Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

BAM ADEBAYO: UNICORN ISPOD RADARA

Blokada Bama Adebayoa u prošlosezonskom doigravanju na Tatumu je bila toliko dobra da je čak i Magic Johnson izjavio sljedeće:

„Blokada Adebaya na Tatumovom pokušaju zakucavanja bila je najbolja defenzivna akcija koju sam vidio u povijesti doigravanja“

Magic Johnson je vidio jako puno sjajnih obrambenih reakcija, možda je bila toliko dobra jer Adebayo na svoj način mijenja centarsku poziciju. Pa da počnemo od početka.

Njegovo ime je Bam ne zbog njegove igre na terenu, već je podsjećao u djetinjstvu svoju obitelj na Bam Bama iz Obitelji Kremenko. Došao je skroz do NBA lige s nevjerojatnom životnom pozadinom. Odrastao je u kampu s prikolicama a njegova majka je toliko radila da je više-manje sam sebe odgojio.

Bam Adebayo – težak životni put

Nije igrao organiziranu košarku sve do 13. godine i tri godine nakon toga svi elitni koledž programi su ga htjeli u svojim redovima. Na kraju je završio na Kentuckyu i njegov NBA san se sve više činio kao stvarnost. Bam je bio u mogućnosti da izađe iz loše situacije u kojoj je odrastao i spasi svoju majku. Ta motivacija i prirodni darovi koje posjeduje omogućili su mu da bude to što je danas.

Prva stvar koja razlikuje Bama od ostalih igrača je njegova obrana, Adebayo može čuvati sve pozicije na terenu, mnogi igrači deklarativno tvrde da mogu to isto ali samo ih je par koji to mogu potvrditi svojim nastupima na parketu. Vidimo sjajne napadačke mogućnosti Karla Anthonyja Townsa ali užasan je u obrani, s druge strane imamo obrambenog igrača godine u Rudyju Gobertu ali izvucite ga na perimetar i automatski postaje ispodprosječan branič. Adebayo može efektivno braniti Giannisa i odmah se prebaciti na Middletona na primjer. To je dokaz koliko je defenzivno raznovrstan kao centar.

Kada razmišljamo o najvećim obrambenim igračima ikada kao što su : Bill Russell, Hakeem Olajuwon, Tim Duncan, te igrače nikada ne bi htjeli vidjeti ispred sebe u reketu, ali Bam ima raznovrsnost koja će ga jednog dana možda postaviti u istu rečenicu s ovim velikanima.

Prošle godine vodio je ekipu Heata u blokovima, defenzivnim skokovima, ukupnim skokovima i bio je drugi u broju ukradenih lopti. Ali kada već pričamo o brojkama, njegova ofenzivna igra prošle godine bila je povijesna. Sa 16 poena, 10 skokova, 5 asistencija, preko 1 bloka po utakmici i 1 ukradenom po utakmici uz 56 posto šuta iz polja postao je jedini igrač s takvom statistikom u jednoj sezoni prije navršene 24 godine.

Može sve što mogu i najbolji

Bamove napadačke i obrambene mogućnosti očigledno ga čine sjajnim two way igračem, ali da bi shvatili koliko je njegov košarkaški IQ visok treba promatrati njegove dodavačke vještine. Nikola Jokić je s pravom već u razgovorima za najboljeg dodavača s centarske pozicije u NBA povijesti ali Bam je prošle godine bio drugi u postotku asistencija između svih centara lige.

Kada se izjave hrabre tvrdnje poput „ mijenja centarsku poziciju“ većina automatski pomisli na šutiranje jer to je vještina koju centri danas moraju imati a nisu je imali prije u svom repertoaru. Pa Bam radi i to, pogađa 46 posto na šutevima s poludistance, a domet iza linije s 3 poena je također tu, iako ga ne koristi toliko puno trenutno.

Popriličan broj centara danas može šutirati, neki šutiraju i sjajni su u obrani poput Anthonyja Davisa, neki zabijaju i dodaju poput Nikole Jokića, ali jedino Bam može raditi sve to, doduše ne na toj razini još, a bolji je skakač od potonjih igrača i ta apsolutna raznovrsnost bi mogla biti budućnost visokih igrača.

Postojala je do studenoga mala trakavica oko Bamovog novog ugovora, naime Heat je planirao čekati s produženjem ugovora do ovog ljeta u nadi da će s više cap spacea biti u mogućnosti dovesti još jednog superstara. Ipak Miami je na vrijeme shvatio kolika je Bamova vrijednost za ovu ekipu Heata te su ga nagradili s produženjem ugovora na 5 godina u vrijednosti 163 milijuna dolara.

Heat je svjestan da ima „Unicorna“ u svojim redovima kojeg bi svaki generalni menadžer poželio te se budućnost Heata i Adebayoa u ovom trenutku čini jako svijetlom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE