Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Atlanta-Washington (analiza četvrte utakmice)

Nakon druge utakmice u Washingtonu koju su domaćini dobili i poveli s 2:0, novinari su Paula Millsapa pitali kakve su sada šanse Hawksima. Krilo Atlante je odgovorilo da će se on i njegovi suigrači ponašati kao da je 0:0. Nakon četvrte utakmice doista i imamo 0:0. Imamo živu seriju.

Sitna taktička promjena a uvodu u utakmicu je da se na Dennisu Schroderu rotiraju John Wall i Bradley Beal koji ga odmah preuzimaju visoko na polovici Atlante. To je nešto što su Hawksi radili Wizardsima u trećoj utakmici kako bi odmah usporili glavnog razigravača suparnika i pokušali izbaciti iz ritma napad. Wizardsi veliku većinu svojih akcija posvećuju Bealu i njegovim istrčavanjima iz bloka s čim Atlanta kroz cijelu seriju ima velikih problema. Tim Hardaway Jr. prolijeva dosta znoja da bi ga pratio i ne može mu se osporiti trud ali Beal je jednostavno dovoljno brz, blokovi su dobri ali i pomoć Hardawayu ne dolazi na vrijeme. Odnosno ne dolazi uopće jer se Mike Budenholzer odlučuje riskirati i svoje visoke igrače držati bliže obruču, odnosno ne želi udvajati ili preuzimati Beala. Onda to izgleda ovako u prvoj četvrtini:

Ostatak akcija se igra za Markieffa Morrisa i njegove izolacije na postu ili flex setove kada istrčava iz pozadine i uzima šut, a tu je i dosta aktivnosti usmjerene za Otta Portera kao sekundarnog kreatora. Problem je što Morris ne pridonosi svojim učinkom. Prije nego što ga je Millsap opet ubacio u probleme s prekršajima za 5 minuta Morris je uzeo 4 šut a pogodio samo 1. Napad Wizardsa izgubio je onu osnovnu akciju Wall-Marcin Gortat 1-5 pick and roll iz koje se uvijek događaju dobre stvari, ili su se barem događale u prve dvije utakmice. Trenutno Wizardsi izgledaju kao privatna prćija Kieffa Morrisa i njegovog obračuna s Millsapom. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da je Morris za 5 minuta uzeo 4 šuta, a Wall 3 za 10 minuta.

Hawksi u startu s Millsapom i Dwightom Howardom preuzimaju kontrolu nad reketom, a dobili su potporu u Taureanu Princeu i Hardawayju. Važna je činjenica da ne gube lopte odakle Wizardsi pokreću tranziciju i drže pod kontrolom Walla prepuštajući Morrisu i Porteru da ih pokušaju dobiti.

Stvari se nabolje kreću za Čarobnjake kada je Morris skupio 2 faula i ulazi Smith koji ne komplicira previše s loptom nego ako ima šut uzima šut, ako nema prosljeđuje loptu ili postavlja blok. S njegovim ulaskom Wall i Gortat se okreću 2 na 2 igri iz čega Gortat na Wallov asist posprema zicer, Smith posprema tricu iz kornera i Porter ubacuje dugu dvicu. Wizardsi imaju +5.

Budenholzer na ovo reagira uvođenjem rezervnih igrača umjesto startera, a jedino Schroder ostaje iz startne petorke. Međutim, i on mora brzo na odmor jer je van utakmice šuterski (0/3 šut), a skupio je i on 3 faula čak zbog pokušaja igranja agresivne obrane nad Wallom.

Wizardsi su izgradili solidnu prednost pa Scott Brooks može početi ubacivati rezerve. Za razliku od prve tri utakmice ovdje malo mijenja rotaciju. Iz igre ide Wall a ne Beal. Pitanje je: je li to zato jer je Beal bio „vrući“ ili je to nova formula za srediti rotaciju? Saznat ćemo u idućoj utakmici, a ovdje je još važno da znamo da je klupa Atlante opet dobro reagirala i stabilizirali su igru bez da upadnu u nove minuse. Wizardsi nakon prve imaju +7.

U drugoj Brooks ima Walla s 4 rezerve, dok Budenholzer igra s Millsapom i Ilyasovom na 4 i 5 i 3 šutera na perimetru. Klupe se uglavnom nabacuju ciglama jer Kelly Oubre, Bojan Bogdanović i Brandon Jennings ne mogu zabiti ništa, a ništa bolje nije ni kod Atlante. Zapravo se najmanje igra kroz dva stožerna igrača – Walla i Millsapa. Kada su se starteri vratili na parket događa se zanimljiva situacija u kojoj se Wizardsi iz nekog čudnog razloga trude igrati dopadljivo i „za raju“ u tranziciji pa bacaju alley-oopove s pola terena koji završavaju izgubljenim loptama. Na drugoj pak strani ih Hawksi uče kako to zaista treba izgledati i od Howarda rade korisnog igrača u napadu i dobivaju nekolicinu laganih poena. Strana pomoći u ovim akcijama kod Wizardsa izgleda kriminalno i pogubljeno.

Howard je izdominirao visoke igrače Wizardsa ovu četvrtinu, ubacio 10, a pomoć su Hawksi dobili i u liku i djelu Josea Calderona koji je ubacio 8. Na krilima njih dvojice i solidne obrane koja je Beala limitirala na samo 6 poena, a Walla na samo 3 Atlanta na poluvrijeme odlazi sa +9, a Wizardsi s mišlju kako su uspjeli u ovoj četvrtini ubaciti samo 15 poena.

U trećoj bitku startera opet su dobili Wizardsi jer su popravili obranu a Atlanta im nudi šansu za trčanje jer igrači Hawksa prelagano ulaze u rješavanje napadačkih situacija. Nakon skoka Washingtona slijedi tranzicija i lagani poeni za goste.

Washington je tako opet u egalu, Hawksi se okreću igri kroz Millsapa ali on u prve tri četvrtine ima šut 3/11, nije u dobrom šuterskom rimu, ali je barem Morrisa opet poslao na hlađenje pa je Brooks prisiljen u igru ubaciti Smitha. Budenholzer uviđa da mu starteri opet neće donijeti puno koristi pa se ponovno odlučuje za iste zamjene, u igri su 4 rezerve + Schroder.

Beal u trećoj opet izgleda nezaustavljivo i to vraća Wizardse u život i opet preko njega preuzimaju kontrolu. Evo još malo Bealovih bravura:

Brooks je imao dobar potez u ovoj četvrtini jer je pokušao s Gortatom na centru, Porterom i Bogdanovićem na 3 i 4, te Wallom i Bealom. Pred kraj četvrtine opet je ostavio Beala u igri umjesto Walla i Washington je ovu četvrtinu dobio 27:18. Možemo reći da je Brooks sve do ovog momenta vukao dobre poteze.

Ali onda je doživio klasično brooksovsko pomračenje.

Četvrtu četvrtinu počeo je bez Walla i Beala, od startera je samo Porter bio u igri, a još od prve utakmice znamo da u igri s rezervama moraju biti Wall ili Beal. To nas je naučila regularna sezona gdje je ekipa ostvarivala -8 net rating koš razliku (101 ortg : 109 drtg) kada jedan od ove dvojice ne bi bio u igri. Tome nas je naučila i prva utakmica ove serije. Brooks se svejedno opet odlučuje na parket baciti Suicide Lineup koji se, dakako… Ubio.

Hawksi u 5 out sistemu s Millsapom i Ilyasovom koriste sve blagodati koje imaju protiv Smitha, Jenningsa, Bogdanovića i Oubrea i tricama Kenta Bazemorea (koji je odigrao odličnu utakmicu) i THJ-a odvode Hawkse u vodstvo. Brooks zove timeout pa čovjek očekuje da će vratiti barem Walla ili Beala, ali ne, Scott opet vraća istu petorku na parket koja opet biva ubijena od Atlante.

Kada je napokon vratio startere u igru uspjeli su Wizardsi malo smanjiti rezultat, ali već su izgubili momentum a Hawksi pred svojom publikom igraju u deliriju. Konačno su se za domaćine ukazali Millsap i Schroder, obojica su u četvrtoj ubacili po 10 poena i kada je trebalo zabili su, za razliku od Walla i Beala u ovoj utakmici.

Atlanta je konačno zaigrala i malo agresivnije prema Bealu. Ako ste pozorno gledali ona prva dva videa gdje Beal trpa mogli ste vidjeti ono što sam pisao – kako je Hardaway dosta usamljen u obrani i nema pomoći od visokih igrača. U četvrtoj su centri Hawksa izlazili malo dublje prema njemu i to je donijelo rezultat:

Atlanta na kraju odnosi i drugu pobjedu, sada je 2:2 i serija seli u Washington. Možda je pretjerano reći da je Brooks izgubio utakmicu ali je činjenica da je njegov loš potez na početku zadnje četvrtine prelomio stvari. Petorka koju je on poslao na parket upala je u minus iz kojeg se starteri nisu uspjeli vratiti. Teško je razumjeti zašto je Brooks odlučio mijenjati recept koji je testirano dobar.

Na drugoj strani Budenholzer je rotirao jako dobro, a Hawksi su dobili napokon kvalitetan učinak od Howarda, te igrača s klupe – Bazemorea i Calderona. Njih trojica su uspjeli zamaskirati nešto slabiju večer Millsapa (koji je svejedno opet imao 19-9-7 učinak) i Schrodera. Rookie Prince je i u novoj utakmici nadigrao budućeg max igrača Portera, a lošiju predstavu nego inače pružio je Wall.

Ponovno je sve otvoreno ako na početku serije iako Wizardsi i dalje ostaju favoriti zbog klasa Beala i Walla. Pitanje je samo kako će oni raspodijeliti između sebe uloge i može li im se netko napokon priključiti u ovoj seriji. Ako može Wizardsi bi trebali proći dalje, ako ne može dubina Atlante bi im mogla predstavljati problem i tko zna kako će onda završiti ova serija.

Latest Posts

NE PROPUSTITE