Saturday, June 22, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najplaćeniji NBA igrači u 2021. godini

Najplaćeniji igrači u 2021. godini većinom dolaze iz NBA svijeta pa smo se pozabavili tematikom zarade, od plaće i sponzorskih ugovora, u aktualnoj sezoni u doba koronavirusa. Više od mjesec dana se u Americi igra profesionalna košarka, a nakon par tjedana pojavio se i čuveni COVID pa su otvorena mnoga pitanja.

Odgođene su 22 utakmice, vodstvo lige je često kritizirano zbog nekih čudnih protokola, odluka i generalno corona-handlingom u cjelini. Ali, sportski analitičari koji su specijalizirani za off-court stranu (čitaj biznis-novac stranu posla) govore kako Adam Silver ima tri milijarde razloga da sezonu izgura do kraja!

NBA liga broji preko 400 igrača što znači 400 profesionalnih ugovora i obveze isplate plaće. Velika je to odgovornost za tako veliko poduzeće koje je prepoznato kao tvornica novca.

NBA zarada – najbogatiji sport svijeta

Do pojave koronavirusa, zanimljiv je podatak, da je prosječna plaća u NBA ligi iznosila 9.5 milijuna dolara (a često čitamo koliki je prosjek u Hrvatskoj, pa navodimo usporedbe radi). Duplo veći iznos od jednog MLB-a i tri puta više od NFL-a, isključivo američkih sportova. O “pravom”, našem nogometu ne treba ni govoriti koliko je više novca u NBA svijetu (iako je UEFA poprilično darežljiva u nogometu, za razliku od FIBA-e i Eurolige).

U NBA ligi čak 44 igrača zarađuje 25 milijuna dolara plaće i više za razliku od MLB-a sa sedam i NFL-a s 12 takvih igrača. Košarka je uz “naš nogomet” ipak najglobalniji sport. Ostale ne treba ni spominjati, kao što su vaterpolo i rukomet, iako narod voli pogledati reprezentativni sport, ipak je njihova popularnost i “multipliciranje” novca miljama daleko od onoga o čemu ovdje pišemo. Razlog tomu vjerojatno leži jer nema Amerikanaca i Engleza u tim sportovima.

LeBron James – dobrodošao u klub milijardu

Sa procjenom zarade od skoro 96 milijuna dolara u 2021. godini LeBron James će doći u klub “milijardu” te se pridružio ekipi u kojoj se nalaze Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Tiger Woods i Floyd Mayweather kao sportaši koji su u karijeri probili barijeru od milijardu dolara zarade ukupno.

Zanimljiv jest svakako podatak, prema Forbesu, koji govori kako je James čak 700 milijuna zaradio izvan parketa (sponzori, medijski ugovori i ostali dealovi). Zvijezda Los Angeles Lakersa je snimila film Space Jam 2: New Legacy koji će mu donijeti barem 10 milijuna dolara, a film inače u kina stiže ovog ljeta.

Drastični pad prihoda u sportu

Svima je već jasno kako prazne tribine i stadioni rezultiraju velikim gubitcima od prodaje ulaznica. Dvorane u NBA ligi generiraju preko 40% ukupnog prihoda, a trenutno su skoro na razini ništice. Ove godine se igrački sindikat dogovorio za smanjenje plaća zbog te činjenice uz podjelu novca u dvije košare. Novac iz druge košare igrači neće vidjeti dok god nema publike na tribinama. O tome se, između ostalih, nedavno izjasnio vlasnik Golden State Warriorsa.

Međutim, superbogati NBA igrači, vjerujemo, mogu izdržati takve odluke stožera pa mogu ovog ljeta kupiti dvije ili tri jahte manje nego inače. Prihodi glavnih zvijezda neće biti vidno manji unatoč koronakrizi jer ih praktički spašavaju sponzorski ugovori s velikim sportskim brendovima koji se tiču tenisica.

deset-najplaćenijih-igrača-u-nba-ligi-2021-sponzori-nba-zarada

Deset najplaćenijih NBA igrača u 2021. godini.

Deset najplaćenijih ljudi u NBA trenutno će u ovoj godini zaraditi 558 milijuna dolara ukupno, a mnogi od njih će biti vjerojatno na listama najbogatijih sportaša svijeta, barem će prevladavati u top 20, što i nisu neke nove vijesti.

Damian Lillard

Chris Paul

Kyrie Irving

Klay Thompson

Giannis Antetokounmpo

James Harden

Russell Westbrook

Kevin Durant

Stephen Curry

LeBron James

39 milijuna (25 plaća + 14 sponzori)

40 milijuna (33 plaća + 7 sponzori)

43 milijuna (26 plaća + 17 sponzori)

43.3 milijuna (28.3 plaća + 15…)

49 milijuna (22 plaća + 27…)

50 milijuna (33 plaća + 17…)

58.1 milijun (33 plaća + 25…)

65.2 milijuna (31.2 plaća + 34…)

74.4 milijuna (34.4 plaća + 40…)

95.4 milijuna (31.4 plaća + 64…)


Mnogi od spomenutih će zaraditi i više od ovoga jer je dobar dio njih poznat po investicijama, osnivanju vlastitih korporacija i sl. Najsvježiji primjer jest Kevin Durant kojem se sada isplaćuje investicija u jednu start-up franšizu vezanu uz Uber. Ulaganje jednog milijuna je pretvorio u 15 milijuna dolara profita (taj iznos nije naveden na prethodnom popisu).

Dodajmo na kraju i Giannisov slučaj kojeg, osim spomenute zarade, uskoro očekuje potencijalni blockbuster gdje će se snimati priča o njegovom usponu iz Grčke do statusa superzvijezde. Scenarij je navodno dosta sličan filmu The Blind Side iz 2009. koji je nagrađen Oscarom.

Latest Posts

NE PROPUSTITE