Monday, July 22, 2024

ZADNJE OBJAVE

Savjeti za emocionalno zdravlje

Moderno doba donosi pregršt prednosti pred nekim starim davnim vremenima, ali postoji i druga strana medalje. Zbog užurbanosti i preopterećenosti poslom često zaboravljamo zastati i učiniti nešto za sebe. Emocionalno zdravlje jednako je važno kao i ono fizičko, a emocionalni problemi i brige mogu uzrokovati razne bolesti, jer iako je u zdravom tijelu zdrav duh, ako je duh bolestan, i tijelo će se razboljeti. Iz tog razloga, sljedeći put kad poželite provjeriti kakvi su novi sport rezultati, nemojte samo odmahnuti rukom, provjerite ih i učinite sebi to sitno zadovoljstvo.

Što je emocionalno zdravlje?

Prema službenoj definiciji, emocionalno je zdravlje dio mentalnog zdravlja, ono je zapravo vještina kojom prepoznajemo vlastite osjećaje te sposobnost da konstruktivno rješavamo emocionalne probleme i nosimo se s našim emocijama, bez obzira jesu li one ugodne ili neugodne. Ako se vratimo na početak i praćenje sportskih rezultata, to bi zapravo značilo da ćemo prepoznati hoće li nas rezultati usrećiti ili razočarati, no bez obzira na rezultat, nećemo dozvoliti da se naše raspoloženje pokvari u slučaju da rezultati nisu dobro predviđeni. 

Zašto je važno emocionalno zdravlje?

Iako emocionalno zdravlje nije mentalno zdravlje, ono izravno utječe i na mentalno i na fizičko zdravlje, emocionalno zdravlje nam pomaže da budemo u kontaktu s vlastitim emocijama i ne dozvolimo da loše emocije utječu na nas. Ako emocionalno zdravlje nije regulirano, može se dogoditi da nas negativne emocije preplave, što dovodi do stresnog odgovora. Stresni pak odgovor dovodi do pada imuniteta, a pad imuniteta otvara vrata brojnim bolestima. 

Vrlo je važno neprekidno održavati emocionalno zdravlje, jer baš poput fizičkog zdravlja i kondicije, jednom kad dostignemo određenu razinu, ne trebamo stati, već i dalje trebamo raditi na vlastitoj dobrobiti. Iz tog razloga, ako nas uveseljava favbet kasino i povremeno igranje igara, isto si trebamo omogućiti, jer to smanjuje stres i donosi nam toliko željeni odmor i malo zadovoljstva.

Koliko je važan odnos s bližnjima

Za emocionalnu stabilnosti iznimno je važna stabilnost u odnosima s osobama koje su nam važne u našem životu. Ovi odnosi čine zaštitnu mrežu, oslonac i sigurnu luku u koju se možemo skriti kada stvari ne idu baš dobro. Isto tako, osobe koje nas vole i kojima je stalo do naše dobrobiti mogu nam dati novi pogled na stvari pa nam tako mogu i dati savjet trebamo li koristiti neki favbet bonus ili ga jednostavno propustiti, jer zvuči predobro da bi bio istinit. 

Kako možemo postati svjesni vlastitih osjećaja? 

Zanemarivanje vlastitih osjećaja vrlo je opasno, jer nam ti osjećaji nekada mogu čak i spasiti život. Kažu da su instinkti nešto što je čovjek naslijedio u svojim genima od dalekih predaka iz životinjskog svijeta. No evolucijom i različitim promjenama i prilagodbama počeli smo zanemarivati te instinkte i do danas su preživjeli samo neki od njih. Jedan je i „fight or flight“, odnosno, naša reakcija na neki iznenadni događaj, kada naše tijelo u djeliću sekunde donosi odluku hoće li ostati na mjestu i suočiti se s prijetnjom ili se odmaknuti kako ne bismo došli u još veću opasnost. 

Svjesnost o našim osjećajima ne znači da pod svaku cijenu trebamo izbjegavati neugodne osjećaje. Ona jednostavno znači da se s njima trebamo suočiti na odgovarajući način. Tako ćemo u slučaju nekog neugodnog događaja početi razmišljati o tome kako se osjećamo, što nam se događa, kako bismo najbolje mogli odgovoriti na taj osjećaj i pronašli najbolje moguće rješenje kako bismo se osjećali bolje. Tako ćemo znati koliki iznos možemo uplatiti u favbet online i kasnije se ne pokajati zbog uplaćenog iznosa, kao i prepoznati kada je dosta igranja i uplaćivanja listića sportske prognoze, odnosno, kada se trebamo posvetiti drugim, važnijim stvarima i poštovati vlastite granice.

Ako pravilno upravljamo vlastitim emocijama, to će nam pomoći da bolje razumijemo emocije drugih te da bolje na njih odgovaramo, što neće donijeti korist samo nama, nego će koristiti i osobama koje nas okružuju. Na taj način ćemo razviti vlastito suosjećanje, ali isto tako se zauzeti za sebe, u trenucima kad je to potrebno.

Stavljanje događaja u novi okvir

Svima je dobro poznato da događaje koji dovode do neugodnih osjećaja ne možemo izbjeći, oni su dio života i obogaćuju naša iskustva. No, stavljanje događaja u novi okvir posve je drugačiji pristup neugodnostima i njihovom rješavanju. Ovim postupkom neugodne događaje sagledavamo u posve novom svjetlu. Na primjer, ako radimo na radnom mjestu koje nam nije drago i posao nas ne ispunjava, pogledamo li dobre strane tog posla (a sigurno ima barem jedna), jasniji će nam postati pozitivni ishodi koje dobivamo radeći taj posao. Isto tako, to nam pomaže da sagledamo što smo pozitivno naučili radeći taj posao (npr. zauzeti se za sebe, odrediti granice preko kojih ne pristajemo ići) i kako ćemo ta iskustva koristiti kasnije u životu.

H2 Kako si možemo pomoći u održavanju emocionalnog zdravlja

Naspavajte se. Odmoran organizam bolje funkcionira i reagira na izazove, a to je istina i kad govorimo o emocionalnom zdravlju. 

Zabavite se. Velika je istina da je smijeh lijek, a radost zarazna. Radite ono što volite, pišite ako se tako najlakše izražavate, plešite, kližite, odigrajte koju vrtnju na slotu u favbet online, radite u vrtu, plivajte. 

Nagradite se. Sitne nagrade, kao što su kockica čokolade svaki dan ili kava u omiljenom kafiću čine čuda za emocionalno zdravlje osobe.

Naučite nešto novo. Nova postignuća pokazuju nam da u svakoj životnoj dobi možemo naučiti nešto novo i biti korisniji obitelji i društvu u cjelini. Dosada ubija emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje. 

I na kraju, prošetajte se. Kada problemi izgledaju nerješivima i vrtite se u krug, otputite se u šetnju. Fizička aktivnost će vam donijeti zadovoljstvo, a prebiranje misli u prirodi može vam pomoći da svoje probleme sagledate iz druge perspektive i pronađete rješenje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE