Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Kako je manje poznati NBA igrač stvorio poslovno carstvo

Ime koje prosječnom NBA pratitelju vjerojatno neće puno značiti jest Junior Bridgeman. Za one koji nisu upoznati s tim imenom, radi se o bivšem profesionalnom košarkašu koji je igrao u NBA ligi za vrijeme 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Radi se o jednom od najbogatijih NBA igrača u povijesti, a razlog tomu nije zarada za vrijeme karijere već odličan poslovni potez po završetku iste! Naime, Bridgeman je uspio 350 tisuća dolara pretvoriti u više od šesto milijuna! Prava suprotnost u odnosu na neke “kolege” kojima ni 100 milijuna nije bilo dovoljno pa su na kraju bankrotirali.

Kako mu je to pošlo za rukom?

Iz košarkaške perspektive, Bridgeman je bio više nego solidan igrač. Lakersi su ga birali kao 8. pick draft 1975. godine, ali ubrzo je završio u Milwaukee Bucksima kao dio legendardnog tradea gdje su Lakersi doveli majstora danas zaboravljene košarkaške vještine, Kareema Abdul-Jabbara.

Junior Bridgeman bio je vrhunski šesti igrač koji je 12 godina proveo u NBA ligi. Tijekom karijere je postigao 11.517 poena ukupno te je čak u devet sezona u nizu bio na dvocifrenim prosjecima.

13.6 poena, 2.4 asistencija i 3.5 skokova u prosjeku u svojoj NBA karijeri imao je Ulysess Lee “Junior” Bridgeman.

Kratko vrijeme bio je član Los Angeles Clippersa (dvije sezone) da bi se vratio u Buckse gdje zaključuje svoju karijeru 1987. godine. Tada se dogodio preokret u njegovom životu kojeg je jedna pametna poslovna odluka pretvorila u jednog od najbogatijih ljudi u Americi!

Junior-Bridgeman-Coca-Cola-wendy's-nba-igrac-poslovno-carstvo

Poslovni uspjeh – Junior Bridgeman

Nakon karijere Bridgeman ulaže značajan dio svoje košarkaške ušteđevinu u franšizu Wendy’s. Zanimljivo, bivši košarkaš je 1988. kupio pet restorana Wendy’s franšize koji su jako loše poslovali, a u godinu dana posao doživljava procvat pa otvara 16 novih objekata. Štoviše, prvi restoran je kupio još dok je bio igrački aktivan. To se 90-ih proširilo s franšizom Chilli’s što doživljava pravi poslovni boom pa se njegova zarada procjenjuje na preko 600 milijuna dolara. Danas Bridgeman Hospitality Group broji 360 restorana s 18 tisuća zaposlenika!

Zanimljivo, još za vrijeme igračke karijere u offsezonskom razdoblju Bridgeman je proučavao franšize Wendy’s-a i nekolicinu restorana pa je čak kao NBA igrač ljeti radio u restoranu!

Obiteljski čovjek koji se okrenuo novim izazovima

Bridgeman je 35 godina u braku te ima troje djece, svi s “poslovnim” diplomama, koje je uključio u obiteljski posao po završetku studija. 2017. godine biznis se proširio na globalne okvire pa je njegova tvrtka danas proizvođač “boca” za Coca Colu u SAD-u, a u 2018. je potpisao ugovor za širenje proizvodnje na Kanadu.

Njegov dres s brojem 2 je umirovljen je 1988. od strane Milwaukee Bucksa, a od 2010. je član vijeća guvernera u Naismith-ovoj košarkaškoj kući slavnih.

Latest Posts

NE PROPUSTITE