Sunday, February 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ples pod maskama na NBA parketima

Devin Booker posljednji je u nizu brojnih NBA zvijezda koje su bile primorane nositi zaštitnu masku zbog ozljede lica. U trećoj utakmici finala zapadne konferencije protiv LA Clippersa, Booker je ubilježio 15 poena, a u četvrtoj utakmici 25 poena. Zaštitna maska nekim je igračima donijela i sreću, pa su tako neki od njih odigrali najistaknutije utakmice u karijeri upravo noseći zaštitnu masku. Za Vas smo izdvojili pet zapaženih nastupa takvih igrača.

Prvi igrač na našoj listi je LeBron James koji je nosio zaštitnu masku u više navrata. Za neke najbolji igrač svih vremena zabio je 61 poen Charlotte Bobcatsima 2014. godine noseći zaštitnu masku zbog ozljede nosa koju je zaradio na jednoj od prijašnjih utakmica protiv Knicksa. Upravo je ovo jedna od utakmica koje su obilježile karijeru LeBrona jer je to utakmica na kojoj je postigao najviše poena u NBA karijeri. Osim toga, ovo je ujedno i rekord Miami Heata po broju poena jednog igrača u utakmici.

 

Mnogima je prva pomisao na zaštitne maske i NBA – Richard „Rip“ Hamilton kojemu je maska za lice postala jedan od zaštitnih znakova duž čitave njegove karijere. Zbog nekoliko ozljeda nosa i lica, Hamilton je morao nositi zaštitnu masku, no odlučio se koristiti ju i nakon što su ozljede prošle. Tako je redovno nosio masku na licu od 2003. godine, a 2006. godine je Knicksima zabio 51 poen što mu je ujedno i rekord karijere. Također, te godine je upisao prvi od tri uzastopna nastupa na All-Star utakmici. Treba spomenuti da je i 2006. godine imao najbolji postotak šuta za tri poena u NBA (45,8%).

Foto: nba.com

 

Kyrie Irving također je jedan od onih koji su masku morali nositi u više navrata. Prvi susret sa zaštitnom maskom na utakmici imao je u dresu Clevelanda u Madison Square Gardenu protiv Knicksa zbog ozljede čeljusti. Irving je odigrao do tada najbolju utakmicu karijere i sa zaštitnom maskom  zabio 41 poen uz postotak šuta od 60%. Sljedeću utakmicu sa zaštitnom maskom odigrao je 2017. godine u dresu Bostona protiv Brooklyn Netsa. Navijači Celticsa su tada prizivali novu sjajnu partiju „masked Kyriea“. Iako nije bio potpuno na razini svoje prijašnje utakmice sa zaštitnom maskom, odigrao je vrlo dobro zabivši 25 poena uz 5 asistencija.

Foto: USA TODAY Sports

 

Sljedeći igrač na listi je legendarni Kobe Bryant. Ozljedu je zadobio na All Star utakmici 2012. godine, točnije nehotičan udarac Dwaynea Wadea rezultirao je slomljenim nosom i potresom mozga za Kobea. Međutim, poznate radne navike i glad za pobjedama nisu mogle zaustaviti Kobea da ne zaigra u idućim utakmicama. Ukupno je 11 utakmica nosio zaštitnu masku, a u čak 7 od tih 11 je zabio barem 30 poena. Jedna od najistaknutijih utakmica iz tog perioda bila je protiv Miami Heata u Staples Centru kada su se navijači Lakersa namjerili na Dwaynea Wadea zbog već spomenute ozljede. U toj utakmici Kobe je zabio 33 poena i na neki način dobio svoju „osvetu“ protiv Wadea.

Foto: USA TODAY Sports

 

Za kraj smo ostavili igrača sa najviše triple double učinaka u povijesti NBA, naravno riječ je o Russellu Westbrooku. Ozljeda jagodične kosti bila je razlog nošenja zaštitne maske, a dogodila se u veljači 2015. godine zbog čega je Westbrook morao na operaciju. Neposredno nakon operacije, odigrao je sjajnu utakmicu u dresu Oklahome protiv Philadelphije i ostvario brojke kakve se češće viđaju na košarkaškim videoigricama nego na stvarnim terenima. Karakteristično za njega, ostvario je triple double učinak sa 49 poena, 15 skokova i 10 asistencija uz 3 ukradene lopte, a ovu utakmicu možemo svrstati u one najveće u njegovoj karijeri.

Foto: USA TODAY Sports

 

Spomenuti igrači u ovom tekstu samo su jedan dio povijesti nošenja zaštitnih maski u NBA. Zaštitne maske naročito su zanimljive navijačima, a utakmice u kojima igrači ostvare dobre učinke noseći zaštitnu masku, postaju „ikonske“ na neki način. Svi ovi igrači pokazali su da nošenje zaštitne maske ne predstavlja preveliki problem za takve profesionalce u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta.

Latest Posts

NE PROPUSTITE