Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

ANALIZA SERIJE NUGGETSA I SUNSA

PRVA STVAR KOJA MORA BOSTI U OČI KADA PRIČAMO O OVOJ SERIJI JE DOBRA STARA POLUDISTANCA. SUNSI SU BILI JEDNA OD
NAJUSPJEŠNIJIH ŠUTERSKIH EKIPA S POLUDISTANCE U NBA LIGI OD KADA JE PAUL PRIJE TRI GODINE UDRUŽIO SNAGE S BOOKEROM.

Prva stvar koja mora bosti u oči kada pričamo o ovoj seriji je dobra stara poludistanca. Sunsi su bili jedna od najuspješnijih šuterskih ekipa s poludistance u NBA ligi od kada je Paul prije tri godine udružio snage s Bookerom. Tijekom tog raspona, Sunsi su rangirani među prvih pet u poludistancama u svakoj sezoni jer je Paul maestro poludistance u pick-and-roll igri, a i Booker može kreirati iz driblinga u tom području.

Dodajte Kevina Duranta i Sunsi su službeno “čudovišta poludistance”. On je jedan od najubojitijih strijelaca u povijesti lige, a način na koji djeluje s poludistance nije iznimka – pogotovo ove sezone. Durant gađa 57,1 posto s poludistance u sezoni 2022-23. Bilo je otprilike 1700 slučajeva u kojima je igrač izveo više od 250 šuteva s poludistance u sezoni u posljednjih 25 sezona. Durantova efikasnost ove sezone je najviša na ljestvici i on zapravo drži prva tri mjesta na ljestvici efikasnosti. Njegov novi suigrač, Paul, ima četvrti najbolji postotak i to ga čini četvrtim od 19 najboljih, uključujući njegove prve dvije sezone u Phoenixu.

Prenesimo to na teren, pa čak i odokativnom metodom možemo zaključiti da je meko tkivo Denverove obrane upravo ta poludistanca kada protivnički bek nakon p’n’r dobiva za čuvara Jokića koji ostaje duboko zakopan u postu pošto ga vrlo loše brani i tu puno brži bek koristi missmatch na otvorenom terenu i ima puno prostora za pogoditi taj šut.

Za primjer ćemo uzeti seriju iz “balona”, kada su se sastali Denver i Utah. Svi znamo kakvu je seriju tada odigrao Mitchell (36,3 poena na 52% iz igre i 51% za tri poena) gdje je čak dva puta prebacio 50 poena. Mitchell je doslovno masakrirao Murraya i Jokića kroz pick-and-roll gdje je ostajao sam s Jokićem koji je bio prespor da zatvori Mitchella. U seriji gdje je bio jedan takav igrač koji je u stanju to napraviti Nuggetsi su se jedva provukli u sedam utakmica. Ove sezone ih čekaju čak tri velemajstora poludistance koji mogu kreirati iz driblinga, i sva trojica su elitni realizatori, bolji od Mitchella.

Samim time Denver je u startu u ogromnom hendikepu. U ovogodišnjem doigravanju su Sunsi ekipa koja uzima daleko najviše šuteva s poludistance (23,4, idući koji ih prati je Miami Heat s 15,2 pokušaja po utakmici) i koja najviše tih šuteva i realizira (11,6 po utakmici uz 50,4% uspješnosti, idući Heat sa 6,8 uz 51,9% uspješnosti).

U regularnoj sezoni Denver je dopuštao ravno 10 pokušaja s poludistance protivnicima uz uspješnost od 41,4% što i nije toliko loše, ali tu je više stvar toga da momčadi jednostavno ne uzimaju taj šut. U doigravanju se stvari rezoniraju do najsitnijih detalja i sigurni smo da će Monty Williams znati gdje je Denverova obrana najslabija. Recimo još i to da je u toj seriji prije dvije godine kada je Phoenix dobio 4-0 Denver dopuštao 45% uspješnosti s poludistance, a sada tu dolazi manevrirati i Durant…

Sunsi imaju tri igrača koji nerealno gađaju s poludistance, a tu je i Ayton koji je dobar s te udaljenosti.

AYTON JE U ZADNJEM DOIGRAVANJU POKAZAO DA IMA ALATE ZA ČUVANJE JOKIĆA

Susreli su se prije dvije sezone u doigravanju Sunsi i Nuggetsi, također u polufinalu Zapadne konferencije, a metla je tada bila neminovna. Jokić je bio MVP, ali bez Murraya i Porter Jr.-a, dok su Sunsi bili prva ekipa konferencije, teško je bilo očekivati nešto više. Jokić je seriju završio s prosjecima od 25 poena, 13,3 skoka i 5,8 asistencija uz za njegove standarde loše šuterske brojke (47% iz igre, 27% za tri poena i 68% sa linije bacanja), a velike zasluge za to idu Deandreu Aytonu. On je u toj seriji itekako pokazao da ima alate za čuvanje Jokića, iako čovjeka koji je ostvario takve brojke teško netko može osuditi da je podbacio. Jokić je bio na šutu 27 od 64 (42,2%) s Aytonom kao primarnim čuvarom u toj seriji, prema NBA statistici.

Da budemo jasni, ovo je jednostavno bio Ayton koji je ograničio Jokića najbolje što je mogao, najviše što možete tražiti protiv budućeg člana Kuće slavnih, i napravio je nevjerojatan posao. Ove sezone su ekipe igrale tri puta međusobno u regularnoj sezoni, ali se Jokić i Ayton nisu našli zajedno na terenu; Ayton je propustio prvu utakmicu, a Jokić ostale dvije.

S druge strane, Ayton je u toj seriji imao 14,3 poena uz fantastičnih 61% šuta iz igre uz 10,3 skokova što upućuje na to kako ga je Jokić vrlo loše čuvao. Nikoline obrambene mane su svima vrlo dobro poznate, no u regularnoj sezoni trener Malone može sakriti i njega i Portera u obrani, logično jer je intenzitet i koncentracija niža u odnosu na doigravanje. To nam je vrlo dobro pokazao i trener Spursa Gregg Popovich ove sezone kada je s onako slabom postavom u jednoj utakmicu direktno napadao Jokića. Podatak s te utakmice je bio takav da su Spursi šutirali 19 od 32 iz igre preko Jokića, i pobijedili su naposljetku.

Kada ekipa ciljano napadne jednog igrača čak 32 puta u jednoj utakmici, stvari su poprilično jasne, a to vrlo dobro zna i Monty Williams.

DENVER ĆE SVOJU ŠANSU TRAŽITI IZA LINIJE ZA TRI POENA

Ipak tada je Nikola bio sam protiv svih i sigurno je morao uzeti pokoji teži šut više u odnosu na ovu sezonu pa je to razlog i ponešto slabijeg postotka šuta. Murray, MPJ i KCP su izvanredni ove sezone iza linije za tri poena, a to je ono što je falilo Jokiću u toj seriji. Jamal je ove sezone gađao izvanrednih 39,8% za tri poena (6,6 pokušaja) u regularnoj sezoni, dok se taj prosjek u doigravanju diže na 42,9% (8,4 pokušaja), Porter Jr. je na 41,4% u regularnoj sezoni (7,3 pokušaja) i 42,4% u doigravanju (6,6 pokušaja). Naposljetku imamo Caldwell-Popea s 42,3% (4,2 pokušaja) u regularnom djelu i 36,4% u doigravanju (4,4 pokušaja). Na to sve dodajte X-faktor u cijeloj priči, a to je Jokić koji je bio na 38,3% (2,2 pokušaja) za tri poena u regularnom djelu i trenutno je na izvrsnih 50% (4,4 pokušaja) u doigravanju.

Kako Sunsi brane tricu? 12. su u cijeloj ligi što nije toliko loše, dopuštaju 35,7% uspješnosti iza linije za tri poena protivniku, dok je Denver četvrti s 37,9% uspješnosti. Ali, tu treba dodati važan faktor, nema više Mikala Bridgesa, najboljeg defanzivca kojeg su Sunsi imali.

Što se tiče taktike Denvera, vjerujem da će tu biti sve standardno i logično, te da Mike Malone neće iskakati iz svojih shema. Tražit će se Jokić da ili na izolaciji rješava jedan na jedan, ili da u slučaju udvajanja traži suigrače iza linije tri poena, po čemu je elitan i tu ne treba više trošiti riječi.

Druga stvar kroz koju će Denver tražiti svoju šansu je Chris Paul. Da, došli smo i do toga da je Chris postao defanzivna falinga u obrani jer su godine učinile svoje. Clippersi su ga ciljali u prvoj rundi, a Denver ima savršeno oružje za to u liku i djelu Jamala Murraya.

Čovjek koji postane “druga zvijer” u play-offu je ove godine na 27,2 poena i 6,4 asistencije u prosjeku (47/42/90 prosjeci šuta). Predvodi cijelu ekipu Denvera po broju poena i svakako će on biti njihova prva napadačka opcija i ovu seriju (uzimao 20,8 šuteva iz igre naspram 19,8 Jokića u prvoj rundi doigravanja).

Ono što iskače je i to da se Booker jako dignuo obrambeno u ovom doigravanju, te predvodi cijelu ligu s 2,6 ukradenih lopti u prosjeku. Inače bi se i on mogao promatrati kao nekog kog će se napadati ciljano, ali Booker je shvatio da treba dići i obrambenu razinu ako misli napraviti veće stvari u ovoj ligi. To je ogromna prednost za Sunse.

GORDON ĆE POKUŠATI ČUVATI DURANTA, A KCP BOOKERA

Devin Armani Booker igra nevjerojatno doigravanje; čovjek je na prosjecima od 37,2 poena i 6,4 asistencije uz 60,2% šuta iz igre! Gotovo pa je nemoguće zadržati ovako visoku razinu efikasnosti, pogotovo jer je ovo doigravanje, a Denver će ga probati ukrotiti s KCP-om kao primarnim braničem. Tu se kao opcija za više minuta upravo zbog obrane nameće i mladi Christian Braun s klupe. On je imao par sjajnih partija na obrambenom djelu parketa ove sezone, ali Denver tu čak ne treba ni polagati nade da jedan čovjek može zaustaviti Bookera, možda ga je potrebno samo malo iziritirati mjenjanjem čuvara. Book je poznat kao osjetljiva osobnost koja ne voli da ga se ni na treninzima udvaja…

Nuggetsi nemaju defanzivnog specijalista i to je ono što ih treba brinuti pred ovu seriju. Pope je čuvao kroz sezonu najbolje bekove protivničkih ekipa i taj posao je radio solidno, ali i ništa više od toga. Više se tu nametao svojom energijom, isto kao i Aaron Gordon. Igrač iznimih atletskih sposobnosti, “motora” u njemu koji se ne gasi tokom čitave utakmice i zaraznom “team first” energijom. Bit će zadužen za čuvanje Duranta, iako bi po poziciji i visini idealan za to bio MPJ, ali svi znamo koliko je on zapravo loš u obrani gdje je čak u početku sezone bio konstantno zamrznut na klupi u napetim završnicama utakmica.

Durant je pak “druga” opcija Sunsa u doigravanju, a čovjek je na prosjecima od 28,4 poena, 7,6 skokova, 6,2 asistencije, 1 blokade i 1 ukradene lopte s prosjecima šuta 51/45/95! Gordon nije takav specijalist u obrani da bi jednog KD-a mogalo limitirati u cijeloj seriji, to zapravo nitko u ligi ne može (osim Tatuma prošle godine!), a Gordon ima i velikih problema s faulima (4,6 u prosjeku u doigravanju). Teško je tu očekivati da Gordon može napraviti posao na Durantu, jednostavno su to nivoi košarkaške igre gdje u jednoj cijeloj seriji na kraju ispliva ta razlika u kvaliteti.

Opcija udvajanja za Denver ne dolazi u obzir jer ne smiješ u nijednom trenu ostaviti Bookera, Duranta, Paula, Craiga (39% za tri u reg. djelu, 55% u doigravanju protiv Clippersa), a Ayton može pogodit s poludistance dok je ispod koša elitan (58% iz igre u reg. djelu).

OBJE MOMČADI SU TANKE NA KLUPI ŠTO NAM SUGERIRA DA ĆE SE SVE SVESTI NA BORBU STARTNIH PETORKI

Ono što ne ide u prilog Sunsima je kraća rotacija zbog koje je Durant na apsurdnih 43,8 minuta u prosjeku (33,6 u reg. djelu) čime predvodi cijelu ligu u ovogodišnjem doigravanju, a drugi je Booker s 43,2 minute u prosjeku (34,6 u regularnom djelu) i to u prvoj rundi gdje Leonard nije igrao tri utakmice, a George cijelu seriju što nam sugerira da se Williams u nijednom trenu nije mogao opustiti.

Problem s minutama Duranta je taj što se u zadnjih nekoliko sezona njegovo tijelo pokazuje kao dosta krhko. Ove sezone je čak dva puta bio na duže vrijeme van parketa, a ako nastavi igrati ovim tempom moglo bi to postati previše za njega kada uzmemo u obzir i njegove godine.

Uvijek su na terenu Booker ili Durant, što je užasna vijest za Denver koji ima katastrofalnu klupu – 29. u cijeloj ligi po Net ratingu koji iznosi -3,7 (samo Spursi su gori).

Ključnu grešku je tu Denver napravio u prijelaznom roku kada se rješio Hylanda koji im je uz poene i vanjski šut donosio zaraznu energiju s klupe. Zamjenili su ga Reggijem Jacksonom i Thomasom Bryantom koji zadnjih mjesec i pol dana uopće nisu u rotaciji. Kritičan potez je napravila Denverova uprava rješivši se solidnih 13-ak poena s klupe u zamjenu za apsolutno ništa. Upravo u ovakvoj seriji bi to moglo doći na naplatu.

DURANT I JOKIĆ JE DUEL ZA PRSTE POLIZATI, ALI NEĆE SE SVE SVODITI NA NJIH DVOJICU

Ne moramo opisivati niti kakve su karijere, a ni sezonu ove godine imali Durant i Jokić. Dokazane su superzvijezde s moći guranja svoje ekipe iznad očekivanja. Ovo neće biti klasični dvoboj između njih pa tko bude bolji, a stvar je u tome da su oboje jednostavno toliko inteligentni igrači koji jednostavno osjećaju igru. Durant se iskusno maknuo Bookeru da doslovce uništi Clipperse jednom kad mu je krenulo, pa tako postiže skoro devet (!) poena manje od Bookera u prosjeku, ali svi znamo da kada ulog postane veći on je taj koji rješava stvari.

Kod Jokića je ista stvar, osjetio je da je Murray “vruć” i maknuo se u stranu kako bi zadovoljio suigračev ego, samo kod Jokića nismo još vidjelu tu drskost da preuzme kompletnu napadačku odgovornost na sebe kao Durant. Jednostavno je takav igrač, nije killer kao recimo Embiid (uzmimo i usporedbe LeBrona i Jordana kada se prigovara Jamesu jer ne uzima baš svaki put ključan šut nego je sklon vjerovanju u svoje suigrače, dok je kod Jordana jedna stvar bila sigurna, on je taj koji rješava).

Jokićeva mana jest što je previše sklon timskom sistemu i rijetko kad iskače iz njega. Morat će preuzeti puno više odgovornosti u ovoj seriji, pa usudio bih se reći, odigrati i neke nerealne partije ako je to u njegovom slučaju više i moguće, kako bi Denver uzeo ovu seriju. On je taj ključ, više nema alibija iza sebe, svi su zdravi i u top formi, a on je u svojem apsolutnom primeu.

Ono što najbolje opisuje ovu seriju je jučerašnja izjava Jokića na pitanje kako će Denver braniti p’n’r Sunsa tako što je odgovorio – “Molit ćemo se”.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE