Saturday, September 23, 2023

ZADNJE OBJAVE

Buddy Hield: Što se dogodilo ?

Prije par godina Buddy Hield je igrao fantastično, bio je na putu da postane neprikosnovena zvijezda. U sezoni 2018./2019. bio je na sjajnom prosjeku od 20.7 poena po utakmici na 46 posto šuta iz polja i 43 posto za 3 poena na 8 pokušaja po utakmici.

To su skoro identične brojke kao kod Stepha Curryja u volumenu i u postotku koji je u karijeri na 8.3 pokušaja po utakmici na 43 posto učinkovitosti.

Rebuilding nakon Cousinsa je izgledao kao pogodak

Buddy je bio vodeći strijelac Kingsa u jako iznenađujućoj sezoni, to je bilo dvije sezone nakon što su razmijenili DeMarcusa Cousinsa i još su bili u rebuildingu tako da su očekivanja bila jako mala.

Ipak pobijedili su u više utakmica nego u cijelom periodu kada su imali „Boogie“ Cousinsa završivši sezonu na omjeru 39-43. Hieldu ide najviše zasluga za tu sezonu, igrao je sjajno i činilo se da postaje lice franšize.

Tada je u sve 82 utakmice i od tada do danas nije uspio izjednačiti taj level produktivnosti.

buddy-hield-college

Od kuloara kako je najbolji šuter bek-šuter lige pa do značajnog pada

Hield je bio u razgovorima kao jedan od najboljih bek šutera lige, ali sada izgleda poprilično daleko od takvih tvrdnji. Prvo moramo razumjeti koliko je značajna bila sezona koja je Hielda „stavila na mapu“. U godini prije Buddy je bio obični igrač rotacije od kojeg se očekivalo da donese impuls s klupe pri ulasku.

Bio je na prosjeku od 13 poena. Iako je bio 6. pick drafta 2016. godine, očekivanja nisu bila toliko velika. Bio je stariji rookie, što se još više naglasilo kada je u javnost izašla činjenica da je godinu dana stariji nego što je ranije bilo navedeno.

Budući da je u prvoj sezoni imao već 24 godine, očekivalo se da će automatski biti produktivan, to je i napravio. Ali njegovo vrijeme u New Orleansu je bilo kratko, s druge strane zemlje Kingsi su bili u problemima, u epicentru kaosa bili su tračevi da“ Boogie“ želi trade i da je organizacija frustrirana manjom napretka.

Cousinsu je želja uslišana, razmijenjen je Pelicanse te su zauzvat dobili Hielda. Naposljetku, dolazak u Sacramento bila je najbolja stvar koja se dogodila Hieldu. Kingsi su imali ogromnu rupu na poziciji beka i dali su mu otvorene ruke, što je on sjajno iskoristio. Do treće sezone isporučivao je brojke zbog kojih se razmatrao za All-Star izbor i momčad je igrala poprilično dobro s obzirom na kvalitetu rostera.

Završio je četvrti u glasanju za igrača koji je najviše napredovao odmah iza svog suigrača De’Aarona Foxa koji je bio na trećem mjestu. Nakon ovako sjajne sezone dobio je nagradu u obliku velikog ugovora, 94 milijuna dolara na četiri godine.

Po prvi put nakon jako dugo vremena Kingsi su izgledali dobro, taman su završili sezonu s 39 pobjeda, najboljim omjerom od 2006. godine. Imali su nadolazeuću zvijezdu u Hieldu, sjajnog mladog igrača u Foxu. Bogdan Bogdanović je bio ugodno iznenađenje. Za momčad za koju se činilo da je na rubu propasti nakon tradea Cousinsa budućnost je izgledala poprilično dobro.

Dobar trend se nije nastavio

Nažalost ovo je više bila jedna iznenađujuće dobra sezona i ovaj pozitivan trend se nije nastavio. Sljedeća sezona je bila katastrofa i tenzije su počele izbijati na površinu. Igrači su postajali frustrirani zbog promijenjenih uloga na terenu, posebice Buddy koji je smatrao da ne dobiva na važnosti kao prije što je rezultiralo odlaskom na klupu.

Ova situacija je doživjela klimaks u prosincu nakon poraza u dva produžetka protiv Minnesote u kojoj je Hield dobar dio četvrte četvrtine i produžetka proveo na klupi. Kada je ušao totalno je ignorirao nacrtanu akciju i pokušao je težak šut s istekom vremenom i Kingsi su izgubili. Nakon utakmice kritizirao je suigrače i trenersko osoblje radi manjka povjerenja te je smatrao da se pouzdanje koje su svi imali u njega izgubilo.

Bilo je jasno da je frustriran te se redovito sukobljavao s novim trenerom Lukeom Waltonom, jednostavno se nisu slagali. Hield ga je učestalo kritizirao, što nije bio slučaj s prethodnim trenerom Daveom Joergerom kojeg su Kingsi otpustili na iznenađenje mnogih nakon sjajne sezone s 39 pobjeda. Iako je preseljen na klupu i uloga mu se promijenila, Hield je imao dobru sezonu. Njegove brojke su doživjele pad ali je svejedno bio učinkovit. Završio je godinu s 19.2 poena u prosjeku uz 4.6 skokova i 3 asistencije po utakmici.

Učinkovite brojke unatoč padu:

STATISTIKA

  • 19.2 poena
  • 4.6 skokova
  • 3.0 asistencija

Nažalost tenzije s upravom i Waltonom su se i dalje nastavile tijekom postsezone i nitko nije bio siguran hoće li se Buddy pojaviti na trening kampu. Tijekom cijelog tog perioda postojale su glasine da će Hield zatražiti trade, ali Kingsi ga nisu htjeli razmijeniti i činili su sve što mogu da bi se problemi razriješili.

Prije početka ove sezone izašla je vijest da je Hield prestao uzvraćati pozive Waltonu. Mnogi krive Lukea Waltona da pogrešno koristi Hielda, ali dobar dio toga je i njegova krivica.

Problemi uzrokovali najgore brojke

Trenutno je opet u početnoj postavi i ima najgoru sezonu karijere s 15.7 poena po utakmici na užasnim postotcima od 37 posto šuta iz polja i 37 iza linije za 3 poena. Ovo je bila sezona kada je trebao zasjati ponovno jer bilježi najviše minuta na terenu od početka karijere. Nakon pustih problema ovo mu je možda posljednja prilika u Sacramentu i zasigurno je ne koristi do sada.

Problemi s njim su oni isti s kojima se bori cijelu karijeru. Nedosljednost, forsiranje loših šuteva kada za tako nešto stvarno nema potrebe, ponekad izgleda kao da odbija proslijediti loptu jer se boji da je neće dobiti natrag. Postoje fundamentalni problemi s njegovim načinom igre u napadu, previše njegovih šuteva je s rukom suparnika u licu i nema više toliko catch and shoot prilika kao prije. Uzima daleko više trica iz driblinga što je naravno manje učinkovito.

Usporedba s najboljom sezonom

Da usporedimo s njegovom najboljom sezonom karijere 2018-19., te godine je uzimao 16 posto trica iz driblinga dok je taj postotak ove sezone narastao na 27 posto. Plus njegova uloga u momčadi je nekako zabrinjavajuća, u većini slučajeva samo stoji iza linije za 3 poena te ne vidimo više prolaze i napade na obruč koje smo viđali prije. Sve je više pasivan i skoro se uopće ne kreće bez lopte,a to može biti nusproizvod toga što više nije glavna napadačka opcija. Ta uloga sada pripada Foxu. Izgleda trenutno kao 3 and D igrač, samo bez obrane. Njegov individualni obrambeni rejting je jednostavno užasan, daleko najgori od svih startera Kingsa.

Što lošije igara pruža manja je vjerojatnost da ga razmijene. Njegov ugovor izgleda katastrofalno trenutno i njegova vrijednost nikada nije bila manja. U jednom trenutku ovo je bio tip koji je smatran kao jedan od najboljih bek šutera lige vodeći ekipu do najboljeg omjera u zadnjem desetljeću s aspiracijama da postane lice franšize.

Možda bi promjena okoline bila najbolja za njega i Kingse, a treba nešto da revitalizira svoju karijeru jer više nije toliko mlad igrač i ukoliko nešto ne učini mogao bi ući u povijest kao mnogi igrači koji su pokazivali ogroman potencijal ali nikada nismo vidjeli koliko sjajni zapravo mogu biti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE