Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pikenrolanje do smrti

Napokon smo dočekali i početak ove serije. Samo što nakon prve utakmice ne možemo biti zadovoljni. Rocketsi i Thunderi držali su utakmicu u neizvjesnosti samo do početka drugog poluvremena a onda je Houston s par blitzkrieg trica i dobrih defanzivnih reakcija u trećoj četvrtini prelomio utakmicu.

Russell Westbrook odigrao je utakmicu ispod svog renomea: 22 poena, 11 skokova, 7 asistencija, šut 6/23 i čak 9 izgubljenih lopti. Patrick Beverley je odradio odličan posao, čak štoviše, i nadigrao Westbrooka. Play Rocketsa ubacio je 21 poen uz 10 skokova i 3 dodavanja.

James Harden imao je paklen posao protiv Andrea Robersona koji je ove sezone definitivno njegov protuotrov. Roberson je inače ove sezone i jedan od najboljih defanzivaca na perimetru koji je kroz međusobne duele ove godine sjajno držao Hardena. Bradonja je utakmicu ipak završio s finim brojkama, ali se za njih itekako naradio: 37 poena, 7 skokova, 9 asistencija. Iz igre je šutira 13/28, za tricu nešto skromnije 3/11, a sa slobodnih bacanja 8/11.

Osim što je Westbrook bio usporen od strane Beverleyja i dobre timske obrane Houstona, Thunderi su imali još par problema. Izgubili su bitku u skoku gdje su trebali dominirati i na čemu su temeljili svoj optimizam da mogu proći Rocketse. Na kraju je Houston imao 15 skokova više i čak 7 napadačkih skokova više od Oklahome. Druga stvar, Rocketse u prvom poluvremenu nije išla trica (3/16 realizacija) a svejedno su vodili na poluvremenu. Postavlja se pitanje što bi bilo s Oklahomom da su trupe Mikea D`Antonija ubacile koju tricu više u tom periodu. Treće, njihova taktika da visoki igrači preuzimaju Hardena na picku nije dobro prošla jer je James iskoristio veliku većinu tih missmatcheva.

Četvrto, i najvažnije (bar za ovaj tekst), ionako tanka klupa Thundera mogla bi postati još tanja jer Enes Kanter nije pokazao da može ostati na parketu. Rocketsi su ga doslovno uništili u pick and rollu u periodu dok je bio na parketu, ili ga je Harden činio smiješnim u izolacijama.

Obraćanje Billya Donovana svom pomoćniku Mou Cheeksu vrijedi više nego sve ono dalje što ću ja napisati i pokazat:

Općepoznata je stvar da Kanter nije dobar defanzivac, da je jedan od najlošijih na visokim pozicijama i da sve ekipe taktiku protiv Oklahome baziraju na tome, između ostalog, kako napasti Kantera. U playoffu posebno. Spread pick and roll mašinerija Mikea D`Antonija bacila je u prvoj utakmici Turčina na ringišpil, izvrtjela ga do besvijesti i priskrbila Donovanu još koju sijedu dlaku na glavi.

Kanter se jednostavno ne snalazi u obrani pick igre. Prvo što ne razumije i ne čita dobro igru i ponašanje protivnika, ne zna se postaviti, oduzeti kutove, postaviti se u pravi stav. Drugo, nema brzinu i eksplozivnost da nadoknadi ove upravo spomenute manjkavosti pa makar da na račun instinkta nešto zatvori.

U prošlogodišnjem doigravanju Kanter je igrao važnu rolu s klupe u serijama protiv Dallasa i Spursa koji nisu do kraja uspijevali razotkriti njegove probleme u obrani. Međutim, kada su došli Warriorsi Kanter više nije imao minutažu kao u prve dvije serije. Protiv Dallasa je igrao prosječno 20 minuta, protiv Spursa 22, a protiv Warriorsa samo 12 u 7 utakmica. Donovan je ispravno odlučio da će Golden Statea do kraja eksploatirati Turčinove probleme i srezao mu je minutažu te se okrenuo drugim rješenjima.

Izgledno je da će Donovan isto morati napraviti i ovaj put. Kantera može spasiti jedino to da na napadačkom dijelu parketa izdominira, zabije 12-14 poena za 20-ak minuta, pohvata napadačke skokove u obrani i napadu. U svakom drugom slučaju, njegov boravak na parketu značit će i rapidno propadanje Oklahome. Problem je, kao što sam već naglasio, što je Kanter jedini vrijedan spomena igrač s klupe Thundera i njihov šesti igrač. Boljeg visokog osim njega nemaju, boljeg šestog igrača nemaju. Jerami Grant je napravio sinoć solidan posao u obrani pa neće biti iznenađenje ako Donovan skrati rotaciju samo na njega, Stevena Adamsa i Taja Gibsona, a Kanteru povjeri po 5-6 minuta u poluvremenu. Jasno, pod uvjetom da Rocketsi nastave ovako nemilosrdno uništavati obranu Thundera dok je Kanter na parketu.

Da budem pošteni treba reći kako se ni ostali visoki igrači Oklahome nisu proslavili ni na preuzimanjima Hardena, ni na rotacijama ni u obrani picka. Kanter je također imao par dobrih reakcija u obrani gdje je zasmetao barem visinom i dignutim rukama u zrak ali to neće biti dovoljno da preživi na parketu.

Donovan Kantera u cijeloj sezoni, pa tako i sinoć, u obrani picka drži u zoni jer zna da njegovi duboki izlasci prema lopti nemaju smisla jer je spor i trom. To je jedini način da donekle zamaskiraš njegove slabosti. Rocketsima je sinoć bilo svejedno kako će se Kanter ponašati u obrani jer su za sve imali rješenje. Evo nekoliko situacija:

Hardenov ulaz

The Beard ga je napao bez puno oklijevanja, odlična promjena pravca iz lijevog u desni ulaz i polaganje. Kanter nema dužine ni eksplozivnosti da zatvori ovo.

Lou Will-Nene

Bilo je dosta situacija u koje bi Rocketsi uključili zajedno Kantera i Abrinesa u obranu. Ili ovakvim dolascima sa strane bez lopte ili da jednostavno parkiraju čovjeka kojeg Abrines čuva na stranu bez lopte odakle bi trebala doći pomoć.

Harden missmatch

Kanter je preuzeo Hardena na picku. Jedino što se može očekivati je ovdje da će posjed Rocketsa završiti košem.

Čitanje igre

Ovo je taj problem koji sam gore apostrofirao. Ovo nije dobar položaj tijela za obranu picka, niti je reakcija brza da se stigne pokriti roll igrač. Kanter stoji preblizu obruču pa Neneu nije problem finiširati preko njega.

Ringišpil

Kanter u lunaparku. Očajna pomoć od strane suigrača.

Capela dunk

Ovdje je dobro izašao pokriti ulaz ali nije uspio ukrasti loptu, predugo se zadržao na udvajanju pa je zaboravio na Capelu u pozadini. Također, još jedna katastrofalna reakcija i suigrača koji ne pomažu.

Capela alley-oop

Pjevao je Houston jako fino a cappella dok je Enes branio 2 na 2 igru. Još jednom ni na nebu ni na zemlji stav. Rocketsi su pak izvukli još jedan trik. A pogledajte tko je trebao doći na pomoć s weak sidea… Abrines naravno, ali on nema tu naviku. Naravno da Abrines nije slučajno u tom korneru već je to manipulacija i strategija D`Antonija.

Prošle sezone Donovan je uspio zamaskirati Kantera u prve dvije runde playoffa i osigurati mu 20-ak minuta po utakmici. Ove sezone nije te sreće. Thunderi su odmah naletjeli na najgoru moguću ekipu uz Warriorse. Predominantna pick and roll strategija Rocketsa i 2 na 2 superiorni kreator poput Hardena nastavit će koristiti sve što im ponudi Oklahoma u periodu dok Kanter je na terenu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE