Thursday, February 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najveći sponzorski ugovori za tenisice u NBA ligi

NBA košarkaši su jedni od najbogatijih ljudi na svijetu. Neki od njih su znali kroz povijest imati problema s trošenjem pa su bankrotirali. Dok su neki nakon igračke karijere uspjeli izgraditi pravo poslovno carstvo. Zanimljivo, čak 35 ih se nalazi na Forbesovoj listi 100 najbogatijih sportaša.

Neki svoju zaradu ne temelje samo na plaći, nego i na lukrativnim sponzorskim ugovorima. To se ponajprije u košarci odnosi na ugovore za tenisice s poznatim brandovima (op.a kad je riječ o brendovima, onda ovdje nije riječ o Davoru Šukeru). Stoga smo se pozabavili kojih deset igrača danas najviše zarađuje od takvih ugovora.

Giannis-antetokounmpo-sponzorski-ugovor-zarada-tenisice

Giannis Antetokounmpo (Nike) 10 mil. $

10 milijuna dolara godišnje od Nikea dobiva Grčka zvijer. Ugovor je prvotno potpisan 2013. godine i donosio je 20 tisuća dolara godišnja, ali 2017. dolazi do znatnog poboljšanja ugovora vrijednog 10 milijuna godišnje koji je dogovoren nakon što je dogovorio četverogodišnje produljenje ugovora s Bucksima vrijedno 100 milijuna ukupno (25 milijuna po godini).

Zanimljivo, za Giannisa su se borili Adidas i Li-Ning, ali Grk je odlučio ostati vjeran Nikeu te je 2019. izišla prva serija tenisica s njegovim potpisom.

damian-lillard-endorsement-sponzori-zarada-ugovor-tenisice-nba-shoe-deals

Damian Lillard (Adidas) 10 mil. $

Dameov Adidas model lani je bio najpopularniji u Americi na listi modela iz kategorije koje nisu Jordanove. 2014. potpisao je desetogodišnji ugovor vrijedan deset milijuna godišnje. Danas je Dame simbol lojalnost s Portlandom i njegovim sponzorskim brandom.

kyrie-irving

Kyrie Irving (Nike) 11 mil. $

Kyrie je jedan od najpopularnijih igrača današnjice. Njegov dres je 2018. bio četvrti najprodavaniji od svih igrača u ligi. Kyrijev Nike model je danas jedan od najprodavanijih Nikeovih modela u svijetu. Tome je pridonijela njegova reklamna uloga Uncle Drewa.

Derrick Rose (Adidas) 11 mil. $

Zanimljivo, Adidas je unatoč svim ozljedama ostao dosljedan te je produljio 13-godišnji ugovor s D-Roseom u trenutku kada se oporavljao o teške ozljede. Prodaja njegovog modela je opala nakon ozljeda, no njegova MVP razina ove sezone ponovno je vratila tenisice s potpisom u izloge trgovina.

lebron-wade-alley-oop

Dwyane Wade (Li-Ning) 12 mil. $

Zanimljivo, dolaskom u ligu potpisuje s Converseom od kojeg dobiva “samo” 140 tisuća godišnje na šest godina. 2009. potpisuje s Jordan brandom. Ali prodaja njegovog modela nije išla očekivano pa 2012. prelazi na kineski Li-Ning s kojim potpisuje doživotni ugovor jer je osim tenisica dobio i udjele u spomenutoj tvrtci.

Russell Westbrook (Jordan) 12 mil. $

Modni mačak NBA lige. 2008. u rookie sezoni potpisao 4-godišnji ugovor s Nikeom, ali bez “signature” modela. 2012. prelazi u Jordanovo okrilje. 2017. potpisuje 10-godišnje produljenje s Nikeom čime obara nekoliko sponzorskih rekorda. Dao se u biznis s odjećom gdje ima čak “modnu liniju”.

Zion-Williamson-NBA-zarada-endorsement-shoe-deals

Zion Williamson (Jordan) 13 mil. $

Igrač oko kojeg se stvorio ogroman hype prošlog ljeta. Od Adidasa, Pume i Nikea koji su se borili na kraju Zion bira Jordan brand koji mu omogućava milijune bez odigrane utakmice. Također, potpisao je ugovore s Gatoradeom , Mtn Dew-om i 2K sportsom koji se procjenjuju na 2.5 milijuna dolara. Još samo preostaje za vidjeti hoće li Zion ispuniti očekivanja po pitanju karijere jer bi mogao u budućnosti dobiti “nove ugovore”.

James Harden (Adidas) 14 mil $

2015. potpisuje preko 200 milijuna vrijedan ugovor s Adidasom čime postaje njihov najveći ambasador u košarci. Osim po svojoj vještini, ostao prepoznatljiv i po bradi koja mu je također donijela neke sponzorske ugovore!

KobeBryant-1

Kobe Bryant (Nike) 16 mil $

Drugi na listi po zaradi od plaće u NBA povijesti. Jedan od najboljih koje je igra vidjela, prije svega poznat po radnoj etici. Po Forbesu, Kobe je više zaradio od sponzora nego od plaće (320 milijuna plaće u odnosu na 350 milijuna dolara od sponzora od dolaska u NBA).

Nakon karijere ulagao u medijsku produkciju s kojom je njegov film Dear Basketball osvojio Oscara. Predvodio i utjecao na milijune djece sa svojim Mamba projektom u čijem je sklopu bila njegova Gianna.

steph-curry

Steph Curry (Under Armour) 20 mil. $

Steph Curry u ligu je došao 2009. godine potpisavši ugovor s Nikeom koji mu je po isteku ugovora 2013. ponudio 2.5 milijuna godišnje. Obitelj Curry je odbila ponudu i izabrala Under Armour koji se tek probijao na tržište u košarci. Razlog odbijanja Nikea: U službenoj ponudi su Stephu pogrešno napisali ime te se zvao “Steffen”. Nakon toga krenuo je veliki Curryjev uspon i sve ostalo je povijest.

kevin--durant-endorsement-sponzori-zarada-nike

Kevin Durant (Nike) 26 mil. $

Već u rookie sezoni Nike je prepoznao Durantov potencijal te mu je ponudio 7-godišnji ugovor vrijedan 60 milijuna. Po isteku sedme godine ponovno je uslijedio rat brandova za Duranta. Under Amour je nudio 280 milijuna vrijedan ugovor, ali Nike je izjednačio ponudu uz mogućnost da ugovor dosegne preko 300 milijuna.

LeBron James (Nike) 32 mil.$

17-godišnjem LeBronu su se obećaval brda i doline. Adidas je imao ponudu od 60, a Reebok čak 115 milijuna. Na kraju se LeBron odlučio na sigurnost s Nikeovih 87 milijuna.

2015. potpisao produljenje koje mu donosi današnja 32 milijuna. A kad tome pridodamo skoro 35 milja plaće s Lakersima plus još minimalnih 20-ak milijuna od ostalih sponzora (Coca-Cola, State Farm i ostali)…..

jordan-michael-free-throw-dunk

Michael Jordan (Jordan) 130 mil. $

Već skoro 20 godina u mirovini, ali i dalje broj 1 na tržištu, što i GOAT zaslužuje. Prvi “deal” datira iz rookie sezone kada je potpisao za 500 tisuća dolara i u godinu, dvije pretvorio Nike iz lokalne tvrtke u globalnog diva.

Od 1997. Air Jordan postaje podružnica i od tada posluje kao vlastiti brand. Svakodnevni porast prodaje diljem svijeta i popularnost za koju je zaslužan upravo Jordan je razlog zašto u Nikeu i dan danas trljaju ruke.

Latest Posts

NE PROPUSTITE