Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jedan igrač i jedan agent: Imaju li previše utjecaja u NBA svijetu?!

Zvijezda Lakersa i trademark cijele lige i košarkaškog svijeta, LeBron James, zajedno sa svojim agentom Richom Paulom ima podosta utjecaja i moći u sportskom svijetu.

No, u zadnje vrijeme postavlja se pitanje svojevrsnog sukoba interesa. U Hrvatskoj se to naziva korupcijom, dok je u svijetu to prihvaćeno kao lobiranje u svrhu osobnog ili nekog drugog poslovnog interesa.

LeBronov prijateljski utjecaj definira izgled lige

lebron-james-rich-paul

Slično vrijedi i u poslovnoj kombinaciji između LeBrona i Klutch Sportsa, odnosno vlasnika agencije Richa Paula. Inače, Paul je sve do 2012. bio dijelom agencije Leona Rosea, nakon kojeg osniva svoju spomenutu tvrtku. Svakako treba naglasiti kako se radi o Jamesovom prijatelju iz mlađih dana.

Uskoro pod okrilje agencije ulaze superzvijezde, osim LeBrona, Anthony Davis, John Wall, Ben Simmons, Draymond Green, Trae Young i mnogi drugi (primjerice igrač Lakersa Kentavious Caldwell-Pope).

S nastankom Klutch Sportsa Paul se prometnuo u jednog od glavnih aktera na tržištu te je priča uskoro proširena na nogomet, ali i američki nogomet (MLS, NFL). Sve je započelo s dolaskom LeBrona u Miami zajedno s Boshom i Wadeom.

James je postao sinonim za free agency i dogovore koji etički nisu na pravoj razini, ali to je sve prihvaćeno od strane javnosti jer se mnogi ujedinjuju kako bi ostvarili ciljeve.

Stoga je pitanje sukoba interesa pa se također nameće dodatno pitanje: Kada Paul sjeda s potencijalnim klijentima, posluje li on u svojim u svom najboljem interesu ili Jamesovom?

Najbolji igrači NBA lige 90-ih

Imati Jamesa pod svojim okriljem je jednostavno prednost u poslovanju nad ostalim konkurentima pa su zbog toga poprilično dobro prošli i neki drugi igrači kao npr. Tristan Thompson koji je zbog prijateljstva s LeBronom zaradio milijune. Istina je da je Thompson godinama pretplaćen za svoje usluge.

Je li on dobiva poslovne ponude isključivo zbog Jamesove reputacije ? To su ipak poprilično legitimna pitanja. Mnogi su košarkaški fanovi ogorčeni zbog takvog načina poslovanja s teorijom da je to pokvarilo modernu košarku.

Stoga je pitanje utjecaja i sukoba interesa poprilično važno jer bi moglo usmjeriti budućnost određenih franšiza, a time i na njihovu povijest.

Michael Jordan: Ključni čovjek za spas košarke

Latest Posts

NE PROPUSTITE