Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najvažniji trenutak u životu Kevina Lovea

Napomena: članak je preuzet od autora SI-a, Leeja Jenkinsa.

Utakmica broj sedam. Tri poena prednosti za Cavalierse, vidjeli smo Kyrieja Irvinga i LeBrona Jamesa na djelu, čekao se Steph Curry, Warriorsi su zavrtjeli klasičnu svoju akciju koju su vrtjeli cijelo Finale, dva bloka, Cavsi moraju preuzimati i Kevin Love je ostao na jednoglasnom MVP-u i najboljem šuteru svih vremena Curryju. Najpovoljniji, odnosno najnepovoljniji missmatch ovisno za koga navijate. Većina je pomislila kako ovo može biti definirajući trenutak u karijeri Kevina Lovea, najveći do sad.

Love je prošao trnoviti put, pri ulasku u ligu je predstavljen kao novi Moses Malone, visok 208 centimetara i težak 120 kilograma. Već u trećoj sezoni za Timberwolvese je imao 53 uzastopna double-doublea . Imao je učinke kakvi se rijetko viđaju danas, 31 poen + 31 skok protiv Knicksa, 37 poena i 23 skoka protiv Warriorsa, 32 poena i 22 soka protiv Spursa, 31 poen + 21 skok protiv Thundera. No, odlučio je promijeniti neke stvari, smršavio je 10 kilograma, poboljšao šut i počeo šutirati dvostruko više trica te ga je sve to dovelo do najbolje sezone u karijeri, kad ga se uzimalo u obzir za MVP-a lige. Zatim je uslijedila razmjena koja ga je dovela u Cavse.  Kao što sam priznaje, u početku nije znao da će biti tako teško, ali kad imaš u ekipi dvojicu igrača koji zahtijevaju loptu u svojim rukama izgubit ćeš određen broj dodira s loptom. Međutim, Love se nije žalio, prilagodio se još više dodatnim gubljenjem kilograma čime je pogoršao svoju post igru, ali i postao važan i još važnije, više kompatibilan kotačić u ekipi. Bilježio je 16 poena uz  9 skokova, što na prvu jest odlična statistika, ali to je 10 poena manje i par skokova manje iz najboljih dana i ljudi su ga počeli manje cijeniti. Moglo ga se lako okriviti zbog loše obrane, staviti ga na klupu i tražiti mjesto gdje će ga se razmijeniti. Loše je šutirao, uz povremene bljeskove, iako od dolaska Tyronea Luea je dobio više prostora i dodira s loptom i dalje je bio glavni krivac. I sam Lue dan danas priznaje kako je Love podnio najveću žrtvu. A zašto? Pa Love je to odlično objasnio u par riječi;

„Želim biti prvak.“

U utakmici broj 1 Cavsi su izgubili 15 koševa. U sljedećoj Love je zadobio potres mozga i rano napustio utakmicu, uz novi poraz Cavsa. Nije igrao treću utakmicu, a da bude gore Cavsi su uništili Dubse i vratili neku nadu u seriju što je samo produbilo krivljenje Lovea za sve loše što se događa Cavsima. Sljedeću utakmicu je krenuo s klupe i Cavsi su opet izgubili. Zatim u dvije win or go home utakmice je imao 2 poena i 3 skoka, odnosno problem s faulima i rano završavanje na klupi. A Cavsi su obje pobijedili. Činilo se kako što se Lovea manje koristi Cavsima bolje ide. I onda, 50 sekundi prije kraja ključne utakmice je ostao sam na Curryju. Pokušao je Curry s lažnjakom, korakom unazad, malo lijevo malo desno, ali Love je sve odlično pratio, nije mu dao da ga otrese i s 4 sekunde preostale do kraja napada Curry je morao šutnuti. I promašiti. Iako je tu utakmicu imao najbolji +/- od svih igrača nitko od njega nije očekivao da će zaustaviti Curryja u najkritičnijem trenutku života. Bar je većina mislila da mu je to najkritičniji trenutak u životu. Jednom čovjeku je to bio ipak drugi.

U devetom mjesecu 2008.godine Tyler Kendel, Loveov odličan prijatelj, Love i Josh Sipp, svi redom bivši studenti UCLA-a otišli su na večeru te potom na zabavu na kampusu. Kendel je nosio bocu alkohola te se šalio sa Sippom, međutim u jednom trenutku se poskliznuo i dočekao na leđa čemu su se Love i Sipp nasmijali. No, onda su shvatili da boca koju je nosio se razbila te jedan dio staklene boce je porezao Kendelov lijevi zglob. Kendel je refleksno pokrio zglob drugom rokom, zatim provjerio stanje i krv je šikljala, arterija je bila širom otvorena. Love se prvi sabrao, rekao Sippu da pozove hitnu, zatim rastrgao Kendelovu majicu te krenuo napraviti podvez da smanji krvarenje. Nikad nije radio to u životu, ali s obzirom da mu je majka bila medicinska sestra vidio je kako se radi. Zavezao je čvrsti čvor oko zgloba, hitna je došla u roku par minuta te su ustvrdili da nije bilo podveza, Kendel vjerojatno ne bi preživio do njihovog dolaska. Uslijedila je operacija duga 12 sati u kojoj doktori ipak nisu uspjeli spasiti sve živce Kendelove ruke te će imati posljedice do kraja života. Upravo su upitali Kendela što misli o posljednjoj minuti u kojoj je Kevin zaustavio Curryja.

„Što sam mislio o posljednjoj minuti? Kevin uvijek uradi ono što se treba uraditi.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE