Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Gregg Popovich: Odmaranjem igrača produžim karijeru zvijezdama

Tyronn Lue će očito završiti na državnom sudu zbog subotnjeg odmaranja svojih glavnih zvijezda.

Ovo gore je, naravno, šala, ali u ovom slučaju čovjeka više ništa ne može iznenaditi, pogotovo kada znamo da se repovi oko priče s odmaranjem igrača vuku već skoro tjedan dana.

Nezadovoljni su, u prvom redu, navijači, nezadovoljan je Karl Malone, dok je prekjučer svoj stav iznio i Adam Silver, komesar lige, koji je oštro osudio odmaranje glavnih zvijezda, pogotovo u prime time utakmicama.

Neki kažu da se treba produljiti trajanje NBA sezone, neki hoće da se posebno tretiraju utakmice koje su namijenjene za prikazivanje u udarnom terminu, dok nekima jednostavno odgovara ovakav način, u kojem igrači mogu odmoriti pokoji susret bez za to određenog razloga.

Svi znamo da je jedan od pionira takvog načina Gregg Popovich, dugogodišnji trener San Antonio Spursa, koji već dugo godina, pred kraj regularnog dijela dozira minutažu i utakmice svojim glavnim  zvijezdama (Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili itd.) ne bi li oni što spremniji dočekali doigravanje te bili što konkurentniji za osvajanje naslova.

Jednom prigodom je čak i kažnjen od Davida Sterna s 250 tisuća dolara jer nije obavijestio ligu ni protivnika da će u određenoj utakmici poštedjeti svoje glavne zvijezde.

U izjavi za jedan američki medij, Pop je izjavio kako razumije Silverovo razmišljanje, ali da priča ima dvije strane:

Liga treba razumjeti da ovakvim postupcima nekim igračima produljujemo rok trajanja. Želite li određenog igrača vidjeti u toj jednoj utakmici ili želite da njegova karijera traje dodatne tri godine? Želite li da netko propusti doigravanje zbog ozljede prouzrokovane takvim rasporedom?“

Pokušavamo iskoristiti znanost i analizirati stvari. Ako liga želi da nama na pameti bude zarada, o tome moraju još jednom razmisliti“, jasan je bio peterostruki osvajač naslova na klupi Spursa.

Iako se košarka, kao i svaki drugi sport, igra zbog gledatelja, Popovich je svakako u pravu. Zamislite samo da je Duncan sa svojih tridesetak godina na leđima uredno odrađivao punu minutažu 82 utakmice u sezoni. Vrlo vjerojatno bi se oprostio od košarke puno prije 2014. godine, u kojoj je bio jedan od glavnih kotačića u osvajanju još jednog naslova za Spurse.

Uzmite u obzir i način na koji je Tim Thibodeau, za vrijeme dok je sjedio na klupi Chicago Bullsa, uredno davao 40 minuta u svakom susretu svojim glavnim uzdanicama Derricku Roseu i Joakimu Noahu, koji su tada bili na vrhuncu karijere, ali i imali ogromnih problema s ozljedama. Sve je to rezultiralo tako da Rose sa svojih 28 godina, odnosno Noah s 32, svake sezone mogu biti sretni ako im ozljede dopuste da odigraju polovicu regularne sezone.

U svakom slučaju, Silver je najavio da će se sljedećeg mjeseca, na sastanku vijeća lige, naveliko pričati u ovoj temi te smo sigurni da će NBA pronaći način s kojim će svima udovoljiti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE