Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

ANALIZA: Brandon Ingram

Stvari počinju izgledati bolje za Brandona Ingrama, koji je napravio veliki korak naprijed u svojoj prvoj sezoni s New Orleans Pelicansima. Nakon tri solidne ali ne baš impresivne kampanje u Los Angelesu s Lakersima, Ingram je razmijenjen u New Orleans u „blockbuster” tradeu koji je doveo Anthony Davisa u L.A. prošle godine. Sigurno je za reći da je Ingram maksimalno iskoristio novu priliku.

U New Orleansu, Ingram je povećao prosjek poena s 18,3 poena po utakmici prošle sezone na 24,3. S druge strane, razvio se u glavnu ofenzivnu opciju Pelikana i „go-to guy” — ulogu koju je podijelio s Zionom Williamsonom nakon što se rookie senzacija pridružila aktivnoj rotaciji momčadi u siječnju. Ingram, koji je izabran za svoju prvu All-Star utakmicu u veljači, također je poboljšao i broj skokova i asistencija, a kao rezultat toga, smatra se vrhunskim kandidatom za Most Improved Player nagradu.

Međutim, najveće poboljšanje Ingramove igre jest njegovo šutiranje, kako s linije slobodnih bacanja tako i iza linije za 3 poena. Tijekom svoje posljednje sezone s Lakersima, Ingram je šutirao 67 posto slobodna bacanja (5,6 pokušaja po utakmici). Ove sezone, dok su pokušaji bili otprilike isti (5,9), on je bio uspješan s linije na stopi od 85 posto. Drugim riječima, okrenuo se od tipa kojeg bi momčadi namjerno faulirali u „finišima” utakmica do čovjeka kojeg zasigurno ne žele vidjeti na liniji slobodnih bacanja. U stvari, Ingramovo poboljšanje s linije je povijesno, jer predstavlja treće najveće poboljšanje u jednoj sezoni svih vremena. Slično tome, Ingram je tijekom sezone 2018.-2019. šutirao 33 posto za 3, postotak koji je skočio na 38 posto ove sezone i to s puno većim volumenom šuteva (6.3 nasuprot 1.8).

brandon-ingram

Drugim riječima, čini se da Ingram napokon ide u pravom smjeru kao igrač. Trebalo je vremena, ali polako opravdava „hype” koji se stvorio oko njega kad su ga Lakersi izabrali kao drugi pick na NBA draftu 2016. Međutim moramo reći da još uvijek ima prostora za poboljšanja. S Ingramom koji će biti ograničeni slobodan agent ove godine, Pelicansi će tražiti  nastavak poboljšanja od mladog krila, ako misle uložiti velika financijska ulaganja u njega.

U Ingramovom slučaju, blago poboljšanje u nekoliko područja moglo bi mu pomoći da nastavi svoj uspon među NBA „elitu”.

Prostor za poboljšanje

S obzirom na Ingramov ogromni napredak na liniji slobodnih bacanja, on bi mogao dolaziti u te situacije malo češće. Prosječno je imao 5,9 pokušaja  sa slobodnih bacanja tijekom sezone ’19-20., što je bilo samo 0,3 više pokušaja po utakmici nego što je prosječno imao prethodne sezone.

Budući da se uzdigao na dobro iznad 80 posto, želite ga vidjeti da dođe osam ili devet puta na liniju po utakmici minimalno. Kako bi došao na taj broj pokušaja, Ingramu će morati postati malo ugodnije igrati s kontaktom.  S vremena na vrijeme, čini se kao da Ingram namjerno izbjegava kontakt na pokušajima šuteva u blizini obruča. To čini početni pokušaj težim, a također mu se uskraćuje prilika na liniji.

S obzirom na njegovu veličinu, dužinu i atletičnost, Ingram se  također može poboljšati kao rebounder. Iako je prosječno bilježio najbolje brojke dosada u skokovima po utakmici (6.3) i ukupnog rebound postotka (9.6) ove sezone, ti brojevi mogu biti puno veći. Slično kao što je dolazak na liniju, poboljšanje u ovom području će imati puno veze s Ingramovim navikavanjem na igru s kontaktom. Rebounding zahtijeva puno fizikalnosti i odgurivanja tijela, što očito nije Ingramovo područje stručnosti. Osim toga, često bude izbačen iz pozicije od strane većih braniča zbog svog malog framea. Malo nabijanja mišića u teretani –  nešto što je predloženo od kada je ušao u ligu – trebalo bi pomoći ovdje. Osim toga, on mora prihvatiti kontakt iz mentalne perspektive: Znati da dolazi i prihvatiti ga. Ako je on u mogućnosti učiniti te dvije stvari, on bi trebao biti u mogućnosti poboljšati se kao rebounder, i kao šuter s linije slobodnih bacanja.

Na kraju, Ingram bi mogao smanjiti turnovere, jer ove sezone gubi loptu više nego ikada dosada u svojoj karijeri, 3,1 puta po utakmici ove sezone. Smanjiti taj broj bi bilo idealno. Da bi to učinio, on treba biti malo jači s loptom. Ponekad ga mogu nadvladati suparnički braniči koji ga prisiljavaju na pogrešku. Boston Celticsi su iskoristili tu slabost tijekom utakmice u siječnju.

brandon-ingram

Kao i kod drugih aspekata Ingramove igre, povećanje njegove ukupne snage trebalo bi pomoći ovdje. Ako je na kraju u mogućnosti napraviti spomenuta poboljšanja svoje igre, nebo je granica za njega kao igrača.  Dobra vijest za Pelikane je da Ingram ima snažnu radnu etiku i spreman je uložiti u rad potreban za poboljšanje – osobinu koja je impresionirala članove organizacije Pelikana.

“Glavna stvar kojom smo svi impresionirani je njegov rad  i njegovo ponašanje”,” generalni direktor Pelicansa, Trajan Langdon, rekao je o Ingramu sljedeće ranije ove godine. “On je izuzetno profesionalan, dolazi i čini ono što treba učiniti kako bi postao bolji.

On je netko tko ima stvarnu želju da bude velik“, dodao je JJ Redick. “Spreman je uložiti u rad kako bi se to dogodilo. Ima neke prirodne sposobnosti i prirodne darove, ali ti se ne razvijaš u sjajnog strijelca, sjajnog „finišera”, sjajnog ball handlera, bez da si u teretani. Njegova igra govori za sebe u smislu količine posla koju je uložio u sebe … On je budući All-NBA igrač, mislim. Već je velik igrač, ali on ima priliku da bude stvarno poseban.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE