Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Allen Iverson

Allen Iverson bio je jedna od najkontroverznijih ličnosti na terenu a posebice izvan njega, bio je savršeni strijelac, vješt dribler i brutalan natjecatelj. Van terena magnet za publicitet, modna ikona i party manijak. Na terenu, bio je najbolji i najgori suigrač u isto vrijeme. Bio je preziran od mnogih ali je i dalje jedna od najvoljenijih košarkaških ikona ikada. Nadimak mu je bio „The Answer“ ali jedno pitanje ostaje i nakon završetka njegove turbulentne karijere, je li Iverson bio jednako dobar koliko je bio popularan.

ODRASTANJE U SIROMAŠTVU

Iverson je rođen 7. lipnja 1975. godine, u Hamptonu u Virginiji, tijekom odrastanja je igrao i košarku i američki nogomet i smatran je potencijalom u oba sporta. Vodio je svoju srednju školu do naslova i proglašen je igračem godine države Virginia u oba sporta. Izgledalo je kao da je predodređen za nešto veliko, ali odjednom jedan incident 14. veljače 1993. godine je zamalo uništio njegovu karijeru. Naime u jednoj tučnjavi u kuglani Iverson je optužen da je ozljedio ženu sa stolicom, optužba je čekala 8 mjeseci da Iverson postane punoljetan i osudili su ga na 5 godina zatvora. Odslužio je 4 mjeseca dok guverner nije odbacio presudu zbog nedostatka dokaza.

Većina škola je odustala od Iversona osim jednog programa, trener Georgetowna na nagovor Iversonove majke mu je pružio povjerenje a Iverson mu je to povjerenje vratio sjajnim predstavama na terenu. Na koledžu je dominirao, proglašen je obrambenim igračem godine te je imao 22 poena po utakmici i dan danas je igrač s najboljim prosjekom poena u povijesti Georgetowna. Nakon sjajne sezone na koledžu odlučio je izaći na NBA draft gdje je izabran kao 1. pick od strane Philadelphia 76ersa. Zbog svoje konstitucije AI je i dalje najniži i najmršaviji prvi izbor u povijesti NBA drafta.

ROOKIE GODINE I UZLET DO SUPERZVIJEZDE

U vrijeme Iversonova dolaska u ligu, igra je bila puno usporenija, s Magicom i Thomasom kao vodećim razigravačima koji su više bili orijentirani na asistencije i bekovima i krilima koji su bili glavni strijelci šampionskih ekipa. Dolaskom Iversona došla je revolucija, AI je igrao „prvo pucaj onda postavljaj pitanja“ košarku što je promijenilo tu poziciju zauvijek, u sjajnoj draft klasi koja je uključivala Kobea Bryanta, Stevea Nasha, Rayja Allena, Iverson je uvjerljivo osvojio nagradu za novaka godine s prosjekom od 23 poena i 7 asistencija. Probio je te godine rekord Wilta Chamberlaina kao jedini rookie koji je zabio 40 poena u 5 uzastopnih utakmica.

I dan danas se svuda može vidjeti njegov crossover iz te godine protiv Michaela Jordana. I osim njegove sjajne igre koja je držala gledatelje zaljepljene za sjedala, kod njega se vidjela određena odvažnost, nije se bojao nikoga, i bio je utjelovljenje Hip-Hopa, imao je taj ulični stav, nije se bojao nikoga, što najbolje pokazuje njegova izjava.

„Bolji sam od tebe, i ja ću dobiti svoje, i ne postoji ništa što ti možeš napraviti da to spriječiš.“

Imao je mentalitet Jordana u tijelu Treyja Burkea, bio je malen ali njegova osobnost je bila veća od života, prštao je samopouzdanjem na sve strane, svi su to vidjeli i zaljubili se u to.

MVP

Iverson je imao brzinu koja do tada nije bila viđena na NBA parketima, njegova mogućnost ulaska u reket i zavšavanja na obruču je bila nevjerojatna i dan danas je jedan od najboljih „drivera“ u NBA povijesti.

Prije Iversona „crossover“ Hardawayja je bio smatran najboljim ali kada je AI došao na scenu sve ostalo je nekako izbljedilo, mnogi igrači su se bojali utakmica protiv Sixersa jer su znali da postoji vjerojatnost da ispadnu smiješni u duelu protiv Iversona, bio je jednostavno toliko dobar. Ipak njegova ekipa u prve dvije sezone nije uspjela ući u playoff, u sljedeće dvije sezone ispadali su od Pacersa u drugoj rundi doigravanja

Taman na prijelazu milenija Iverson je stvorio pouzdan skok-šut, što je stvorilo potpuno novi set problema za sve obrane koje su ga pokušavale usporiti. U sezoni 2000/2001. Sixersi su napokon uspjeli stvoriti kvalitetnu ekipu koja je bila centrirana oko Iversona.  Imena njegovih suigrača nisu bila toliko bitna, uspijevali su sakrivati Iversona u obrani i Dikembe Mutombo je držao reket pod kontrolom. Te godine AI je proglašen MVP-em lige s prosjekom od 31.1 poena sa nevjerojatnim usage ratem od 38 posto.

Na putu do finala imao je jedne od najboljih trenutaka u karijeri, prvo protiv Vincea Cartera gdje su obojica imali utakmice od 50 poena i Sixersi su pobijedili u 7 utakmica, nakon toga slijedili su Ray Allen i Bucksi gdje je Iverson zabio ukupnih 90 poena u 6. i 7. utakmici da bi odveo Philu u prvo finale nakon 1983 godine.

NAJBOLJA UTAKMICA KARIJERE

Lakersi 2001. su bili jedna od najboljih ekipa ikad oformljenih, s Shaq-om u vrhunskoj formi i Kobeom Bryantom koji je nadirao kao mlada superzvijezda, Sixersi su bili veliki autsajder. Mnogi su unaprijed otpisali Sixerse ali Iverson je imao druge planove, u prvoj utakmici mučio je obranu Lakersa cijelu večer, imao je 30 poena do poluvremena i Sixersi su imali 16 poena razlike u trećoj četvrtini. Nakon toga Lakersi su na Iversona poslali malog ali dovoljno brzog Tyronna Luea koji je jedini mogao pratiti Iversona, taktika je upalila, Lakersi su uhvatili priključak i odveli utakmicu u produžetke. Tada je Iverson rekao da bi bilo dosta, zabio je 7 poena zaredom i zaključio utakmicu, završio je utakmicu s 48 poena i to je bila jedna od najboljih individualnih predstava u finalu ikada. Ipak Lakersi su bili prejaki i na kraju su osvojili naslov u 5 utakmica. Sixersi su izgubili ali Iverson je bio šampion navijača.

PLAYOFF RAZOČARANJA I TRADEOVI.

Nakon te sezone Iverson je nastavio po starom, bio je najbolji strijelac lige još dva puta na ogromnom broju šuteva po utakmici, ipak nije bio previše voljan uključivati suigrače jer je i dalje bio među vodećim igračima lige po usage rateu. Pobijedili su u još samo jednoj seriji u doigravanju s Iversonom i 2005. godine bilo je vrijeme za suočiti se s istinom, Philadelphia ne može osvojiti naslov s Iversonom kao svojim najboljim igračem, razmijenili su ga u Denver, gdje se pridružio mladoj i talentiranoj ekipi s Carmelom Anthonyjem, i dalje je igrao dobru košarku ali momčad je bila preneiskusna da napravi nešto više u doigravanju.

tim-duncan-allen-iverson-5-worst-team-perfomances-usa-basketball-history-5-najgorih-timova-americka-reprezentacija

Nakon dva rana poraza u doigravanju Denver je razmijenio Iversona i to je bio početak kraja. Bio je i dalje dobar ali je izgubio dio brzine koja ga je krasila kroz cijelu karijeru, nakon kratkih epizoda u Detroitu i Memphisu vratio se u Philadelphiju. Zadnjih 25 utakmica karijere odigrao je za Philu i završio je karijeru 2010. godine u 35 godini, a nakon karijere nastavljene su kontroverze pa je poznat kao jedan od NBA igrača koji su bankrotirali.

NASLIJEĐE

Mnogi ljudi su mrzili Iversona, njegov „ball hog“ pristup, oštar način komunikacije i stil odijevanja. Ipak za mnoge, pogotovo za manje razigravače Allen Iverson bio je božanstvo, David koji je uspio u igri namijenjenoj za Golijate. Iverson je bio tek četvrti razigravač koji je uspio osvojiti MVP nagradu. Danas je NBA liga posvećena bekovima i razigravačima, šuterima velikog volumena, što je revolucija koja se može direktno povezati s Iversonom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE