Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Charles Barkley

Danas, 20. veljače 2013. godine, 50. rođendan slavi Charles Barkley, jedan od najvećih igrača u povijesti NBA lige koji su karijeru završili bez osvojenog prstena prvaka. Ovom prilikom ponovno objavljujemo njegovu biografiju, koja se nalazi na portalu od 2010. godine.

U zlatnom dobu košarke kad su Larry Bird, Magic Johnson i Michael Jordan pretvorili NBA u globalni brand, jedan je igrač svojom fizičkom pojavom, nevjerojatnom osobnošću i košarkaškim talentom postavio nove standarde. Charles Barkley je bio sličniji sumo borcu nego košarkašu no bez problema je zakucavanjima završavao coast to coast akcije zahvaljujući odrazu od 99 centimetara. Bez dlake na jeziku govorio je što misli. Pobunio se protiv idolizacije sportaša naglašavajući da bi roditelji i učitelji, a ne sportaši, trebali biti uzor djeci. Nikad se nikog nije bojao. Na početku karijere je na pod složio legendarnog razbijača Pistonsa Billa Laimbeera. Pred kraj se okomio i na ogromnog Shaquillea O’Neala. Kad ga se izazvalo nije se libio šakačkih obračuna na i izvan parketa.

Najunikatniji igrač NBA povijesti

A kad se rodio, bio je malecni, ni 3,5 kilograma. Oca nije ni poznavao, a većinu vremena o njemu se brinula baka. Sa sedam godina bio je uvjeren da može letjeti i skočio je s kišobranom s bakina štaglja. Nasreću, prošao je samo s ogrebotinama. Kasnije se zaljubio u košarku, no imao je i zdrav apetit. Na 177 centimetara visine nakupio je preko 100 kilograma i nije upao u srednjoškolsku momčad.

No preko ljeta je izrastao do 193 centimetra te je vodio svoju momčad do polufinala državnog prvenstva. Vodeći sveučilišni programi nisu ga zapazili te je pristupio malo poznatom Auburn sveučilištu. Tamo je u tri godine postao velika zvijezda te je kasnije izabran za najboljeg igrača SEC konferencije 80-tih. Bio je na pripremama za OI u Los Angelesu 1984., no trener Bobby Knight ga je otpisao u posljednjem krugu, kao 13. igrača. To mu Charles nikad nije oprostio: “Mrzim to kopile.”

Početak uz Dr. J-a

No neigranje na Olimpijskim igrama nije pokvarilo njegov draft status. Izabran je kao 5. pick na jednom od najjačih izbora u povijesti (uz njega su izabrani Olajuwon, Jordan, Stockton…). Stigao je u strašnu momčad Sixersa s Juliusom Ervingom, Mosesom Maloneom, Mauriceom Cheeksom, Andrewom Toneyem i Bobbyjem Jonesom. Charles se više nego solidno snašao (14 koševa i 8,6 skokova), no u finalu Istoka Birdovi Celticsi su prejaki. Svog mentora je pronašao u Maloneu:

“Moses je imao što za reći, a ja sam upijao. Naučio me važnosti krvavog rada.

Kad se Erving umirovio, a Malone mijenjan u Washington Barkley je postao vođa Sixersa. Bio je nevjerojatan, dotad neviđen spoj snage, tehnike i brzine. Iako samo 195 centimetara visok posjedovao je odličnu skakačku tehniku i veliku želju te je u svojoj trećoj sezoni postao najbolji skakač lige, najniži u povijesti kojem je to uspjelo.

charles-barkley

Brojke su iz sezone u sezonu rasle i Barkley je stigao u sam vrh NBA lige. Godine 1990. je bio drugi u poretku za MVP-a iako je imao više prvih mjesta od pobjednika Magica i velikog Jordana. No, agresivnost na terenu prenašao je i izvan terena. Novinske stupce je punio podjednako briljantnim igrama kao i kontroverznim izjavama i incidentima. Nisu mu bile strane ni barske tučnjave. U jednoj je izbacio čovjeka kroz prozor s prvog kata. Kad ga je na saslušanju sudac novčano i uvjetno kaznio upitao ga je da li mu je žao. Charles je mrtav-hladan uzvratio: “Žao mi je jedino što nismo bili na višem katu.

Imao je imidž grubijana, no ispod toga bilo je jedno veliko srce. Kad je saznao da je jednom dečkiću koji umire od raka koštane srži životna želja upoznati ga, Charles ga je posjetio u bolnici i utakmicu te večeri posvetio njemu igrajući s narukvicom s njegovim inicijalima. Kad se Magic prvi put umirovio zbog zaraženosti HIV-om, Charles je zamolio Sixerse da za jednu sezonu “odmrznuCunninghamov broj 32 kojeg je te sezone nosio u Magicovu čast. Usprkos Charlesovim sjajnim igrama Sixersi su postali NBA prosjek. Godine su prolazile a menadžment Sixersa nije uspijevao dovesti iole kvalitetniju pomoć. Razočarani Barkley natjerao ih je na trade, i neposredno prije Igara u Barceloni mijenjan je u Phoenix za Jeffa Hornaceka, Tima Perryja i Andrewa Langa.

Korak do prstena

Oduševljen zamjenom Charles je briljirao u Barceloni gdje je bio najbolji igrač i s 18 koševa u prosjeku najbolji strijelac prvog i jedinog Dream Teama. Debi za Sunse okončao je s 37 koševa, 21 skokom i 8 asista. U prvoj sezoni u Arizoni postao je MVP, iako je počeo osjećati bolove u leđima.

“Ljudi u Phoenixu bili su oduševljeni mojom MVP sezonom. Ja im kažem da sam barem došao tri godine ranije kad sam bio zdrav i mogao stvarno igrati.

U playoffu je poludio. U sedmoj utakmici finala Zapada uništio je Shawna Kempa i Sonicse s 44 koša i 24 skoka. U velikom finalu nije mogao preko Jordanovih Bullsa. Iako je u Sunsima imao Kevina Johnsona, Dana Majerlea i još dosta vrsnih igrača nisu uspijeli otići do kraja iako su uvijek bili blizu.

Phoenix Suns v Chicago Bulls

Barkley je imao pregršt velikih utakmica, a najbolja je zasigurno bila treća utakmici prvog kruga 1995. protiv Warriorsa kad je Chrisu Webberu sasuo 56 koševa te 14 skokova uz šut 23/31.

Nakon Jordanovog umirovljenja Sunsi postaju prvi favoriti lige, no na putu do naslova dvaput ispadaju od kasnijih prvaka Rocketsa, i to kad su propustili vodstva 2-0 i 3-1. Mala utjeha bilo je osvajanje novog zlata na Igrama u Atlanti.

Zdravstveno stanje mu se pogoršavalo, no želja za osvajanjem naslova tjerala ga je dalje. Tako je u potrazi za prstenom prvaka nakon četiri sezone mijenjan u Rocketse za Sama Cassella, Roberta Horryja, Chuckyja Browna i Marka Bryanta. Tamo je s Olajuwonom i Drexlerom izgubio u finalu Zapada protiv Jazza, a kad je Drexlera zamijenio Pippen ozljede su već uzele maha. Još uvijek je bio na double-double prosjeku no to više nije bio onaj eksplozivni, nezaustavljivi Barkley. Barkley presnažan za niska krila, a prebrz za krilne centre. Barkley koji je vodio loptu poput beka, a imao masu za guranje s centrima.

Najteži trenutak karijere

U ožujku 1991. kod gostovanja u New Jerseyu jedan je gledatelj cijelo vrijeme vrijeđao Barkleya, često i na rasnoj osnovi. Kad je Barkleyu dozlogrdilo, okrenuo se i pljunuo u njegovom smjeru, no nažalost promašio je i pogodio malu curicu. Bio je suspendiran jednu utakmicu i kažnjen je s 10.000 dolara. Širom zemlje podignuta je neviđena medijska hajka na Barkleya. Iako se javno ispričao i kasnije sprijateljio s curicom i njenim roditeljima te poklonio sezonske ulaznice, taj incident nikad nije zaboravio.

Štoviše, nakon umirovljenja je izjavio: “Bio sam poprilično kontroverzan, no žalim samo onaj pljuvački incident. No, znate što? Naučio me vrijednu lekciju. Naučio me da sam postao previše nabrijan tijekom utakmice. Da sam prejako želio pobjedu. Da se moram smiriti. Želio sam pobjedu pod svaku cijenu. Umjesto da sam poštovao igru i igrao je na pravi način, razmišljao sam samo o pobjedi.

Ponosan završetak karijere

U posljednjoj sezoni karijere, 8. prosinca 1999. u gradu gdje je počeo veličanstvenu karijeru, Philadelphiji, kod pokušaja blokiranja Tyronea Hilla pukla mu je glavna tetiva potkoljenice. Morao je biti iznesen s terena s bolnom grimasom na licu. Svi su znali da je njegova karijera gotova, no Charles nije htio da to bude posljednja uspomena na njega. Vratio se posljednjeg dana sezone protiv Vancouvera i postigao koš nakon skoka u napadu. Istog trenutka je izašao praćen urnebesnim skandiranjem publike i umirovio se. Kasnije je rekao:

“Nemate pojma koliko mi je ovo večeras značilo. Učinio sam to zbog sebe. Pobijedio sam u mnogo utakmica, izgubio u mnogo utakmica, no posljednja uspomena mi je bila kako me iznose s terena. To me proganjalo mjesecima i nisam mogao preko toga. Bilo mi je strašno psihološki važno da napustim teren na svoj način.”

charles-barkley

A usprkos neosvojenom naslovu otišao je kao pobjednik. Kao igrač koji je mogao sve i kojeg kad je bio zdrav nitko nije mogao čuvati. Otišao je kao član ekskluzivnog društva košarkaša koji su u karijeri ostvarili 20.000 koševa, 10.000 skokova i 4.000 asistencija, a osim njega čine ga Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Wilt Chamberlain i Kevin Garnett, igrači redom od 13 do 23 centimetara viši od Barkleya. Njegov dres je umirovljen u Auburnu, Philadelphiji i Phoenixu.

Ili kako je jedan američki novinar rekao: “Stalno slušamo priču kako se neće pojaviti novi Larry Bird. Možda i neće, no prije će se pojaviti novi Bird nego novi Barkley, igrač njegove visine i težine koji će moći raditi sve što je on mogao na terenu.”

Bivši suigrač i protivnik Rick Mahorn je jednom rekao: “Barkley je totalna suprotnost modernog sportaša. Oni su većinom luđaci koji vas žele uvjeriti da su ustvari dragi dečki. No, Charles je u biti drag dečko koji će vas na sve moguće načine pokušati uvjeriti da je luđak.”

Danas Sir Charles uživa u životu. Komentira NBA utakmice, odigra pokoju golf partiju, uživa u svom velikom poroku, kockanju, zbog kojeg je navodno izgubio desetak milijuna dolara. Njegov sljedeći korak je kandidatura za guvernera Alabame 2014. Baš nas zanima kako će to ispasti.

Barkley i Jordan, rivali i prijatelji

michael-jordan-charles-barkley

Rođeni su u razmaku od tri dana, Jordan 17., Barkley 20. veljače. U NBA su došli iste godine. Iako su karakterno totalno suprotni, brbljavi i otvoreni Barkley te šutljivi i nedodirljivi Jordan postali su veliki prijatelji. Sam Barkley kaže: “MJ je jedini čovjek koji me razumije.”

Vrhunac njihovog rivalstva bilo je finale 1993. Barkley je tad rekao da je osvajanje naslova sudbina Sunsa. U fenomenalnom finalu Barkley je bio na prosjeku od 27,3 koša, 13 skokova i 5,5 asista no Jordan je bio maestralan s 41 košem, 8,5 skokova i 6,3 asista. Phoenixu su nedostajali koševi ozlijeđenog Cedrica Cebbalosa no držali su se odlično protiv moćnih Bullsa, a serija je odlučena tricom Johna Paxsona pred kraj šeste utakmice.

Legendarni komentator

Nakon umirovljenja Sir Charles je postao komentator na TNT-u u emisiji Inside the NBA. Tu zajedno s bivšim Rocketom Kennyjem Smithom predstavlja najduhovitiji voditeljski par u NBA. I dok superduhoviti Charles većinu vremena ismijava Kennyja jednom je i on izvukao deblji kraj. Naime, za vrijeme Mingove rookie sezone Charles je izjavio: “Kenny, ako Yao Ming zabije ove sezone 19 koševa, poljubit ću te u guzicu”. Ming je sljedeću utakmicu protiv Lakersa šutirao 9/9 i zabio 20 koševa. Tako je sljedeću emisiju Kenny doveo u studio magarca (na engleskom sleng za magarca i riječ guzica pišu se isto – ass), te je, da pokaže da je čovjek od riječi Charles poljubio magarca u guzicu pred milijunskim tv-auditorijem. Koliko je Charles dobar komentator? Nagrada “Emmy” sve govori.

OSOBNI KARTON:

Ime: Charles
Prezime: Barkley
Rođen: 20.veljače 1963. u Leedsu, Alabama
Pozicije: Krilo
Visina/težina: 195cm/122kg
Sveučilište: Auburn
Draft: 5. pick 1984. (Philadelphia)

Kompletna statistika

Nagrade i priznanja:
-Olimpijski prvak 1992. i 1996.
-MVP NBA 1993.
-MVP All-Star 1991.
-IBM nagrada 1986,87,88.
-NBA prva petorka 1988,89,90,91,93.
-NBA druga petorka 1986,87,92,94,95.
-NBA treća petorka 1996.
-NBA prva rookie petorka 1985.
-NBA All-Star 1987,88,89,90,91,92. Istok, 1993,94,95,96,97. Zapad
-NBA prvi skakač lige 1987.
-NBA Top 50 1996.
-NBA Hall of Fame 2006.

Latest Posts

NE PROPUSTITE