Wednesday, December 7, 2022

ZADNJE OBJAVE

Gregg Popovich: Odmaranjem igrača produžim karijeru zvijezdama

Tyronn Lue će očito završiti na državnom sudu zbog subotnjeg odmaranja svojih glavnih zvijezda.

- Advertisement -

Ovo gore je, naravno, šala, ali u ovom slučaju čovjeka više ništa ne može iznenaditi, pogotovo kada znamo da se repovi oko priče s odmaranjem igrača vuku već skoro tjedan dana.

Nezadovoljni su, u prvom redu, navijači, nezadovoljan je Karl Malone, dok je prekjučer svoj stav iznio i Adam Silver, komesar lige, koji je oštro osudio odmaranje glavnih zvijezda, pogotovo u prime time utakmicama.

Neki kažu da se treba produljiti trajanje NBA sezone, neki hoće da se posebno tretiraju utakmice koje su namijenjene za prikazivanje u udarnom terminu, dok nekima jednostavno odgovara ovakav način, u kojem igrači mogu odmoriti pokoji susret bez za to određenog razloga.

- Advertisement -

Svi znamo da je jedan od pionira takvog načina Gregg Popovich, dugogodišnji trener San Antonio Spursa, koji već dugo godina, pred kraj regularnog dijela dozira minutažu i utakmice svojim glavnim  zvijezdama (Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili itd.) ne bi li oni što spremniji dočekali doigravanje te bili što konkurentniji za osvajanje naslova.

Jednom prigodom je čak i kažnjen od Davida Sterna s 250 tisuća dolara jer nije obavijestio ligu ni protivnika da će u određenoj utakmici poštedjeti svoje glavne zvijezde.

U izjavi za jedan američki medij, Pop je izjavio kako razumije Silverovo razmišljanje, ali da priča ima dvije strane:

Liga treba razumjeti da ovakvim postupcima nekim igračima produljujemo rok trajanja. Želite li određenog igrača vidjeti u toj jednoj utakmici ili želite da njegova karijera traje dodatne tri godine? Želite li da netko propusti doigravanje zbog ozljede prouzrokovane takvim rasporedom?“

Pokušavamo iskoristiti znanost i analizirati stvari. Ako liga želi da nama na pameti bude zarada, o tome moraju još jednom razmisliti“, jasan je bio peterostruki osvajač naslova na klupi Spursa.

Iako se košarka, kao i svaki drugi sport, igra zbog gledatelja, Popovich je svakako u pravu. Zamislite samo da je Duncan sa svojih tridesetak godina na leđima uredno odrađivao punu minutažu 82 utakmice u sezoni. Vrlo vjerojatno bi se oprostio od košarke puno prije 2014. godine, u kojoj je bio jedan od glavnih kotačića u osvajanju još jednog naslova za Spurse.

Uzmite u obzir i način na koji je Tim Thibodeau, za vrijeme dok je sjedio na klupi Chicago Bullsa, uredno davao 40 minuta u svakom susretu svojim glavnim uzdanicama Derricku Roseu i Joakimu Noahu, koji su tada bili na vrhuncu karijere, ali i imali ogromnih problema s ozljedama. Sve je to rezultiralo tako da Rose sa svojih 28 godina, odnosno Noah s 32, svake sezone mogu biti sretni ako im ozljede dopuste da odigraju polovicu regularne sezone.

U svakom slučaju, Silver je najavio da će se sljedećeg mjeseca, na sastanku vijeća lige, naveliko pričati u ovoj temi te smo sigurni da će NBA pronaći način s kojim će svima udovoljiti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE