Sunday, May 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

10 NBA igrača s najvišim odrazom

Fizičke predispozicije, atleticizam i brzina danas su obvezni dio moderne svjetske košarke. Takve postavke dio su NBA svijeta već 30 godina. Iako je košarka sport kojeg igraju visoki ljudi, nije nužno biti među najvišima kako bi uspješno „savladali“ prepreke. U nekim slučajevima samo genetika, a drugim slučajevima samo krvavi rad doveli su pojedince do rezultata. Posebice se to odnosi na neka individualna postignuća. Primjerice, pitanje odraza danas nije neka presudna tema niti toliko ključan detalj ukoliko s druge strane nedostaje čiste košarkaške vještine. Međutim, uvijek je zanimljivo znati tko su ljudi koji mogu najviše skočiti u ovako „skočnom sportu“. Stoga smo pripremili jedan koristan popis igrača kojima je zabilježeno službeno mjerenje.

https://amzn.to/3d0FWHX

Shannon Brown – 113 cm (44.5 inches)

Kad možeš impresionirati Kobea svojim odrazom, to je znak da ste iznad prosječni „atleta“. Iako je bio role player, osvojio je s Lakersima dva naslova 2009. i 2010. godine. Tijekom karijere ostao upamćen po nekim sjajnim potezima, posebice po najvećoj krađi „blokade“. Pojavio se na All-Star vikendu 2010. na Dunk contestu, ali nije uspio proći prvu rundu.

Zion Williamson – 114.3 cm (45 inches)

NBA rookie koji je oduševio košarkaški svijet svojim odrazom za vrijeme NCAA karijere. Nerealno zvuči da čovjek s tolikom težinom ima takav odraz. NBA skauti često su upotrebljavali izraz „tenk s nadrealnim odrazom“. Trenutno jedan od fizički najmoćnijih igrača u ligi, a njegova snimka s treninga Duke sveučilišta dovoljno govori za sebe. Možemo se samo nadati da će ostati zdrav kako bismo mogli uživati u ovakvim potezima.

spud-webb-dunk-contest-atlanta-hawks-nba-vertical-top-10

Spud Webb – 116.8 cm (46 inches)

Treći najniži igrač u povijesti lige! Ujedno i osvajač natjecanja u zakucavanju, što je također zadivljujuća činjenica. Naročito kada se prisjetimo kako je 1986. pobijedio svog suigrača, jednog od najboljih zakucavača u povijesti lige Dominiquea Wilkinsa.

Derrick Jones Jr. – 116.8 cm (46 inches)

Aktualni prvak u zakucavanju s All-Star vikenda 2020. Njegova pobjeda ipak izazvala kontroverze jer ga je u žiriju favorizirao Dwyane Wade. Bez obzira na tu činjenicu, njegova zakucavanja i skokovi su također poprilično impresivni. Trenutno jedan od boljih „in-game“ zakucavača u ligi.

zach-lavine

Zach LaVine – 116.8 cm (46 inches)

Osim svojih skakačkih krase ga odlične napadačke sposobnosti. Poprilično vješt igrač. Pobjednik Dunk contesta iz 2015. i 2016. godine. Jedan od najatletičnijih igrača današnjice. Okršaj s Aaronom Gordonom je jedan od boljih natjecanja u povijesti. Vođa Chicago Bullsa ove sezone s više od 25 poena u prosjeku.

James White – 116.8 cm (46 inches)

Čovjek s kojim smo nedavno razgovarali.  Nije imao pretjerano dugu NBA karijeru odigravši samo 67 utakmica ukupno (2.7 poena prosjek NBA career). Popularnost stekao u Europi, ponajprije na ruskom All-Star natjecanju u zakucavanjima koje je okarakterizirano kao jedno od najboljih u povijesti europske košarke.  Bivši igrač zagrebačke Cedevite koji je dobio nadimak Flight. Kao član Spursa 2007. osvojio NBA prsten iako nije zabilježio nastup u doigravanju.

Jason Richardson – 118.1 cm (46.5 inches)

Peti pick NBA drafta 2001. godine. Postao zaštitno lice franšize Golden State Warriorsa zbog svojih zakucavačkih i šuterskih sposobnosti. 2002. i 2003. osvajao natjecanja u zakucavanjima. Prvi igrač poslije Michaela Jordana koji je uspio obraniti naslov u toj kategoriji. U ranim 2000-ima bio je jedan od atletskih najmoćnijih igrača.

Dennis Smith Jr. – 121.92 cm (48 inches)

Primjer igrača koji se pretjerano oslanja svoje skakačke sposobnosti. Puno se od njega očekivalo po pitanju razvoja karijere, no to trenutno nije ostvario. Igrač s odrazom razine Michaela Jordana, ali to je jedino što ima slično GOAT-u. Polako izgubio ulogu startera.

Darrell Griffith – 121.92 cm (48 inches)

Osvojio NCAA 1980. kao glavni igrač te godinu poslije kao drugi pick biran od strane Utah Jazza. Dobio nadimak Dr. Dunkenstein. Zajedno s Adrianom Dantleyjem bio dio jednog od zanimljivijih napadačkih tandema u ranim 80-im. Čak je predvodio ligu s postokom šuta za tri dvije sezone. Nažalost, dvije ozljede koljena znatno su ga usporile pa se morao umiroviti u dobi od 32 godine. Cijelu karijeru proveo u Jazzu koji su umirovili njegov dres.

jordan-michael-free-throw-dunk

Michael Jordan – 121.92 cm (48 inches)

GOAT. Odlične tjelesne predispozicije i odraz zajedno u kombinaciji s izgrađenom vještinom doprinijele su stvaranju Najvećeg igrača ikada. Zakon gravitacije za njega nije postojao, u svoje vrijeme nitko mu nije bio ravan. Dok su ostali „skakali“, Jordan je „letio“ pa je dobio nadimak Air. Zanimljiva činjenica o genetici govori da je njegov brat Larry, iako niži od 180cm, mogao zakucavati bez većih problema.

Buy NBA Jerseys on Amazon

Latest Posts

NE PROPUSTITE