trenutno čini ispravnim. Voliš ih, uvijek su bili tu za tebe dok si odrastao, pa je ispravno da oni dijele tvoj uspjeh i sve što dolazi s njim. Dakle, kupiš im veliku kuću, auto, plaćaš njihove račune. Želiš da žive divan, ugodan život, zar ne?
Ali doći će dan kada shvatiš da, bez obzira koliko ti mislio da činiš pravu stvar, sprječavaš njihov napredak.
Shvatit ćeš da si se brinuo o njima jer je činilo da se TI osjećaš dobro, da TI budeš sretan jer ih vidiš nasmijane i bezbrižne – to je bilo nevjerojatno sebično od tebe. Dok si se osjećao zadovoljno sobom, polako si uzimao djelić njihovih snova i ambicija. Dodavao si materijalne stvari u njihove živote, ali oduzimao najvrjednije poklone od svih: neovisnost i rast.

Shvati da ćeš uskoro biti vođa obitelji, što uključuje teške poteze, čak i kada ih tvoji bližnji ne razumiju svaki put.
Investiraj u njihovu budućnost, nemoj samo davati.

Koristi svoj uspjeh, bogatstvo i utjecaj da im omogućiš najbolje pozicije za ostvarivanje njihovih snova i pronalazak prave svrhe. Školuj ih, omogući im intervjue za posao i pomozi im da vode vlastite bitke. Drži ih na istom nivou truda, rada i posvećenosti koji su trebali i tebi da bi uspio.

Pišem ti ovo sada da bi mogao početi ovaj proces momentalno, da se ne bi morao nositi s boli i tjeskobom vađenja tih istih osoba iz ovisnosti koju si im prouzrokovao. Ta ovisnost vodi do bijesa, mržnje i ljubomore svih uključenih, to se tiče čak i tebe. Dok vrijeme bude prolazilo, vidjet ćeš ih kako rastu i razvijaju se, stvaraju svoje ambicije i ispunjavaju ih, a tvoj odnos sa svima će biti mnogo bolji. Postoji još dosta stvari o kojima bih ti mogao pisati, ali imaš tek sedamnaest godina, znam da ne možeš držati pažnju dovoljno dugo za dvije tisuće riječi.

Idući puta kada budem pisao, možda ću se dotaknuti izazova miješanja krvi i posla. Najvažniji savjet koji ti mogu dati jeste da roditelji ostanu RODITELJI, a ne menadžeri.

Prije nego što potpišeš taj prvi ugovor, odluči se za pravi budžet za roditelje – onaj koji će im omogućiti lagodan život, ali učiniti i da tvoj posao raste. Na taj način, tvoja djeca i unuci će biti u prilici da investiraju u vlastitu budućnost kada za to bude vrijeme.

Tvoj život će se uskoro promijeniti i mnoge stvari će krenuti na tebe nevjerojatnom brzinom. Ali pusti da se sve slegne navečer, nakon još jednog dana treninga od devet sati. Vjeruj mi, postavi stvari na pravi način od samog početka i izbjeći ćeš masu suza i boli, od kojih nešto ostane i do danas.

S ljubavlju,
Kobe.

Latest Posts

NE PROPUSTITE