Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

10 najšokantnijih playoff iznenađenja u povijesti NBA lige

Sport, naročito košarka i NBA liga globalno su popularni upravo zbog svoje nepredvidljivosti. Ne pobjeđuju uvijek favoriti niti momčadi koje su bolje na papiru. Neki od najznačajnijih sportskih trenutaka su upravo i iznenađenja i razlog što se toliko gleda i prati. Naravno pod pretpostavkom da niste navijač “favorizirane” momčadi…

10 najvećih playoff iznenađenja u povijesti NBA lige

Orlando-Magic-howard-turkoglu-lewis-2009

Orlando Magic preko Cleveland Cavaliersa (2009.)

Dva ponajbolja košarkaša 2000.-ih, LeBron James i Kobe Bryant nikada se nisu sreli u NBA finalu što je zaista nevjerojatan podatak. Najbliže tome bili su 2009., no spriječio ih je “prime Superman” Dwight Howard. Cavsi su imali sjajnih 66-16 u sezoni i pomeli su sve pred sobom do konferencijskog finala. No, ukazali su se Howard i Magic kao trećeplasirana momčad Istoka i šokirala LeBrona u šest utakmica.

LeBron i društvo ponudili jedan od najzanimljivijih buzzer beatera u novijoj povijesti i to je sve što su zapravo prikazali u finalu konferencije. Na kraju je Orlando poražen od strane Kobeja u finalu.

Charlotte-Hornets-2001-vs-heat-playoff

Charlotte Hornets preko Miami Heata 2001.

S omjerom 46-36 nitko nije očekivao da će Hornetsi pružiti iznenađenje. Baron Davis, Jamal Mashburn i družina bili su nova neuigrana ekipa koja je odigrala samo jednu sezonu zajedno. Miami s 50-32 skorom bio je jedan od playoff favorita s nizom veterana u ekipi. Hornetsi su na kraju s 3-0 pomeli Heat. Briljirao je upravo Mashburn koji se na svoj način osvetio za sve kritike koje su mu ranije bile upućene dok je nastupao u dresu Miamija.

Houston Rocketsi preko Los Angeles Lakersa (1981.)

Cijeli postsezonski niz Houston Rocketsa iz 1981. je nevjerojatan. Zanimljivo, u doigravanje su doslovce upali s omjerom 40-42. Odmah na početku naišli su na branitelje naslova, LA Lakerse. Magic i Kareem nisu izgledali kao ekipa koja može izgubiti, no Moses Malone i Calvin Johnson jednostavno su imali drugačije planove. Rakete su na kraju slavile s tri pobjede doguravši do finala gdje su zaustavljeni od strane Bostona

Memphis-Grizzlies2011

Memphis Grizzlies preko San Antonio Spursa (2011.)

Do 2011. Memphis je u svojoj kraćoj povijesti uvijek bio pometen u postsezoni. No, tandem Gasol i Randolph imali su druge planove protiv jakih Spursa. Randolph se pokazao nezaustavljivim i Medvjedi su slavili u šest utakmica postavši tako četvrta osmoplasirana momčad u povijesti koja je pobijedila prvoplasiranog u playoff ždrijebu.

New-York-Knicks-heat-miami-1999

New York Knicks preko Miami Heata (1999.)

Još jedna osmoplasirana ekipa koja je srušila lidere istoka 1999. To je bila tada druga momčad u povijesti kojoj je to pošlo za rukom. Još se radilo o prvoj rundi i maksimalnih pet utakmica.

U to doba postojalo je veliko rivalstvo između dviju momčadi i to je samo bilo ulje na vatru. Intenzitet u svim utakmicama bio je nezapamćen a na kraju je sve završilo game-winnerom Allana Houstona. Knicksi su na kraju došli do finala, ali su poraženi od Spursa.

New-Jersey-Nets-11984-76ers

New Jersey Netsi preko Philadelphia 76ersa (1984.)

Godinu ranije 76ersi su osvojili naslov čudesnim nizom u doigravanju, 12-1 skorom. Sljedeću sezonu ponovno su se pojavili kao favoriti i to protiv Netsa koji do tada nisu nikad dobili niti jednu playoff utakmicu. Netsi su na kraju u pet utakmica slavili unatoč pokušajima odličnog Dr. Ervinga.

Detroit-Pistons-2004-lakers-finale

Detroit Pistonsi preko Los Angeles Lakersa (2004.)

Jednostavno nemoguće. Shaq i Kobe u naponu košarkaške moći uz pridružene snage budućih Hall of Famera, Garyja Paytona i Karla Malonea. Supermomčad koja je u finalu potpuno nadigrana od Detroit Pistonsa.

Sjajnom obranom Detroit je slavio nakon pet utakmica, a malo je nedostajalo da ne dođe do metle da nije Kobe eksplodirao u jednoj utakmici. Malone definitivno nije zamišljao da će gledati Darka Miličića s prstenom u ruci…Pistonsi su bili izravni krivac za raspad dinastije Lakersa s početka 2000-ih.

Denver-Nuggets-sonics-1994

Denver Nuggets preko Supersonicsa (1994.)

Gary Payton i Shawn Kamp kao jedan od boljih tandema koji nisu osvojili naslov šokirani su ’94. od Denvera koji je tako prvi put u povijesti bio momčad koja je kao osma nadigrala prvu u ždrijebu. Zanimljivo, Sonicsi su u doigravanje došli s omjerom 63-19.

Golden-State-Warriors-1-dallas-baron-davis-2007

Golden State Warriors preko Dallas Mavericksa (2007.)

Nakon poraza u finalu od Wadea, Dallas je u doigravanje 2007. ušao s omjerom 67-15. Playoff ždrijeb donio im je 42-40 Warriorse koji su u zadnjem vlaku uhvatili svoje mjesto. Na papiru je izgledalo kao lagana stvar, ali Baron Davis očigledno je bio predodređen za playoff šokove. Prva momčad koja je kao osma nadigrala prvu otkako je uveden sustav od sedam utakmica u prvoj rundi.

Cleveland-Cavaliers-2016-golden-state

Cleveland Cavaliersi preko Golden State Warriorsa (2016.)

Godinu ranije Warriorsi lagano dolaze do naslova protiv Cavsa i u sljedećoj postaji najbolja momčad regularne sezone ikada sa skorom 73-9. No, to ih je potpuno fizički i emotivno istrošilo u doigravanju koje je slijedilo.

Imali su Dubsi sve u svojim rukama, ali čuvena blokada LeBrona nad Iguodalom promijenila je “tijek” finala i na kraju je James skinuo Cleveland prokletstvo zajedno s nezaustavljivim Kyriejem Irvingom. Warriorsi u cijeloj sezoni nisu izgubili tri utakmice zaredom, a u finalu su prokockali 3-1 vodstvo postavši tako prva momčad koja je to “dopustila”.

Latest Posts

NE PROPUSTITE