Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pregled NBA dogaðanja kroz 2011. godinu

Polako prelazimo na brojanje sati do izmaka 2011. godine, koja nam je u sportskom pogledu ponudila brojna uzbuðenja. Protekla NBA sezona bila je jedna od najzanimljivijih u povijesti lige, a i pred poèetak ove je bilo “vatreno”.

Prije pregleda košarkaških dogaðaja želimo prvo svima Vama, našim èitateljima, zahvaliti na svakom otvaranju naše stranice, svakoj proèitanoj vijesti i svakom napisanom komentaru. Mi smo ovdje zbog Vas i samo nam vaše zadovoljstvo predstavlja mjerilo uspjeha. Svaku Vašu pohvalu cijenimo, kao i kritiku te pokušavamo poboljšati svoj rad kako bi Vam što brže i kvalitetnije prenijeli dogaðanja sa one strane Atlantika. Za novu godinu planirane su brojne nove stvari, no neæemo još ništa otkrivati, sve u svoje vrijeme.

Zahvaljujemo i svima koji nas prate putem društvenih mreža Facebook i Twitter putem kojih najlakše i najbrže ostvarujemo komunikaciju s Vama i èesto uživo pratimo i komentiramo NBA utakmice dugo u noæ.

Griješili smo i isprièavamo se na tome, no posustati neæemo. Pisat i griješit æemo i dalje, no pokušat æemo biti što bolji, što brži i što kvalitetniji u novoj godini jer Vi to zaslužujete. Iako je hrvatska košarka na nižim granama neko ikada, ljubitelja NBA lige ima i uvijek æe biti, a mi æemo tu biti za Vas.

Dovoljno o nama, vrijeme je za koju rijeè o njima, NBA košarkašima i ekipama zbog kojih smo smo svi ovdje. Slijedi pregled dogaðaja na NBA parketima iz uskoro bivše 2011. godine.

Odmah na poèetku 2011. godine Kobe Bryant ubacio je 17 poena Detroit Pistonsima i tako postao deseti najbolji strijelac svih vremena preskoèivši Dominiquea Wilkinsa. Nije se Bryant ondje zaustavio, nastavio je puniti koševe protivnika te u meðuvremenu iza sebe ostavio Oscara Robertsona, Hakeema Olajuwona, Elvina Hayesa i Mosesa Malonea te se trenutno nalazi na šestoj poziciji. Sljedeæi na ljestvici je njegov “prijatelj” Shaquille O’Neal koji mu bježi nešto više od 600 koševa, što æe Kobe prestiæi do kraja ove sezone.

U povijest su se upisali i dvojica ponajboljih razigravaèa u posljednjem desetljeæu, Steve Nash i Jason Kidd. Zanimljivo je što su u istoj veèeri upisali svoje ime u povijesne knjige. Nash je prestigao Marka Pricea na ljestvici igraèa sa najboljim postotkom šuta s linije slobodnih bacanja i nalazi se na prvom mjestu sa 90,4% ubaèenih bacanja kroz karijeru. Kidd je pak došao do treæeg mjesta ljestvice igraèa sa najviše ubaèenih trica u karijeri i trenutno na njegovom kontu stoji 1805 ubaèenih trica.

Nedugo nakon njihovih uspjeha Ray Allen je ubacio tri trice Los Angeles Lakersima i stigao na prvu poziciju ljestvice igraèa s najviše ubaèenih šuteva za tri poena. Ondje je prestigao Reggieja Millera koji je u karijeri ubacio 2560 trica, dok ih Allen danas ima 66 više, a ta razlika æe se dodatno i poveæati.

Moramo spomenuti i nekada najatraktivnijeg “letaèa” lige Vincea Cartera koji je prošle godine prošao brojku od 20.000 ubaèenih poena u karijeri èime je postao 37. NBA igraè u povijesti kojemu je to prošlo za rukom.

Prošle godine od NBA lige su se oprostila i dvojica legendarnih trenera. Prvo je svoju odluku o odlasku u zasluženu mirovinu objavio Jerry Sloan kojemu su 23 godine za kormilom Jazzera priskrbile mjesto treæeg najboljeg trenera u povijesti lige po broju pobjeda. Nakon završetka prošle sezonu svoju odluku o povlaèenju s mjesta glavnog trenera objavio je i Phil Jackson koji ima problema s pronalaskom mjesta za èuvanje prstenova prvaka. Na ruke mu ne stanu jer ih ima 11 kao trener (najviše u povijesti) ali i 2 kao igraè.

Sredinom veljaèe održan je spektakularan All-Star susret održan u prijestolnici blještavila Los Angelesu. Rookie igraèi slavili su protiv godinu starijih kolega 148:140 a John Wall postavio je rekord Rookie – Sophomore utakmica podijelivši 22 asistencije. Drugog dana održana su razna natjecanja meðu kojima je svima najzanimljivije ono u zakucavanju. Ondje je Blake Griffin oèekivano odnio pobjedu, a to je postigao zakucavanjem preko automobila.

Treæeg dana All-Star “vikenda” održana je i All-Star utakmica s najveæim zvijezdama lige. Igraèi Zapadne konferencije uspjeli su slaviti rezultatom 148:143 a naslov najkorisnijeg igraèa ponio je Kobe Bryant, što je njemu èetvrta takva titula u karijeri.

Odmah po završetku All-Star susreta došlo je do razrješenja “Melodrame”. Ime Carmela Anthonyja mjesecima se provlaèilo kroz medije, Netsi su sve pokušali da ga dovedu no on je ipak odluèio karijeri nastaviti u New York Knicksima pridruživši se tako Amar’eu Stoudemireu s kojim èini jedan od najboljih tandema lige.

Netsi nisu uspjeli u namjeri dovoðenja Anthonyja, ali su zato u svoje redove doveli Derona Williamsa kao novo ime franšize koja æe sljedeæe sezone preseliti u Brooklyn.

Petog ožujka odigrana je prva utakmica regularnog dijela NBA sezone u Europi. Netsi su snage odmjerili protiv Toronto Raptorsa i slavili rezultatom 116:103 pred gotovo 19.000 gledatelja u londonskoj O2 Areni.

Možemo se ponovno vratiti na povijesne knjige. Kevin Love uspio je ostvariti niz od 53 uzastopne utakmice u kojima je ostvario double-double uèinak èime je premašio rekord koji je do tada držao Moses Malone sa brojkom od 51 dvostruko-dvoznamenkastog uèinka.

Tijekom ožujka sve su oèi bile uprte u NCAA ligu i tzv. March Madness, ludu završnicu sveuèilišne košarkaške lige. Kao konaèni pobjednici izišli su igraèi Connecticuta predvoðeni sadašnjim igraèem Charlotte Bobcatsa Kembom Walkerom.

Tijekom Final Four turnira NCAA lige objavljeni su novi stanovnici Kuæe slavnih u Springfieldu. Ondje se od prošle godine nalaze Dennis Rodman, Chris Mullin, Artis Gilmore, Arvydas Sabonis, Reece Tatum, Tom Sanders, Teresa Edwards, Tex Winter, Tara VanDerveer te Herb McGee.

Malo po malo došli smo i do sredine mjeseca travnja kada je zapoèelo i NBA doigravanje, kada NBA košarka dobiva drugaèiji izgled i kada svaka utakmica nosi veliko znaèenje. U prvome krugu najveæe iznenaðenje bilo je ispadanje San Antonio Spursa, koji su imali najbolji omjer na Zapadu, od Memphis Grizzliesa. U drugome krugu Dallas Mavericksi su sa èistih 4-0 u pobjedama pomeli Lakerse nakon èega je Phil Jackson odluèio da je vrijeme za povlaèenje.

Poèetkom lipnja zapoèelo je i veliko finale NBA lige. Dvoboj “zloèinaca”, Miami Heata, u èijim su se redovima udružili LeBron James, Dwyane Wade i Chris Bosh te “dobrièina”, Dallas Mavericksa, u èijim redovima smo imali nekoliko veterana koji su ganjali svoj prvi naslov njegujuæi pri tome izrazitu timsku košarku. Ukupnim rezultatom 4-2 slavili su košarkaši Dallasa uz najkorisnijeg igraèa finalne serije, Dirka Nowitzkog.

Time je okonèana sjajna NBA sezona, prema mnogima jedna od najboljih ikada. Podijeljene su i nagrade za najbolje igraèe te je Derrick Rose (22) postao najmlaði igraè koji je osvojio nagradu MVP igraèa sezone. Najbolji rookie bio je Blake Griffin, Lamar Odom je bio najbolji od igraèa s klupe dok je najviše napredovao Kevin Love. Ne smijemo zaboraviti ni Toma Thibodeaua, najboljeg trenera prošle sezone.

Kraj lipnja oznaèili su sadašnji rookie igraèi, odnosno NBA draft. Kyrie Irving odabran je prvim izborom i trenutno se prilagoðava na NBA košarku u dresu Cleveland Cavaliersa. Nakon njega odabran je Derrick Williams, koji je veæ pokazao kako ima svoje mjesto u rotaciji Minnesota Timberwolvesa. Nova NBA sezona tek je poèela tako da æemo morati još prièekati sa ocjenama pogodaka i promašaja ovogodišnjeg drafta.

Tada je došao i prvi dan mjeseca srpnja, koji je na kalendarima svih navijaèa oznaèen crnim slovima. Tada je zapoèeo lockout, uzaludna prepirka milijardera i milijunaša oko podjele novca (i nekih drugih stvari). Prvih par mjeseci nitko se nije previše uzbuðivao oko toga, no kada je došla u opasnost nova sezona podiglo se mnogo prašine. Do dogovora izmeðu vlasnika i igraèa nikako nije dolazilo, David Stern morao je odgaðati poèetak sezone sve do Božiæa ove godine kada je napokon sve krenulo.

Lockout je utjecao na brojne NBA košarkaše koji su u strahu od nedostatka novca i igranja košarke pohrlili put Europe. Najveæe NBA ime koje je prešlo u Europu zasigurno je Deron Williams koji je imao nekoliko sjajnih utakmica u dresu Bešiktaša, ukljuèujuæi i 50 poena ubaèenih u utakmici EuroChallenge Cupa.

Poèetkom prosinca saznali smo i da konaèno završava lockout te da je povratak NBA lige zabilježen toèno na Božiæ. Zbog toga su brzinski odigrane predsezonske utakmice i trening kampovi, no došlo je i do velikog broja igraèkih promjena u ekipama.

Najveæa prièa predsezone zasigurno je sudbina Chrisa Paula. On je trebao postati novi igraè Los Angeles Lakersa, no ta ideja se nije svidjela Davidu Sternu koji je uložio veto na tu razmjenu i time ju onemoguæio. Lakersi su i dalje pokušali dovesti Paula, ali neuspješno. Paul ipak nije ostao u Hornetsima nego su uspješni u njegovom dovoðenju biti Los Angeles Clippersi koji s njime imaju velike planove za ovu i nekoliko narednih sezona.

Ove godine oprostili smo se i od nekoliko sjajnih košarkaša koji su odluèili da je vrijeme za prekid svojih profesionalnih karijera. To su Shaquille O’Neal, Yao Ming, Brandon Roy, Peja Stojakoviæ, Jason Williams, Zydrunas Ilgauskas i Antonio McDyess.

Konaèno je došao i Božiæ koji je oznaèio kraj preduge stanke bez NBA lige. Veæina igraèa još nije u najboljoj formi zbog produžene stanke, no polako æe sve stvari doæi na svoje mjesto. Za svakog navijaèa najvažnije je da je liga poèela i da se utakmice igraju svaki dan.

Nadajmo se kako æe i ova NBA sezona biti spektakularna kao i prošla te da æemo do samog njenog kraja moæi uživati u lijepim utakmicama i atraktivnim potezima brojnih zvijezda, kao i uzbudljivom “pravom” dijelu sezone, odnosno doigravanju. Možda to neæe biti sluèaj, možda æe biti mnogo loših i dosadnih utakmica, no to nam ne smeta, preživjeli smo lockout i nauèili smo da je bilo kakva košarka bolja od nikakve.

Za kraj želimo svima sretnu i uspješnu 2012. godinu, neka bude bolja, veselija, zdravija i sretnija od prethodne i želimo vam ostvarenje svih želja, bile one vezane uz NBA ligu ili ne.

Latest Posts

NE PROPUSTITE