Friday, February 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najveće velike trojke u povijesti

Momčadi osvajaju prvenstva. Još točnije je da superzvijezde osvajaju naslove. Što više kvalitete i zvijezda veća je vjerojatnost za izgradnjom košarkaške dinastije.

U zadnji 30 godina zapravo su samo Hakeem Olajuwon (svoj prvi naslov jer je Drexler došao ’95.) i Dirk Nowitzki osvajali kao jedina istinska superzvijezda u momčadi. Možda još i Pistonsi iz 2004. Istina, bilo je tu pregršt kvalitetnih role playera i igračina, ali nisu imali zvjezdani status. Sve ostale titule obično su pripale velikim tandemima ili čak velikim trojkama. Stoga smo se pozabavili nekim najboljim velikim trojkama u povijesti NBA lige.

Bird-Parish-McHale

Jedna od boljih ekipa u povijesti s tri naslova prvaka u 80-im godinama prošlog stoljeća uz još dva finala. Uz Dennisa Johnsona i Billa Waltona bili su jedna od kompletnijih ekipa ikada.

Wade-LeBron-Bosh

Trojac s početka desetljeća koji je zbog LeBronovog The Decisiona navukao na sebe bijes mnogih navijača. Dresovi su se palili, brojne uvrede su izgovorene, ali selidba talenta (kako je to tada izjavio sam James) u South Beach se isplatila s dva naslova i još dva finala. Iako su bili najomraženiji, ipak su bili poprilično kvalitetan trojac, kako u obrani, tako i u napadu.

Magic-Kareem-Worthy

Kada gledate činjenice, ovaj trio je sačinjen od najboljeg “passera” svih vremena, najboljeg strijelca svih vremena i jednog od najboljih “clutch” igrača ikada. Pet naslova i još tri finala dovoljno govore kako su Showtime Lakersi bili najbolja ekipa 80-ih.

Steph-Klay-Kevin

Još jedno “friško” udruživanje zvijezda. Dolazak Duranta “Splash Brothersima” se uvelike isplatio jer je Durant bio onaj “clutch” dodatak koji je nedostajao te je sve završilo s dva naslova i jednim finalom. Zanimljiv je podatak da je ovo bio prvi put da svu dva MVP-ja lige igrali zajedno u svom “primeu” te da je jedna momčad imala čak četiri All-Star igrača u rosteru.

Kevin-Paul-Ray

Još jedan Bostonov trio. Garnett i Allen su dolaskom Pierceu u Boston stvorili vrlo jaku “trash talking old school” dinastiju. Pojam Big 3 je ponovno ušao u košarkaške rječnike upravo njihovim udruživanjem. Na kraju su završili s jednom titulom i još jednom pojavom u finalu. Ozljede Perkinsa i Garnetta vjerojatno su spriječile dodatne naslove.

Duncan-Parker-Ginobili

Konkurenti iz ere prethodno spomenutih Celticsa. Radi se o trojcu koji je zabilježio najviše zajedničkih pobjeda u povijesti košarke. Otkada je Duncan došao u Spurse, dinastija je osvojila pet naslova i igrala još šest finala. Zanimljiv je podatak da se radi o trojcu igrača koji nisu rođeni na američkom tlu. Na papiru, ako se gleda statistika, nisu dominantni kao neki na ovom popisu, ali razlog u tome leži u timskoj košarci Gregga Popovicha.

pippen jordan
Bulls.com

Jordan-Pippen-Rodman

Iako nije baš razgovarao s njima, niti je bio neka jača ofenzivna snaga, Rodman je imao drugačiju ulogu te je donio puno koristi “šampionskim Bullsima”. Moglo bi ga se okarakterizirati kao savršeni dodatak najboljem tandemu ikada. Michael i Scottie su bili zaduženi za asistenciju i poene, a Rodman za skokove. Nakon Jordanovog povratka upravo je Rodman bio kotačić koji je nedostajao Bullsima. Sve ostalo je povijest.

Latest Posts

NE PROPUSTITE